Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski: Možemo da pokušamo da okončamo goruću fazu rata do kraja godine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/07/2024

-

08:32

RAT U UKRAJINI Zelenski: Možemo da pokušamo da okončamo goruću fazu rata do kraja godine
RAT U UKRAJINI Zelenski: Možemo da pokušamo da okončamo goruću fazu rata do kraja godine - Copyright Tanjug/AP/Russian Defense Ministry Press Service/Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 879 dana. Predsednik Zelenski ocenio je posetu Velikoj Britaniji veoma uspešnom rekavši da je "za Ukrajinu i Ukrajince veoma važno i simbolično imati tako snažnog i postojanog partnera kao što je Ujedinjeno Kraljevstvo. Slovački premijer Fico zamerio je ukrajinskom kolegi Šmihalom zbog stavljanja ruske kompanije "Lukoil" na listu sankcionisanih rekavši da će neke evropske zemlje zbog toga plaćati mnogo veću cenu nafte. Bivši premijer Velike Bitanije, Boris Džonson, čini se da je sve uvereniji u pobedu Trampa na izborima u SAD, i sve sigurniji da bi takav ishod izbora ubrzao prestanak rat u Ukrajini.

Ključni događaji:

  • Zelenski: Za Ukrajinu je veoma važno da ima partnera kao što je Velika Britanija
  • Fico razgovarao sa Šmihalom o stavljanju kompanije Lukoil na listu sankcionisanih
  • Boris Džonson: Uveren sam da će Tramp pomoći da se okonča rat u Ukrajini
  •  Alijev: Azerbejdžan bi mogao da izvozi gas preko Ukrajine

 

        Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu. 

Euronews

 

                  Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu:  

22.16 Zelenski: Sistem Patriot iz Nemačke stigao u Ukrajinu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas je saopštio da je raketni PVO sistem Patriot američke proizvodnje koji je iz Nemačke stigao u Ukrajinu.

Zelenski je u večerašnjem video obraćanju zahvalio Berlinu i Vašingtonu na isporuci sistema, prenela je agencija Unian.

“Sada možemo da kažemo da je naša vazdušna odbrana ojačana. Možemo da uradimo mnogo više toga na našem nebu”, poručio je on.

21.35 Kremlj:Rusiji je prioritet ostvarenje ciljeva u Ukrajini, a ne rezultati izbora u SAD

Ostvarenje ciljeva u ratu u Ukrajini, a ne rezultati izbora u SAD su prioriteti Ruske Federacije, saopšteno je danas iz Kremlja nakon informacije da se aktuelni američki predsednik DŽozef Bajden povlači iz izborne trke za drugi mandat.

„Naš prioritet je postizanje ciljeva specijalne vojne operacije, a ne rezultata američkih izbora“, rekao je pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov, prenosi RIA Novosti.

Američki predsednik Džozef Bajden najavio je danas povlačenje iz izborne trke i podržao potpredsednicu SAD Kamalu Haris za kandidata demokrata na predsedničkim izborima u novembru.

19.26 Zelenski: Možemo pokušati da okončamo goruću fazu rata do kraja godine

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je uz jedinstvo i kroz format Samita mira moguće učiniti pokušaj da se okonča goruća faza rusko-ukrajinskog rata do kraja ove godine.

"Verujem da ako budemo jedinstveni i pratimo, na primer, format Samita mira, možemo da okončamo goruću fazu rata. Možemo pokušati da to uradimo do kraja ove godine", rekao je Zelenski u intervjuu za BBC.

On je govorio o svojim namerama da razvije plan za okončanje goruće faze rata, napominjući da će, ukoliko se postigne krajnji cilj plana, on biti "veoma ispravan i veoma moćan". 

Međutim, prema rečima predsednika Ukrajine, uspeh zavisi i od jedinstva sa inostranim partnerima, preneo je Ukrinform.

Tanjug AP/Jacob King/Pool Photo via AP

 

On je napomenuo da će kasniji uspeh zavisiti od pritiska partnera na Rusiju da ona "pristane da sedne i razmisli o završetku rata".

"To ne znači da sve teritorije moraju biti ponovo zauzete silom. Verujem da moć diplomatije može da pomogne", rekao je Zelenski i dodao da bi slabljenje Rusije na bojnom polju Ukrajinu stavilo u jaču poziciju za pregovaračkim stolom.

Prema rečima ukrajinskog predsednika, vršenjem pritiska na Rusiju moguće je diplomatskim putem dogovoriti rešenje rata.

Zelenski je rekao da ne postoji nijedna osoba na svetu koja može da natera Ukrajinu da preda svoje teritorije Rusiji da bi brzo okončala rat.

16.20 Prokudin: U ruskom granatiranju Hersonske oblasti poginule tri, ranjeno 13 osoba

U ruskom granatiranju 13 naselja u Hersonskoj oblasti i grada Hersona u protekla 24 časa, poginule su tri, a ranjeno je 13 osoba, saopštio je načelnik regionalne vojne uprave Aleksandar Prokudin.

"U protekla 24 sata, Bilozirka, Oleksandrovka, Komišani, Antonivka, Kindijka, Ponjativka, Kizomis, Kiselivka, Veletenske, Široka Balka, Berislav, Novokairi, Kačkarivka i grad Herson su bili pod neprijateljskom vatrom i vazdušnim udarima", napisao je Prokudin na svom Telegram kanalu, prenela je agencija Interfaks Ukrajina.

14.51 Papa Franja se nada da će Olimpijske igre u Parizu biti povod za primirje u sukobima

Papa Franja je izjavio danas da se nada da će Olimpijske igre u Parizu biti povod za primirje u svetskim sukobima, pozivajući sportiste da budu glasnici mira i uzori mladima. Tokom nedeljnog obraćanja okupljenima na Trgu Svetog Petra, papa Franja je rekao da se nada da će "prema drevnoj tradiciji, Olimpijske igre biti prilika da se uspostavi primirje u ratovima, iskazivanjem iskrene želje za mirom". On je pomenuo sukobe u Ukrajini, Gazi, Mjanmaru i drugim zemljama, rekavši da se ne sme da zaboraviti da je rat poraz.

Tanjug AP/Domenico Stinellis

 

13.24 Ruska vojska oborila helikopter Mi-8 i 40 ukrajinskih dronova

Oružane snage Rusije su za jedan dan oborile helikopter Mi-8 i 40 dronova koji su pripadali Oružanim snagama Ukrajine (AFU) u zoni specijalne operacije, saopštilo je danas rusko ministarstvo odbrane.

profimedia

 

"Tokom 24 časa sistemi PVO oborili su helikopter Mi-8 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, dve vođene bombe Hamer francuske proizvodnje, dva višecevna raketna sistema HIMARS proizvedena u SAD i 40 bespilotnih letelica", navodi se u saopštenju Ministarstva, preneo je list Izvestija.

Uništeni su i lanser HIMARS i skladište sa 400 tona municije Oružanih snaga Ukrajine. Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da su posade Iskander-M udarile na dva ešalona sa ljudstvom i opremom mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u samoproglašnoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR). Kao rezultat toga, ukrajinska vojska je izgubila do 240 vojnika i 60 jedinica različite vojne opreme, uključujući i onu stranog porekla. Istovremeno, Ministarstvo odbrane saopštilo je da su vojnici 5. odvojene motorizovane brigade Južne grupe snaga zarobili grupu ukrajinskih militanata tokom napada na Krasnohorivku u DNR.

13.00 Zelenski: Ukrajini su potrebni oružani sistemi dugog dometa

Ukrajini su potrebni dalekometni oružani sistemi kako bi od ruskih bombi i bespilotnih letelica zaštitila svoje gradove i trupe na prvoj liniji fronta, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nakon noćašnjeg ruskog napada dronovima i raketama na Ukrajinu.

Tanjug AP/Jacob King/Pool Photo via AP

 

Prema rečima ukrajinskog predsednika, neophodno je uništiti ruske bombardere na ruskim vojnim aerodromima kako bi se Ukrajina zaštitila od vazdušnih napada, prenosi Rojters.

12.23 Kličko: Za postizanje mira Zelenski će morati da raspiše referendum

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko smatra da će predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski morati da raspiše referendum za postizanje mira u Ukrajini i dodaje da veruje da ukrajinski predsednik ne može doneti tako bolne i važne odluke sam, bez saglasnosti naroda.

Kličko je u intervjuu za Korijere dela Sera ocenio da bi izlaz za Zelenskog  mogao biti stvaranje vlade nacionalnog jedinstva, ali je dodao da nije siguran da je Zelenski spreman da se odrekne centralizovane moći koju mu je garantovalo ratno stanje koje je na snazi od prvog dana ruske invazije.

Više pročitajte u odvojenom tekstu.

10.30 MO Rusije: Ruski lovci presreli američke bombardere iznad Barencovog mora

Ruski borbeni avioni MiG-29 i MiG-31 presreli su američke strateške bombardere B-52H koji su se približavali državnoj granici iznad Barencovog mora, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

Tanjug/AP/Misha Japaridze

 

"Ruski sistemi kontrole vazdušnog prostora iznad Barencovog mora otkrili su grupni vazdušni cilj koji se približavao državnoj granici Ruske Federacije. Kako bi se identifikovao vazdušni cilj i sprečilo narušavanje državne granice Ruske Federacije, podignuti su u vazduh lovci MiG-29 i MiG-31 iz sastava dežurnih snaga PVO", navedeno je u saopštenju, a prenosi RIA Novosti.

Dodaje se da je posada aviona otkrila par američkih strateških bombardera B-52H, koji su se udaljili od ruske granice kada su se ruski avioni približili. Ruski lovci su leteli strogo u skladu sa međunarodnim pravilima za korišćenje vazdušnog prostora iznad neutralnih voda i uz poštovanje mera bezbednosti, navedeno je u saopštenju.

08.24 Uništeno 35 od 39 dronova koje je Rusija lansirala

Rusija je izvela peti napad dronovima na Kijev u poslednje dve nedelje, a ukrajinska vojska je saopštila da su PVO sistemi uništili sve bespilotne letelice pre nego što su stigle do ukrajinskog glavnog grada. U saopštenju ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva i PVO objavljenom na Telegram kanalu navodi se da su PVO sistemi uništili 35 od ukupno 39 jurišnih dronova koje je Rusija lansirala protekle noći, prenosi Rojters.

Dodaje se da nije bilo prijavljenih žrtava niti neposredne štete. Šef vojne administracije Kijeva Serhij Popko ocenio je da ruske snage testiraju nove taktike, traže nove prilaze glavnom gradu Ukrajine i pokušavaju da otkriju lokacije ukrajinskih sistema protivvazdušne odbrane.

08.01 MO Rusije: Oboreno osam ukrajinskih dronova

Sistemi protivvazdušne odbrane Rusije uništili su noćas osam dronova koje je lansirala Ukrajina, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Tri bespilotne letelice su uništene iznad Belgorodske oblasti, koja se nalazi na granici sa Ukrajinom, a pet je presretnuto nad Crnim morem, prenosi RIA Novosti.

07.30 Blumberg: Kubanci se i dalje pridružuju ruskim snagama u ratu protiv Ukrajine

Kubanci nastavljaju da putuju u Rusiju kako bi se pridružili ruskim snagama u ratu protiv Ukrajine uprkos pokušajima vlade u Havani da suzbije regrutaciju, izjavila je neimenovana osoba koja ima saznanja o tome, prenosi Blumberg.

Dobrovoljci se, kako se navodi, prijavljuju neformalnim kanalima i ukupan broj uključenih u borbama je verovatno nekoliko stotina, iako je teško utvrditi tačne podatke, rekla je osoba, tražeći da ne bude imenovana zbog osetljivosti ovog pitanja. Velikodušne isplate koje nudi ruska vojska mame siromašne Kubance da im se pridruže dok se, kako navodi agencija, ta karipska nacija bori sa prekidima u snabdevanju električnom energijom i nestašicom hrane u uslovima ekonomske krize koja je izazvala masovne migracije i ulične proteste.

Pojedini se prijavljuju da bi dobili ruski pasoš nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin u januaru potpisao dekret kojim se strancima dozvoljava da dobiju rusko državljanstvo u zamenu za služenje u ratu. Rusko Ministarstvo odbrane nije odgovorilo na zahtev agencije da pruži komentar, kao ni zvaničnici kubanske ambasade u Vašingtonu niti ministarstva spoljnih poslova u Havani.

06.50 Fico razgovarao sa Šmihalom o stavljanju kompanije Lukoil na listu sankcionisanih

Slovački premijer Robert Fico razgovarao je juče telefonom sa ukrajinskim premijerom Denisom Šmihalom, kritikujući uvrštavanje ruske kompanije Lukoil, čiju naftu koristi i rafinerija Slovnaft, na listu sankcionisanih, javlja TASR pozivajući se na informacije iz pres službe slovačke vlade.

Agencija navodi da je Fico ocenio da je to besmislena sankcija jer ne šteti Rusiji, već uglavnom pojedinim zemljama članicama EU.

Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

 

"Slovačka nema nameru da bude talac ukrajinsko-ruskih odnosa, a odluka ukrajinskog predsednika (Volodimira Zelenskog) znači da će slovačka rafinerija Slovnaft, članica mađarske MOL grupe, dobiti 40 odsto manje nafte nego što joj je potrebno za preradu", rekao je slovački premijer.

06.40 Alijev: Azerbejdžan bi mogao da izvozi gas preko Ukrajine

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev juče je izjavio da su se Ukrajina i Eropska unija obratile Azerbejdžanu da snabdeva Evropu prirodnim gasom preko Ukrajine nakon što postojeći ugovor sa Rusijom istekne krajem godine.

profimedia

 

"Nastavljaju se razgovori sa vlastima u Ukrajini i EU, kao i sa Rusijom i čini se da su sve strane zainteresovane za nastavak snabdevanja. Pomoći ćemo ako možemo", rekao je Alijev na konferenciji za novinare, prenosi Blumberg.

06.35 Boris Džonson: Uveren sam da će Tramp pomoći da se okonča rat u Ukrajini

Bivši premijer Velike Britanije Boris Džonson izjavio je juče da je uveren da će kandidat za predsedničke izbore u SAD Donald Tramp pomoći da se okonča rat u Ukrajini, jer shvata da bi poraz mogao da ima ogromne dugoročne posledice po Sjedinjene Američke Države i svet.

Tanjug/AP/UK COVID-19 Inquiry

 

Prema Džonsonovim rečima, posle razgovora sa Trampom ove nedelje, sigurniji je nego ikad da Tramp ima snagu i odlučnost da spase Ukrajinu.

06.20 Zelenski: Za Ukrajinu je veoma važno da ima partnera kao što je Velika Britanija

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je juče da su tokom njegove dvodnevne posete Britaniji glavne teme razgovora bile dugoročni kapaciteti Ukrajine, strategija pomorske bezbednosti i odbrambena saradnja u cilju dostizanja pravednog mira.

"Za Ukrajinu i Ukrajince je veoma važno i simbolično imati tako snažnog i postojanog partnera kao što je Ujedinjeno Kraljevstvo. Naša saradnja pruža više rešenja za borbu protiv tiranije, a britansko vođstvo inspiriše druge zemlje. Ne smemo da izgubimo odlučnost u budućnosti", napisao je Zelenski na Telegram kanalu, a prenosi Ukrinform.

 

Komentari (0)

Evropa