Evropa

uživo RAT U UKRAJINI Oleščuk objavio snimak rušenja mosta na reci Sejm u Kurskoj oblasti u Rusiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/08/2024

-

09:42

RAT U UKRAJINI Oleščuk objavio snimak rušenja mosta na reci Sejm u Kurskoj oblasti u Rusiji
RAT U UKRAJINI Oleščuk objavio snimak rušenja mosta na reci Sejm u Kurskoj oblasti u Rusiji - Copyright AP/Andriy Andriyenko, Efrem Lukatsky, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 906 dana. Međutim, borbe su se premestile i na deo ruske teritorije, odnosno na Kursku oblast. Vrhovni komandant ukrajinskih oružanih snaga Oleksandr Sirski je izjavio da ukrajinske snage napreduju u nekim delovima tog regiona. Za to vreme Moskva tvrdi da Ukrajina planira napad na nuklearne elektrane Kursk i Zaporožje.  

Ključni događaji:  

  • Ukrajina tvrdi da je preuzela kontrolu nad 82 naselja u Kurskoj oblasti 
  • Moskva: Ukrajina planira napad na nuklearne elektrane Kursk i Zaporožje 
  • Ruske snage napale ukrajinske trupe u Krivom Rogu 
  • Od početka napada na Kursku oblast u bolnici više od 140 osoba, tvrde zvaničnici tog regiona 

Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu

Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu 

21.27 IAEA: Pogoršana bezbednosna situacija u nuklearki Zaporožje nakon granatiranja

 

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da je došlo do pogoršanja bezbednosne situacije u nuklearnoj elektrani Zaporožje nakon novog ukrajinskog napada na elektranu jutros, izjavio je generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi.

''Situacija se pogoršava zbog udara drona na putu duž perimetra stanice“, navodi se u saopštenju IAEA.

Agencija je dodala da se borbe u okolini elektrane Zaporožje nastavljaju, prenosi TASS.

19.52 Ribakov obavestio Gutereša da je Ukrajina narušila vazdušni prostor Belorusije

Stalni predstavnik Belorusije pri UN Valentin Ribakov obavestio je generalnog sekretara svetske organizacije Antonija Gutereša da je Ukrajina dronovima narušila vazdušni prostor te zemlje, saopštilo je belorusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kako se navodi, Ribakov je na sastanku sa Guterešom rekao da se narušavanje vazdušnog prostora dogodilo 9. avgusta i obavestio ga o merama koje je Minsk preduzeo u vezi sa tim.

On je, prema saopštenju, istakao da "provokacija Ukrajine predstavlja opasne akcije proširenja zone sukoba sa pokušajem da se u nju uvuče Belorusija, koja se uvek zalaže za rešavanje krize i zaustavljanje krvoprolića", prenosi Tass.

16.41 Rosatom: Situacija oko nuklearki u Zaporožju i Kursku nastavlja da se pogoršava

Situacija oko nuklearnih elektrana u Zaporoškoj oblasti u Ukrajini i Kurskoj oblasti u Rusiji nastavlja da se pogoršava, izjavio je danas šef ruske državne korporacije za atomsku energiju "Rosatom" Aleksej Lihačov u razgovoru sa generalnim direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaelom Grosijem.

Lihačov je pozvao Grosija da u bliskoj budućnosti poseti nuklearnu elektranu u Kursku i grad Kurčatov i lično proceni situaciju, saopštila je pres služba "Rosatoma", preneo je TASS.

Ukrajinska vojska je 6. avgusta počela napad na Kursku oblast u Rusiji, a u petak je saopštila da je preuzela kontrolu nad 82 naselja u toj oblasti, koja zauzimaju površinu od 1.150 kvadratnih kilometara.

16.11 Rusija najavila brz odgovor u slučaju ukrajinskog napada na NE Kursk

Rusija će odmah odgovoriti na svaki pokušaj Ukrajine da napadne nuklearnu elektranu Kursk, saopštilo je danas rusko ministarstvo odbrane.

"Ako režim u Kijevu počne da sprovodi zločinačke planove usmerene na stvaranje katastrofe izazvane ljudskom rukom u evropskom delu kontinenta, sa radioaktivnom kontaminacijom ogromnih teritorija, odmah će biti preduzete oštre vojne i vojno-tehničke mere kao odgovor", saopštilo je ministarstvo, prenosi RIA Novosti.

Ističe se da rusko ministarstvo odbrane ozbiljno shvata informacije dobijene nezavisnim kanalima o pripremama Kijeva za napad na nuklearnu elektranu Kursk i upozorava da se takvi postupci se smatraju direktnim kršenjem Konvencije o suzbijanju akata nuklearnog terorizma.

14.24 Ministarstvo odbrane Rusije: Izveden uspešan helikopterski udar na ukrajinske položaj

Ruski helikopter Mi-28NM izveo je udar na ljudstvo i oklopna vozila ukrajinskih trupa u pograničnom regionu Kurske oblasti koristeći rakete vazduh-zemlja tipa S-13, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

"Posada vojne avijacije na helikopteru Mi-28NM gađala je nevođenim avionskim projektilima koncentrisano ukrajinsko vojno ljudstvo, oklopnu i auto-trasportnu vojnu opremu jedinica oružanih snaga Ukrajine u pograničnom regionu Kurske oblasti", navodi se u izveštaju, prenosi RIA Novosti.

U saopštenju je navedeno da je udar izveden nevođenim avionskim projektilima S-13, a nakon upotrebe avionskog raketnog naoružanja, posada je izvela protivraketni manevar, oslobodila toplotne zamke i vratila se na mesto poletanja.

"Prema izveštajima obaveštajnih službi, svi ciljevi su uspešno uništeni", naglasilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

13.47 Ministarstvo kulture Ukrajine: Srušen spomenik Lenjinu u Sudži

Ukrajinsko Ministarstvo kulture i informacione politike saopštilo je da je u gradu Sudža u Rusiji, koji je, kako je navedeno, pod kontrolom Ukrajine, srušen spomenik sovjetskom revolucionaru, državniku i publicisti, vođi Oktobarske revolucije Vladimiru Lenjinu.

Ukrajinski mediji prenose da je Ministarstvo objavilo fotografiju praznog postolja spomenika, uz komentar da se "proces dekomunizacije nastavlja. I u Sudži". 

11.59 Rusija optužila Ukrajinu da je dronom napala put u blizini NE Zaporožje

Rusko rukovodstvo nuklearne elektrane Zaporožje saopštilo je danas da su ukrajinske snage pomoću drona ispalile projektil na put koji koriste zaposleni u nuklearci. O napadu su obavešteni inspektori Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) u NE Zaporožje, koji su pregledali mesto pada projektila. Direktor nuklearne elektrane Jurij Černičuk izjavio je da je radioaktivnost na teritoriji elektrane posle ukrajinskog napada normalna.

09.44 Oleščuk objavio snimak rušenja mosta na reci Sejm u Kurskoj oblasti u Rusiji

Komandant ukrajinskih vazduhoplovnih snaga Mikola Oleščuk objavio je na Telegramu snimak rušenja mosta na reci Sejm u blizini grada Gluškova u Kurskoj oblasti u Rusiji, navodeći da su ukrajinski piloti visoko preciznim udarima pogodili "neprijateljska uporišta", opremu, logističke centre i rute za snabdevanje.

Most na reci Sejm nalazi se u blizini grada Gluškova i povezuje delove  Kurske oblasti pod kontrolom Rusije i delove te oblasti u kojima je Ukrajina napredovala od početka napada 6. avgusta.Ruska agencija TASS javila je da je Ukrajina u petak uništila most u Kurskoj oblasti na reci Sejm, što je otežalo evakuaciju civila nakon ukrajinskog napada koji je počeo 6. avgusta. 

09.43 Ruski oficir: U Kurskoj oblasti uništen ukrajinski konvoj u oklopnim vozilima NATO-a

Ruska vojska uništila je konvoj 82. posebne desantno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine u oklopnim vozilima iz zemalja NATO-a, izjavio je oficir jedinice ruskih marinaca.

"Marinci 810. brigade potpuno su uništili mobilnu grupu Oružanih snaga Ukrajine, koja se kretala u Kurskoj oblasti u konvoju oklopnih vozila iz zemalja NATO-a", rekao je komandant jedinice za RIA Novosti. 

Profimedia

 

Kako je naveo, uništena su dva američka oklopna vozila HMMWV, nekoliko kanadskih oklopnih automobila Rošel Senator i teško oklopno vozilo američke proizvodnje. On je dodao da je ubijeno oko 20 pripadnika ukrajinskih snaga i da su ruske trupe preuzele oružje koje je proizvedeno u zemljama NATO-a, municiju, opremu za komunikaciju i drugo.

07.30 Moskva: Ukrajina planira napad na nuklearne elektrane Kursk i Zaporožje 

Ukrajinske vlasti planiraju da napadnu nuklearne elektrane Kursk i Zaporožje kako bi optužile Rusiju za provokaciju, tvrdi rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova Harkovske oblasti. 

U saopštenju Ministarstva se navodi da su ruske vlasti tu informaciju dobile nakon ispitivanja ukrajinskih ratnih zarobljenika, pripadnika 82. Odreda specijalnih snaga Ukrajine, prenosi TASS. 

''Trenutno je poznata namera da (Ukrajinci) napadnu nuklearna postrojenja Kurčatovske i Zaporoške nuklearne elektrane u Kurčatovu i Energodaru u okviru kojih rusko rukovodstvo može da preduzme uzvratne mere i da udari nuklearnim oružjem po teritoriji Ukrajine“, navodi se u objavi na Telegram kanalu ministarstva. 

07.00 Rusko MSP uputilo protest italijanskoj ambasadorki zbog novinara RAI u Kursku 

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je pozvalo italijansku ambasadorku u Moskvi Čečiliju Pičoni i uputilo protestnu notu zbog ulaska novinara italijanskog državnog emitera RAI u rusku Kursku oblast da bi izveštavala o napadu ukrajinskih trupa, saopštilo je to ministarstvo. 

"Ambasadorki je izražen snažan protest u vezi sa postupkom filmske ekipe italijanske državne televizijske i radio kompanije RAI koja je ilegalno ušla na teritoriju Ruske Federacije da bi prikrila zločinački teroristički napad ukrajinskih militanata na Kursku oblast", navedeno je na sajtu ruskog ministarstva. 

Ministarstvo je napomenulo da su italijanski dopisnici iskoristili boravak u Rusiji šireći "propagandnu podršku zločinima kijevskog režima", kao i da su prekršili "ruske zakone i elementarna pravila novinarske etike", prenose RIA Novosti. 

Ruska agencija navodi da nadležni organi ispituju okolnosti akcija italijanskih novinara, a koje se potpadaju pod krivični zakonik Ruske Federacije. 

06.35 Sirski: Ukrajinske snage napreduju od 1-3 km u nekim delovima Kurske oblasti 

Vrhovni komandant ukrajinskih oružanih snaga Oleksandr Sirski izjavio je da ukrajinske snage napreduju između jednog i tri kilometra u nekim delovima ruske Kurske oblasti. 

Ukrajina je saopštila da je preuzela kontrolu nad 82 naselja u toj oblasti, koja pokrivaju površinu od 1.150 kvadratnih kilometara, nakon što je 6. avgusta pokrenula veliku ofanzivu na to pogranično područje, prenosi Reuters.  

Sirski je putem video-linka informisao predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog o borbama u području Malaje Loknije, oko 11,5 kilometara udaljenom od ukrajinske granice. 

"Generalno, situacija je pod kontrolom, sve se odvija po planu", kazao je Sirski. 

On je dodao da se nada da će borbe kod Malaje Loknije omogućiti ukrajinskoj vojsci da dođe do mnogo zarobljenika. 

Ukrajinski zvaničnici izvestili su da su tokom akcije u regionu Kurska zarobljene stotine ruskih vojnika, što će, kako se nadaju, ubrzati razmenu ukrajinskih boraca koji su u ruskom zatočeništvu. 

Sirski je dodao da se intenzivne borbe nastavljaju na istoku ukrajinskog ratišta, posebno u oblastima Toreck i Pokrovsk. 

Komentari (0)

Evropa