Evropa

U Litvaniji se u nedelju održava drugi krug parlamentarnih izbora

Komentari

Autor: Tanjug

25/10/2024

-

13:48

U Litvaniji se u nedelju održava drugi krug parlamentarnih izbora
U Litvaniji se održava drugi krug predsedničkih izbora - Copyright Tanjug AP/Mindaugas Kulbis

veličina teksta

Aa Aa

U Litvaniji će u nedelju biti održan drugi i poslednji krug parlamentarnih izbora, nakon što je u prvom krugu 13. oktobra izabrano 70 poslanika na stranačkim listama po proporcionalnom sistemu, od ukupno 141 člana parlamenta ili Seimasa.

Oko 2,4 miliona Litvanaca ima pravo da u dva kruga bira 141 člana parlamenta ili Seimasa na četvorogodišnji mandat. U nedelju će biti izabran preostali 71 poslanik u jednomandatnim izbornim jedinicama koji bude uspeo da osvoje više od 50 odsto glasova, odnosno birači će u desetinama izbornih okruga birati između dva vodeća kandidata iz prvog kruga, preneo je AP.

U prvom krugu 13. oktobra, opoziciona Socijaldemokratska partija osvojila je najviše glasova i najavila pregovore o formiranju nove vlade sa strankama levice.

Ukoliko to bude ostvareno, u opoziciju bi otišla koalicija desnog centra koja je upravljala Litvanijom protekle četiri godine. Socijaldemokrate su u prvom krugu osvojile 18 od prvih 70 mandata u parlamentu, a jedan manje dobila je vladajuća konzervativna stranka Domovinska zajednica premijerke Ingride Šimonite. Liderka socijaldemokrata Vilija Blinkevičijute izjavila je da će pokušati da formira koaliciju sa Demokratskom unijom, strankom levog centra, koja je osvojila osam mesta u parlamentu.

Blinkevičijute je najavila i da će se sastati i sa rukovodstvom još jedne stranke levog centra, Unije poljoprivrednika i zelenih, koja je dobila šest mandata. U parlament su ušle i Nemuno Aušra, novoregistrovana stranka desničarskog političara Remigijusa Žemaitaitisa koja je dobila 14 mesta, kao i Liberalna unija sa sedam poslanika. Vlada Ingride Šimonite, koja je formirana 2020. godine, ostvarila je ekonomske uspehe, ali je kritikovana zbog uvođenja strogih mera tokom pandemije korone i zbog priliva migranata.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa