Evropa

RAT U UKRAJINI Rusi tvrde da su osvojili selo Njujork u DNR, kineski premijer doputovao u posetu Moskvi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/08/2024

-

08:11

RAT U UKRAJINI Rusi tvrde da su osvojili selo Njujork u DNR, kineski premijer doputovao u posetu Moskvi
RAT U UKRAJINI Rusi tvrde da su osvojili selo Njujork u DNR, kineski premijer doputovao u posetu Moskvi - Copyright Tanjug/AP/Oleg Petrasiuk

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukraji traje 909 dana. Oružane snage Ukrajine od kontrolišu više od 1.250 kvadratnih kilometara teritorije i 92 naselja u Kurskoj oblasti Ruske Federacije, saopštio je predsednik Volodimir Zelenski. Glavnokomandujući ukrajinske vojske Oleksandr Sirski naveo je u izveštaju predsedniku Zelenskom da Odbrambene snage ostvaruju svoje ciljeve tokom operacije u Kurskoj oblasti. Prethodno je Moskva potvrdila da su ukrajinske snage u nedelju napale i oštetile treći most preko reke Sejm u Kurskoj oblasti. Komentarišući prodor Ukrajine na teritoriju Rusije, ministar spoljnih poslova Danske Lars Leke Rasmusen izjavio je da Kijev može da koristi oružje koje je obezbedila njegova zemlja na teritoriji Ruske Federacije.  

Ključni događaji:

  • Zelenski tvrdi da Ukrajina kontroliše 92 naselja u Rusiji
  • Sirski: Vojska ostvaruje svoje ciljeve u Kursku
  •  Ukrajinske snage oštetile i treći most preko reke Sejm u Kurskoj oblasti u Rusiji
  • Danska dozvolila upotrebu svog oružja u Rusiji
  • Peti Finac poginuo u Ukrajini

     Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.                     

       Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

21.51 Rusija formirala borbene grupe Belgorod, Kursk i Brjansk

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas, posle sastanka Koordinacionog saveta za vojnu bezbednost pograničnih teritorija Ruske Federacije, da su formirane borbene grupe Belgorod, Kursk i Brjansk.

"Predstavnik generalštaba oružanih snaga Rusije i komandanti Belgorodske, Kurske i Brjanske grupe odgovorni su za zaštitu građana i teritorija od napada bespilotnim letelicama i drugim ubojitim neprijateljskim sredstvima", navodi se u saopštenju, prenosi RIA Novosti.

Na sastanku kojim je predsedavao ruski ministar odbrane Andrej Belousov, zamenik načelnika Centra za upravljanje nacionalnom odbranom general-potpukovnik Jurij Korsačov izvestio je članove Koordinacionog saveta o dinamici rešavanja pitanja koja dolaze iz operativnih štabova Belgorodske, Kurske i Brjanske oblasti.

Prema njegovim rečima, traženi kvadrokopteri, benzinski generatori, terenska vozila, uređaji za noćno osmatranje, detektori dronova, mobilna opreme za elektronsko ratovanje, termoizolacioni ogrtači, generatori za električnu energiju, nišanske sprave i termoviziri već su poslati u Belgorodsku oblast.

Prema njegovim rečima u Kursku oblast prebačen je potreban broj kvadrokoptera, terenskih vozila, kao i nišanske sprave i termoviziri.

"Što se tiče Brjanske oblasti, u toku je slanje radio-stanica, uređaja za radio ometanja i sistema za neutralisanje bespilotnih letelica i ova oprema sutra će stići", rekao je Korsačev.

18.40 Fedorov: Troje dece ranjeno u ruskom napadu na kafić u blizini Zaporožja

Troje dece povređeno je danas kada su ruske snage gađale kafić u Malokaterinovki u blizini Zaporožja, saopštio je načelnik zaporoške Oblasne javne uprave (OVA) Ivan Fedorov.

"Povređeno je troje dece, jedno od njih je u teškom stanju. To su posledice ruskog napada na Malokaterinovku, u regionu Zaporožja", napisao je on na Telegram kanalu.

18.26 Kijev:Ruski vojnik digao u vazduh štab jedinice "Oluja Z" i prešao na stranu Ukrajine

Ruski vojnik bacio je granatu na štab gde su spavali ruski oficiri iz jedinice "Oluja Z" da bi prešao na ukrajinsku stranu, saopštila je Glavna obaveštajna uprava (GUR) Ministarstva odbrane Ukrajine.

"Kao rezultat uspešne operacije projekta 'Želim da živim' i Legije 'Sloboda Rusije' pod nazivom 'Kamiš', vojnik ruske vojske digao je u vazduh štab oficira bataljona 'Oluja Z' i prešao na stranu Ukrajine", navodi se u saopštenju, prenosi UNIAN.

Prema obaveštajnim podacima, zimi je ruski FPV pilot sa pozivnim znakom "Silver" stupio u kontakt sa Ruskom Legijom slobode i izrazio želju da sarađuje sa Ukrajinom.

On je objasnio da su ga na to naveli sistematski vojni i drugi zločini njegove komande, uključujući vansudska pogubljenja, premlaćivanja i iznude.

15.37 Kineski premijer doputovao u zvaničnu posetu Moskvi

Premijer Kine Li Ćijang doputovao je danas u zvaničnu posetu Moskvi gde će se sastati sa ruskim kolegom Mihailom Mišustinom i ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Li je u poseti Rusiji na Mišustinov poziv. Očekuje se da će se razgovarati o perspektivama razvoja sveobuhvatnog partnerstva i proširenja saradnje u više sfera, uključujući energetiku i automobilsku industriju, kao i potpisivanje niza međuvladinih dokumenata, prenosi agencija TASS.

Poseta Moskvi trajaće do 22. avgusta. Kako je napomenula portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning, "pod strateškim vođstvom dva predsednika (Si Đinpinga i Vladimira Putina), odnosi Kine i Rusije prevazišli spoljne smetnje i održali zdrav i stabilan rast".

15.29 Stano: Ukrajina ima pravo da vodi vojne operacije na ruskoj teritoriji

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je danas da Ukrajina ima zakonsko pravo da vodi vojne operacije na teritoriji Rusije i da to ni na koji način ne utiče na njen status kandidata za članstvo u EU.

"Ukrajina vodi odbrambeni rat protiv brutalnog agresora koji traje već treću godinu. Ono što vidimo na bojnom polju, bilo u Ukrajini ili na ruskoj teritoriji, samo je rezultat i posledica Putinovih nezakonitih postupaka. Ukrajina ima puno pravo da se brani, a to zapravo nema nikakve veze sa procesom pristupanja EU jer je to paralelni put između Ukrajine i EU", rekao je Stano na brifingu u Briselu komentarišući izjavu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da su ukrajinske trupe proširile kontrolu u regionu Kursk na 92 naselja, prenosi portal Evropska pravda.

Prinskrin/Tanjug video

 

Stano je još jednom podvukao da se Ukrajina sada bori protiv "brutalne nelegalne agresije i da ima pravo na zaštitu“.

14.43 U ukrajinskom Ternopolju povećana koncentracija hlora četiri do 10 puta

Povećan nivo koncentracije hlora u vazduhu četiri do deset puta registrovan je u zapadnom ukrajinskom gradu Ternopolj, nakon što je ruski projektil danas pogodio industrijski objekat 20. avgusta, saopštile su lokalne vlasti.

Rusija je izvela napad tokom noći, pri čemu je izbio požar u skladištu goriva u 03 časa ujutru po lokalnom vremenu. Nema prijavljenih žrtava ili povređenih usled udara, preneo je Kijev independent.

12:49 Ministarstvo odbrane: Rusi osvojili Njujork, selo u Donjeckoj oblasti

Ruske trupe osvojile su selo Njujork u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Kao rezultat aktivnih dejstava jedinica grupe trupa Centar, poražena je velika grupa neprijateljskih trupa i oslobođeno je jedno od najvećih naselja u okrugu Toreck i strateški važno logističko čvorište Novgoroda", navelo je ministarstvo u saopštenju, prenosi RIA Novosti.

Njujork, koji se do 2021. godine zvao Novgorodsk je naselje u Toretskom okrugu.

Oslobađanje tog sela omogućava ruskim trupama da razviju ofanzivu na sever - prema Torecku.

Trupe su porazile formacije 25. vazdušno-desantne, 100. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine i 120. brigade u oblastima Torecka i Kalinova.

Kako je prenela agencija, ubijeno je više od 585 ukrajinskih vojnika, tri tenka, dva automobila, američka haubicu M777, dva topa D-20 i tri haubice D-30.

Tanjug/AP/Russian Defense Ministry Press Service

 

12.25 Satelitske fotografije prikazale stanje mosta u Kursku

11.52 Češka će kupovati municiju za Ukrajinu prihodima od zamrznute ruske imovine

Češka Republika će iskoristiti deo kamate od ruske imovine zamrznute u Evropskoj uniji za kupovinu municije velikog kalibra za Ukrajinu, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane te zemlje.

"Ovo je jedinstvena prilika za brzu i efikasnu podršku Ukrajini", navodi se u saopštenju ministarstva, prenosi Rojters. 

08.31 Veliki požar u Ternopoljskoj oblasti tokom vazdušne uzbune

U Ternopoljskoj oblasti u Ukrajini noćas je izbio veliki požar tokom vazdušne uzbune, a stanovništo je preporučeno da ne napušta domove bez preke potrebe, saopštile su regionalne vlasti. Na licu mesta rade zaposleni Državne službe za vanredne situacije i policije, navodi se u poruci na Telegramu, a prenosi Ukrinform. Nije još poznato koji objekat gori, a u Ternopoljskom okrugu se vrše merenja kvaliteta vazduha, navodi ukrajinski portal.

07.27 Gradske vlasti: Ruske krstareće rakete Iskander oborene iznad Kijeva

Ruske trupe jutros su napale Kijev najverovatnije krstarećim raketama Iskander-K, a projektili su oboreni na prilazima gradu, saopštila je vojna uprava Kijeva. Ruske snage su napale Kijev iz pravca severa, navodi se u saopštenju i dodaje da je to peti raketni napad na Kijev ovog meseca, prenosi Ukrinform. Rakete su uništene sredstvima PVO na prilazima gradu i u ovom trenutku nema izveštaja o razaranjima i eventulanim žrtvama. U glavnom gradu Ukrajine i nizu istočnih i severnih regiona prethodno je objavljena vazdušna uzbuna zbog opasnosti od raketnog napada.

07.02 Zelenski tvrdi da Ukrajina kontroliše 92 naselja u Rusiji

Oružane snage Ukrajine od kontrolišu više od 1.250 kvadratnih kilometara teritorije i 92 naselja u Kurskoj oblasti Ruske Federacije, saopštio je predsednik Volodimir Zelenski na sastanku šefova stranih diplomatskih institucija Ukrajine "Vojna diplomatija: stabilnost, oružje, pobeda".

"Ukrajinski vojnici nastavljaju odbrambenu operaciju u određenim oblastima Kurske oblasti. Danas naše snage kontrolišu više od 1.250 kvadratnih kilometara neprijateljske teritorije i 92 naselja", istakao je Zelenski, navodi se na sajtu ukrajinskog predsednika.

Prema njegovim rečima ovom operacijom Ukrajina jača pozicije i stabilizuje određena područja i popunjava fond za razmenu.

"Generalno, ova operacija je postala naša najveća investicija u procesu oslobađanja ukrajinskih muškaraca i žena iz ruskog zarobljeništva, već smo uhvatili najveći broj ruskih zarobljenika u jednoj operaciji, a ovo je značajan rezultat. To je jedan od naših ciljeva, a naše akcije se nastavljaju", poručio je predsednik Ukrajine.

06.51 Danska dozvolila upotrebu svog oružja u Rusiji

Ministar spoljnih poslova Danske Lars Leke Rasmusen je, komentarišući prodor Oružanih snaga u Kursku oblast, izjavio da Ukrajina može da koristi oružje koje je obezbedila njegova zemlja na teritoriji Ruske Federacije.

Rasmusen je rekao da podržava bilo kakvu upotrebu oružja koje je Danska obezbedila Ukrajini u ofanzivi na rusku pograničnu oblast, napominjući da "ne može biti ograničenja da se oružje može koristiti samo na teritoriji Ukrajine".

"Ne možete reći Ukrajini da ne ide na drugu stranu... i da ne prekida lance snabdevanja oružjem ruske vojske. Ovo je odbrambena operacija koja ima za cilj prekid lanaca snabdevanja ruskim vojnim jedinicama na okupiranoj ukrajinskoj teritoriji", rekao je on za dansku TV DR. 

Rasmusen je dodao i da Danska snažno podržava Ukrajinu u njenoj borbi protiv Rusije, a jučerašnji paket pomoći "biće važan u borbi protiv ruske agresije".

Danska vlada je saopštila da je pripremila novi paket pomoći Ukrajini vredan 783 miliona danskih kruna (115 miliona američkih dolara) kako bi podmirila vojne potrebe Kijeva i kratkoročno i dugoročno.

Tanjug AP/Darko Vojinović

 

06.23 Peti Finac poginuo u Ukrajini

Peti finski dobrovoljac, Vile Mikenen, poginuo je u borbama u Ukrajini početkom avgusta, saopštilo je finsko udruženje ratnih veterana.

Udruženje je navelo da je Mikenen (26), bivši političar finske partije centra, poginuo u Luganskoj oblasti u Ukrajini. Prema saopštenju njegove porodice, Mikenen je odlučio da se pridruži ukrajinskoj vojsci u kasnu jesen 2023. godine kao borac za mir i slobodu, objavio je finski javni servis Ile.

06.15 Ukrajinske snage oštetile i treći most preko reke Sejm u Kurskoj oblasti u Rusiji

Ukrajinske snage oštetile su i treći most preko reke Sejm u ruskoj Kurskoj oblasti, saopšteno je iz ruskog Istražnog komiteta.

"Na dan 18. avgusta, kao rezultat ciljanog granatiranja uz upotrebu rakenog i artiljersijkog naoružanja na sambene objekte i civilnu infrastrukturu u selu Kariž, oštećen je i treći most preko reke Sejm", rekao je predstavnik Istražnog komiteta, a njegova video-izjava objavljena je na profilu na Telegramu ruskog ratnog izveštača.

Prethodno su ukrajinske snage, koje su izvršile invaziju na Kursku oblast s ciljem da stvore tampon zonu, uništile most na Sejmu u blitini Zvanoje, kao i most u blizini okruga Gluškovski.

Tanjug AP/Ukrainian Defence Ministry Press Office via AP

 

06.03 Sirski: Vojska ostvaruje svoje ciljeve u Kursku

Glavnokomandujući ukrajinske vojske Oleksandr Sirski naveo je u izveštaju predsedniku Volodimiru Zelenskom da Odbrambene snage ostvaruju svoje ciljeve tokom operacije u Kurskoj oblasti.

"Komandant (Sirski) je takođe obavestio o novim detaljima operacije u Kurskoj oblasti. Ostvarujemo svoje ciljeve", napisao je Zelenski na Iksu, prenosi Novinarnia. Sirski je dodao da se vode teške borbe na pravcu Pokrovskog, u odbrani grada Torecka.

Komentari (0)

Evropa