Evropa

Pomeranje linija fronta i ratni poker: Tri razloga zbog kojih je Ukrajina ušla u Kursku oblast, Zelenski želi jake karte

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/08/2024

-

19:00

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Situacija na ratištu u Ukrajini poslednjih nedelja dobila je novu dinamiku. Ruska vojska je zauzela tri sela u Donjeckoj oblasti, a Moskva je saopštila i da je oborila 45 ukrajinskih dronova iznad ruske teritorije, od čega 11 iznad ruske prestonice. 

Inače, ukrajinske snage su u Kurskoj oblasti u Rusiji, a nemački kancelar Olaf Šolc je poručio da je Ukrajina tajno planirala upad u tu oblast i da nije nikog konsultovala. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da ukrajinska vojska nastavlja operacije i dodao da je ukrajinskim snagama jasan ruski plan na frontu prema Pokrovsku, kao i da će ukrajinske snage ojačati svoje pozicije na tom pravcu.

"Naša operacija u Kurskoj oblasti se nastavlja. Preduzimaju se koraci. Kontrolišemo određena područja. I zahvaljujem se svim našim momcima, svim našim jedinicama što nastavljaju da popunjavaju fond za razmenu. Razgovarali smo sa partnerima o unapređenju stvarnih odluka ali i o obećanih 50 milijardi dolara od zamrznute ruske imovine. Već je bilo mnogo političkih izjava naših partnera, ali potreban nam je pravi mehanizam", rekao je Volodimir Zelenski.  

Tanjug AP/Jacob King/Pool Photo via AP

 

Komentarišući situaciju na frontu i najnoviji ukrajinski napad dronova, analitičar Mirko Dautović je napomenuo da su svi ti dronovi oboreni već nad Pokrovskom i da nisu došli ni blizu Moskve, niti su bilo šta pogodili.

"To nije prvi od napada dronova koje Ukrjaina lansira. Oni time zapravo žele da daju do znanja Rusiji da je i ona ranjiva, budući da i Rusija napada i uspeva da dođe do Kijeva, Ivano-Frankivska i ostalih gradova u Ukrajin", rekao je Dautović za Euronews Srbija.

Ofanziva na Kursk bila potpuno iznenađenje

Kada je reč o ukrajinskoj ofanzivi na Kursku oblast, ističe da je ona bila potpuno iznenađenje i da se spekuliše o tri razloga za ukrajinski napad. 

"Jedan je da prinude Rusiju da povuče svoje trupe iz Donbasa, gde Rusi napreduju, i da ih prebaci tamo. To Rusija nije uradila, poslala je nove trupe koliko znam. Druga mogućnost je da bi ti kvadratni kilometri koje bi Ukrajina zauzela u Zapadnoj Rusiji bili na neki način taoci. Dakle, nećemo ih vratiti, dokle god Rusija nama ne vrati naše teritorije", naveo je Dautović.  

Kao treću stvar je istakao to što deluje da niko od stanovništva ne pruža otpor u Kurskoj oblasti. 

"Ukrajinci im daju humanitarnu pomoć, nema ni naznaka o ratnim zločinima, na neki način Ukrajina sebe plasira kao dobrog momka u ovom ratu", kaže analitičar.  

Tanjug/AP

 

On ne misli da Ukrajina u toj oblasti trpi neke ogromne gubitke i navodi da su napredovali oko 35 kilometara, što nije loše ako se ne zna ko je s druge strane linije. 

"Međutim, s druge strane, Rusija se izgleda konsolidovala, pribrala se i poslala je sada trupe, tako da Ukrajinci više ne napreduju toliko brzo. Ukrajina tvrdi da i dalje napreduje, uništavaju mostove na reci Seim kako Rusi ne bi mogli da izvedu neki iznenadni napad na njih sa severa. Pretpostavljam da će nastaviti da napreduju dokle god ne budu videli neki značajan otpor. Pitanje je koliko Ukrajina sada ima vojnika kojima može da održi taj novi front", navodi Dautović.  

Zelenski želi da ojača svoj portfolio

Kada je reč o borbama u Donbasu, kaže da se linije fronta pomeraju i da Rusi i dalje napreduju. 

Profimedia

 

"Predsednik Zelenski je donekle i očajan jer ne zna šta da radi. Šta će biti ako Tramp dođe na vlast? Ako imate u vidu da je Tramp transakcioni političar, bolje bi mu bilo onda da ima u svom portfoliju nekoliko karata kao što je ruska teritorija, i da kaže: Evo, ja ću ovo da vratim Rusiji, a Rusija će da vrati ovo meni. Trampu bi to verovatno delovalo logično", rekao je Dautović.  

Dodaje i da se na Evropljane teško može računati, i kao primer navodi koalicioni sukob u nemačkoj vladi oko toga koliko novca zapravo može da se pošalje Ukrajini.  

"To nisu pouzdani partneri, i mislim da Ukrajina ne može da rizikuje", zaključio je Dautović.  

Komentari (0)

Evropa