Evropa

RAT U UKRAJINI Rusija napala Sumi: Poginule dve osobe, povređeno šestoro, uključujući jedno dete

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/09/2024

-

08:45

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 933 dana.Troje službenika Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) poginulo je u ruskom artiljerijskom napadu na selo Viroljibuvka, na istoku Ukrajine, dok je dvoje ranjeno. Napadnut je i civilni brod natovaren žitom iz Ukrajine koji je ruska raketa pogodila kada je već napustio ukrajinske vode u Crnom moru, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. SAD neće dozvoliti Ukrajini da upotrebi balističke rakete dugog dometa ATACMS, koje Ukrajina koristi u pograničnim područjima s Rusijom, kako bi se sprečila dalja eskalacija sukoba, preneo je Times. Ukrajinski piloti počeli su  obuku na avionima F-16 u Rumuniji, a ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je da učešće Zapada u sukobu u Ukrajini menja njegovu suštinu i da će Rusija biti prinuđena da donese odluke na osnovu tako stvorenih pretnji. 

Ključni događaji:

  • Poginuli službenici Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u Ukrajini
  • Times: SAD neće dozvoliti Ukrajini da upotrebi balističke rakete dugog dometa ATACMS
  • Zelenski: Ruska raketa pogodila brod koji je prevozio žito u Crnom moru
  • Umerov: Ukrajinski piloti su počeli obuku na F-16 u Rumuniji
  • Rusija raspisala poternice za novinarima koji izveštavaju iz Kurska
  • Putin: Direktno učešće Zapada u ratu s Ukrajinom menja suštinu sukoba

Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

23.50 MSP Švedske i Finske: Ukrajina može bez ograničenja da udari na teritoriju Rusije

Finska i Švedska nisu uvele nikakva konkretna ograničenja za ukrajinsku upotrebu svog oružja za izvođenje napada na rusku teritoriju, ali se oružje mora koristiti u skladu sa međunarodnim pravom, saopštile su ministarka spoljnih poslova Finske Elina Valtonen i njena švedska koleginica Marija Malmer Stenergard na zajedničkom brifingu u Helsinkiju, prenosi Yle.

Valtonen je napomenula da je jedino ograničenje to što se oružje mora koristiti u skladu sa međunarodnim pravom. Stenergard je istakla da upotreba oružja nije ograničena na teritoriju Ukrajine i da se oružje može koristiti za udare na teritoriji Rusije.

23.47 UN: Nuklearna retorika ne doprinosi okončanju rata

Generalni sekretar UN Stefan Dižarik izjavio je danas da retorika o nuklearnom oružju koje Rusija koristi ne doprinosi okončanju rata.

"Retorika koju čujemo je još jedan pokazatelj da se ne krećemo ka okončanju ovog sukoba onako kako bismo želeli – u okviru međunarodnog prava i Povelje UN", rekao je Dižarik na brifingu za novinare, komentarišući pretnje Zapadu koje je danas na sednici Saveta bezbednosti izneo ambasador Rusije u UN Vasili Nebenzja, prenosi Ukrinform.

profimedia

 

Prema njegovom uverenju, Ukrajina će biti jedna od tačaka koje će zauzimati važno mesto u dnevnom redu generalnog sekretara.

"Mislim da upotreba pretećeg jezika samo povećava rizik od pogrešne procene. A kada je u pitanju nuklearno oružje , pogrešna procena je nešto što ne možemo sebi priuštiti", dodao je portparol generalnog sekretara UN.

On je napomenuo da je Gutereš više puta pozivao nuklearne sile da se hitno dogovore da "niko od njih nikada, ni pod kojim okolnostima, ne sme da koristi ovo oružje".

Savet bezbednosti UN sastao se danas na zahtev Rusije da osudi vojnu pomoć zapadnih zemalja Ukrajini.

22.53 Zelenski: Ovaj rat se može pravedno okončati samo na jakim pozicijama

Rat sa Rusijom se može pravedno okončati samo na jakim pozicijama, a ukrajinske vlasti za to čine sve što je moguće, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u večernjem video obraćanju. "Prioritet je naoružanje za naše vojnike na Pokrovskom, Kurahovskom, Toreckom pravcu, na svim Donjeckim pravcima, uopšte duž fronta. Ovo je i pitanje snabdevanja i pitanje proizvodnje - kako u Ukrajini, tako i zajedno sa partnerima. Zadatak je da što više ojačamo svoje pozicije i izvršimo maksimalan pritisak na Rusiju. Ovaj rat se može pravedno okončati samo na jakim pozicijama. Radimo sve za ovo", naglasio je Zelenski, prenosi Ukrinform.

Andreas Arnold/dpa via AP

 

22.50 SAD uvele sankcije protiv RT i pet podružnica zbog navodnog širenja propagande o Ukrajini

SAD su uvele sankcije protiv ruske televizijske kompanije RT i pet njenih podružnica, kao i dvojice ruskih državljana, zbog navodnog širenja propagande i dezinformacija o ratu u Ukrajini, saopštio je danas državni sekretar Entoni Blinken. ''Danas uvodimo sankcije protiv tri subjekta i dva pojedinca zbog ruskih tajnih operacija za globalni uticaj“, rekao je on u saopštenju Stejt departmenta. Kako je saopštio Blinken, Vašington je dobio nove informacije prema kojima RT navodno ima sposobnosti i učestvovao je u tajnim operacijama za mešanje u poslove drugih zemalja, kao i u vojnim nabavkama.

22.39 Trudo: Kanada u potpunosti podržava Ukrajinu u upotrebi oružja dugog dometa u Rusiji

Kanada u potpunosti podržava Ukrajinu da koristi oružje dugog dometa na teritoriji Rusije, izjavio je danas premijer te zemlje Džastin Trudo.

On je dodao da je to neophodno da bi "sprečila i zaustavila sposobnost Rusije da degradira ukrajinsku civilnu infrastrukturu", prenosi Rojters.

22.30 SAD uvele sankcije protiv RT i pet podružnica zbog navodnog širenja propagande

SAD su uvele sankcije protiv ruske televizijske kompanije RT i pet njenih podružnica, kao i dvojice ruskih državljana, zbog navodnog širenja propagande i dezinformacija o ratu u Ukrajini, saopštio je danas državni sekretar Entoni Blinken.

''Danas uvodimo sankcije protiv tri subjekta i dva pojedinca zbog ruskih tajnih operacija za globalni uticaj“, rekao je on u saopštenju Stejt departmenta.

Tanjug/AP/Suhaimi Abdullah

 

Kako je saopštio Blinken, Vašington je dobio nove informacije prema kojima RT navodno ima sposobnosti i učestvovao je u tajnim operacijama za mešanje u poslove drugih zemalja, kao i u vojnim nabavkama.

Blinken nije precizirao imena kompanija i lica koja su pod sankcijama, ali je naveo da su restrikcije delom uvedene zbog navodnog mešanja Rusije u izbore u drugim državama, posebno u Moldaviji i Jermeniji.

22.07 Zelenski se sastao Majklom Daglasom

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski sastao se danas sa američkim glumcem i mirovnim izaslanikom UN Majklom Daglasom i njegovim sinom Dilanom. Oni su razgovarali o situaciji u Ukrajini, saradnji sa partnerima i četvrtom Samitu prvih dama i gospode.

"Veoma cenimo što su Majkl i njegov sin iskreno zainteresovani za ova pitanja i što njihova porodica stoji uz našu zemlju i narod. Zahvaljujemo im se za svu podršku. Veoma je važno što su Majkl i njegov sin iskreno zainteresovani za sve ovo, a njihova porodica brine o našoj zemlji i narodu" naveo je Zelenski na platformi Iks.

Američki glumac i mirovni izaslanik UN Majkl Daglas učestvovao je na četvrtom Samitu prvih dama i gospode posvećenom zaštiti dece, na inicijativu prve dame Ukrajine Olene Zelenske.

Tanjug/AP/Ukrainian Presidential Press Office

 

Među učesnicima su bile i prve dame Srbije, Litvanije, Estonije, i prva gospoda Danske i Slovenije, a samitu su prvi put prisustvovale prve dame Latinske Amerike i supruga novog predsednika Finske, prenose ukrajinski mediji.

21.48 Pistorijus odbacio pretnje Putina o direktnom sukobu Zapada s Rusijom

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus odbacio je danas pretnje ruskog predsednika Vladimira Putina odmazdom ukoliko zapadni saveznici dozvole Ukrajini da upotrebi rakete dugog dometa za gađanje ciljeva unutar Rusije.

''Putinove pretnje su njegove pretnje. To je sve što o tome treba da se kaže. On preti kad hoće i kad god mu odgovara'', rekao je Pistorijus, prenosi Politiko.

Tanjug/AP/Markus Schreiber

 

On je dodao da nije na njemu da komentariše dogovore SAD i Velike Britanije o tome da li će dozvoliti Ukrajini da upotrebljava rakete dugog dometa, ističući da je tako nešto u skladu s Međunarodnim pravom.

21.12 Kirbi: Bela kuća ozbiljno shvata pretnje i neće dozvoliti udare na teritoriju Rusije

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi izjavio je danas da Sjedinjene Američke Države još uvek nisu promenile svoj stav o upotrebi raketa dugog dometa na teritoriji Ruske Federacije.

Kirbi je naveo da ne očekuje da će današnji razgovor američkog predsednika Džozefa Bajdena i britanskog premijera Kira Starmera rezultirati najavom promene američke politike u vezi sa upotrebom projektila na ruskoj teritoriji.

Tanjug/AP/Susan Walsh

 

"Nema promene u našem stavu u vezi sa obezbeđivanjem Ukrajini mogućnosti za udare oružjem dugog dometa unutar Rusije. Ne bih očekivao nikakvu veliku najavu u tom pogledu", rekao je Kirbi, prenosi Rojters. On je naglasio da SAD ozbiljno shvataju upozorenje ruskog predsednika Vladimira Putina da će smatrati da je Zapad direktno uključen u sukob ako Ukrajina ispali zapadne rakete dugog dometa na Rusiju.

20.52 Protest zbog namere MMF-a da nastavi misiju u Moskvi

Devet evropskih zemalja je danas protestovalo zbog namere Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da nastavi misiju u Moskvi, ocenivši da bi odluka da nastavi dijalog sa državom koja je napala drugu zemlju narušila ugled MMF.

Detaljnije možete pročitati OVDE

20.49 Sikorski: Poljska razmatra transfer aviona MiG-29 Ukrajini

Poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski izjavio je danas da Varšava razmatra prebacivanje sledećih serija vojne pomoći Ukrajini, uključujući, verovatno, njene lovce MiG-29.

"Razmišljamo o transferu još jednog paketa opreme, verovatno aviona MIG-29. Danas su oni potrebni za zaštitu poljskog neba, ali možda će nam saveznici pomoći u misiji 'Air Policing' nad Poljskom, što bi nam omogućilo da preduzmemo ovaj korak", rekao je Sikorski na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova Ukrajine Andrijem Sibihom, prenosi Ukrinform.

18.55 Sibiha: Proveramo informaciju o iranskom transferu balističkih raketa Rusiji

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Andrij Sibiha izjavio je danas da se informacija o iranskom transferu balističkih raketa Ruskoj Federaciji proverava i na osnovu toga će biti razrađen stav ukrajinske strane.

Sibiha je podsetio da je Ukrajina diplomatskim kanalima prenela svoju zabrinutost iranskoj strani i upozorio da će, ukoliko transfer bude potvrđen, to imati razorne posledice po bilateralne odnose.

Profimedia

 

"Počeo sam da zovem i koordiniram sa svojim kolegama, uključujući i partnere iz Evrope, a jedno od pitanja je i tema o prevenciji i odgovarajućoj reakciji, ako se potvrdi činjenica o nabavci iranskih raketa", rekao je ukrajinski ministar, prenosi Interfaks Ukrajina.

17.49 Nebenzja: NATO će započeti direktan rat ako dozvoli Kijevu upotrebu oružja u Rusiji

Zemlje NATO-a će započeti direktan rat sa Rusijom ako dozvole Kijevu da koristi oružje dugog dometa na ruskoj teritoriji, izjavio je danas stalni predstavnik Ruske Federacije pri UN Vasilij Nebenzja na sastanku Saveta bezbednosti UN.

"Ako odluka o ukidanju ograničenja zaista bude doneta, to će značiti da od tog trenutka zemlje NATO-a počinju direktan rat sa Rusijom. U ovom slučaju, mi ćemo, naravno, biti prinuđeni da donosimo odgovarajuće odluke sa svim posledicama koje proizilaze po zapadne agresore. Naše zapadne kolege više neće moći da izbegnu odgovornost i svu krivicu prebace na Kijev", rekao je diplomata, prenosi Izvestija.

Tanjug AP/Yuki Iwamura

 

On je naglasio da će se u takvom scenariju odnosi Rusije sa ovim državama suštinski promeniti. Istovremeno, Nebenzja je izrazio mišljenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, izuzetno zainteresovan za ukidanje ograničenja kako bi se zapadne zemlje uvukle u oružani sukob.

16.33 Zelenski: Ukrajini treba dalekometna sposobnost koja će naterati Rusiju da traži mir

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je danas da je tokom pregovora sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom i britanskim ministrom spoljnih poslova Dejvidom Lamijem detaljno razgovarao o potrebi da se Ukrajini dozvoli da koristi zapadno oružje dugog dometa na vojnim objektima na teritoriji Rusije.

On je to rekao u obraćanju učesnicima 20-godišnjeg sastanka Jaltinske evropske strategije.

"Svako ko jednostavno na mapi vidi odakle Rusija udara, gde priprema snage i čuva rezerve, gde locira vojne objekte i koju logistiku koristi – svako ko vidi sve ovo očigledno razume čemu služi upotreba dalekometnog oružja. O tome sam detaljno razgovarao sa Entonijem Blinkenom i Dejvidom Lamijem, američkim državnim sekretarom i britanskim ministrom spoljnih poslova, koji su nedavno boravili u Kijevu", rekao je Zelenski, preneo je Ukrinform.

15.39 Ukrajina: Više od 100 ruskih dronova i raketa primećeno u blizini ukrajinskih nuklearki

U blizini ukrajinskih nuklearnih elektrana je tokom poslednjih nedelja primećeno više od 100 ruskih dronova i raketa, saopštio je danas ukrajinski operater Energoatom. "Tokom proteklih nedelja zabeleženo je kretanje više od 70 bespilotnih letelica te terorističke zemlje i više od 30 neprijateljskih krstarećih raketa, koje lete u blizini ukrajinskih nuklearnih elektrana", navodi se u izveštaju kompanije.

Energoatom naglašava da takve akcije predstavljaju pretnju ne samo za Ukrajinu, već i za ceo kontinent, kao i da su informacije o navodnim letovima ruskih dronova dostavljene relevantnim institucijama, prenosi Ukrinform.

Kako je saopšteno, tokom napada na Ukrajinu u sredu, ruske jurišne bespilotne letelice primećene su samo nekoliko kilometara od nuklearne elektrane Hmeljnicki. Energoatom je takođe pozvao na snažnu reakciju međunarodne zajednice na postupke Rusije, navodi ukrajinska agencija.

14.47 Zelenski: Još 49 Ukrajinaca oslobođeno iz ruskog zarobljeništva

Još 49 Ukrajinaca oslobođeno je iz ruskog zarobljeništva, objavio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na Telegramu.

Tanjug AP/Jacob King/Pool Photo via AP

 

"Još 49 Ukrajinaca i Ukrajinki je kod kuće. To su vojnici Oružanih snaga Ukrajine, Nacionalne garde, Nacionalne policije, Državne granične službe, kao i naši civili. Konkretno, Lenja Umerova, devojka koju su Rusi oteli kada je došla da pomogne svome bolesnom ocu. Uspeli smo da oslobodimo još jedan deo branilaca Azovstalja i heroja Ukrajine, vojnog lekara Viktora Ivčuka", napisao je Zelenski, prenosi ukrajinska agencija Unian.

Ukrajinski predsednik zahvalio je timu koji obezbeđuje oslobađanje zarobljenika i talaca iz ruskog zatočeništva.

Šef kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak rekao je da je među oslobođenima 15 pripadnika Nacionalne garde, 13 vojnika mornarice, četiri vojnika granične službe, šest vojnika oružanih snaga, dva vojnika, sedam civila i dva pripadnika nacionalne policije.

13.09 Kremlj: Putinova izjava o posledicama udara na Rusiju sigurno stigla do primalaca

Kremlj ne sumnja da je izjava predsednika Rusije Vladimira Putina o posledicama mogućih udara zapadnim oružjem duboko na teritoriji Rusije stigla do primalaca kojima je bila namenjena, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Izjava koju je Putin dao juče veoma je važna, izuzetno jasna, nedvosmislena i ne dozvoljava nikakva dvostruka tumačenja", istakao je predstavnik Kremlja, prenosi agencija RIA Novosti.

Putin je u četvrtak rekao da zemlje NATO-a sada razgovaraju ne samo o mogućnosti upotrebe zapadnog oružja dugog dometa od strane ukrajinske vojske, već i o direktnom učešću u sukobu u Ukrajini.

Ruski predsednik je ukazao da bi odluka da se ukrajinskoj vojsci dozvoli da izvrši udare zapadnim oružjem duboko na teritoriji Rusije značila direktno učešće zemalja NATO-a, SAD i evropskih zemalja u ratu u Ukrajini, podseća TASS.

To će, prema Putinovim rečima, značajno promeniti samu prirodu sukoba i značiće da su ove zemlje u ratu sa Rusijom, a u tom slučaju, istakao je, Rusija će doneti odgovarajuće odluke na osnovu tako stvorenih pretnji.

Prethodno su svetski mediji preneli da se američki predsednik Džozef Bajden nalazi pod velikim pritiskom republikanaca i demokrata da ublaži ograničenja u pogledu načina na koji Ukrajina može da koristi oružje koje su im SAD obezbedile u ratu protiv Rusije.

profimedia

 

12.59 Peskov: Ne slažemo se sa Erdoganom da bi Krim trebalo da se vrati pod kontrolu Kijeva

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da se Rusija ne slaže sa izjavama turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da bi Krim trebalo da se vrati pod kontrolu Ukrajine.

Peskov je rekao da je to tačka neslaganja u kojoj se "ruska mišljenja potpuno razilaze" sa turskim, ali da će Moskva nastaviti da objašnjava svoj stav "svojim turskim prijateljima", prenosi RIA Novosti.

Rusija je preuzela kontrolu nad Krimom od Ukrajine i anektirala ga 2014. godine.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ponovio je u sredu da Turska podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, istovremeno naglašavajući stalnu podršku pravima krimskih Tatara.

''Naša podrška teritorijalnom integritetu, suverenitetu i nezavisnosti Ukrajine je nepokolebljiva. Povratak Krima Ukrajini je zahtev u skladu s međunarodnim pravom'', saopštio je Erdogan putem video-poruke emitovane na Četvrtom samitu lidera Krimske platforme, prenosi agencija Anadolija.

profimedia

 

11.47 Ukrajina: U ruskom napadu na Sumi poginule dve osobe

U udaru ruske navođene bombe na selo Jampilj u ukrajinskoj oblasti Sumi poginule su dve osobe, a povređeno je šestoro, uključujući jedno dete, saopštile su lokalne vlasti.

U napadu su oštećene kuće, civilna infrastruktura i prekinuto je snabdevanje električnom energijom, saopštila je regionalna vojna uprava na Telegramu, prenosi Reuters.

Ranije su Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile da su oborile 24 od 26 dronova koje je Rusija lansirala tokom noći na četiri ukrajinska regiona.

10.12 Ministar spoljnih poslova Poljske Radoslav Sikorski doputovao u posetu Ukrajini

Ministar spoljnih poslova Poljske Radoslav Sikorski doputovao je danas u posetu Ukrajini i zajedno sa gradonačelnikom Lavova, Andrijem Sadovom, posetio mesto nedavnog raketnog napada, najavivši pomoć u obnovi uništene infrastrukture, prenosi Ukrinform.

U snimku koje je objavilo poljsko Ministarstvo spoljnih poslova na X-u, Sikorski je naglasio da je ruski napad na civilnu infrastrukturu Lavova 4. septembra "još jedan ratni zločin" i da je u Ukrajini mnogo više takvih mesta, kojih međunarodno javno mnjenje nije ni svesno.

profimedia

 

"Želim da vas obavestim da potvrđujemo našu posvećenost, predlog predsedavajućeg Saveta ministara Donalda Tuska da obnovimo zgradu i školu u znak solidarnosti sa Ukrajinom, koja se herojski bori", rekao je Sikorski.

09.00 Generalštab Ukrajine: Ruska vojska izvela više od 4.000 napada 

Na frontu su prošlog dana zabeležena 143 borbena okršaja Odbrambenih snaga Ukrajine i vojske Rusije navodi se u saopštenju Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine.

"Ruska vojska je juče raketom "iskander-M" nanela udare na položaje ukrajinskih jedinica i naseljena mesta, kao i 80 vazdušnih udara, među kojima je i bacanje 117 protivvazdušnih projektila. Pored toga, neprijatelj je izveo 4.323 napada, od kojih 167 iz raketnih salvo sistema", navodi se u objavi na Fejsbuku.

Ukrinform prenosi da izveštaj o napadima na posebnim pravcima u borbi. Najviše okršaja se dogodilo u pravcu Kurahova, a potom na pokrovskom pravcu.

08.20 Fomin: NATO planira da pošalje trupe u Ukrajinu

Da bi naterao Rusiju na pregovore prema modelu Kijeva, NATO planira da pošalje trupe u Ukrajinu, izjavio je danas zamenik ministra odbrane Ruske Federacije Aleksandar Fomin.

On je u obraćanju na trodnevnom bezbednosnom forumu Sjangšan koji se održava u Pekingu rekao da se Kijevu  pruža sveobuhvatna vojna pomoć i podrška za napade na rusku teritoriju, kako bi se obezbedili uslovi za nasilno primoravanje Moskve na pregovore po ukrajinskim formulama.

Fomin je rekao i da iz istog razloga NATO pravi planove da pošalje svoje trupe u Ukrajinu i da je to "opasna igra koja bi mogla da dovede do direktnog vojnog sukoba između nuklearnih sila", prenosi TASS.

On je takođe primetio da u tom kontekstu "Sjedinjene Države aktivno rade na izmenama svoje nuklearne doktrine", u kojoj, kako veruje Moskva, "prag za upotrebu nuklearnog oružja može biti značajno smanjen".

AP/Pavel Golovkin

 

07.25 UN: Napad na brod koji je prevozio žito oštar podsetnik na pretnje u Crnom moru

Tvrdnja Ukrajine da je Rusija napala civilni brod koji je prevozio žito je "oštar podsetnik" na pretnje sa kojima se civilni brodovi još suočavaju u Crnom moru, izjavio je portparol Ujedinjenih nacija Stefan Dižarik.

"Napadi na civilna plovila, lučku infrastrukturu, uključujući objekte za pretovar žitarica, zabranjeni su međunarodnim pravom i moraju se zaustaviti", rekao je on, preneo je Reuters.

06.50 Tajms: SAD neće dozvoliti Ukrajini da upotrebi balističke rakete dugog dometa ATACMS

SAD neće dozvoliti Ukrajini da upotrebi balističke rakete dugog dometa ATACMS, koje Ukrajina koristi u pograničnim područjima s Rusijom, kako bi se sprečila dalja eskalacija sukoba, preneo je Tajms.

SAD će, prema pisanju Tajmsa, možda dozvoliti Ukrajini da koristi britanske i francuske rakete dugog dometa da gađa ciljeve unutar Rusije, a London i Pariz su s tim saglasni.

To se konkretno odnosi na francuski ekvivalent ATACMS raketa, Skalp, kao i na rakete ''Storm Shadow'' britansko-francuske proizvodnje.

06.40 Rusija raspisala poternice za novinarima koji izveštavaju iz Kurska

Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije raspisalo je poternice za šestoro stranih novinara jer su ilegalno prešli rusku granicu da bi izveštavali iz Kurske oblasti, sa područja u koje su prodrle ukrajinske snage.

Ruska Federalna služba bezbednosti je prošlog meseca saopštila da je pokrenula istrage protiv nekoliko novinara, uključujući britanskog dopisnika američe Televizije CNN, izveštača Radija Dojče Vele, novinara italijanske državne TV RAI i troje ukrajinskih radnika TV kanala 1+1.

06.30 Umerov: Ukrajinski piloti su počeli obuku na F-16 u Rumuniji

Ukrajinski piloti počeli su obuku na F-16 u Rumuniji, izjavio je ministar odbrane Ukrajine Rustem Umerov. Kako je preneo Unian, Umerov je imao plodan telefonski razgovor sa rumunskim ministrom odbrane Angelom Tilvarom. Ključna tema razgovora bila je jačanje zaštite ukrajinskog neba od ruskih raketa i dronova. 

Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

 

06.20 Putin: Direktno učešće Zapada u ratu s Ukrajinom menja suštinu sukoba

Direktno učešće zemalja Zapada u sukobu u Ukrajini menja njegovu suštinu i Rusija će biti prinuđena da donese odluke na osnovu tako stvorenih pretnji, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

''To će značiti da su zemlje NATO-a, SAD i evropske zemlje u ratu s Rusijom. A ako bude tako, onda ćemo, imajući u vidu promenjenu prirodu sukoba, doneti odgovarajuće odluke na osnovu pretnji koje budu stvorene'', rekao je Putin, a prenosi TASS.

Tanjug/AP/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin

 

06.10 Poginuli službenici Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u Ukrajini

Troje službenika Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) poginulo je u ruskom artiljerijskom napadu na selo Viroljibuvka, na istoku Ukrajine, dok je dvoje ranjeno, saopštile su ukrajinske vlasti.

“Još jedan ruski ratni zločin. Okupatori su napali vozila humanitarne misije MKCK na području Donjecka”, poručio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Navedeno je da su vozila MKCK redovno prisutna u Donjeckoj oblasti i da su označena znakom Crvenog krsta. Ukrajinske vlasti su saopštile da su službenici dopremili građanima brikete za grejanje i da su istovarivali pomoć kada se dogodio napad.

Jedan od ranjenih službenika MKCK je u ozbiljnom stanju, javlja Rojters.
 

Komentari (0)

Evropa