Evropa

RAT U UKRAJINI Gladkov: Pet civila poginulo u ukrajinskom bombardovanju Belgoroda

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

25/08/2024

-

09:04

RAT U UKRAJINI Gladkov: Pet civila poginulo u ukrajinskom bombardovanju Belgoroda
RAT U UKRAJINI Gladkov: Pet civila poginulo u ukrajinskom bombardovanju Belgoroda - Copyright Tanjug/AP/Russian Defense Ministry Press Service/Evgeniy Maloletka/Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 914. dan rata u Ukrajini. Povodom Dana nezavisnosti te zemlje gosti predsednika Zelenskog u Kijevu su bili predsednik Poljske Andžej Duda i premijerka Litvanije Ingrid Šimonite. Zelenski je rekao da je najbolja opcija za njegovu zemlju diplomatski prekid rata sa Rusijom, ali ako do toga ne dođe, da će Ukrajini oružjem povratiti svoju nezavisnost. I predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel poručio je povodom 33. godišnjice nezavisnosti Ukrajine da će EU stajati uz Kijev dok ne pobedi u ratu sa Rusijom. 

  • Zelenski: Ukrajina će učiniti sve da primora Putina da diplomatski okonča rat
  • Mišel: EU će stajati uz Ukrajinu do pobede nad Rusijom 
  • Premijerka Litvanije: Verujem da ćemo zajedno proslaviti pobedu bez Rusije
  • Putin od rukovodstva Oružanih snaga Rusije dobio informacije o situaciji u Kursku
  • Litvanija šalje Kijevu PVO sisteme i 5.000 dronova do kraja godine

Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu. 

Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu     

22.12 Ukrajina zatražila da Belorusija da povuče trupe sa granice

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine zatražilo je danas od Belorusije da povuče trupe i oružje dalje od ukrajinske granice.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine pružilo je uveravanja da Kijev neće preduzimati nikakve neprijateljske akcije i pozvalo Belorusiju da povuče trupe sa granice na rastojanje koje prelazi domet beloruskih vojnih sistema.

Ukrajinsko ministarstvo objavilo je na svom sajtu, pozivajući se na obaveštajne podatke, da Belorusija "koncentriše značajan broj osoblja", posebno Snaga za specijalne operacije, naoružanje i vojnu opremu u regionu Gomelja u blizini severne granice Ukrajine, prenela je agencija RIA Novosti.

20.18 Zelenski: Mirovno rešenje za rat u Ukrajini ne treba da bude na štetu teritorije

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da bi želeo da vidi konkretne diplomatske korake za postizanje mirovnog rešenja za rat u Ukrajini, ali da to ne bi trebalo da bude na štetu 30 odsto ukrajinskih teritorija.

Zelenski je rekao za indijske medije da je kraj rata u Ukrajini moguć samo ako se obnovi ukrajinski teritorijalni integritet.

Prema njegovim rečima, mirovni sporazum ne sme da bude postignut na štetu ukrajinskog stanovništva, preneo je Ukrinform.

17.14 Zelenski podržava Indiju kao domaćina drugog samita o miru u Ukrajini

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kazao je danas da je indijskom premijeru Narendri Modiju preneo da će podržati ideju da ta zemlja bude domaćin drugog mirovnog samita o Ukrajini.

Zelenski je istovremeno dodao da su u toku pregovori sa Saudijskom Arabijom, Katarom, Turskom i Švajcarskom u vezi održavanja drugog samita o miru u Ukrajini, preneo je Rojters.

"Želim, međutim, da budem iskren, a to se ne odnosi samo na Indiju, već na svaku zemlju koja želi da bude pozitivna kao domaćin drugog samita. Mirovni samit neće moći da se održi u zemlji koja se nije priključila završnom saopštenju sa prethodnog mirovnog sastanka", kazao je on.

Indija, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati bili su među učesnicima koji nisu potpisali završni dokument posle mirovnog sastanka održanog u junu u Švajcarskoj. 

15.14 Papa zabrinut zbog odluke Kijeva da zabrani Ukrajinsku pravoslavnu crkvu

Papa Franja izrazio je danas zabrinutost zbog odluke Kijeva da zabrani Ukrajinsku pravoslavnu crkvu (UPC) koja je povezana sa Moskovskom patrijaršijom.

“Ne treba da bude direktno ili indirektno ukinuta nijedna hrišćanska crkva”, kazao je papa tim povodom, prenosi Vatikan njuz.

On je dodao da nastavlja da sa bolom prati borbe u Ukrajini i Ruskoj Federaciji, a imajući u vidu zakone nedavno usvojene u Ukrajini, oseća zabrinutost za slobodu onih koji se mole, jer, kako je kazao, ko se zaista moli, to čini za sve.

Tanjug/AP/Gregorio Borgia

 

11.57 Dvojica novinara Reuters-a povređeni u ruskom granatiranju Kramatorska, jedan nestao

Dvojica novinara su povređeni, a jedan se vodi kao nestao nakon noćašnjeg ruskog granatiranja Kramatorska, kada je pogođen hotel u kojem su bili smešteni, saopštilo je regionalno tužilaštvo Donjecke oblasti u Ukrajini.

Istovremeno, agencija Reuters saopštila je da je član njihove ekipe koja prati rat u Ukrajini nestao, a da su dvojica novinara iz ekipe hospitalizovana nakon raketiranja hotela u Kramatorsku.

U saopštenju novinske agencije je navedeno da je hotel "Safir", gde je boravila šestočlana ekipa Reuters-a, pogođen raketnim udarom u subotu.

10.04 Gladkov: Pet civila poginulo u ukrajinskom bombardovanju Belgoroda

Pet civila je poginulo, a 12  povređeno u ukrajinskom granatiranju sela Rakitno u Belgorodskoj oblasti Rusije, saopštio je gubernator Vjačeslav Gladkov.

Među povređenima je troje dece, napisao je Gladkov na svom nalogu na Telegramu.

Naveo je da je među 12 povređenih i troje maloletnika, prenose RIA Novosti.

"Četvoro ranjenih su u teškom stanju: žena koja je pogođena gelerom u stomak operisana je u Centralnoj okružnoj bolnici, trojica muškaraca sa povredama od eksplozije mina i ranama od gelera su prebačeni u regionalnu kliničku bolnicu", dodao je Gladkov.

U granatiranju je, prema njegovim rečima, oštećeno 10 privatnih kuća u selima Rakitno, sela Borispolje i Novolenjinsko privremeno su bez gasa, a oštećen je i lokalni dalekovod.
Belgorodska oblast se nalazi na zapadu Rusije, na granici sa Ukrajinom.

08.30 Litvanija šalje Ukrajini PVO sisteme i 5.000 dronova do zime

Premijerka Litvanije Ingrid Šimonite najavila je novi paket vojne pomoći sa sistemima PVO i drugom opremom, koji bi u Ukrajinu trebalo da stigne do početka septembra, a Vilnjus će Kijevu obezbediti i 5.000 dronova do zime.

Šimonite je juče bila na zajedničkoj konferenciji za novinare u Kijevu sa predsednicima Ukrajine i Poljske, Volodimirom Zelenskim i Andžejem Dudom, prenosi "Evropska pravda".

profimedia

 

"Na sastanku obavestila sam predsednika Zelenskog da će najnoviji paket vojne pomoći iz Litvanije stići u Ukrajinu do početka septembra. Uključiće protivvazdušne odbrambene sisteme kratkog dometa, rakete, protiv-dronove i drugu opremu, oružje i municiju", rekla je ona.

06.45 Mišel: EU će stajati uz Ukrajinu do pobede nad Rusijom 

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel poručio je juče, povodom 33. godišnjice nezavisnosti Ukrajine, da će EU stajati uz Kijev dok ne pobedi u ratu sa Rusijom.

Tanjug

 

''Dragi Ukrajinci, vaša hrabrost je primer za nas i podsećate nas da je sloboda nešto za šta se mora boriti. Stajaćemo uz vas dok ne pobedite'', rekao je on na mreži X.

Mišel je dodao da se bliži dan kada će EU poželeti Ukrajini dobrodošlicu u blok, ''gde pripada''.

06.40 Zelenski: Ukrajina će učiniti sve da primora Putina da diplomatski okonča rat

Ukrajina će učiniti sve da primora ruskog predsednika Vladimira Putina da diplomatski okonča rat, a ako to ne uspe, ukrajinska vojska će biti spremna da silom potisne neprijatelja iz zemlje, izjavio je juče ukrajinski lider Volodimir Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Poljske Andžejem Dudom i premijerkom Litvanije Ingrid Šimonite.

06.35 Mond: Operacija Kursk poremetila pregovore između Ukrajine i Rusije

Ukrajina i Rusija planirale su da pregovaraju o delimičnom prekidu vatre, ali ih je poremetila ofanziva ukrajinskih oružanih snaga na Kursku oblast, prenosi Mond, pozivajući se na neimenovanog ukrajinskog zvaničnika.

Prema izvoru, ideja o pregovorima nastala je nakon junskog mirovnog samita o Ukrajini.

06.20 Putin od rukovodstva Oružanih snaga Rusije dobio informacije o situaciji u Kursku

Ruski predsednik Vladimir Putin sastao se juče sa rukovodstvom Združene grupe snaga na jednom od komandnih mesta Ministarstva odbrane i saslušao izveštaje načelnika Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerija Gerasimova i načelnika Glavne operativne uprave Generalštaba Oružanih snaga Rusije Sergeja Rudskog o situaciji u Kurskoj oblasti.

EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY HANDOUT HANDOUT

 

"Visoki oficiri su izvestili predsednika o protivdejstvu neprijateljskim snagama koje su upadale na teritoriju Kurske oblasti i preduzetim merama za njihovo uništenje, kao i o trenutnim rezultatima specijalne vojne operacije", navodi se u saopštenju pres službe Kremlja, prenosi TASS.

06.10 U Sumskoj oblasti dronom pogođen putnički automobil, poginuli supružnici

Ruske trupe pogodile su juče civilni automobil na autoputu "Kipti-Gluhov-Bačivsk" u Sumskoj oblasti, usled čega su poginuli supružnici koji su se nalazili u vozilu, saopštilo je Sumsko regionalno tužilaštvo.

"Prema preliminarnim podacima, neprijatelj je jutros oko 8.00 časova, koristeći metode ratovanja zabranjene međunarodnim pravom, dronom napao civilno vozilo koje se kretalo putem Kipti-Gluhov-Bačevsk.

Usled napada okupatora poginuli su 35-godišnji muškarac i njegova 34-godišnja supruga", navodi se u saopštenju na Telegram kanalu.

Tužilaštvo je pokrenulo pretkrivičnu istragu zbog kršenja zakona i običaja ratovanja.

Komentari (0)

Evropa