Evropa

Francuski general tvrdi: Nepodnošljiva birokratija i "zarđali" vojnici sprečavaju Evropu da se suprotstavi Putinu

Komentari

Autor: Politico

16/08/2024

-

21:00

Francuski general tvrdi: Nepodnošljiva birokratija i "zarđali" vojnici sprečavaju Evropu da se suprotstavi Putinu
Otvorena NATO vazduholovna baza Kučova - Copyright Tanjug AP/Armando Babani

veličina teksta

Aa Aa

Ako Evropa želi da bude spremna i da odvrati moguću rusku agresiju, mora da uradi mnogo bolji posao u premeštanja tenkova, trupa i municije širom kontinenta, kaže visoki francuski general.

Tokom Hladnog rata, zemlje su bile naviknute da neprestano pomeraju i raspoređuju vojnu opremu, zadatak koji je tada bio "veoma jednostavan", ali je "postepeno postao izuzetno složen", rekao je general Bertrand Tužuz, zadužen za novostvorenu kopnenu komandu francuske vojske za Evropi.

"Apsolutno je neophodno vratiti vojnu mobilnost u evropske umove, a za to moramo da vežbamo", dodao je on, govoreći za Politico iz svoje kancelarije u Lilu.

Ako Rusija napadne neku zemlju NATO, evropski i američki vojnici bi morali da stignu do istočnog boka alijanse što je brže moguće.

Ali trenutne prepreke brzom kretanju uključuju dugotrajne i fragmentirane administrativne procese za prenošenje ratnog materijala preko granica; neadekvatna infrastruktura - uključujući mostove i tunele - za kretanje oklopnih vozila; i nedostatak transportnih kapaciteta kao što su šinski vagoni.

U maju su ministri inostranih poslova EU pozvali prestonice da sprovedu obećanje bloka o vojnoj mobilnosti, koje uključuje obaveze ulaganja u infrastrukturu i obezbeđivanje prioritetnog pristupa putnim, železničkim i drugim transportnim metodama za oružane snage.

"Šta imate za carinu?"

U junu je Francuska najavila da će se pridružiti sporazumu koji su već potpisale Poljska, Nemačka i Holandija o stvaranju vojnog tranzitnog koridora. U julu su Grčka, Bugarska i Rumunija potpisale pismo o namerama za saradnju u prekograničnoj vojnoj mobilnosti.

Francuska vojska je bolno shvatila koliko je teško preći Evropu u proleće 2022. godine, kada je rasporedila bataljon u Rumuniju, kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

"Otkrili smo neshvatljiv obim administrativne birokratije. U Ukrajini je rat, ali carinski zvaničnici vas objašnjavaju da nemate pravu tonažu po osovini i da vašim tenkovima nije dozvoljeno da pređu Nemačku", priseća se Tužuz. "Prosto je neverovatno".

Osim administrativnog tereta, vojnici su izgubili i svoje ključne veštine, tačnije - "zarđali su".

Francuska vojska - koja je protekle decenije provela boreći se u Avganistanu i zapadnoafričkom regionu Sahela - nije ukrcavala vojnu opremu u vozove oko 20 godina, rekao je francuski general.

Tanjug/French Armed Forces via AP

 

Menadžeri železničkih stanica u SNCF-u, francuskoj nacionalnoj železničkoj kompaniji, takođe su potpuno nepripremljeni.

"Vraćamo se nečemu što smo znali da uradimo i što smo potpuno zaboravili", rekao je Tužuz.

Francuska je rasporedila trupe u Rumuniju kao deo širih napora NATO-a da ojača svoju odbranu na istoku Evrope, i nada se da će koristiti redovnu rotaciju trupa i opreme kako bi ponovo naučila veštinu vojnog transporta.

Put, more, železnica

Tužuz je priznao da poboljšanje vojne mobilnosti neće biti lako jer su transportna i carinska pravila uglavnom nacionalni prerogativ.

"Iskreno, napadate državni suverenitet" kada se bavite "prilično osetljivim" pitanjima kao što su - ko može da prođe kroz zemlju, carine i kakvo oružje može biti u avionu, rekao je on.

On priželjkuje  da se kreatori politike prvo fokusiraju na železnički transport. 

"Železnica je još uvek daleko najpraktičniji" način za kretanje tenkova, objasnio je on. "Na to treba da se koncentrišemo".

Prinskrin/Youtube/Embassy of France in the United States

 

Jedna od ideja je i smanjenje taksi za pristup. Tužuz je rekao da trenutno francuska vojska mora da plaća 30 miliona evra godišnje da bi garantovala danonoćni pristup vozovima koji prelaze kontinent. 

"Nadamo se da možemo da uspemo da obezbedimo pristup vozu bez obaveze plaćanja", rekao je on.

Problematična saobraćajna infrastruktura

Francuska takođe mora da se unapredi u pogledu svoje saobraćajne infrastrukture.

"Kada španska ili portugalska brigada želi da prođe do Slovačke, postoji velika verovatnoća da će proći kroz Francusku", rekao je Tužuz. 

"Američke trupe takođe redovno vežbaju kretanje vojnika i vozila širom Evrope i često testiraju francuske luke".

Penzionisani američki general-potpukovnik Ben Hodžis, bivši komandant američke vojske u Evropi, rekao je za Politico da je ruska ilegalna aneksija Krima 2014. godine bila "poziv na buđenje" o potrebi da se poboljša vojna mobilnost.

Od tada, dodao je, "postojalo je malo poboljšanja, ali uglavnom u obliku prepoznavanja da postoji problem".

A to, jasno je, nije dovoljno.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa