Evropa

RAT U UKRAJINI Oko Kijeva otkriveno 10 dronova; Zvaničnik SAD: Najmanje 3.000 severnokorejskih vojnika na obuci u Rusiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/10/2024

-

07:50

RAT U UKRAJINI Oko Kijeva otkriveno 10 dronova; Zvaničnik SAD: Najmanje 3.000 severnokorejskih vojnika na obuci u Rusiji
RAT U UKRAJINI Oko Kijeva otkriveno 10 dronova; Zvaničnik SAD: Najmanje 3.000 severnokorejskih vojnika na obuci u Rusiji - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky, Alex Babenko, LIBKOS

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 974 dana. U Sumskij oblasti bez struje je ostalo više od 20.000 ljudi posle napada ruskih snaga na energetska postrojenja u tom regionu, pa su stanovnici bili primorani da čekaju osposobljavanje rezervnih izvora napajanja. Što se tiče SAD, više nema nikakve sumnje da je određeni broj vojnika Severne Koreje zaista stacioniran u Rusiji što će sigurno dovesti do još većih tenzija u sukobu. SAD procenjuju da je oko 3.000 vojnika Pjongjanga na obuci u bazama na istoku Rusije. Američka vlada je pristala da svoj deo od 20 milijardi dolara izdvoji za veći kredit G7 za Ukrajinu, koji će biti obezbeđen pod garancijom profita od zamrznute imovine Rusije, saopštila je američka ministarka finansija Dženet Jelen. Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je da je Zapadu više stalo do mira u Ukrajini nego Volodimiru Zelenskom i da mir neće imati šansu sve dok predednik Ukrajine postavlja uslove.

Ključni događaji:

  • Zemlje BRIKS-a dogovorile su se o formulaciji o Ukrajini, koja će biti uključena u završnu deklaraciju samita u Kazanju
  •  Kredit G7 za Ukrajinu: SAD izdvajaju 20 milijardi dolara
  • Zvaničnik SAD: Najmanje 3.000 severnokorejskih vojnika na obuci u Rusiji
  •  Lukašenko: Zapad želi pregovore sa Rusijom više od Zelenskog
  • Više od 21.000 Ukrajinaca ostalo bez struje zbog ruskog granatiranja Sumske oblasti
  • EU odobrila Ukrajini 35 milijardi evra od zamrznute ruske imovine

          Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

                        Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

19.53 Ukrajinska vojna obaveštajna služba: Jedinice Severne Koreje raspoređene u regionu Kursk

Ukrajinska vojna obaveštajna služba saopštila je danas da su prve severnokorejske jedinice obučene u Rusiji raspoređene u regionu Kursk, ruskoj pograničnoj oblasti gde su ukrajinske snage izvele operaciju u avgustu.

Kremlj je ranije odbacio izveštaje o raspoređivanju severnokorejskih trupa kao "lažne vesti", međutim, predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas da je stvar Moskve kako će da primeni sporazum o partnerstvu sa Pjongjangom, preneo je Rojters.

Putin nije negirao da se severnokorejske trupe trenutno nalaze u Rusiji, navela je agencija.

19.32 Putin zahvalio učesnicima Samita BRIKS, istakao da članice žele mir u Ukrajini

Ruski predsednik Vladimir Putin zahvalio je danas učesnicima Samita BRIKS-a u Kazanju na učešću i doprinosu zajedničkom radu, dodajući da Rusija oseća podršku partnera BRIKS-a, koja, kako je rekao, ne prestaje nakon Samita.

On je istakao da se zemlje članice BRIKS-a zalažu da se sukob u Ukrajini što pre završi mirnim putem, dodajući da mnoge od njih podržavaju inicijative Kine i Brazila o mirnom završetku sukoba.

Putin je ocenio da nisu akcije Rusije dovele do eksalacije situacije u Ukrajini, već ''državni udar 2014''.

Tanjug/STR

 

19.26 Lukašenko: Ne verujem da je Putin doveo vojnike iz Severne Koreje za rat u Ukrajini

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da ne veruje da je ruski kolega Vladimir Putin doveo severnokorejske vojnike na vojne vežbe u Rusiju, kako bi se kasnije borili u Ukrajini, ističući da bi taj potez predstavljao eksalaciju.

''Putin, poznavajući njegov karakter, nikada neće nikoga ubediti da natera oružane snage bilo koje zemlje da se angažuju u sukobu u Ukrajini. Ne verujem u to'', rekao je on u intervjuu za ruski BBC servis povodom tvrdnji nekoliko stranih vlada da se najmanje 3.000 severnokorejskih vojnika nalazi na obuci u Rusiji.

Tanuug AP/Alexander Zemlianichenko

 

18.06 Finska trajno zatvara dva granična prelaza sa Rusijom

Finska pogranična služba saopštila je danas da trajno zatvara dva granična prelaza sa Rusijom, Inari i Parikalu, koji nisu u funkciji već nekoliko godina, preneo je Ile.
''Privremeni granični punktovi u Parikali i Lieksi (Inari) su zatvoreni“, navodi se u saopštenju.
Parikala je obustavila rad 2022. godine, dok je Inari u Lieksi zatvoren od 2021. godine, piše Interfaks. Finska pogranična služba je u saopštenju dodala da postoji mogućnost da se ovi kontrolni punktovi ponovo otvore u budućnosti, ako se Moskva i Helsinki dogovore o tome.

16.35 Kjodo: Oko 2.000 vojnika iz Severne Koreje premešteno blizu Ukrajine

Oko 2.000 vojnika iz Severne Koreje premešteno je u zapadnu Rusiju, u blizini ukrajinske granice, tvrdi vojni izvor iz Ukrajine za japansku agenciju Kjodo.  Američka vlada objavila je ranije da je najmanje 3.000 vojnika iz Severne Koreje poslato u Rusiju početkom ovog meseca zbog obuke na vojnim bazama u istočnom delu zemlje.

15.33 Ukrajina razmatra stvaranje sajber službe u okviru Odbrambenih snaga

Ukrajina razmatra stvaranje sajber službe kao zasebnog dela Odbrambenih snaga ove zemlje, u cilju jačanja sposobnost vojske i efikasnog planiranja i implementacije zadataka, prenela je danas Pravda.

Kako se navodi, predstavnici Odbrambenih snaga Ukrajine i Odbora Vrhovne rade za bezbednost, odbranu i obaveštajne poslove razgovarali su o projektu stvaranja sajber službe kao posebne vrste odbrambenih snaga. Stručnjaci su razmotrili glavne odredbe projekta, uzimajući u obzir iskustvo stvaranja i funkcionisanja sajber snaga drugih zemalja.

11.43 Ruska Duma ratifikovala sporazum o strateškom partnerstvu sa Severnom Korejom

Ruska državna Duma ratifikovala je Sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu Rusije i Severne Koreje koji, između ostalog, predviđa da će u slučaju napada na jednu od ove dve zemlje, druga odmah pružiti vojnu pomoć.

Predsednik Donjeg doma Vjačeslav Volodin izjavio je na plenarnoj sednici da je taj sporazum rezultat razvoja odnosa između dve zemlje.

Prema njegovim rečima, Severna Koreja je u najtežim situacijama uvek podržavala Rusiju na međunarodnoj sceni, uključujući podršku u ratu u Ukrajini, kao i priznavanje Krima i odluka vezanih za Lugansk, Donjeck, Herson i Zaporožje, prenose RIA Novosti.

Zakon o ratifikaciji sporazuma koji je 14. oktobra podneo ruski predsednik Vladimir Putin, potpisan je 19. juna tokom njegove posete Pjongjangu.

Sporazum će stupiti na snagu razmenom ratifikacionih dokumenata i biće bez vremenskog ograničenja.

Član 4. sporazuma predviđa da ako jedna od zemalja potpisnica bude napadnuta od strane druge države ili više njih, ona druga će odmah pružiti vojnu i drugu pomoć.

Ovaj novi sporazum zameniće prethodni Temeljni sporazum o prijateljstvu i saradnji potpisan 9. februara 2000. godine.

Tanjug/AP/The State Duma, The Federal Assembly of The Russian Federation Press Service

 

07.12 Oko Kijeva otkriveno i neutralisano deset ruskih dronova

Tokom noći u vazdušnom prostoru oko Kijeva otkriveno je i neutralisano desetak ruskih dronova, saopštila je vojna uprava grada Kijeva.

U saopštenju se navodi da je to bio četrnaesti vazdušni napad ruskih oružanih snaga na Kijev od početka oktobra, prenosi Ukrinform.

Kako je naveo načelnik vojne uprave Kijeva Sergej Popko na Telegramu, u ovom trenutku nema informacija o razaranjima ili žrtvama.

Prema njegovim rečima, mesto lansiranja dronova bila je Kurska oblast, a u toku noći u Kijevu je tri puta najavljivana uzbuna za vazdušnu opasnost, koja je trajala skoro šest sati.

profimedia

 

06.50 Zvaničnik SAD: Najmanje 3.000 severnokorejskih vojnika na obuci u Rusiji

SAD procenjuju da se najmanje 3.000 severnokorejskih vojnika nalazi na obuci u Rusiji, izjavio je neimenovani američki zvaničnik, tvrdeći da su severnokorejski vojnici na obuci u vojnim bazama na istoku Rusije. Zvaničnik američke administracije koji je govorio pod uslovom anonimnosti rekao je da su severnokorejski vojnici raspoređeni u više vojnih baza za vojnu obuku na istoku Rusije.

06.45 Kredit G7 za Ukrajinu: SAD izdvajaju 20 milijardi dolara

Američka vlada je pristala da svoj deo od 20 milijardi dolara izdvoji za veći kredit G7 za Ukrajinu, koji će biti obezbeđen pod garancijom profita od zamrznute imovine Rusije, saopštila je američka ministarka finansija Dženet Jelen na sastanku u Vašingtonu sa ukrajinskim kolegom Serhijem Marčenkom.

Prema njenim rečima, to znači da će za svoj "nelegalni rat biti prinuđena da plati Rusija, a ne američki i evropski poreski obveznici".

06.35 Šmihal: Profit od zamrznute ruske imovine ići će za najvažnije finansijske potrebe

Sredstva dobijena od SAD, kao i drugih zemalja G7 i EU u iznosu od 50 milijardi dolara, biće iskorišćena za najvažnije finansijske potrebe Ukrajine 2025. godine, izjavio je ukrajinski premijer Denis Šmihal.

"Ovo je deo zajedničkog paketa podrške zemalja G7 i EU u ukupnom iznosu od 50 milijardi dolara. Sredstva će biti prikupljena korišćenjem profita od zamrznute ruske imovine. Ove nedelje su slične odluke usvojile i EU i Velika Britanija. Zahvaljujući ovoj pomoći, naši saveznici stvaraju čvrst temelj za ekonomsku i finansijsku stabilnost Ukrajine", naveo je Šmihal na Telegram kanalu.

Tanjug/AP/Clodagh Kilcoyne

 

06.20 Lukašenko: Zapad želi pregovore sa Rusijom više od Zelenskog

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da Zapad želi da zvanični Kijev sedne za pregovarački sto sa Rusijom, više od Volodimira Zelenskog.

"Sada postoji prilika za pregovore i, čini mi se, trebalo bi da se krene u pregovore i da se napravi plan za mirno rešenje ili okončanje rata", izjavio je Lukašenko u emisiji "60 minuta" na TV kanalu Rusija 1, prenose RIA Novosti.

On je ocenio da Zapad ne može da odbije da snabdeva Ukrajinu oružjem "da ne bi izgubio obraz".

"Ne mogu da vrše preveliki pritisak na Zelenskog, ali mi im poručujemo - šta ima da se vrši pritisak, jednostavno nemojte (Ukrajini) da dajete novac", rekao je Lukašenko.

Sergei Ilnitsky/Pool Photo via AP

 

06.10 Više od 21.000 Ukrajinaca ostalo bez struje zbog ruskog granatiranja Sumske oblasti

Ruska vojska juče je gađala energetski objekat u ukrajinskoj Sumskoj oblasti, prekinuvši snabdevanje strujom za više od 21.000 potrošača, saopštila je danas energetska kompanija Sumioblenergo.

''Rusija nastavlja energetski teror Sumske oblasti. Neprijatelj je danas napao jedan od energetskih objekata u rejonu Bilopolja. Kao rezultat toga, snabdevanje strujom za više od 21.000 potrošača je prekinuto“, navodi se u objavi kompanije na Fejsbuku.

Dodaje se da su električari uspeli da povrate struju na rezervnim linijama, prenosi Ukrinform.

06.03 Đinping pozvao zemlje BRIKS-a da se pridržavaju tri principa za rešenje krize u Ukrajini

Kineski predsednik Si Đinping pozvao je na 16. Samitu BRIKS-a zemlje članice da insistiraju na tri principa za deeskalaciju ukrajinske krize, uključujući zaustavljanje širenja ratnih operacija, deeskalaciju borbe i suzdržavanje od provokacija, piše CRI. Istovremeno, potparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da su lideri zemalja BRIKS-a izrazili želju da pomognu u rešavanju konflikta u Ukrajini, kao i da Rusija ceni takve napore.

Komentari (0)

Evropa