Evropa

Zelenski: Ukrajini su potrebni oružani sistemi dugog dometa

Komentari

Autor: Tanjug

21/07/2024

-

13:32

Zelenski: Ukrajini su potrebni oružani sistemi dugog dometa
Zelenski: Ukrajini su potrebni oružani sistemi dugog dometa - Copyright Tanjug AP/Jacob King/Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajini su potrebni dalekometni oružani sistemi kako bi od ruskih bombi i bespilotnih letelica zaštitila svoje gradove i trupe na prvoj liniji fronta, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nakon noćašnjeg ruskog napada dronovima i raketama na Ukrajinu.

Prema rečima ukrajinskog predsednika, neophodno je uništiti ruske bombardere na ruskim vojnim aerodromima kako bi se Ukrajina zaštitila od vazdušnih napada, prenosi Rojters.

Prethodno je ukrajinska vojska saopštila da je Rusija tokom noći izvela peti napad dronovima na Kijev u poslednje dve nedelje, a da su ukrajinski PVO sistemi uništili projektile pre nego što su stigli do glavnog grada.

Ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo i PVO je navelo na Telegram kanalu da je uništeno 35 od 39 dronova i dve krstareće rakete koje je Rusija lansirala.

Oglasio se i gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko, koji smatra da će predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski morati da raspiše referendum za postizanje mira u Ukrajini i dodaje da veruje da ukrajinski predsednik ne može doneti tako bolne i važne odluke sam, bez saglasnosti naroda.

Kličko je u intervjuu za Korijere dela Sera ocenio da bi izlaz za Zelenskog mogao biti stvaranje vlade nacionalnog jedinstva, ali je dodao da nije siguran da je Zelenski spreman da se odrekne centralizovane moći koju mu je garantovalo ratno stanje koje je na snazi od prvog dana ruske invazije.

"Zelenski je previše moći koncentrisao u svojoj kancelariji. Posledica toga je da je parlament izgubio svaku relevantnu ulogu. Nikada ne smemo zaboraviti da je naša država demokratska i povezana s tradicijom evropskih vlada", rekao je Kličko.

On je istakao da je uvek apsolutno podržavao ratno stanje dok je ono služilo za nacionalnu mobilizaciju i garantovanje jedinstva zemlje, ali da sada Ukrajina mora da izbegne da sve važne odluke budu poverene samo predsedniku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa