Evropa

"Stoltenberg je izdao Rim": Italijani besni jer je NATO imenovao Španca Havijera Kolominu na novu poziciju izaslanika

Komentari

Autor: Tanjug

23/07/2024

-

10:53

"Stoltenberg je izdao Rim": Italijani besni jer je NATO imenovao Španca Havijera Kolominu na novu poziciju izaslanika
"Stoltenberg je izdao Rim": Italijani besni jer je NATO imenovao Španca Havijera Kolominu na novu poziciju izaslanika - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

NATO je potvrdio danas imenovanje španskog diplomate Havijera Kolomine za novog izaslanika alijanse zaduženog za koordinaciju akcija na njenom južnom krilu, što je, kako je Rojters preneo, potez koji je izazvao gnev u Italiji.

Italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto optužio je generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga da je "izdao Rim", jer na tu funkciju, koja je stvorena na zahtev premijerke Đorđe Meloni, nije postavio Italijana.

Krozeto je tokom vikenda rekao novinama da je Stoltenberg nominovao Španca i da tu odluku smatra "skoro ličnom uvredom".

Kolomina je zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO-a za politička pitanja i bezbednosnu politiku, a bio je i specijalni predstavnik za Kavkaz i Centralnu Aziju.

"Havijer Kolomina ima veliko iskustvo u radu sa NATO partnerima. Njegovo imenovanje će dodatno ojačati važan rad NATO-a na jugu", rekao je Stoltenberg u izjavi povodom imenovanja Kolomine za specijalnog predstavnika za južno krilo alijanse.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa