Evropa

uživo RAT U UKRAJINI Putin: Rusija je spremna na razumne kompromise po pitanju Ukrajine

Komentari

Autor: Guardian, BBC, Tanjug

25/10/2024

-

08:21

RAT U UKRAJINI Putin: Rusija je spremna na razumne kompromise po pitanju Ukrajine
RAT U UKRAJINI Putin: Rusija je spremna na razumne kompromise po pitanju Ukrajine - Copyright Tanjug/AP/Russian Defense Ministry Press Service/Oleg Petrasiuk/Evgeniy Maloletka

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 975 dana. Posle američkih obaveštajaca i ukrajinska vojna obaveštajna služba saopštila je da su jedinice severnokorejske vojske, koje su obučavane u Rusiji, primećene u oblasti oko Kurska. Tu činjenicu negira Pjonjang ali ne i Vladimir Putin koji je rekao da je stvar Moskve na koji će način primeniti partnerstvo sa Severnom Korejom. U taj podatak ne veruje samo beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, koji je rekao da bi to izazvalo dodatnu eskalaciju sukoba i da to Putinu nije neophodno. Finska pogranična služba saopštila je da trajno zatvara dva granična prelaza sa Rusijom, Inari i Parikalu, koji nisu u funkciji već nekoliko godina ali da u budućnosti postoji šansa za njihovo otvaranje ako Moskva i Helsinki nađu zajednički jezik.

Ključni događaji:

  • Ukrajinska vojna obaveštajna služba: Jedinice S. Koreje raspoređene u regionu Kursk
  • Putin zahvalio učesnicima Samita BRIKS, istakao da članice žele mir u Ukrajini
  •  Lukašenko: Ne verujem da je Putin doveo vojnike iz Severne Koreje za rat u Ukrajini
  • Finska trajno zatvara dva granična prelaza sa Rusijom

 

       Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

13.16 Peskov demantovao informacije o kontaktima Putina i Maska

Portparol ruskog predsedništva Dmitrij Peskov izjavio je danas da su neistinite informacije koje je preneo Vol strit džornal o kontaktima Vladimira Putina i američkog biznismena Ilona Maska.

"Ne, sve su to neistinite, apsolutno lažne informacije koje su objavljene u Volstrit džornalu", rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje novinara da li je Putin imao kontakt sa Maskom posle 2021. Na pitanje da prokomentariše pisanje američkog lista da je Rusija prenela satelitske podatke jemenskim pobunjenicima, što im je omogućilo da pokrenu raketne napade na zapadne brodove u Crvenom moru, Peskov je naveo da nije pročitao taj članak i da je u američkim medijima izneto "mnogo laži o Kremlju", prenosi RIA Novosti.

profimedia

 

"Nažalost, i u ovom članku i u drugim američkim izdanjima u poslednje vreme ima toliko neistina da nemamo običaj da ove časopise prvo čitamo uz kafu, jer ih više ne doživljavamo kao kredibilne novine koje govore samo istinu", rekao je Peskov.

Povodom izjave lidera Turske Redžepa Tajipa Erdogana da je tokom pregovora sa Putinom u Kazanju uvideo želju ruskog lidera za prekid vatre u Ukrajini, Peskov je naglasio da Rusija nastavlja operaciju u Ukrajini kako bi ispunila svoje zadatke i ostvarila svoje ciljeve.

12.45 Zelenski: Rusija uvodi severnokorejske trupe u zone borbenih dejstava do 28. oktobra

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da će Rusija uvesti severnokorejske trupe u zone borbenih dejstava već od 27. do 28. oktobra.

"Prema obaveštajnim informacijama, od 27. do 28. oktobra Rusija će rasporediti prvu severnokorejsku jedinicu u zonama borbenih dejstava. Ovo je očigledan eskalirajući korak Rusije, koji je značajan, za razliku od svih dezinformacija koje su se ovih dana mnogo čule u Kazanju", naveo je Zelenski na platformi Iks, nakon što je saslušao izveštaj glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Aleksandra Sirskog o situaciji na frontu.

Tanjug/AP

 

On je naglasio da svet jasno vidi šta Rusija zaista želi, a to je nastavak rata.

11.42 Putin: Rusija je spremna na razumne kompromise po pitanju Ukrajine

Rusija je spremna na razumne kompromise kako bi rešila ukrajinsko pitanje, ali nema suštinskih pregovora, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin.

"Spremni smo da tražimo kompromise, spremni smo da pravimo te razumne kompromise, ali ne želim sada da ulazim u detalje, jer nema suštinskih pregovora, a druga strana to odbija", rekao je Putin u intervjuu za televiziju Rusija 1, prenela je RIA novosti.

Putin je kazao da je Kijev do sada dva puta odbio pregovaračke inicijateve o konfliktu u Ukrajini, koje je Rusija prethodno pristala da razmotri.

Komentarišući predloge Turske o krizi u Ukrajini, Putin je rekao da je neophodno shvatiti na šta je Ukrajina spremna.

Putin je naveo da je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, tokom sastanka u Kazanju na marginama samita BRIKS-a, predložio inicijative u vezi sa ukrajinskom krizom.

Predsednik Rusije je rekao da će te inicijative proučiti.

"Kada smo se dogovorili, želim još jednom da ponovim, da nastavimo kontakte na ovu temu, dan kasnije su ukrajinski partneri odjednom objavili da nisu spremni. To se desilo jednom i drugi put, ali na kraju krajeva treba da shvatimo da li su spremni ili nisu spremni, za šta su spremni, samo je potrebno vreme za detaljno razmatranje predloga koji su došli sa turske strane", rekao je Putin.

Tanjug/AP/Alexander Nemenov

 

09.15 Putin: Ukrajina pokušava da deblokira opkoljavanje svojih jedinica u regionu Kursk

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas da su Oružane snage Ukrajine izgubile stabilnu kontrolu nad opkoljenim jedinicama u ruskom regionu Kursk.

"Oružane snage Ukrajine pokušavaju da deblokiraju opkoljavanje svojih jedinica u regionu Kursk, ali su već izgubile stabilnu kontrolu nad njima", izjavio je Putin u intervjuu na kanalu "Rusija-1"

Dan ranije je ruski predsednik saopštio da je u Kurskoj oblasti opkoljeno oko 2.000 ukrajinskih vojnika, prenosi TASS.

09.01 Hajaši: Japan ozbiljno zabrinut zbog slanja severnokorejskih trupa u Rusiju

Japan je danas izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog prijavljenog slanja severnokorejskih trupa u Rusiju radi potencijalnog učešća u ratu u Ukrajini. Glavni sekretar kabineta Jošimasa Hajaši takođe je rekao da je nedavno produbljivanje vojne saradnje između Severne Koreje i Rusije zabrinjavajuće, s obzirom na njegov uticaj na bezbednost regiona koji okružuje Japan.

"Vlada sa ozbiljnom zabrinutošću prati slanje trupa Severne Koreje u Rusiju, uključujući mogućnost da vojnici učestvuju u ruskoj invaziji na Ukrajinu“, rekao je Hajaši, prenosi Kjodo.

On je dodao da je duboko zabrinjavajuće što će nedavni napredak u produbljivanju vojne saradnje između Rusije i Severne Koreje pogoršati situaciju u Ukrajini i uticati na bezbednost regiona oko Japana.

08.51 Rusija dronovima napala Kijev, oboreno oko 10 bespilotnih letelica

Rusija je u dva talasa napala bespilotnim letelicama tokom noći Kijev, što je 15. vazdušni udar na ukrajinsku prestonicu ovog meseca, saopštile su danas gradske vlasti. Tokom napada, koji je trajao oko četiri sata, oboreno je oko deset dronova, saopštio je načelnik vojne administracije Sergej Popko na Telegramu, prenosi Rojters. On je dodao da vlasti nisu dobile nikakve izveštaje o povređenima i da su ostaci oborenih dronova izazvali požar koji je kasnije ugašen. Dopisnici Rojtersa izvestili su da su se jutros čule višestruke eksplozije iznad grada.

08.20 Šolc: Ukrajina u ratnom stanju ne može u NATO

Kancelar Nemačke Olaf Šolc trenutno ne vidi mogućnost pozivanja Ukrajine u NATO. Prema njegovom mišljenju, zemlja u ratnom stanju "nedvosmisleno ne može da postane članica" Alijanse.

Tanjug/AP/Khalil Hamra

 

"Doneli smo odluku u Vašingtonu i Viljnusu i ocrtali perspektivu. Ali verujem da trenutno nema potrebe za novom odlukom pored one koja već postoji", rekao je Šolc u emisiji na TV kanalu ZDF.

Prema Šolcu, država koja je u ratnom stanju definitivno ne može da postane članica NATO-a "i s tim se svi slažu". Trenutno se, kako je objasnio, razgovara o "bezbednosnim garancijama u posleratnoj situaciji", prenosi Ukrinform.

07.45 Granatiran centar Hersona

Dve osobe su ranjene u ruskom grnatiranju centra Hersona objavio je načelnik gradske vojne uprave Roman Mročko, prenosi Ukrinform.

06.50 Ukrajinska vojna obaveštajna služba: Jedinice S. Koreje raspoređene u regionu Kursk

Ukrajinska vojna obaveštajna služba saopštila je da su prve severnokorejske jedinice obučene u Rusiji raspoređene u regionu Kursk, ruskoj pograničnoj oblasti gde su ukrajinske snage izvele operaciju u avgustu.

Kremlj je ranije odbacio izveštaje o raspoređivanju severnokorejskih trupa kao "lažne vesti", međutim, predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas da je stvar Moskve kako će da primeni sporazum o partnerstvu sa Pjongjangom, preneo je Rojters. Putin nije negirao da se severnokorejske trupe trenutno nalaze u Rusiji, navela je agencija.

06.45 Putin zahvalio učesnicima Samita BRIKS, istakao da članice žele mir u Ukrajini

Ruski predsednik Vladimir Putin zahvalio je učesnicima Samita BRIKS-a u Kazanju na učešću i doprinosu zajedničkom radu, dodajući da Rusija oseća podršku partnera BRIKS-a, koja, kako je rekao, ne prestaje nakon Samita.

On je istakao da se zemlje članice BRIKS-a zalažu da se sukob u Ukrajini što pre završi mirnim putem, dodajući da mnoge od njih podržavaju inicijative Kine i Brazila o mirnom završetku sukoba.

Putin je ocenio da nisu akcije Rusije dovele do eksalacije situacije u Ukrajini, već ''državni udar 2014''.

Tanjug/STR

 

06.30 Lukašenko: Ne verujem da je Putin doveo vojnike iz Severne Koreje za rat u Ukrajini

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da ne veruje da je ruski kolega Vladimir Putin doveo severnokorejske vojnike na vojne vežbe u Rusiju, kako bi se kasnije borili u Ukrajini, ističući da bi taj potez predstavljao eksalaciju.

''Putin, poznavajući njegov karakter, nikada neće nikoga ubediti da natera oružane snage bilo koje zemlje da se angažuju u sukobu u Ukrajini. Ne verujem u to'', rekao je on u intervjuu za ruski BBC servis.

Tanuug AP/Alexander Zemlianichenko

 

 

06.20 Finska trajno zatvara dva granična prelaza sa Rusijom

Finska pogranična služba saopštila je da trajno zatvara dva granična prelaza sa Rusijom, Inari i Parikalu, koji nisu u funkciji već nekoliko godina, preneo je Ile.

''Privremeni granični punktovi u Parikali i Lieksi (Inari) su zatvoreni“, navodi se u saopštenju.

Finska pogranična služba je u saopštenju dodala da postoji mogućnost da se ovi kontrolni punktovi ponovo otvore u budućnosti, ako se Moskva i Helsinki dogovore o tome.

 

Komentari (0)

Evropa