Evropa

uživo RAT U UKRAJINI Ruski napad dronovima na Kijev: "Napadi su izvedeni u talasima i iz različitih pravaca"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/10/2024

-

09:20

RAT U UKRAJINI Ruski napad dronovima na Kijev: "Napadi su izvedeni u talasima i iz različitih pravaca"
RAT U UKRAJINI Ruski napad dronovima na Kijev: "Napadi su izvedeni u talasima i iz različitih pravaca" - Copyright Tanjug/AP/Iryna Rybakova/Yevhen Titov

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 954 dana, civilnih žrtava bilo je u Donjecku dok ukrajinsko tužilaštvo tvrdi i da su četvorica njihovih vojnika pogubljena u Vovčansku čime je izvršen ratni zločin. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da očekuje da naredna nedelja bude istorijska za odbranu Ukrajine i da će "smislene odluke" biti donete u okviru sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u američkoj vazduhoplovnoj bazi Ramštajn, zakazanog za 12. oktobar, na kome će biti reči i o "Planu za pobedu" koji je Zelenski već izložio. Narodni poslanik Oleg Dunda iz partije "Sluga naroda" Zelenskog, izjavio je da je potrebno premestiti vojne operacije ukrajinske vojske i na teritoriju Belorusije, pored Kurske i Brjanske oblasti Rusije. Belorusija ne bi mogla da se odbrani od takozvanog plana "a la Prigožin", rekao je Dunda.

Ključni događaji:

  •  Zelenski: Naredna nedelja bi mogla biti istorijska za odbranu Ukrajine
  • Dve osobe poginule, šest povređeno u ruskom granatiranju Donjecka
  • Ukrajinsko tužilaštvo istražuje ubistvo četiri ukrajinska zarobljenika u Vovčansku
  • Ukrajinski poslanik: Vojne operacije treba premestiti i u Belorusiju

 

           Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu

Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

09.25 Oboreno 56 od 87 ruslkih dronova

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su da je Rusija tokom noći lansirala 87 dronova i četiri rakete na teritoriju te zemlje. Jedinice protivvazdušne odbrane Ukrajine uništile su 56 dronova i dve rakete, navodi se u saopštenju objavljenom na Telegramu, prenosi Rojters.

08.20 Popko: Ukrajinska PVO odbila napad ruskih dronova na Kijev

Načelnik gradske vojne uprave Kijeva Serhij Popko izjavio je da su ruske snage noćas napale Kijev sa nekoliko grupa jurišnih dronova, ali da su sve ruske bespilotne letelice oborile snage ukrajinske PVO iznad predgrađa i ukrajinske prestonice.

Popko je naveo da nije bilo žrtava niti materijalnih razaranja, prenosi Interfaks Ukrajina.

"Napadi su izvedeni u talasima i iz različitih pravaca. Uzbuna za vazdušni napad proglašavana je tri puta i ukupno je trajala više od 5 sati", naveo je Popko.

Tanjug/AP

 

06.50 Zelenski: Naredna nedelja bi mogla biti istorijska za odbranu Ukrajine

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sinoć je izjavio da očekuje da naredna nedelja bude istorijska za odbranu Ukrajine i da će "smislene odluke" biti donete u okviru sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u američkoj vazduhoplovnoj bazi Ramštajn, zakazanog za 12. oktobar.

Tanjug/AP

 

Zelenski je zahvalio na uništenju ruske vojne logistike, a posebno na udaru na ruske vojne aerodrome.

"Ovo je najpotrebnije. Svaka uništena baza ruske vojske, svaka uništena baza ruskih aviona, svako uništeno skladište sa avio bombama spasava živote Ukrajinaca, to je prava podrška frontu. Uverićemo naše partnere da samo naši dronovi nisu dovoljni. Potrebni su odlučniji koraci. Kraj ovog rata će biti blizu. Siguran sam u to", zaključio je Zelenski.

06.45 Dve osobe poginule, šest povređeno u ruskom granatiranju Donjecka

Dve osobe su juče poginule, a šest je povređeno u ruskom granatiranju Donjecke oblasti, saopštilo je regionalno Tužilaštvo na Telegram kanalu.

"Okupatorska vojska je u granatiranju graničnih naselja Donjecke oblasti ubila dve osobe, a ranila još šestoro, ima razaranja, udare su verovatno izvršile vođene avionske bombe KAB-250", saopštilo je regionalno tužilaštvo, prenosi ukrajinski Interfaks.

Tanjug/AP

 

06.40 Ukrajinski poslanik: Vojne operacije treba premestiti i u Belorusiju

Narodni poslanik Oleg Dunda iz partije "Sluga naroda" ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog izjavio je juče da je potrebno premestiti vojne operacije ukrajinske vojske i na teritoriju Belorusije, pored Kurske i Brjanske oblasti Rusije.

"Moje stanovište je da je apsolutno važno preneti ovo ne samo na teritoriju Brjanska i Kurska, već i na Belorusiju. Duboko sam uveren da će beloruska vojska, ako uđemo u Belorusiju sa relativno malim jedinicama, položiti oružje. I ovo je veliki udarac Moskvi ispod pojasa, ako se pokaže da ne kontroliše ove teritorije i da nije spremna da ih brani. U stvari, ovo je priča "a la Prigožin", naveo je Dunda na 13. "Forumu slobodne Rusije" u Vilnjusu, prenosi portal "Belsat".

06.20 Ukrajinsko tužilaštvo istražuje ubistvo četiri ukrajinska zarobljenika u Vovčansku

Regionalni tužilac u Harkovu Oleksandr Filčakov saopštio je juče da su ruske snage pogubile četiri ukrajinska vojnika na teritoriji fabrike agregata u Vovčansku u Harkovskoj oblasti.

"Tužioci su do danas već započeli pretpretresnu istragu o činjenici kršenja zakona i običaja ratovanja u vezi sa namernim ubistvom četvorice ratnih zarobljenika - pripadnika Oružanih snaga Ukrajine, koje su pogubile Oružane snage Rusije. Ruska vojska po naređenju komande u leto 2024. godine na teritoriji fabrike agregata u gradu Vovčansku", rekao je Filčakov, prenosi Ukrinform.

 

Komentari (0)

Evropa