Evropa

RAT U UKRAJINI Rusi oborili 75 ukrajinskih dronova, Zelenski: Sistem Patriot iz Nemačke stigao u Ukrajinu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/07/2024

-

07:30

RAT U UKRAJINI Rusi oborili 75 ukrajinskih dronova, Zelenski: Sistem Patriot iz Nemačke stigao u Ukrajinu
RAT U UKRAJINI Rusi oborili 75 ukrajinskih dronova, Zelenski: Sistem Patriot iz Nemačke stigao u Ukrajinu - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky/Russian Defense Ministry Press/Evgeniy Maloletka

veličina teksta

Aa Aa

U Ukrajini se ratuje 880 dana. Raketni PVO sistem Patriot američke proizvodnje stigao je iz Nemačke u Ukrajinu, i u svom obraćanju predsednik Zelenski se zahvalio Berlinu i Vašingtonu na isporuci. On je takođe izjavio da je uz jedinstvo i kroz format Samita mira moguće učiniti pokušaj da se okonča goruća faza rusko-ukrajinskog rata do kraja ove godine. U ruskom granatiranju 13 naselja u Hersonskoj oblasti i grada Hersona u protekla 24 časa, poginule su tri, a ranjeno je 13 osoba. 

Ključni događaji:

  • Zelenski: Sistem Patriot iz Nemačke stigao u Ukrajinu
  • Prokudin: U ruskom granatiranju Hersonske oblasti poginule tri, ranjeno 13 osoba
  • Kremlj:Rusiji je prioritet ostvarenje ciljeva u Ukrajini, a ne rezultati izbora u SAD

        Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu. 

                   Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu:  

22.25 Jermak: Ukrajina i NATO obnavljaju arhitekturu evropske bezbednosti

Šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak ocenio je danas da Ukrajina i NATO obnavljaju evropsku bezbednosnu arhitekturu, a "ukrajinski ugovor" potpisan u Vašingtonu tokom samita NATO, postao je završni deo stvaranja ekosistema bezbednosnih garancija za Ukrajinu.

"Zajedno sa našim saveznicima krenuli smo na put obnove evropske bezbednosne arhitekture. Odlučni smo da više ne skrenemo sa nje", napisao u članku objavljenom na sajtu Atlantskog saveta.

21.30 Sikorski pozvao zemlje EU da ukinu zabranu ukrajinske upotrebe raketa dugog dometa

Poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski pozvao je tokom sastanka Saveta za spoljne poslove EU u Briselu, zemlje EU da ukinu zabranu Ukrajini da koristi oružje dugog dometa koje proizvode zemlje Evropske unije za napad na teritoriju Ruske Federacije.

Prema rečima Sikorskog, davanje takvog prava Ukrajini sprečiće ruske raketne napade na teritoriju Ukrajine i to će biti ostvarenje prava Kijeva na samoodbranu.

Tanjug AP/Virginia Mayo

 

"Ovo bi bila samoodbrana u punoj meri, što je po međunarodnom pravu legalno. Zaštita dečjih onkoloških bolnica nije eskalacija", naglasio je posle današnjeg sastanka, prenosi agencija PAP.

19.31 Zelenski: Ukrajina priprema još četiri bezbednosna sporazuma

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je danas da ukrajinska strana priprema još četiri nova bezbednosna sporazuma sa partnerskim zemljama.

"Naš tim priprema još četiri nova bezbednosna sporazuma za Ukrajinu. U bliskoj budućnosti počinjemo pregovore i moramo brzo da pripremimo dokumente za potpisivanje", rekao je Zelenski, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu predsednika.

Tanjug AP/Jacob King/Pool Photo via AP

 

Prema njegovim rečima, potpisano je skoro 30 takvih sporazuma. "Mi smo sebi postavili zadatak da to budu različite zemlje - ne samo zemlje NATO-a", naveo je Zelenski.

18.58 Državni sekretar Vatikana sastao se sa premijerom Ukrajine

Državni sekretar Vatikana kardinal Pjetro Parolin razgovarao je danas tokom posete Kijevu sa ukrajinskim premijerom Denisom Šmihalom i predsednikom parlamenta Ruslanom Stefančukom. Šmihal je razgovarao sa Parolinom o uspostavljanju pravednog mira i povratku zatvorenika, prenosi Vatikan njuz.

On je naveo da je poseta vatikanskog državnog sekretara dokaz visokog nivoa pažnje prema Ukrajini. "Razgovarali smo o uspostavljanju pravednog mira za Ukrajinu, bezbednosti hrane, povratku zatvorenika i ukrajinske dece", naglasio je Šmihal.

16.29 EU produžila ekonomske sankcije Rusiji za još šest meseci

Savet EU produžio je danas za još šest meseci ekonomske sankcije Rusiji, koju optužuje za "kontinuirane akcije" koje "destabiizuju situaciju u Ukrajini". Kako se precizira u saopštenju Saveta EU, restriktivne mere Rusiji produžene su do 31. januara 2025. godine.

Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

 

Sankcije su prvi put uvedene 2014. godine, a značajno su proširene od februara 2022. godine, kao odgovor na napad Rusije na Ukrajinu.

16.15 Zalužni: Krađa ukrajinskog žita koju je počinio neprijatelj mora biti zaustavljena

Ambasador Ukrajine u Velikoj Britaniji Valerij Zalužnji razgovarao je o bezbednosti žitnih koridora sa generalnim sekretarom Međunarodne pomorske organizacije (IMO) Arsenijom Domingezom i istakao potrebu da se Rusija kazni za, kako je naveo, krađu ukrajinskog žita.

"Razgovarali smo o bezbednosti žitnih koridora, ukrajinskoj lučkoj infrastrukturi i pomorstvu u Crnom i Azovskom moru, koje blokira Ruska Federacija. Krađa ukrajinskog žita koju je počinio neprijatelj mora biti zaustavljena i kažnjena u skladu sa međunarodnim pravom", naveo je ambasador Ukrajine, prenosi Ukrinform.

On je zahvalio Domingezu i celom timu IMO na podršci Ukrajini i ukrajinskim mornarima koji su stradali od ruske agresije.

15.21 Sijarto: Započećemo konsultacije sa Ukrajinom o sankcijama Lukoilu

Mađarska i Slovačka započeće konsultacije s Ukrajinom o transferu nafte iz Rusije preko Ukrajine, nakon što je Kijev uveo sankcije ruskoj kompaniji Lukoil, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

''Razgovarao sam sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova, i on je rekao da dozvoljavaju sve transfere, što nije istina'', rekao je Sijarto, prenosi Rojters.

On je istakao da Evropska komisija mora da u naredna tri dana uvaži zahtev Mađarske i Ukrajine, i da će u suprotnom dve zemlje podići optužbe pred sudom.

On je istakao da je Mađarska u junu obezbedila 42 odsto električne energije koju je Ukrajina uvezla, ocenivši da bi Kijev bez toga imao velike poteškoće u snabdevanju električnom energijom.

15.02 Rusija objavila snimak napada "iskanderima" na hangar sa HIMARS-ima

Oružane snage Rusije izvele su raketni napad iz raketnog sistema "iskander-M" na hangar sa američkim raketnim sistemima HIMARS u Novopetrovki u Nikolajevskoj oblasti u Ukrajini i tom prilikom uništile višecevni raketni lanser MLRS, saopštilo je danas rusko ministarstvo odbrane.

Kako se navodi tom prilikom stradao je nepoznat broj vojnog osoblja.

Ministarstvo je objavilo i snimak toga napada, prenela je agencija RIA Novosti.

14.48 Kuleba zatražio od evropskih partnera hitnu pomoć ukrajinskom energetskom sektoru

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba je na onlajn sastanku Saveta ministara spoljnih poslova Evropske unije pozvao partnere da intenziviraju zaštitu i restauraciju energetske infrastrukture Ukrajine.

"Udari ruskih raketa i dronova uništili su ili oštetili značajan deo proizvodnih kapaciteta, termogeneracije, hidroelektrana, objekata elektroprenosnog sistema", rekao je Kuleba, saopštila je pres služba Ministarstva spoljnih poslova.

Oleg Petrasiuk/Ukrainian 24th Mechanised Brigade via AP

 

On je naveo pet prioritetnih koraka za hitnu pomoć ukrajinskom energetskom sistemu i pozvao evropske partnere da intenziviraju napore u ovim oblastima rada.

"Naši napori su usmereni u pet pravaca. Prvi je jačanje PVO. Drugi je brza popravka i restauracija proizvodnih i distributivnih objekata. Treći je decentralizacija energetskog sistema, četvrto je povećanje uvezenih kapaciteta iz EU sa sadašnjih 1,7 na 2,2 GV, a peto je privlačenje sredstava i opreme od partnera", istakao je Kuleba.

On je naglasio da Rusija svakog meseca baci od 3.200 do 3.500 vođenih avio-bombi na civile, vojnu i kritičnu infrastrukturu Ukrajine.

"Ukrajini su potrebni kapaciteti za uništavanje nosača vođenih vazdušnih bombi, posebno ruskih ratnih aviona na aerodromima i na nebu. Vazdušni udari velikog dometa i savremena PVO su osnova za zaustavljanje svakodnevnog ruskog terora", naglasio je ukrajinski ministar.

11.08 Šef diplomatije Ukrajine u poseti Kini od 23. do 26. jula

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba posetiće Kinu od 23. do 26. jula, saopštila je danas portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning. Kuleba će posetiti Kinu na poziv člana Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i ministra inostranih poslova Vang Jia, prenosi Sinhua.

Kina nije učestvovala na mirovnoj konferenciji o Ukrajini održanoj u junu u Švajcarskoj jer, kako je saopšteno tada u Pekingu, smatra da u pregovorima treba da učestvuju obe strane, a Rusija nije bila pozvana na tu konferenciju.

Kina je u februaru 2023. godine, na godišnjicu početka sukoba Rusije i Ukrajine, objavila dokument od 12 tačaka u kojem je detaljno iznela svoj stav o tom ratu i pozvala na prekid neprijateljstava i mirovne pregovore.

Kineski predsednik Si Đinping izjavio je u aprilu ove godine, na sastanku sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Pekingu, da je predložio četiri principa kako bi se sprečilo da se ukrajinska kriza otme kontroli i da bi mir što pre bio ponovo uspostavljen.

"Prvo, prioritet treba da bude podrška miru i stabilnosti, uzdržavanje od traženja sebičnih ciljeva. Drugo, treba da smirimo situaciju i da ne dodajemo ulje na vatru. Treće, treba da stvorimo uslove za obnovu mira i da se suzdržimo od daljeg zaoštravanja tenzija. Četvrto, treba da smanjimo negativan uticaj na svetsku ekonomiju i da se suzdržimo od podrivanja stabilnosti globalne industrije i lanaca nabavke", rekao je tada Si Đinping.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

10.05 Borelj: Ministri EU raspravljaće o "neprihvatljivim" stavovima Mađarske

Ministri spoljnih poslova Evropske unije će raspravljati o "neprihvatljivim" aktivnostima mađarskog premijera Viktora Orbana i "neprihvatljivim" pozicijama njegove zemlje u vezi uloge EU u Ukrajini, izjavio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

profimedia

 

"Razgovaraćemo o onome što se dogodilo i o stavovima koje je zauzela mađarska vlada", rekao je Borelj, prenosi Rojters.

On je predočio da će države članice morati da raspravljaju o ovom pitanju pre nego što donesu eventualne odluke o tome kako da se postave prema mađarskom predsedavanju EU u narednim mesecima.

08.17 Sirski: Borbena dejstva duž celog fronta, Rusi nastavljaju da se probijaju ka Pokrovsku

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Oleksandar Sirski izjavio je da se aktivna borbena dejstva različitog intenziteta odvijaju duž celog fronta sa ruskim trupama.

Sirski je na Fejsbuku napisao da se ruske snage ne obaziru na velike  gubitke i da nastavljaju da se probijaju u pravcu Pokrovska, u Donjeckoj oblasti.

Nastavljaju se žestoke borbe u Krasnogorovki i kod Časovog Jara, naveo je Sirski, a prenosi "Interfaks Ukrajina".

Glavnokomandujući ukrajinske vosjke je dodao da ruske snage ne odustaju od pokušaja da zauzmu Steljmahovku i Makejevku i da napadaju ukrajinske položaje u Ivanovskom i Kleščijevki.

profimedia

 

07.46 Rusija: U Tuapseu u napadu ukrajinskog drona oštećena infrastruktura rafinerije nafte

Infrastruktura rafinerije nafte u Tuapseu, u ruskoj Krasnodarskoj pokrajini, oštećena je od ostataka ukrajinske bespilotne letelice, saopštio je operativno štab Krasnodarske pokrajine.

"Rano ujutru 22. jula, kijevski režim je ponovo pokušao da napadne civilnu infrastrukturu Tuapse uz pomoć bespilotne letelice, prilikom pada ostataka bespilotne letelice oštećena je infrastruktura rafinerije nafte u Tuapseu", navedeno je u saopštenju, a prenosi RIA Novosti.

Prema preliminarnim informacijama, nema povređenih. Izbio je požar na površini od 50 kvadratnih metara, koji je lokalizovan.

Ranije je načelnik Tuapsinškog okruga Sergej Bojko izjavio da je iznad grada oboreno osam dronova.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je noćas iznad teritorije Rusije oboreno 75 ukrajinskih dronova.

Profimedia

 

07.30 MO Rusije: Noćas oboreno 75 ukrajinskih dronova

Snage ruske PVO noćas su oborile 75 ukrajinskih dronova iznad teritorije Rusije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Dežurni PVO sistemi presreli su i uništili 47 bespilotnih letelica iznad Rostovske, po jedan iznad Belgordske, Voronješke i Smolenske oblasti i osam iznad Krasnodarske pokrajine, prenosi RIA Novosti. Iznad voda Crnog i Azovskog mora oboreno je 17 dronova, navedeno je u saopštenju.

06.55 Zelenski: Sistem Patriot iz Nemačke stigao u Ukrajinu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sinoć je saopštio da je raketni PVO sistem Patriot američke proizvodnje koji je iz Nemačke stigao u Ukrajinu.

Tanjug AP/Jacob King/Pool Photo via AP

 

Zelenski je u video obraćanju zahvalio Berlinu i Vašingtonu na isporuci sistema, prenela je agencija Unian.

“Sada možemo da kažemo da je naša vazdušna odbrana ojačana. Možemo da uradimo mnogo više toga na našem nebu”, poručio je on.

06.40 Kremlj: Rusiji je prioritet ostvarenje ciljeva u Ukrajini, a ne rezultati izbora u SAD

Ostvarenje ciljeva u ratu u Ukrajini, a ne rezultati izbora u SAD su prioriteti Ruske Federacije, saopšteno je juče iz Kremlja nakon informacije da se aktuelni američki predsednik DŽozef Bajden povlači iz izborne trke za drugi mandat.

Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

 

"Naš prioritet je postizanje ciljeva specijalne vojne operacije, a ne rezultata američkih izbora", rekao je pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov, prenosi RIA Novosti.

06.30 Zelenski: Možemo pokušati da okončamo goruću fazu rata do kraja godine

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je uz jedinstvo i kroz format Samita mira moguće učiniti pokušaj da se okonča goruća faza rusko-ukrajinskog rata do kraja ove godine.

"Verujem da ako budemo jedinstveni i pratimo, na primer, format Samita mira, možemo da okončamo goruću fazu rata. Možemo pokušati da to uradimo do kraja ove godine", rekao je Zelenski u intervjuu za BBC.

Komentari (0)

Evropa