Evropa

RAT U UKRAJINI Doneta odluka o obaveznoj evakuaciji stanovnika Gluškova u Kurskoj obasti

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Guardian

14/08/2024

-

07:46

RAT U UKRAJINI Doneta odluka o obaveznoj evakuaciji stanovnika Gluškova u Kurskoj obasti
RAT U UKRAJINI Doneta odluka o obaveznoj evakuaciji stanovnika Gluškova u Kurskoj obasti - Copyright Tanjug/AP/Russian Defense Ministry Press Service/Evgeniy Maloletka

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 903 dana. Ruske vlasti se trude da situaciju u Kursku stave pod kontrolu, nedelju dana nakon što su ukrajinske snage pokrenule iznenadni napad na region koji je ostavio deo ruske teritorije pod kontrolom Kijeva. Rusija je u utorak upotrebila rakete, bespilotne letelice i vazdušne napade u pokušaju da povrati teritoriju, a jedan viši komandant je tvrdio da je napredovanje Kijeva završeno, iako je evakuacija stanovnika iz pograničnih oblasti nastavljena. Dan za nama obeležila je izjava portparola ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova, koji je rekao da Kijev nije zainteresovan za dugoročnu okupaciju regiona i da, za razliku od Rusije, Ukrajini nije potrebna tuđa imovina.

Ključni događaji:

  • Borelj: Putin nije uspeo da slomi otpor Ukrajine i sada je primoran da se povuče
  • Evropska komisija isplatila 4,2 milijarde evra Ukrajini
  • Sirski tvrdi da Ukrajina kontroliše 74 naselja u Kurskoj oblasti u Rusiji
  • MO Rusije: Ukrajina u borbama na Kurskom pravcu izgubila 2.030 vojnika
  • Putin potpisao ukaz o formiranju Pomorskog kolegijuma Ruske Federacije

        Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

                      Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

23.33 Doneta odluka o obaveznoj evakuaciji stanovnika Gluškova u Kurskoj obasti

Regionalni štab Kurske oblasti doneo je odluku o obaveznoj evakuaciji stanovnika naselja Gluškovo u Kurskoj oblasti, saopštio je danas vršilac dužnosti guvernera Aleksei Smirnov na svom Telegram kanalu.

"Proces evakuacije lokalnih stanovnika koordinisaće snage reda, vojska, lokalna administracija i članovi Kurskog centra Patriot. Molim sve da se pridržavaju preporuka", napisao je Smirnov, prenosi RIA Novosti.

Ranije u sredu, pres-služba ruskog ministarstva za vanredne situacije je saopštila da je većina stanovnika pograničnih područja prebačena na bezbedna mesta.

Navodi se da se trenutno u privremenim prihvatnim centrima nalazi više od osam hiljada ljudi, uključujući više od 2.500 dece.

Tanjug/AP

 

19.50 Rojters: Ukrajina izvela najveći napad dronovima na četiri ruska vojna aerodroma

Ukrajina je tokom noći izvela najveći ratni napad dronovima dugog dometa na četiri ruska vojna aerodroma, preneo je danas Rojters, pozivajući se na neimenovani bezbednosni izvor iz Kijeva.

Napadi su imali za cilj da onemoguće Moskvu da koristi vojne avione za napade na Ukrajinu rekao je izvor, dok je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozdravio napade na ruske vazdušne baze Voronjež, Kursk, Savaslejk i Borisoglebsk.

''Hvala vam na preciznim, blagovremenim i efikasnim udarima na ruske aerodrome. Ukrajinski dronovi rade tačno onako kako treba'', rekao je Zelenski u današnjem obraćanju vojsci.

19.48 Zelenski: Ukrajina postiže svoj strateški cilj operacijom u Kurskoj oblasti

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski danas je pohvalio ''dobar napredak'' snaga u ruskoj Kurskoj oblasti, rekavši da Kijev postiže svoj strateški cilj u toj operaciji.

U svom noćnom obraćanju objavljenom na Telegramu, Zelenski je ponovo apelovao na saveznike da dozvole dalekosežne udare na ciljeve unutar Rusije.

''Što su odluke saveznika hrabrije, to manje Putin može da uradi“, rekao je on, prenosi Rojters.

18.32 Lebedev: Iznad ukrajinskog vojnog aerodroma Kolomija primećen američki lovac F-16 

 Američki borbeni avion, lovac F-16 primećen je na nebu iznad ukrajinskog vojnog aerodroma Kolomija u Ivano-Frankovskoj oblasti, izjavio je danas koordinator proruske oblasti Nikolajevsko Sergej Lebedev pozivajući se na lokalne izvore.

"Iznad aerodroma Kolomija, gde su prebačeni avioni sa vojnog aerodroma u Starokonstantinovu, primećen je borbeni avion F-16", rekao je Lebedev, prenosi RIA Novosti.

Vojni aerodrom Kolomija nalazi se na periferiji istoimenog regionalnog centra u Ivano-Frankovskoj oblasti, operativan je još od sovjetskih vremena, ima pistu širine 60 metara i dužine 2,5 kilometra.

18.16 Ukrajina formira tampon zonu u Kurskoj oblasti, obezbeđen pristup MKCK i UN

Ukrajina će formirati tampon zonu u ruskoj Kurskoj oblasti, a pristup ovom regionu će imati Crveni krst, Ujedinjene nacije i i druge međunarodne organizacije za obavljanje humanitarnih aktivnosti, saopštio je danas komesar Vrhovne rade za ljudska prava Dmitrij Lubinets.

On je to rekao nakon sastanka sa predsednikom Volodimirom Zelenskim i drugim visokim zvaničnicima o situaciji u Kurskoj oblasti, u koju su ukrajinske snage upale 6. avgusta, prenosi Unian.

''Naša vojska je, u cilju samoodbrane, formirala 'tampon (sanitarnu) zonu' na teritoriji Kurske oblasti. Zajedno sa svim učesnicima sastanka razgovarali smo o garancijama bezbednosti na ovoj teritoriji'', rekao je on.

15.04 Ukrajinska vojska tvrdi da je oborila ruski Su-34 iznad Kurske oblasti

Ukrajinske snage oborile su ruski borbeni avion Su-34 iznad ruske Kurske oblasti, saopštio je danas ukrajinski Generalštab. Ruski Su-34 oboren je u utorak uveče tokom borbene misije, tvrdi ukrajinska vojska, preneo je Kijev independent.

Dron kojim upravlja Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) pogodio je ruski vojni helikopter u vazduhu u Kurskoj oblasti, rekao je neimenovani izvor za portal.

Još jedan ruski helikopter, Mi-28, navodno je pogođen FPV dronom u Kurskoj oblasti 6. avgusta. Portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova, Georgij Tihi, rekao je da upad ima za cilj da spreči Moskvu da pošalje pojačanje na front u Donjeckoj oblasti.

14.49 Ukrajinska televizija emitovala kako vojska baca rusku zastavu sa zgrade u Kursku

Ukrajinska državna televizija emitovala je danas snimak pripadnika vojske Ukrajine koji skidaju rusku zastavu sa upravne zgrade u gradu Sudži, u ruskoj Kurskoj oblasti.

Tvrdi se da ukrajinske snage kontrolišu Sudžu, gde se nalazi značajan čvor za transport gasa.

Prikazan je i niz spaljenih ruskih vojnih vozila na prilazu Sudži, kao i prazne gradske ulice i neoštećene prodavnice i državne zgrade.

13.22 Ukrajinska vojska: Oboren ruski avion Su-34 iznad Kurska

Generalštab ukrajinske armije tvrdi da je ruski avion Su-34 oboren tokom noći u misiji iznad Kurske oblasti.

"Odbrambene snage su uništile neprijateljski avion Su-34. Nebo iznad Kurske oblasti postalo je čistije", navodi se u saopštenju.

13.13 Sirski: Zarobljeno više od 100 ruskih vojnika tokom Kurske ofanzive

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je snimak jutarnjeg podnošenja izveštaja glavnokomandujućeg armije generala Oleksandra Sirskog u kojem se navodi da je Ukrajina zarobila više od 100 ruskih vojnika tokom operacije u Kursku.

"Jutarnji izveštaj glavnokomandujućeg Sirskog o situaciji u svim važnijim pravcima, posebno u oblastima Toreck i Pokrovsk, kao i o operaciji u regionu Kursk. Ne zaboravljamo ni na trenutak naš istočni front. Naložio sam glavnokomandujućem da ojača ovaj pravac koristeći opremu i zalihe koje trenutno obezbeđuju naši partneri. Napredujemo u Kurskoj oblasti, jedan do dva kilometra u raznim oblastima od početka dana. Zarobili smo više od 100 ruskih vojnika tokom ovog perioda. Zahvalan sam svima koji su uključeni! - poručio je Zelenski.

On je dodao da je napredak nastavljen u ovoj ruskoj oblasti i da su se ukrajinske trupe pomerile napred za jedan do dva kilometra u različitim pravcima 

 

 

11.25 Komandant Ahmata: Većina opreme ukrajinskih snaga u Kursku uništena

Najveći deo opreme ukrajinskih oružanih snaga u regionu Kurska je uništen, saopštio je danas komandant specijalnih snaga Ahmat i zamenik šefa vojno - političkog odseka ruskog ministarstva odbrane, major Apti Alaudinov.  On je na Telegram kanalu naveo da ukrajinska vojska nije bila u stanju da završi zadatak koji im je postavljen u regionu Kursk, prenosi agencija RIA Novosti.

"Dobili smo veoma zanimljive materijale i čitav plan same operacije koja je pripremana. Nuklearka u Kurčatovu je trebalo da bude zauzeta 11. avgusta, a danas je 14.", istakao je Alaudinov.

11.15 Predsednik Finske: Ukrajina ima sva prava da izvrši invaziju na Kursku oblast

Predsednik Finske Aleksandar Stub izjavio je da Ukrajina ima svako pravo da izvrši invaziju na Kursku oblast, pošto Rusija redovno bombarduje Kijev i zauzela je velika područja te zemlje.

"Ne vidimo razlog da ograničavamo aktivnosti Ukrajinaca", napomenuo je Stub na konferenciji za medije, prenosi portal Ile (Yle).

Markku Ulander/Lehtikuva via AP, File

 

Takođe je kazao da Ukrajina može da koristi oružje koje isporučuje Finska na ruskoj teritoriji.

"Nemamo nikakva ograničenja u pogledu toga kakvo oružje i na koji način Ukrajina može da ga koristi. Polazna tačka za sve je da Ukrajina ima puno pravo da se brani u okviru međunarodnog prava", istakao je finski predsednik.

10.08 Ukrajinci tvrde: Eksplozije u vojnoj bazi u Rusiji, na 650 km od Ukrajine

U ruskoj oblasti Nižnji Novgorod, gde se nalazi vojni aerodrom Savaslejka, jutros su se čule ekspolzije, prenela je ukrajinska novinska agencija Unian, pozivajući se na ruske medije.

Dodaje se da odatle poleću lovci MiG-31 i da je vojna baza udaljena od Ukrajine oko 650 kilometara. Kako dodaje Unian, lokalni stanovnici su ujutru primetili dronove iznad naselja Veletma i Savaslejka. 

08.42 MO Rusije: Naše PVO tokom noći uništile 117 dronova i četiri ukrajinska projektila

Ruski PVO sistemi oborili su tokom noći četiri ukrajinske taktičke rakete i više od stotinu dronova iznad ruskih oblasti, saopštilo je jutros Ministarstvo odbrane.

"Kada je režim u Kijevu pokušao da izvede teroristički napad pomoću bespilotnih letelica i taktičkih projektila 'Tačka-U' protiv ciljeva na teritoriji Ruske Federacije, dežurni sistemi protivvazdušne odbrane uništili su četiri taktičke rakete i 117 bespilotnih letelica", navelo je ministarstvo u saopštenju, prenosi Ria novosti.

Ministarstvo je pojasnilo da je 37 dronova i četiri projektila "Tačka-U" oboreno iznad Kurske oblasti, a isto toliko dronova iznad Voronješke oblasti. 

Uništeno je 17 bespilotnih letelica iznad Belgorodske oblasti, 11 iznad Nižnjeg Novgorodskog, devet nad Volgogradskom oblasti, tri nad Brjanskom, dva nad Orlovskom i jedna iznad Rostovske oblasti.

Tanjug/AP/Russian Defense Ministry Press Service

 

07.17 Bajden: Upad Ukrajinaca u Kursku oblast u Rusiji je stvorio dilemu za Putina

Vojni upad Ukrajine u Kursku oblast u Rusiji stvorio je "pravu dilemu" za ruskog predsednika Vladimira Putina, izjavio je u utorak predsednik SAD Džozef Bajden.

Bajden je istakao da su američki zvaničnici u stalnom kontaktu sa Ukrajincima u vezi sa tom akcijom ukrajinskih snaga, preneo je Rojters. Američki zvaničnici kažu da nedelju dana posle ukrajinskog upada u Kursku oblast još traže odgovor na pitanje šta Ukrajina želi da postigne tom akcijom.

07.05 Savetnik Zelenskog: Rusiju treba primorati da prisustvuje mirovnom samitu

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak izjavio je da bi Rusiju trebalo primorati da prisustvuje mirovnom samitu jer to, kako je naveo, neće učiniti voljno. Podoljak je rekao za ukrajinsku TV da jedan od metoda prinude predstavljaju akcije na bojnom polju, misleći na ukrajinski upad u Kursku oblast u Rusiji.

"Jednostavni pozivi Rusiji ne funkcionišu, samo skup prinudnih mera funkcioniše", naveo je Podoljak, preneo je Rojters.

06.55 Borelj: Putin nije uspeo da slomi otpor Ukrajine i sada je primoran da se povuče

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je u razgovoru sa ukrajinskim šefom diplomatije Dmitrom Kulebom, povodom ukrajinskog napada na Kursku oblast u Rusiji, da ruski predsednik Vladimir Putin nije uspeo da slomi otpor Ukrajine i da je sada primoran da se povuče unutar teritorije Rusije.

"Ponovio sam punu podršku EU borbi naroda Ukrajine", napisao je Borelj na platformi X.

06.50 Sirski tvrdi da Ukrajina kontroliše 74 naselja u Kurskoj oblasti u Rusiji

Ukrajina kontroliše 74 naselja u Kurskoj oblasti u Rusiji, tvrdi glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski.

Sirski je o tome obavestio ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, preneo je Unian.

"U protekla 24 sata Oružane snage Ukrajine su napredovale u različitim pravcima od jednog do tri kilometra", naveo je Sirski.

Tanjug/AP/Russian Defense Ministry Press Service

 

06.35 Putin potpisao ukaz o formiranju Pomorskog kolegijuma Ruske Federacije

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o formiranju Pomorskog kolegijuma Ruske Federacije na čijem je čelu pomoćnik predsednika Ruske Federacije i bivši šef ruske Federalne službe bezbednosti, Nikolaj Patrušev, objavljeno je na sajtu pravnih informacija.

Putin je naveo da će kolegijum formirati savete za strateški razvoj Ratne mornarice, za zaštitu nacionalnih interesa Ruske Federacije na Arktiku, za razvoj i podršku pomorske delatnosti Rusije.

Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

06.25 Evropska komisija isplatila 4,2 milijarde evra Ukrajini

Evropska komisija isplatila je skoro 4,2 milijarde evra Ukrajini u okviru paketa podrške toj zemlji. Reč je o prvoj redovnoj isplati iz Instrumenta za Ukrajinu, kojim je predviđena podrška Kijevu u iznosu od 50 milijardi evra.

"Danas isplaćujemo skoro 4,2 milijarde evra Ukrajini iz Instrumenta za Ukrajinu od 50 milijardi evra. Da održimo funkcionisanje ukrajinske države dok se borite za svoj opstanak", navela je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na svom nalogu na društvenoj mreži Iks.

06.20 MO Rusije: Ukrajina u borbama na Kurskom pravcu izgubila 2.030 vojnika

Ukrajinske trupe izgubile su u jednom danu na Kurskom pravcu do 420 vojnika, a od početka napada 6. avgusta 2.030 vojnika, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"Tokom dana gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su 420 vojnika, 55 oklopnih vozila, uključujući tri tenka, osam oklopnih transportera, borbeno vozilo pešadije, 43 borbena oklopna vozila, 31 vozilo, višecevni raketni sistem i artiljerijsko oruđe", navedeno je u izveštaju Ministarstva o odbijanju pokušaja invazije Oružanih snaga Ukrajine na teritoriju Rusije u Kurskoj oblasti, a prenosi Interfaks.

Komentari (0)

Evropa