Društvo

Odakle lisice na ulicama Beograda: Ne plaše se prolaznika, a stručnjaci savetuju kako da se ponašamo ukoliko ih sretnemo

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/10/2024

-

14:05

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Neočekivani posetioci primećeni su na više lokacija u Beogradu. Stanovnici glavnog grada imali su bliske susrete sa lisicama, o čemu svedoče i brojni video-snimci i fotografije na društvenim mrežama. 

Ono što je zanimljivo jeste da lisice uopšte nisu delovale uplašeno, te su mirno posmatrale prolaznike koji su na prvi pogled bili uplašeniji od njih.

Slobodan Ljubojević iz Lovačkog saveza Srbije kaže za Euronews Srbija da lisice koje su primećene na ulicama verovatno žive u zapuštenim delovima grada.

"Sama ta činjenica da se ne plaše čoveka nam govori da se one ne osećaju ugroženo. Vi imate u Londonu jednu populaciju lisica koja tamo, da kažemo, godinama živi i pretpostavljam da se nalaze oko kontejnera i da idu za komunalnim otpadom", objašnjava naš sagovornik.

Upitan da li mogu biti opasne po ljude prilikom susreta, Ljubojević kaže da nisu, ali da se radi o "lukavoj, divljoj životinji".

"Svaka divlja životinja generalno izbegava kontakt sa čovekom i znači u ovoj situaciji kada građanin vidi lisicu, samo ne treba da ostvaruje neki direktan kontakt, ne treba da se približava, ne treba da pokušava da je hrani, ako se ona čini, da kažem, umiljata i prijemčiva za to, nego prosto treba samo da zaobiđe i da se obaveste nadležne službe", ukazuje Ljubojević.

Odgovarajući na pitanje - kome treba da se obratimo ukoliko naletimo na ovu divlju životinju - Ljubojević kaže da najpre treba pozvati gradske službe. 

"Pretpostavljam da je to Beoveterina, jer se radi o divljim životinjama u urbanim sredinama. Lovačka udruženja i lovci nemaju nikakvu nadležnost u urbanim sredinama, već samo u lovištima", zaključuje Ljubjević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija