Evropa

RAT U UKRAJINI "Moguće su različite opcije": Moskva poručuje da je otvorena za pregovore sa Kijevom

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

25/07/2024

-

07:52

RAT U UKRAJINI "Moguće su različite opcije": Moskva poručuje da je otvorena za pregovore sa Kijevom
RAT U UKRAJINI "Moguće su različite opcije": Moskva poručuje da je otvorena za pregovore sa Kijevom - Copyright Tanjug/AP/Russian Defence Ministry Press Service

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 883 dana. Dok iz Kine stižu vesti da je ta zemlja spremna da vodi dijalog i pregovore sa Rusijom koji treba da imaju za cilj postizanje pravednog i trajnog mira, ruske oružane snage izvršile su vazdušni napad na centar Harkova, u kojem su povređene dve osobe. Izjava ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitrija Kulebe o spremnosti Kijeva za razgovore sa Moskvom u skladu je sa stavom Kremlja, ali su potrebna dodatna pojašnjenja, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov. 

Ključni događaji:

  • Kuleba poručio iz Kine: Ukrajina je spremna za dijalog sa Rusijom o pravednom i trajnom miru
  • Peskov: Stav Ukrajine u skladu sa stavom Kremlja, Rusija otvorena za pregovore
  • Rusi napali centar Harkova, povređene dve osobe
  • Ministri finansija osam članica EU tvrde da Putin laže o snazi ruske ekonomije

Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

23.10 Zamenica ambasadora Slovenije u UN: Ukrajina ima pravo na samoodbranu

Zamenica ambasadora Slovenije u Savetu bezbednosti UN Ondina Blokar Drobič izjavila je danas da je potpisivanjem bezbednosnog sporazuma sa Kijevom, Ljubljana pojačala svoju podršku samoodbrani Ukrajine i podvukla pravo Ukrajine da se brani od ruske agresije.

"Slovenija vidi pomoć u oružju Ukrajini kao podršku zaštiti civila od ruskih dronova i projektila i zaštiti Povelje UN", istakla je Blokar Drobič na sednici SB UN koju je sazvala Rusija.

22.51 Ukrajina odbila da učestvuje na sastanku SB UN kojim predsedava Rusija

Ukrajina je odbila da učestvuje na sastanku Saveta bezbednosti UN kojim predsedava Rusija, a koji je Moskva sazvala danas kako bi "osudila" zapadnu vojnu pomoć Kijevu za suprotstavljanje ruskoj agresiji.

"Delegacija Ukrajine je potvrdila svoj principijelni stav u vezi sa nelegitimnošću Ruske Federacije koja zauzima stalno mesto Sovjetskog Saveza u Savetu bezbednosti. Dakle, Rusija nema pravo, ni sa pravne ni sa moralne tačke gledišta, da obavlja funkcije predsedavajućeg Saveta bezbednosti", saopštila je ukrajinska diplomatska misija, prenosi Ukrinform.

21.45 Nebenzja: Zapadni instruktori u Ukrajini legitimna meta, Zelenski da sasluša Putina

Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici su prinuđeni da se sve više uvlače u sukob u Ukrajini, šaljući tamo svoje vojne instruktore, pošto Ukrajinci ne žele da ginu na frontu za zapadne geopolitičke interese, izjavio je danas stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja, napominjući da zapadni plaćenici i instruktori predstavljaju legitimne mete za Oružane snage Rusije.

Tanjug AP/Yuki Iwamura

 

"S obzirom na potpunu nevoljnost Ukrajinaca da se bore i ginu za zapadne geopolitičke interese, SAD i njihovi saveznici su prinuđeni da budu uvučeni dublje u sukob, šaljući u ovu zemlju ne samo plaćenike, već i instruktore. Kao rezultat toga, na Zapadu se pojavljuje sve više čitulja visokopozicioniranih vojnih lica koji su nestali dok su hodali po planinama ili su iznenada umrli od srčanog udara", rekao je on na sastanku Saveta bezbednosti UN, prenosi TASS.

19.42 Predsednik Češke: Bez učešća Rusije i Kine nemogući su pregovori o ratu u Ukrajini

Predsednik Češke Petr Pavel izjavio je danas da bi bilo nemoguće voditi pregovore o okončanju rata u Ukrajini bez Rusije i Kine.

"Kina mora da preuzme veću odgovornost za mirovno rešenje, na osnovu pravila, a ne na osnovu toga ko ima značajnije oružane snage ili ekonomsku moć", rekao je češki lider za agenciju ČTK, prenosi Radio Prag International.

Tanjug AP/Petr David Josek

 

Prema njegovim rečima, razvoj događaja će biti povezan sa rezultatima predstojećih izbora u značajnim zemljama sveta, pre svega predsedničkih izbora u SAD. "Drugi značajan faktor je ratni zamor, koji pogađa obe zaraćene strane – Rusiju i Ukrajinu", naveo je Pavel.

16.50 NATO: Nema indicija o bilo kakvom namernom napadu na teritoriju NATO-a

Nema indicija o bilo kakvom namernom napadu na teritoriju zemlje članice NATO-a, saopštio je danas portparol Alijanse, nakon što su u Rumuniji u blizini granice s Ukrajinom pronađeni ostaci ruskog drona.

Tanjug/AP/Jacquelyn Martin

 

Portparol je naveo da su incidenti koje su izazvali ruski dronovi koji ulaze u vazdušni prostor Rumunije ''neodgovorni i potencijalno opasni'', kao i da je poslednjih dana NATO povećao mere praćenja i nadora, uključujući vazdušne patrole, prenosi Rojters.

15.51 Ukrajina traži od Hongkonga da ne dozvoli Rusiji da zaobiđe sankcije

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba posetio je danas Hong Kong i pozvao njegovog lidera Džona Lija da spreči Rusiju da koristi Hong Kong kao način da zaobiđe sankcije Zapada koje su joj uvedene zbog rata u Ukrajini.

Vlada Sjedinjenih Američkih Država i Hong Kong i Kinu vidi kao ključne puteve za Rusiju za nabavku opreme za svoju vojsku, prenosi "Reuters".

Kina se postavlja kao neutralna po pitanju rata u Ukrajini, ali je nekoliko dana pre početka rata u Ukrajina, objavila da u njenom odnosu sa Rusijom "nema ograničenja", navedeno je.

Kuleba je otputovao u Hong Kong nakon više od tri sata razgovora sa svojim kineskim kolegom Vang Jijem u sredu u Guangdžouu.

Kako je prenela agencija Sinhua, Kuleba je izjavio da je Ukrajina spremna da vodi dijalog i pregovore sa Rusijom koji treba da imaju za cilj postizanje pravednog i trajnog mira.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

14.07 Ponovo se oglasio Kremlj: Moskva otvorena za pregovore

Rusija je spremna za pregovore sa Ukrajinom, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov, ali je ukazao na nejasnoće u vezi sa tim potencijalnim procesom.

Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

 

Rusija u principun dozvoljava različite opcije za pregovore, uprkos nelegitimnosti Vladimira Zelenskog kao predsednika Ukrajine, rekao je pres sekretar ruskog predsednika, javlja Tass.

"Pitanje nije lako", rekao je on novinarima na pitanje da li Moskva isključuje pregovore, konkretno sa Zelenskim.

Tanjug AP/Jacob King/Pool Photo via AP

 

"Sa pravne tačke gledišta, ovaj problem je na dnevnom redu, ali sa praktične tačke gledišta, mi smo otvoreni za postizanje naših ciljeva kroz pregovore. Stoga su moguće različite opcije", kazao je Peskov, pominjući probleme sa ukrajinskom zakonskom zabranom pregovaranja sa ruskom stranom.

13.52 Ostaci ruskog drona Geran nađeni u Rumuniji 

Ostaci ruskog drona pronađeni su u blizini grada Plauru u Rumuniji u blizini ukrajinske granice, nakon ruskog napada u sredu uveče na civilnu i lučku infrastrukturu u Ukrajini, saopštilo je rumunsko Ministarstvo odbrane.

"U Blizini grada Plauru u okrugu Tulčea identifikovani su ostaci ruskog drona Geran1/2. Istraživanja će se nastaviti i danas, kako bi pokrila čitavu oblast. Jasno stavljamo do znanja da su sve lokacije koje su identifikovane kao moguća područja incidencije izvan naseljenih područja, bez uticaja na infrastrukturne elemente", navod ise u saopštenju, a prenosi Ađerpres.

Ministarstvo je takođe saopštilo da su dva aviona F-18 finskog ratnog vazduhoplovstva nadgledala situaciju na granici Rumunije s Ukrajinom.

11.20 Kijev na meti dronova

Veliki broj regiona, zajedno sa Kijevom, napadnut je tokom noći ruskim jurišnim bespilotnim letelicama, izvestio je šef KMVA Serhija Popke na Telegramu, prenosi Ukrinform.

"Kijev je takođe bio na meti neprijateljskih dronova. Tokom ekstremne vazdušne uzbune, dronovi okupatora ušli su u prestonicu iz raznih pravaca, ali su svi uništeni od strane snage i sredstava protivvazdušne vatre", istakao je Popko.

09.19 Holandija i Danska spremne da pošalju Ukrajini 14 tenkova Leopard 2

Holandija i Danska spremne su da isporuče Ukrajini 14 modifikovanih tenkova Leopard 2, saopštilo je danas holandsko Ministarstvo odbrane. Ove zemlje su u aprilu prošle godine saopštile da će kupiti tenkove od treće strane i pripremiti ih za bitku u Ukrajini.

Tenkove je u potpunosti modifikovao nemački proizvođač oružja Rajnmetal, a nakon višemesečnog testiranja spremni su za isporuku pre kraja leta, saopštilo je holandsko ministarstvo. U saopštenju ministarstva nije naveden datup isporuke, prenosi Reuters.

''Tenkovi Leopard 2A4 mogu pomoći Ukrajini da dobije prednost na bojnom polju. Imaju veliku vatrenu moć, nude dobru zaštitu i brzi su'', dodaje se u saopštenju.

08.30 Srušio se ruski vojni helikopter u ruskoj Kaluškoj oblasti, posada poginula

Ruski vojni helikopter Mi-28 srušio se jutros tokom redovnog leta u Kaluškoj oblasti, a posada je poginula, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Više pročitajte u odvojenoj vesti.

07.50 Granatiranje Hersona, poginula jedna osoba

Jedna osoba je poginula, a šestoro ih je ranjeno u ruskom granatiranju Hersonske oblasti, saopštio je e predsednik regionalne državne administracije Oleksandr Prokudin. 

"Ruska vojska gađala je stambene četvrti naselja, uključujući tri višespratnice i 17 privatnih kuća. Oštećeni su gasovodi, skladišta, poslovni objekti i privatni automobili", navodi Prokudin, prenosi Ukrinform.

07.15 Ukrajina: Nema više brodova ruske mornarice u Azovskom moru

Portparol ukrajinske mornarice Dmitro Pletenčuk saopštio je danas da je Rusija navodno povukla sva svoja plovila iz Azovskog mora.

''U Azovskom moru više nema brodova ruske mornarice'', napisao je on na svom profilu na Fejsbuku, prenosi Rojters. Zvaničnici ukrajinske mornarice poslednjih meseci su navodili da su uspešni napadi na ruske snage na Krimu i drugde u Crnom moru primorali Rusiju da svoja plovila premesti na drugu lokaciju, najčešće u Azovsko more.

06.50 Ministri finansija osam članica EU tvrde da Putin laže o snazi ruske ekonomije

Uz sve izraženije pogoršanje ekonomske situacije u Rusiji usled oštrih sankcija Zapada, Vladimir Putin "prodaje laži" o snazi ruske ekonomije koje bi trebalo demantovati, tvrde ministri finansija osam zemalja članica EU.

Tanjug/AP/Virginia Mayo

 

Oni navode da postoje znaci da se ruska ekonomija "sovjetizuje", sa mnogim obeležjima bivšeg SSSR-a, uključujući eksproprijaciju privatne imovine radi finansiranja javne potrošnje, "potpune nebrige o društvenom i ekonomskom blagostanju stanovništva" i zauzimanja kursa ka ratnoj ekonomiji, prenosi londonski Gardijan.

06.40 Rusi napali centar Harkova, povređene dve osobe

Ruske oružane snage izvršile su vazdušni napad na centar Harkova, u kojem su povređene dve osobe, saopštio je gradonačelnik Igor Terehov.

"Napad vođenim vazdušnim bombama na centralni deo grada. Pogođeno je stambeno područje, ima žrtava", naveo je Terehov na Telegram kanalu, prenosi Ukrinform.

06.35 EK traži više informacija o ukrajinskom zaustavljanju tranzita nafte ruskog Lukoila

Evropska komisija traži više informacija o zahtevu Mađarske i Slovačke da posreduje u postupku konsultacija sa Kijevom, usled ukrajinske zabrane tranzita nafte ruskog Lukoila i odbila je rok od tri dana da odgovori na pritužbu tih zemalja.

Mađarska i Slovačka su u ponedeljak pisale Komisiji, tražeći od Brisela da se uključi nakon što je Kijev stavio ruskog proizvođača Lukoil na listu sankcija, obustavivši snabdevanje dve zemlje putem gasovoda koji prolazi kroz Ukrajinu.

06.25 Peskov: Stav Ukrajine u skladu sa stavom Kremlja, Rusija otvorena za pregovore

Izjava ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitrija Kulebe o spremnosti Kijeva za razgovore sa Moskvom u skladu je sa stavom Kremlja, ali su potrebna dodatna pojašnjenja, izjavio je juče portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

"Svi smo saznali iz izveštaja iz Pekinga da je takvu izjavu dao na sastanku sa Vang Jijem. Moglo bi se reći da je poruka sama po sebi u skladu sa našim stavom. Znate, Rusija nikada nije odbila razgovore, ostaje otvorena. Za pregovarački proces, međutim, detalji su važni i mi ih još ne znamo, pa hajde da sačekamo neka pojašnjenja koja će očigledno uslediti", rekao je portparol Kremlja, prenosi TASS.

06.10 Kuleba poručio iz Kine: Ukrajina je sprema za dijalog sa Rusijom o pravednom i trajnom miru

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je juče u Pekingu da je ta zemlja spremna da vodi dijalog i pregovore sa Rusijom koji treba da imaju za cilj postizanje pravednog i trajnog mira, prenosi kineska agencija Sinhua.

Tanjug/AP/Johanna Geron

 

Kako se navodi u saopštenju kineskog Ministarstva spoljnih poslova, Kuleba je prilikom posete Kini rekao da ukrajinska strana pridaje značaj mišljenju Kine i da je pažljivo proučila šest zajedničkih dogovora koje su Kina i Brazil izneli kao političko rešenje ukrajinske krize, prenosi Sinhua.

Komentari (0)

Evropa