Evropa

RAT U UKRAJINI U ruskom napadu na Harkov oštećena zgrada dnevne bolnice

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, BBC

06/08/2024

-

08:21

RAT U UKRAJINI U ruskom napadu na Harkov oštećena zgrada dnevne bolnice
RAT U UKRAJINI U ruskom napadu na Harkov oštećena zgrada dnevne bolnice - Copyright Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka, Ukrainian Emergency Service, Eugene Hertnier

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 895 dana. Kijevska oblast je tokom tokom noći bila na udaru četiri balističke rakete Iskander, ili severno korejske verzije KN-23, objavilo je Ministarstvo odbrane Ukrajine.  Takođe zvuci eksplozija odjekivali su tokom noći u Harkovu, prenosi Strana.ua. Ruska protivvazdušna odbrana PVO sinoć je oborila 12 ukrajinskih dronova iznad ruske teritorije, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Prisustvo lovaca F-16 u Ukrajini ne menja stav SAD o udarima duboko na rusku teritoriju, rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler, prenosi Voice of America. Oružane snage Ukrajine prvi put su upotrebile kasetne rakete dugog dometa američke proizvodnje ATACMS kako bi gađale civilnu infrastrukturu u Lugansku, izjavio je za agenciju RIA Novosti izvor u bezbednosnim snagama. Odbijanje vlasti japanskih gradova Hirošime i Nagasakija, koji su bili podvrgnuti američkom atomskom bombardovanju pre 79 godina, da pozovu predstavnike Rusije na komemorativne ceremonije je licemerma, kazao je ruski ambasador u Tokiju Nikolaj Nozdrev za TASS.

Ključni događaji:

  • Raketni udar Iskanderima na Kijev, eksplozije u Harkovu
  • Pentagon: Dolazak aviona F-16 ne menja stav SAD o udarima duboko u rusku teritoriju
  • Ruski ambasador u Tokiju: Odluka da se Rusija ne pozove na komemoraciju u Hirošimi i Nagsakiju je licemerna
  • Rusija: Oboreno 12 dronova iznad Kurske i Belgorodske oblasti
  • Ruski mediji: Ukrajina prvi put upotrebila ATACMS na civilnoj infrastrukturi u Lugansku

Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

19.42 Tri osobe povređene kod Belgoroda tokom ukrajinskog granatiranja

Dve odrasle osobe i jedan četvorogodišnji dečak povređeni su danas u ukrajinskom granatiranju sela Nova Tavolžanka, u blizini Belgorod u Rusiji, saopštio je guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

On je u saopštenju na mreži Telegram poručio da je dečak prevezen u dečju regionalnu kliničku bolnicu, a njegovoj baki, koja je zadobila modricu na licu, pomoć je ukazana na licu mesta, piše TASS.

Muškarac, koji je zadobio potres mozga i ranu od gelera u slepoočnom regionu, biće prebačen u centralnu okružnu bolnicu Šebekinski.

18.15 Civil ubijen u ruskom napadu drona na grad u Hersonskoj oblasti

ruskom napadu drona na grad Berislav, u Hersonskoj oblasti, ubijen je muškarac, koji je bio civilno lice, saopštio je danas regionalni guverner Oleksandar Prokudin.

''Danas podne okupatori su bacili eksploziju iz drona na 45-godišnjeg muškarca. Nažalost, od zadobijenih povreda preminuo je na licu mesta“, rekao je Prokudin na Fejsbuku. Kako je preneo Ukrinform, ruska vojska je danas bacila eksploziv iz drona na ljude u predgrađu Hersona, pri čemu je povređeno šest civila.

15.45 Ruske trupe opkolile grad Toreck u Donjeckoj oblasti u Ukrajini

Ruske trupe opkolile su Toreck i bore se u tom gradu u Donjeckoj oblasti u Ukrajini, izjavio je danas savetnik lidera samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Igor Kimakovski. Kimakovski je rekao za ruski Prvi kanal da su počele borbe i u samom gradu Torecku i da se ukrajinske snage pomeraju ka centru grada.

Prema rečima Kimakovskog, ruske snage će uskoro staviti Toreck pod svoju kontrolu, prenela je agencija RIA Novosti.

Rusko ministarstvo odbrane prethodno je danas saopštilo da su ruske snage za  protekla 24 sata oslobodile selo Timofejevka u DNR i zauzele povoljnije položaje u oblastima Torecka, Novgorodskog, Vozdviženke, Grodovke i Tarasovke.

Ministarstvo navodi da su Oružane snage Ukrajine za protekla 24 sata izgubile oko 355 vojnika, američki oklopni transporter M113 i haubicu D-30.

Toreck (koji su ukrajinske vlasti 2016. godine preimenovale u Džeržinsk) je uporište za Oružane snage Ukrajine od 2014. godine, odakle su redovno granatirale Gorlovku, jedan od najvećih gradova u DNR.

Zauzimanje Torecka će olakšati snabdevanje ruskih trupa duž deonice puta Donjeck-Gorlovka Bahmut, navodi ruska agencija.

AP Photo/Sergei Grits

 

14.47 Zelenski: Potrebno je da se pripremi osnova za mir sa Rusijom ove godine

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je već ove godine potrebno da se pripremi osnova za sklapanje mira sa Rusijom.

"Naš stalni cilj je da pripremimo pravu osnovu za pravedan prekid sukoba ove godine", rekao je on, prenose RIA novosti.

Volodimir Zelenski je ranije priznao da ceo svet i on sam žele da Rusija učestvuje na sledećoj mirovnoj konferenciji kako bi se rešila situacija u Ukrajini.

Kako se navodi Moskva je u više navrata predlagala da se sukob reši mirnim putem, ali je Kijev uveo zabranu pregovora.

Sa druge strane ruski predsednik Vladimir Putin pokrenuo je sredinom juna inicijativu za mirnim okončanjem sukoba u Ukrajini navodeći da za početak pregovora kijevski režim mora da povuče svoje trupe sa teritorija  DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti, kao i da Kijev mora službeno da odustane od planova za pridruživanje NATO -u.

Kabinet Zelenskog odbacio je Putinove predloge, uz ocenu da ta inicijativa navodno podrazumeva odricanje Ukrajine od svog subjektiviteta.

Tanjug AP/Jacob King/Pool Photo via AP

 

13.45 Savet EU dao zeleno svetlo za prvu isplatu od 4,2 milijarde evra Ukrajini

Ukrajina bi trebalo da dobije blizu 4,2 milijarde evra sredstava nakon što je Savet EU dao danas zeleno svetlo za prvu redovnu isplatu bespovratnih sredstava i zajmova u okviru Instrumeta EU za Ukrajinu kako bi se podržala makrofinansijska stabilnost Ukrajine i funkcionisanje njene javne uprave.

Savet je u usvojenoj odluci zaključio da je Ukrajina ispunila neophodne uslove i reforme predviđene ukrajinskim planom za dobijanje sredstava, koja će biti isplaćena iz Instrumenta za Ukrajinu.

Ove reforme obuhvataju upravljanje javnim finansijama i državnim preduzećima, poslovno okruženje, energetiku i deminiranje, navodi se u saopštenju Saveta EU.

Istovremeno se naglašava važnost dodele novca što je pre moguće, imajući u vidu tešku fiskalnu situaciju u Ukrajini.

Planom za Ukrajinu iznose se namere Ukrajine u pogledu oporavka, rekonstrukcije i modernizacije zemlje i reformi koje planira da preduzme u okviru procesa pristupanja EU u naredne četiri godine.

Savet EU je u maju 2024. godine zaključio da je Plan za Ukrajinu ispunio preduslove da Ukrajina dobije do 50 milijardi evra podrške u okviru Instrumenta za Ukrajinu.

profimedia

 

11.53 U ruskom napadu na Harkov oštećena zgrada dnevne bolnice

U ruskom raketnom napadu na Harkov u Ukrajini oštećena je zgrada dnevne bolnice, saopštio je gradonačelnik Harkova Igor Teherov. On je rekao da je poznato da je u trenutku napada u zgradi bilo dvoje pacijenata koji su se lečili od akutnog stresnog napada, kao da se pod ruševinama verovatno nalazi još ljudi, prenosi Rojters. Lokalne vlasti su ranije saopštile da je ruski udar na centralni deo Harkova izazvao požar.

Tanjug AP/Andrii Marienko

 

07.49 Ruski ambasador u Tokiju: Odluka da se Rusija ne pozove na komemoraciju u Hirošimi i Nagsakiju je licemerna

Odbijanje vlasti japanskih gradova Hirošime i Nagasakija, koji su bili podvrgnuti američkom atomskom bombardovanju pre 79 godina, da pozovu predstavnike Rusije na komemorativne ceremonije je licemerma, kazao je ruski ambasador u Tokiju Nikolaj Nozdrev za TASS.

"Reč je o potpunom licemerju pojedinih japanskih predstavnika koji pokušavaju da naprave PR sebi u znak sećanja na nevine žrtve američkog varvarstva“, rekao je on, ističući da su postupci vlasti Hirošime i Nagasakija jedino za žaljenje.

Ruski diplomata je odbacio argumente vlasti Hirošime i Nagasakija, koje su svoju odluku zasnovale na situaciji u Ukrajini. 

"Razlozima koji se navodno odnose na rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, oni pokušavaju da prikriju sopstvene sramne pokušaje prekrajanja istorije, a sve se to radi u pozadini spekulacija o navodnoj upotrebi 'nuklearne retorike' ruske strani“, objasnio je Nozdrev.

Ove godine vlasti Hirošime i Nagasakija, kao ni godinu dana ranije, nisu pozvale predstavnike Rusije i Belorusije na komemorativne ceremonije. Nagasaki je takođe odbio da pozove izraelske predstavnike zbog situacije u Pojasu Gaze, ali je Hirošima uputila poziv izraelskoj strani, prilažući pismo u kome zahteva prekid neprijateljstava u Pojasu Gaze.

07.35 Pentagon: Dolazak aviona F-16 ne menja stav SAD o udarima duboko u rusku teritoriju

Prisustvo lovaca F-16 u Ukrajini ne menja stav SAD o udarima duboko na rusku teritoriju, rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler, prenosi Voice of America.

"Moj odgovor se nije promenio. Naime, nastavljamo da pratimo potrebe ukrajinske vojske, procenjujemo bezbednosnu situaciju i pokušavamo da odgovorimo na njihove potrebe. I to je proces koji se dešava od samog početka do danas. Na taj način donosimo odgovarajuće odluke o oružju koje dostavljamo Ukrajini, kao i o ograničenjima, ako ih ima, koja namećemo upotrebi tog oružja“, rekao je Miler.

07.17 Rusija: Oborena 22 drona iznad Kurske i Belgorodske oblasti

Snage protivvazdušne odbrane oborile su 22 ukrajinske bespilotne letelice iznad ruske teritorije za sat i po vremena, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Ujutro 6. avgusta, od 7.00 do 8.30 po moskovskom vremenu dežurni sistemi PVO uništili su 13 bespilotnih letelica nad teritorijom Kurske oblasti i devet ukrajinskih bespilotnih letelica nad teritorijom Belgorodske oblasti", navedeno je u saopštenju, prenosi Ria novosti.

Prema informacijama v. d. guvernera Kurske oblasti Alekseja Smirnova, ukrajinski helikopter napao je putnički automobil na stanici Gluškovo i u toj nesreći dve osobe su povređene.

07.05 Raketni udar Iskanderima na Kijev, eksplozije u Harkovu

Kijevska oblast je tokom tokom noći bila na udaru četiri balističke rakete Iskander, ili severno korejske verzije KN-23, objavilo je Ministarstvo odbrane Ukrajine. 

Takođe zvuci eksplozija odjekivali su tokom noći u Harkovu, prenosi Strana.ua. 

Ukrajinsko vazduhoplovstvo tvrdi da je oborilo dve rakete, koje su letele iz Voronješke oblasti. 

Takođe, navodno je oboreno 15 od 16 dronova Geran (ukrajinsci ih zovu Šahed, po verziji isporučenoj iz Irana) i dve rakete vazduh-zemlja Kh-59.

Ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je noćas četiri rakete i 15 jurišnih dronova koje je lansirala Rusija, saopštile su Vazduhoplovne snage Ukrajine.

"Oborene su dve balističke rakete Iskander-M/KN-23, dve vođene rakete X-59 i 15 jurišnih bespilotnih letelica iznad Kijevske, Hersonske, Nikolajevske i Hmeljničke oblast", navedeno je u saopštenju, a prenosi Interfaks Ukrajina.

Precizira se da su četiri balističke rakete Iskander-M/KN-23 ispaljene na Kijevsku oblast sa područja Voronješke oblasti u Rusiji, a dve vođene avionske rakete X-59 iz vazdušnog prostora iznad Azovskog mora.

06.53 Ruski mediji: Ukrajina prvi put upotrebila ATACMS na civilnoj infrastrukturi u Lugansku

Oružane snage Ukrajine prvi put su upotrebile kasetne rakete dugog dometa američke proizvodnje ATACMS kako bi gađale civilnu infrastrukturu u Lugansku, izjavio je za agenciju RIA Novosti izvor u bezbednosnim snagama.

"Tokom ukrajinskog raketnog napada na Lugansk u nedelju su korišćene američke kasetne rakete ATACMS sa povećanim radijusom uništenja do 300 kilometara. Uprkos visokoj ceni takvih projektila, Kijev ih koristi kako bi napao civilnu infrastrukturu", rekao je izvor.

Kako se navodi, ruska protivvazdušna odbrana je oborila rakete na prilazu gradu, a fragmenti raketa oštetili su privatne stambene objekte i izazvali požare. Izvor je naveo da te fragmente stručnjaci već proučavaju kako bi presretanje takvih projektila bilo uspešnije.

Lider samoproglašene Luganske Narodne Republike Leonid Pasečnik izjavio je juče da su ukrajinske oružane snage, kako se pretpostavlja, ispalile osam projektila ATACMS i četiri projektila Storm Šedou (Storm Shadow).

06.49 Ukrajinski tenkisti u Poljskoj uče da upravljaju tenkom Leopard

Ukrajinski tenkisti na poligonu za vojnu obuku u Poljskoj uče kako da upravljaju i održavaju tenk Leopard 2A4 pod vođstvom instruktora iz zemalja NATO, objavio je generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

profimedia

 

Obuka se odvija pod vođstvom instruktora iz članica NATO Poljske i Norveške, prenosi agencija Ukrinform.

06.33 Mali prekinuo diplomatske odnose sa Ukrajinom

Mali je objavio da je prekinuo diplomatske odnose sa Ukrajinom nakon što je ukrajinski vojni zvaničnik sugerisao da je Kijev odigrao ulogu u borbama pobunjenika Tuareza sa pripadnicima malijske vojske i ruske vojne grupa "Vagner".

06.17 SAD uplatile grant od 3,9 milijardi dolara u državni budžet Ukrajine

Grant SAD u iznosu od 3,9 milijardi dolara uplaćen je u državni budžet Ukrajine, nakon što je prethodni grant, u iznosu od 1,15 milijardi dolara uplaćen u oktobru prošle godine.

"Zahvalan sam američkoj vladi na solidarnosti s Ukrajinom. Bespovratna finansijska pomoć izuzetno je važan doprinos podršci državnom budžetu Ukrajine tokom otpora agresiji Ruske Federacije", poručio je ministar finansija Ukrajine Sergej Marčenko.

06.00 Gladkov: Ukrajinska vojska ispalila skoro 50 granata na Belgorodsku oblast

Ukrajinska vojska ispalila je skoro 50 granata na pogranične delove Belgorodske oblasti, jedna osoba je poginula, a pet je povređeno, saopštio je šef tog ruskog regiona na granici s Ukrajinom Vjačeslav Gladkov na svom Telegram kanalu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa