Evropa

Zamenica ambasadora Slovenije u UN: Ukrajina ima pravo na samoodbranu

Komentari

Autor: Tanjug

25/07/2024

-

23:59

Zamenica ambasadora Slovenije u UN: Ukrajina ima pravo na samoodbranu
Zamenica ambasadora Slovenije u UN: Ukrajina ima pravo na samoodbranu - Copyright Facebook/NYC Mayor's Office for International Affairs /Screenshot

veličina teksta

Aa Aa

Zamenica ambasadora Slovenije u Savetu bezbednosti UN Ondina Blokar Drobič izjavila je danas da je potpisivanjem bezbednosnog sporazuma sa Kijevom, Ljubljana pojačala svoju podršku samoodbrani Ukrajine i podvukla pravo Ukrajine da se brani od ruske agresije.

"Slovenija vidi pomoć u oružju Ukrajini kao podršku zaštiti civila od ruskih dronova i projektila i zaštiti Povelje UN", istakla je Blokar Drobič na sednici SB UN koju je sazvala Rusija.

Prema njenim rečima, Rusija je prekršila niz rezolucija Saveta bezbednosti kupujući oružje od Severne Koreje.

"Postoji samo jedan način za dugoročne garancije bezbednosti za sve - dosledno poštovanje međunarodnog prava i Slovenija će biti prva na barikadama", poručila je slovenačka predstavnica u UN, prenosi agencija STA.

Prethodno je Ukrajina odbila da učestvuje na sastanku Saveta bezbednosti UN kojim predsedava Rusija, a koji je Moskva sazvala danas kako bi "osudila" zapadnu vojnu pomoć Kijevu za suprotstavljanje ruskoj agresiji.

Tanjug AP/Yuki Iwamura

 

"Delegacija Ukrajine je potvrdila svoj principijelni stav u vezi sa nelegitimnošću Ruske Federacije koja zauzima stalno mesto Sovjetskog Saveza u Savetu bezbednosti. Dakle, Rusija nema pravo, ni sa pravne ni sa moralne tačke gledišta, da obavlja funkcije predsedavajućeg Saveta bezbednosti", saopštila je ukrajinska diplomatska misija, prenosi Ukrinform.

Kako se navodi, ukrajinska delegacija neće učestvovati na sastancima Saveta bezbednosti pod predsedavanjem Rusije.

U saopštenju se tvrdi da je Rusija sazvala Savet bezbednosti "u cilju propagande i manipulacije".

Delegacija Ukrajine podseća da je ovo već šesnaesti sastanak SB od septembra 2022. godine, koji Moskva saziva "da bi razmotrila nategnuti problem – snabdevanje Ukrajinom oružjem". 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa