Evropa

uživo RAT U UKRAJINI Šef kabineta predsednika Ukrajine o Planu pobede: Biće samo delimično predstavljen javnosti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/09/2024

-

07:54

RAT U UKRAJINI Šef kabineta predsednika Ukrajine o Planu pobede: Biće samo delimično predstavljen javnosti
RAT U UKRAJINI Šef kabineta predsednika Ukrajine o Planu pobede: Biće samo delimično predstavljen javnosti - Copyright Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka/EPA-EFE/KATERYNA KLOCHKO/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS S HANDOUT

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 948 dana ali ni protekli dan nije prošao bez civilnih žrtava. Jedna žena je poginula, a dve osobe su povređene nakon što su ruske trupe u dva navrata granatirale Nikopolj. Povređenih je bilo i prilikom napada na Harkovsku, Donjecku i Sumsku oblast. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da nije prvi put da ruski lider Vladimir Putin preti svetu mogućom upotrebom nuklearnog oružja, kao i da "niko ne zna šta mu je na umu", i da će o tome biti razgovora sa saveznicima u nemačkoj bazi Ramštajn u oktobru. 

Ključni događaji:

  • U ruskom granatiranju Nikopolja poginula žena, dve osobe povređene
  • Zelenski: Nije prvi put da Putin preti nuklearnim oružjem
  • Merc: Pobeda Ukrajine u ratu protiv Rusije nikad nije bila cilj saveznika
  • Peskov: Neophodna su prilagođavanja nuklearne politike zbog eskalacije tenzija

Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu

Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

16.38 Putin unapredio svog bivšeg telohranitelja u člana Saveta bezbednosti Rusije

Predsednik Rusije Vladimir Putin danas je unapredio Alekseja Djumina, svog bivšeg telohranitelja, u člana ruskog Saveta bezbednosti.

"Uključiti sledeće osobe kao članove Saveta bezbednosti Ruske Federacije: A. G. Djumina - pomoćnik predsednika, A. L. Linca - šef GUSP-a , D. V. Manturova - prvi zamenik predsednika, V. I. Skvorcova rukovodilac FMBA", navedeno je u dekretu predsednika Rusije, prenela je agencija RIA Novosti.

14.56 Aref: Iran namerava da ozbiljno ojača odnose sa Rusijom

Iran namerava da ozbiljno ojača odnose sa Rusijom i da u međusobnoj saradnji rešava kontroverzna pitanja, izjavio je prvi potpredsednik Irana Mohamed Reza Aref.

Detaljnije možete pročitati OVDE

12.39 Rusija zauzela selo u Donjeckoj oblasti

Ruske snage zauzele su selo Nelipivka u istočnoj ukrajinskoj oblasti Donjecka, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Trupe su poslednjih nedelja ubrzale svoj napredak u Donjecku, zauzevši niz gradova i sela, javila je novinska agencija Interfaks, prenosi Rojters.

10.53 Jermak: Plan pobede biće delimično predstavljen Ukrajincima, postoje poverljivi delovi

Šef kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak izjavio je da će ukrajinski plan pobede, koji je predsednik te zemlje Volodimir Zelenski predstavio američkom predsedniku Džou Bajdenu prošle nedelje, biti predstavljen Ukrajincima, ali samo delimično jer postoje delovi koji su poverljivi.

On je, međutim, ukazao da postoje delovi plana koji su veoma osetljivi i poverljivi. Jermak je naveo da se sve što postane javno čuje ne samo u Ukrajini, već da to čuje i neprijatelj.

profimedia

 

"Neki detalji ovog plana su poverljivi. Ali, znate, važno je da se realizacija ovog plana vidi na neprijateljskoj teritoriji i da se to vidi u rezultatima i pobedama naše vojske", rekao je Jermak.

10.15 Putin: Istina je na našoj strani, svi ciljevi biće ostvareni

Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je danas građanima Rusije Dan ujedinjenja Donjecke i Luganske Narodne Republike, Hersonske i Zaporoške oblasti sa Rusijom.

"Ka ovome smo išli godinama, kroz teška iskušenja, znali smo u kakvim je nepodnošljivim uslovima neprekidnog granatiranja i blokade Donbas živeo dugih osam godina, kakom su ugnjetavanju bili izloženi stanovnici Novorusije. Uzvratili smo neonacističkoj diktaturi, koja je htela da ih zauvek otrgne od njihove istorijske domovine, od Rusije", naveo je Putin, a prenosi RIA Novosti.

Više pročitajte u odvojenoj vesti.

Tanjug/AP/Aleksei Nikolsky, Sputnik, Kremlin

 

07.43 Napad na železničku infrastrukturu u Nikolajevu

Posle noćnog udara, zapalio se objekat kritične infrastrukture u Baštanskom okrugu Nikolajevske oblasti, prenosi Strana.ua.

Nadležne službe nisu objavile nikakve detalje, ali, mediji prenose da je napad bio povezan sa železničkom infrastrukturom.

07.13 Rusija dronovima gađala Kijev duže od pet sati 

Noćašnji ruski napad bespilotnim letelicama tipa Šahed na Kijev trajao je više od pet sati, ali kako prenose ukrajinski mediji nije bilo razaranja ni ljudskih žrtava.

Šef kijevske vojne uprave Serhij Popko izjavio je da su ruske snage, kao i tokom prethodnih napada, koristile jurišne bespilotne letelice tipa Šahed, prenosi Ukrinform.

"Noćašnji baražni napad na Kijev izvršen je u talasima i iz različitih pravaca. Vazdušna uzbuna u glavnom gradu trajala je duže od 5 sati", naveo je Popko.

On je dodao da su sve ruske jurišne bespilotne letelice koje su lansirane na Kijev neutralisali ukrajinski PVO sistemi.

06.50 Zelenski: Na sledećem "Ramštajnu" odlučićemo kako da pojačamo pritisak na Rusiju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je juče da bi u oktobru na sastanku Kontakt grupe za odbranu Ukrajine  u američkoj vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj, Ukrajina i njeni partneri trebalo da definišu zajedničke korake i zajedničku viziju kako povećati pritisak na Rusiju.

"Za nedelju i po dana, u oktobru u Ramštajnu, moramo zajedno sa drugim liderima da odlučimo o zajedničkim koracima i zajedničkoj viziji, kako da pojačamo pritisak na Rusiju i zarad pravednog mira", naglasio je Zelenski u večerašnjoj video poruci objavljenoj na Fejsbuku.

On je podsetio da je juče u Zaporožju od posledica ruskih udara povređeno 14 osoba.

19.45 U ruskom granatiranju Nikopolja poginula žena, dve osobe povređene

Jedna žena je poginula, a dve osobe su povređene nakon što su ruske trupe juče u dva navrata granatirale Nikopolj, saopštio je načelnik Dnjepropetrovske regionalne vojne uprave Sergej Lisak, prenosi Ukrinform.

"Nikopoljski region je preživeo više od deset napada u toku dana. Neprijatelj je teškom artiljerijom i bespilotnim letelicama kamikazama gađao lokalna naselja.

 U Nikopolju su tokom sinoćnjeg granatiranja Rusi ubili 80-godišnju ženu", naveo je on u objavi na Telegramu.

06.20 Merc: Pobeda Ukrajine u ratu protiv Rusije nikad nije bila cilj saveznika

Fridrih Merc, lider konzervativnog bloka CDU/CSU, najveće opozicione snage u Bundestagu, juče je izjavio da saveznici Ukrajine nikada nisu kao cilj imali pobedu Kijeva u ratu protiv Rusije.

"Bio sam mišljenja, a kancelar (Olaf Šolc) je nešto slično izjavio tri dana nakon početka rata, da mi zapravo sada pomažemo Ukrajini ne da dobije ovaj rat, već da ga ne izgubi. Ukrajina nikada ne može da pobedi Rusiju, to nikada nije bio cilj", rekao je Merc u intervjuu za Bild.

On je dodao da za njega pobeda znači da Ukrajina mora da povrati suverenitet nad sopstvenom teritorijom, a Rusija mora da prestane da napada tu zemlju.

Komentari (0)

Evropa