Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski predstavio Plan pobede delegaciji američkog Kongresa, Bajden tvrdi da Rusija neće pobediti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/09/2024

-

08:36

RAT U UKRAJINI Zelenski predstavio Plan pobede delegaciji američkog Kongresa, Bajden tvrdi da Rusija neće pobediti
profimedia, Tanjug/AP/Russian Defense Ministry Press Service - Copyright profimedia, Tanjug/AP/Russian Defense Ministry Press Service

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 945 dana. Predsednik Vladimir Putin izjavio je da bi Rusija mogla da upotrebi nuklearno oružje ako je napadne bilo koja država i da će se svaki konvencionalni napad koji podrži bilo koja nuklearna sila smatrati zajedničkim napadom. Njegove pretnje su usledile tokom sastanka sa moćnim ruskim savetom bezbednosti gde je takođe najavio promene u nuklearnoj doktrini zemlje. Komentari predstavljaju do sada najsnažnije upozorenje Rusije zapadu da ne dozvoli Ukrajini da izvrši duboke udare na rusku teritoriju koristeći zapadne rakete dugog dometa. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski već mesecima traži dozvolu da koristi britanske projektile Storm Shadov i rakete američke proizvodnje Atacms za gađanje ciljeva dublje u Rusiji.

Ključni događaji:

  • Putin: Zadržavamo pravo upotrebe nuklearnog oružja u slučaju agresije na Rusiju i Belorusiju

  • U ruskom bombardovanju Kramatorska ubijene dve osobe
  • Komanda ukrajinske vojske: Svi Ukrajinci starosti od 18 do 60 godina mogu da se bore
  • Republikanci u Kongresu SAD traže od Bajdena da skine oznaku tajnosti sa izveštaja o Ukrajini 
  • Zelenski odbacio predlog Kine i Brazila: Pozvao lidere da ne traže "zatišje umesto pravednog mira"

        Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.     

                  Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

23.28 Haris: Pozivi da Ukrajina ustupi deo teritorije Rusiji su opasni i neprihvatljivi

Potpredsednica SAD i demokratski predsednički kandidat Kamala Haris danas je tokom susreta sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim izjavila da su pozivi da Ukrajina ustupi deo teritorije Rusiji "opasni i neprihvatljivi".

Kako prenosi agencija AP, njen komentar predstavlja kritiku sugestija republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa i njegovog kandidata za potpredsednika, senatora Džej Di Vensa, da bi Ukrajina trebalo brzo da sklopi sporazum o okončanju rata.

"To nisu predlozi za mir, već predlozi za predaju", kazala je Haris.

Susret Zelenskog i Harisove usledio je ubrzo nakon što se ukrajinski lider sreo sa predsednikom Džozefom Bajdenom koji je najavio dodatne milijarde dolara pomoći Ukrajini u vidu raketa, dronova, municije i drugih isporuka oružja, uključujući jednu bateriju raketnog sistema Patriot.

22.16 Bajden: Rusija neće pobediti u ratu sa Ukrajinom

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je danas na sastanku sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, u Beloj kući, da "Rusija neće pobediti".

"Ukrajina će pobediti i bićemo uz vas sve vreme", rekao je Bajden u obraćanju Zelenskom, prenosi Glas Amerike.

On je prethodno najavio više od osam milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, da bi toj zemlji pomogao u odbrani protiv ruske invazije. Pomoć obuhvata prvu isporuku precizno navođenih kliznih bombi dometa do 130 kilometara, raketne sisteme "Patriot", kao i municiju vazduh-zemlja. 

22.13 Zelenski predstavio Plan pobede delegaciji američkog Kongresa

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas je predstavio ključne tačke Plana pobede tokom sastanka sa delegacijom Predstavničkog doma američkog Kongresa sastavljenom od predstavnika republikanaca i demokrata.

Zelenski je na svom profilu na Fejsbuku objavio vest o ovom sastanku, navodeći da je predstavio ključne tačke plana koji će omogućiti jačanje Ukrajine na putu do mira.

"Nalazimo se u odlučujućem trenutku u ovom ratu. Zato nam je potreban zaista snažan pritisak i jaka pozicija Ukrajine", naveo je ukrajinski predsednik, prenosi Ukrinform.

Zelenski se takođe sastao sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom u Beloj kući.

13.53 Pentagon preporučio da se Ukrajini daju fosforne bombe, Bela kuća odbacila tu ideju

Visoki zvaničnici Pentagona preporučili su da bi Sjedinjene Američke Države trebalo da obezbede Ukrajini fosforne bombe za upotrebu na bojnom polju, ali je Bela kuća nekoliko puta odbacila tu ideju, izjavila su trojica američkih zvaničnika. Beli fosfor je voštana supstanca koja se momentalno zapali kada dođe u dodir sa kiseonikom. Gori na veoma visokoj temperaturi i teško se gasi. Supstanca se lepi za površine, posebno za odeću ili kožu i može da izazove teške opekotine. Miriše na beli luk, a udisanje može da naškodi plućima i očima, piše NBC njuz.

13.01 Zelenski se zahvalio SAD nakon najavljivanja pomoći Kijevu od oko 8 milijardi dolara

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zahvalio se danas američkom predsedniku Džozefu Bajdenu i obema strankama u američkom Kongresu, nakon što je najavljeno da će SAD poslati Kijevu vojnu pomoć u vrednosti od skoro osam milijardi dolara i uvesti nove sankcije Rusiji.

''U ime ukrajinskog naroda i naših hrabrih ratnika na prvim linijama fronta, zahvaljujem se našem najbližem savezniku, SAD, što su pronašle način da ustupe preostalu bezbednosnu pomoć Ukrajini i obezbede da predsednička ovlašćenja potraju do završetka fiskalne godine u SAD'', napisao je Zelenski na svom nalogu na mreži Iks.

12.32 Ruska vojska preuzela kontrolu nad Ukrajinskom u DNR

Ruske trupe preuzele su kontrolu nad gradom Ukrajinsk u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

Grad Ukrainsk oslobođen je dejstvima grupe Centar, prenosi Interfaks i dodaje da su jedinice grupe porazile šest brigada oružanih snaga Ukrajine u oblastima naselja Leonidovka, Krasnoarmejsk, Ščerbinovka, Dobropolje, Nikolajevka, Gornjak i Tarasovka (DNR). Prema podacima ruskog Ministarstva odbrane, gubici ukrajinskih snaga na ovoj deonici fronta dnevno iznose do 670 vojnika.

12.20 Jedna osoba poginula, 12 povređenih u ruskim napadima širom Ukrajine

Najmanje jedna osoba je poginula, a 12 je povređeno u ruskim napadima tokom noći širom Ukrajine, izjavio je danas ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko.

Kilmenko je napisao na Telegramu da je poginula žena u ruskom napadu na Odesku oblast, a da je među ranjenima i dvoje dece, jedno u Kijevu, a drugo u Zaporožju. Osam osoba povređeno je u ruskom napadu na Zaporožje, uključujući 14-godišnjeg dečaka.

U tom napadu je uništeno ili oštećeno 12 stambenih objekata, a spasioci su sproveli operacije potrage i hitnog spasavanja i evakuisali 18 osoba, preneo je Ukrinform. Dve osobe su povređene u napadu na Kijev tokom noći, a dve su povređene u ruskim napadima na Hersonsku oblast.

08.50 Najmanje osam osoba povređeno u ruskim napadima na Zaporožje u Ukrajini

Najmanje osam osoba, među kojima je 14-godišnji dečak, povređeno je u ruskim vazdušnim napadima tokom noći na oblast Zaporožja u Ukrajini, izjavila je vršilac dužnosti gradonačelnika Zaporožja Regina Harčenko.

Harčenko je napisala na Telegramu da su dve ranjene osobe sa teškim povredama smeštene u bolnicu.

Ona je navela da je u eksploziji oštećena zgrada, kao i pet automobila, prenosi Ukrinform.

profimedia

 

08.43 SAD šalje Ukrajini pomoć od 8 milijardi

Sjedinjene Američke Države nameravaju da objave novi paket vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od osam milijardi dolara tokom posete predsednika Volodimira Zelenskog Vašingtonu, javlja danas Rojters pozivajući se na izjave američkih zvaničnika. Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena intenzivno je razgovarala sa Kongresom da pre 30. septembra, kraja savezne fiskalne godine, omogući povlačenje 5,6 milijardi dolara za vojnu pomoć Ukrajini.

08.32 Bajden: Akcije SAD za ubrzanje podrške Ukrajini biće sutra objavljene

Akcije SAD za ubrzanje podrške Ukrajini biće objavljene danas kao deo međunarodnih napora da se pomogne Ukrajincima da se oporave od štete koju im je nanela ruska "invazija", izjavio je  predsednik SAD Džozef Bajden.

Tanjug/AP/Julia Demaree Nikhinson

 

Bajden, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen okupili su se sa drugim svetskim liderima na marginama Generalne skupštine UN da bi izrazili snažno jedinstvo u podršci Kijevu, preneo je Rojters.

"Posvećeni smo tome da Ukrajini pružimo resurse koji su joj potrebni da ponovo bude jača nego ranije... Niste sami u ovoj borbi", rekao je Bajden objavljujući zajedničku deklaraciju podrške oporavku i obnovi Ukrajine.

Bajden i Zelenski treba bi da se sastanu u Beloj kući.

Tanjug/AP/Julia Demaree Nikhinson

 

U svom obraćanju, Zelenski je pomenuo američki Maršalov plan za obnovu Evrope nakon Drugog svetskog rata i rekao da se danas postavljaju temelji za sličnu arhitekturu oporavka.

Zajedničku deklaraciju podržava više od 30 zemalja, uključujući Grupu sedam (G7). U kopiji deklaracije koju je distribuirala Bela kuća navodi se da je Rusija prema međunarodnom pravu dužna da plati štetu koju je prouzrokovala u Ukrajini.

"Ponovo potvrđujemo da će, u skladu sa svim važećim zakonima i našim pravnim sistemima, ruska suverena imovina u našim jurisdikcijama ostati nepokretna sve dok Rusija ne okonča agresiju i plati štetu koju je nanela Ukrajini", navodi se u deklaraciji.

08.26 Veršinjin: Nadamo se da SAD neće dozvoliti Kijevu napad zapadnim oružjem na Rusiju

Moskva se nada da će SAD ''imati dovoljno pameti i razuma" da Kijevu ne daju saglasnost za napade zapadnim oružjem duboko na rusku teritoriju, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Veršinjin.

''Mislim da su posledice ovoga očigledne svima, želeo bih da verujem da će američka strana imati dovoljno pameti da ne dovede do takve situacije'', rekao je on za RIA Novosti na marginama Generalne skupštine UN u Njujorku.

Ruski predsednik Vladimir Putin juče je izjavio da bi Rusija mogla da upotrebi nuklearno oružje ako je napadne bilo koja država i da će se svaki konvencionalni napad na Rusiju koji podrži neka nuklearna sila smatrati zajedničkim napadom.

08.15 Lavrov razgovarao u Njujorku sa državnim sekretarom Vatikana o sukobu u Ukrajini

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i državni sekretar Vatikana kardinal Pjetro Parolin, razgovarali su u Njujorku o humanitarnim pitanjima u vezi sa sukobom u Ukrajini, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Tanjug/JANDEKS

 

U saopštenju se navodi da su Lavrov i Parolin konstatovali tokom razgovora na marginama zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija da postoji konstruktivan razvoj u dijalogu Rusije i Vatikana, kao i u međusobnim akcijama u humanitarnoj sferi u kontekstu rata u Ukrajini, preneo je Rojters.

06.50 Zelenski odbacio predlog Kine i Brazila: Pozvao lidere da ne traže "zatišje umesto pravednog mira"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je čelnike u Ujedinjenim nacijama da stanu uz njegovu zemlju i ne traže "zatišje" umesto "pravog, pravednog mira", javlja AP.

Uprkos svojoj veličini, rekao je, Rusija "i dalje želi još više zemlje - više zemlje, što je suludo, i otima je iz dana u dan dok želi uništiti svog suseda".

Zelenski je, prema izveštaju agencije Rojters, odbacio nastojanja i predloge Kine i Brazila o okončanju rata u Ukrajini, upitavši se zašto te dve zemlje predlažu alternativu njegovoj mirovnoj formuli i poručio im da "neće jačati svoju moć na račun Ukrajine".

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

06.40 U ruskom bombardovanju Kramatorska ubijene dve osobe

Dve osobe su poginule, a 19 je povređeno u ruskom vazdušnom napadu na ukrajinski grad Kramatorsk, preneo je Ukrinform. Navedeno je da su ruske snage gađale sa dve vođene vazdušne bombe.

Regionalni ukrajinski guverner Vadim Filjaškin naložio je gradskoj vojnoj upravi i državnim službama da ljudima pruže svu neophodnu pomoć.

06.35 Republikanci u Kongresu SAD traže od Bajdena da skine oznaku tajnosti sa izveštaja o Ukrajini 

Lideri republikanaca u odborima za nacionalnu bezbednost Predstavničkog doma američkog Kongresa zatražili su da administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena skine oznaku tajnosti sa svog izveštaja o američkoj strategiji za rat u Ukrajini.  

Odbori su naveli u zajedničkom saopštenju da Kongres i građani Amerike zaslužuju da saznaju na šta se troše sredstva iz budžeta s obzirom na vitalne interese SAD kada je u pitanju rat u Ukrajini.

Tanjug/AP/Mark Schiefelbein

 

06.20 Komanda ukrajinske vojske: Svi Ukrajinci starosti od 18 do 60 godina mogu da se bore

Komanda ukrajinske kopnene vojske saopštila je da su donete nove odluke u vezi sa mobilizacijom Ukrajinaca i da svi građani starosti od 18 do 60 godina mogu da se dobrovoljno prijave za učešće u borbama protiv ruskih snaga.

Komanda navodi da ne može javno da saopšti detalje zbog toga što, kako ističe, "slobodan pristup pitanjima regrutovanja jedinica proširuje sposobnost neprijatelja da proceni naše resurse i planove", prenela je agencija Unian.

Starosna granica za mobilizaciju u Ukrajini smanjena je u maju ove godine sa 27 godina na 25 godina.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa