Evropa

Zelenski: Ukrajina kontroliše 92 naselja u Kurskoj oblasti i 1.250 kvadratnih kilometara

Komentari

Autor: Tanjug

19/08/2024

-

20:40

Zelenski: Ukrajina kontroliše 92 naselja u Kurskoj oblasti i 1.250 kvadratnih kilometara
Zelenski: Ukrajina kontroliše 92 naselja u Kurskoj oblasti i 1.250 kvadratnih kilometara - Copyright Tanjug AP/Jacob King/Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Oružane snage Ukrajine od danas kontrolišu više od 1.250 kvadratnih kilometara teritorije i 92 naselja u Kurskoj oblasti Ruske Federacije, saopštio je danas predsednik Volodimir Zelenski na sastanku šefova stranih diplomatskih institucija Ukrajine "Vojna diplomatija: stabilnost, oružje, pobeda".

"Ukrajinski vojnici nastavljaju odbrambenu operaciju u određenim oblastima Kurske oblasti. Danas naše snage kontrolišu više od 1.250 kvadratnih kilometara neprijateljske teritorije i 92 naselja", istakao je Zelenski, navodi se na sajtu ukrajinskog predsednika.

Prema njegovim rečima ovom operacijom Ukrajina jača pozicije i stabilizuje određena područja i popunjava fond za razmenu.

"Generalno, ova operacija je postala naša najveća investicija u procesu oslobađanja ukrajinskih muškaraca i žena iz ruskog zarobljeništva, već smo uhvatili najveći broj ruskih zarobljenika u jednoj operaciji, a ovo je značajan rezultat. To je jedan od naših ciljeva, a naše akcije se nastavljaju", poručio je predsednik Ukrajine.

Predsednik je napomenuo da se još ne može javno govoriti o tome koje su jedinice uključene u pojedinim oblastima Kurske oblasti. Istovremeno je izrazio zahvalnost svim jedinicama i ukrajinskim herojima.

"Sada je ruska granica naspram naše Sumske oblasti u velikoj meri očišćena od prisustva ruske vojske. I to je takođe među ciljevima naše operacije, taktičkim ciljevima. A sada pravi uspeh naših vojnika govori sam za sebe - naša aktivna odbrambena dejstva sa druge strane granice i Putinova nesposobnost da zaštiti svoju teritoriju od ovakvih naših odbrambenih dejstava su veoma rečiti", naglasio je on.

Prema njegovim rečima aktivna, preventivna odbrana je najefikasnija kontramera protiv ruskog terora i obezbeđivanje stvarnog usložnjavanja situacije za državu agresora. 

"Svet vidi da sve u ovom ratu zavisi samo od hrabrosti - naše hrabrosti, hrabrosti naših partnera. Od smelih odluka za Ukrajinu, od smelosti u podršci Ukrajini i smelih koraka i to ne samo naših koraka. Važno je da partneri budu sinhroni sa nama u ovom opredeljenju i tada u Rusiji neće preostati nijedan drugi korak osim pravednog mira. Moramo da prisilimo Rusiju svom snagom i zajedno sa našim partnerima da sklopimo mir", istakao je Zelenski.

On je poručio ukrajinskim diplomatama da je njihov prvi zadatak da promovišu hrabrost i da nastave da ubeđuju zapadne partnere da podrže Ukrajinu koliko god je to moguće. 

"Ako bi partneri uklonili sva postojeća ograničenja upotrebe oružja na teritoriji Rusije, onda nam ne bi bila potrebna fizička intervencija, kako bismo zaštitili naše ukrajinske građane u pograničnim oblastima i uništili potencijal ruske agresije. Ali za sada ne možemo da upotrebimo svo oružje koje imamo i uništimo ruske teroriste tamo gde su", naveo je Zelenski, napominjući da su ruske vojne baze i vojni aerodromi, logistika i drugi vojni objekti legitimni ciljevi. 

"Format Putinovog odgovora na operaciju u Kurskoj oblasti dokazuje da nema racionalnog razloga da se ne dozvoli da budemo zaista jaki, zaista dalekosežni. A situacija u Donjeckoj oblasti je takva da dalje odlaganje odluke saveznika de fakto postaje gotovo najvažniji stub ruskog ofanzivnog potencijala", istakao je.

Tanjug/AP/Russian Defense Ministry Press Service

 

Dodao je da odnosi Rusije sa režimima poput onih u Pjongjangu i Teheranu stvaraju nove izvore pretnji, i to ne samo Ukrajinu. 

"Rusku nuklearnu industriju Moskva i dalje koristi da spasava svoje sfere uticaja u svetu, a ruski bankarski sektor i dalje ima veze sa svetom", podvukao je Zelenski.

On je dodao da je od velikog značaja jačanje veze sa ukrajinskom dijasporom širom sveta, napominjući da je već doneta odluka o otvaranju novih konzulata Ukrajine u inostranstvu, posebno u Poljskoj, Nemačkoj, Bugarskoj, Italiji, Češkoj, Slovačkoj, Francuskoj. 

Podsetio je da je inauguracioni Samit mira održan u junu Švajcarskoj bio izuzetno važan uspeh za Ukrajinu i dodao da su u toku pripreme za drugi samit mira koji bi trebalo da bude održan ove godine. 
 

Komentari (0)

Evropa