Evropa

Da li Rusija povlači snage iz Ukrajine za odbranu Kurska: Analitičari su primetili neke zanimljive elemente

Komentari

Autor: Euronews. Oleksandra Vakulina

17/08/2024

-

11:09

Da li Rusija povlači snage iz Ukrajine za odbranu Kurska: Analitičari su primetili neke zanimljive elemente
Da li Rusija povlači snage iz Ukrajine za odbranu Kurska: Analitičari su primetili neke zanimljive elemente - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dok ukrajinska vojska nastavlja da napreduje u regionu Kurska i preduzima korake da konsoliduje operacije na ovom delu ruske teritorije, postavlja se pitanje da li Moskva povlači svoje snage iz Ukrajine da bi ojačala odbranu? 

Posle inicijalnog haosa i dezorganizacije, ruske snage su sada rasporedile jače snage u tom regionu, i to vrlo verovatno one koje su došle sa drugih mesta duž linije fronta, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva na mreži X.  

Ipak, izvesno je da pojačanja ne dolaze sa prioritetne ose na istoku Ukrajine, gde Rusi uspevaju da održe svoj relativno snažan tempo akcija. Za njih je naročito značajan region Donjecka.  

U toj oblasti ruske snage nastavljaju da taktički opkoljavaju ukrajinsku vojsku jugoistočno od Pokrovska, pokazuju najnoviji geolocirani snimci, prenosi Euronews

Institut za proučavanje rata (ISW) procenjuje da su ruske snage verovatno opkolile Orlovku (nalazi se na oko 35 kilometara od Pokrovska) i Želane (na oko 20 kilometara od Pokrovska).  

Ruska vojna komanda je tvrdila čak i da su oni prišli još bliže Pokrovsku koji predstavlja važan logistički hab za ukrajinske snage, odnosno za izvođenje operacija u regionu Donjecka.  

Vojna administracija Pokrovska je inače, 15. avgusta, pozvala stanovnike da se odmah evakuišu, jer je ruska vojska došla na samo desetak kilometara od periferije grada.  

Ipak, Rusija je počela i da pomera određene snage iz Ukrajine da bi odgovorila na situaciju u regionu Kurska, ocenjuje ISW, ali se navodi da tip jedinica koje se preraspoređuju i mesta sa kojih se preraspoređuju predstavljaju snažan indikator da ruska vojna komanda i dalje daje prioritet tekućoj ofanzivi i operacijama na istoku Ukrajine.  

Institut za proučavanje rata nije video izveštaje među otvorenim podacima da ruska vojna komanda premešta čitave brigade iz Ukrajine u region Kurska, ali su primećeni izveštaji o prebacivanju elemenata ruskih pukova.  

Najbolji koje Ukrajina ima protiv vojnih obveznika 

Krajem jula je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao da je Moskva počela da koncentriše svoje napore na istoku, i da je "bacila sve što ima" na pravac ka Pokrovsku posle neuspele ofanzive u Harkovu.  

Pravo pitanje je koji su to tačno elementi i gde Moskva može da pronađe bolje obučene jedinice za potrebe ojačanja odbrane u Kursku? 

Ukrajina je tamo poslala neke od svojih najboljih snaga, a mnogi od tih vojnika su već prekaljeni borci. Njih su, u mnogim slučajevima, sa druge strane granice dočekali ruski vojni obveznici.  

U Rusiji svi muškarci imaju obavezu služenja vojnog roka u trajanju od godinu dana. Obično se izvode dve regrutacije godišnje, u proleće i u jesen. 

Tanjug/AP/Russian Defense Ministry Press Service

 

Za razliku od profesionalnih vojnika, vojni obveznici prolaze veoma ograničenu obuku pre nego što budu poslati na položaje. Prema ruskom zakonu, zabranjeno je njihovo raspoređivanje u inostranstvu, i oni nisu namenjeni za učešće u borbenim operacijama.  

Sada majke vojnih obveznika koji su stacionirani u Kursku dele peticiju kojom pozivaju ruskog predsednika Vladimira Putina da odatle skloni njihovu decu.   

"Spasite živote vojnika koji nisu spremni za vojnu akciju. Obećali ste roditeljima da oni neće učestvovati u neprijateljstvima", navodi se.  

Ali nema poziva da se zaustavi ruski rat u Ukrajini, samo da se mladi vojni obveznici povuku iz regiona Kurska.  

Od početka ruske invazije u februaru 2022. godine, Putin je obećao da vojni obveznici neće biti uključeni u borbe. Mnogi od njih su zarobljeni od strane ukrajinskih trupa.  

Tanjug/AP

 

U četvrtak je zvaničnik ukrajinske bezbednosne službe SBU rekao da su samo njihove specijalne snage zarobile 102 ruska vojnika 488. motorizovanog streljačkog puka i čečenske jedinice Ahmat u regionu Kurska.  

Uzimanje ruskih zarobljenika, uključujući i vojne obveznike, verovatno će pomoći Kijevu u pozivima da se vrate hiljade zarobljenih ukrajinskih civila i vojnika, uključujući i branioce čeličane Azovstal u Marijupolju.  

Više od dve godine od opsade grada na obali Azovskog mora, stotine njegovih branilaca su u ruskom zatočeništvu bez informacija o njihovom stanju ili gde se nalaze.  

Komentari (0)

Evropa