Evropa

RAT U UKRAJINI Ruska kompanija Fores isplatiće nagradu od 15 miliona rubalja za prvi oboreni F-16

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

16/07/2024

-

09:04

RAT U UKRAJINI Ruska kompanija Fores isplatiće nagradu od 15 miliona rubalja za prvi oboreni F-16
RAT U UKRAJINI Ruska kompanija Fores isplatiće nagradu od 15 miliona rubalja za prvi oboreni F-16 - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 874 dana. Ukupno je 13 dronova pogodilo Rusiju prethodne noći, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Kako se navodi, svi su oboreni. Predsednik Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev smatra da ne treba pokazivati popustljivost prema pripadnicima ukrajinskog "Azova", ekstremno desne organizacije koju Rusija smatra terorističkom, koji su pucali na ruskog zarobljenika. Prema njegovim rečima, jedini odgovor na može biti "totalna egzekucija", prenosi TASS. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da će na drugi globalni mirovni samit za Ukrajinu, koji bi trebalo da bude pripremljen do novembra, biti pozvana i Rusija. Mađarski premijer Viktor Orban poslao je liderima EU mađarski plan o načinima postizanja mira u Ukrajini. U međuvremenu nastavljene su borbe širmom fronta.

Ključni događaji

  • Zelenski tvrdi da će na drugi globalni mirovni samit za Ukrajinu biti pozvana i Rusija
  • Španija poslala Kijevu još 10 Leopard tenkova
  •  Zelenski: Ne plašim se, sarađivaću s Trampom ako pobedi
  •  Orban poslao liderima EU mađarski plan o načinima postizanja mira u Ukrajini

                 Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu:

23.46 Ruska kompanija Fores isplatiće nagradu od 15 miliona rubalja za prvi oboreni F-16

uska kompanija Fores namerava da isplati nagradu od 15 miliona rubalja ruskim borcima koji unište prvi američki borbeni avion F-16 u zoni specijalne operacije, saopštio je Ilja Potanin, zamenik izvršnog direktora te kompanije.

"Biće i nagrade za uništenje borbenih aviona F-15 i F-16. Za uništenje prvog aviona nagrada će biti 15 miliona rubalja (nešto više od 155 hiljada evra)", rekao je on prilikom obraćanja vojnicima borbene grupe Centar povodom isplate sredstava za uništavanje zapadnih tenkova na ratištu u Ukrajini, prenosi agencija TASS.

23.30 Zelenski traži zakon kako bi izdajnicima bila oduzeta državna odlikovanja i počast

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je večeras parlament da usvoji zakon koji bi definisao procedure za oduzimanje najviših odlikovanja i počasti državnim "izdajnicima”. Zelenski, u noćnom video-obraćanju, nije imenovao zvaničnike koji bi trebalo da budu predmet predloženog zakona. On je rekao da se tom merom nastoji "vratiti pravda" usmerena na one koji su aktivnostima izgubili pravo na skvako poštovanje Ukrajinaca. “Potreban je pravni mehanizam da se takvim pojedincima oduzmu sve državne nagrade i počasne titule“, rekao Zelenski.

Tanjug/AP/Susan Walsh

 

23.20 Lavrov: SAD odbacile ruski zahtev da se eliminišu osnovni uzroci krize u Ukrajini

Američka administracija je odbacila zahtev Rusije da se eliminišu osnovni uzroci ukrajinske krize koje je naveo ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, izjavio je danas portparol stejt departmenta Metju Miler na redovnom brifingu za novinare. "Problem sa formulacijom ministra spoljnih poslova Rusije je u tome što niko u Evropi ne preti Rusiji. Ono što Rusija, izgleda, doživljava kao pretnju jeste demokratija koja deluje na njenim granicama i to jednostavno nije legitiman zaključak", rekao Miler komentarišući izlaganje Lavrova na zasedanju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, prenosi agencija TASS.

19.45 Mišel kritikovao Orbana zbog toga što je vodio razgovore o Ukrajini

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel kritikovao je danas mađarskog premijera Viktora Orbana zbog izjave da EU ima "proratni" stav u Ukrajini, navodeći da Orban nema mandat da vodi razgovore o tom sukobu u ime Unije.

"Rotirajuće predsedništvo Saveta EU nema nikakvu ulogu u predstavljanju Unije na međunarodnoj sceni i nema mandat Evropskog saveta da se angažuje u ime Unije", naveo je Mišel u pismu Orbanu u koje je Reuters imao uvid.

Prethodno je Financial Times objavio da je Orban naveo u pismu Mišelu i drugim liderima EU da će Donald Tramp, ako pobedi na predsedničkim izborima u SAD u novembru, brzo zahtevati mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine.

17.23 Ukrajina i Češka dogovorile se o izgradnji fabrike municije u Ukrajini

Ukrajinska državna kompanija Ukroboronservis i češki proizvođač municije Selier i Belot planiraju da izgrade fabriku municije u Ukrajini, izjavio je danas ukrajinski premijer Denis Šmihal nakon zajedničkih sastanaka dve vlade u Pragu. Češka Republika je važan saveznik zvaničnog Kijeva u borbi protiv Rusije i predvodila je inicijativu kojom su Ukrajini dostavljene stotine hiljada komada municije iz celog sveta, prenosi Reuters.

"Među ostalim sporazumima u sferi odbrane, dogovorena je i izgradnja nove fabrike municije u Ukrajini. Sporazum je potpisan između kompanija Selier i Belot i Ukroboronservis. To je važno u ovom trenutku za snabdevanje vojske", rekao je Šmihal, bez dodatnih detalja.

Češki proizvođač pušaka Colt CZ Group, koji je ove godine preuzeo kompaniju Selier i Belot, rekao je da će u okviru ovog projekta obezbediti mašine za proizvodnju malokalibarske municije. Još jedna jedinica Colt CZ Group, Češka Zbrojovka, takođe je, u okviru ranijih planova, potpisala sporazum o transferu tehnologije za proizvodnju pušaka CZ BREN 2 u Ukrajini.

15.07 Pletenčuk: Rusija povlači poslednji patrolni brod Crnomorske flote sa Krima

Poslednji patrolni brod Crnomorske flote Rusije napustio je Krim 15. jula, potvrdio je za "Kyiv Independent" Dmitro Pletenčuk, portparol ukrajinske mornarice.

"Poslednji patrolni brod ruske Crnomorske flote upravo napušta naš Krim. Zapamtite ovaj dan", napisao je Pletenčuk na Fejsbuku.

Oznaka broda je 1135, dodao je on.

Ovaj patrolni brod nije nosač krstarećih raketa koje Rusija koristi za napad na Ukrajinu, već je opremljen drugim naoružanjem, rekao je Pletenčuk za "Kyiv Independent".

On je dodao i to da je jedan od takvih brodova "davno" otputovao sa Krima.

"Jedan od dva takva broda je "davno" otputovao sa Krima, a drugi je 15. jula napustio Sevastopolj. S obzirom na to da oni (Rusija) neko vreme nisu mogli da patroliraju, vektor kretanja... Možemo pretpostaviti da je reč o prelazu između baza. (Ovaj potez) ukazuje na razumevanje Rusa da moraju da napuste Krim. Barem (njihove) brodove", rekao je on za ukrajinski list.

profimedia

 

12.01 Počele hitne restrikcije struje u Ukrajini zbog toplotnog talasa

Ukrajinsko javno preduzeće "Ukrenergo" započelo je hitno isključivanje struje kod nekih potrošača u sedam regiona zbog toplotnog talasa i kvarova na energetskim objektima.

"Večeras je došlo do kvara na jednom od energenata objekata. Energetski deficit u sistemu je povećan", naveo je "Ukrenergo" na Telegramu, prenosi Rojters.

Takođe je navedeno da je preduzeće naredilo hitno gašenje struje u Harkovu, Sumi, Poltavi, Zaporožju, Donjeckoj , Dnjepropetrovskoj i Kirovogradskoj oblasti.

Ruski raketni napadi na energetski sektor Ukrajine od proleća su intenzivirani što je rezultiralo čestim nestankom struje u mnogim regionima zbog čega je Kijev počeo da uvozi električnu energiju iz Evropske unije.

11.34 Ukrajinski ambasador pozvan u MSP Indije nakon izjave Zelenskog

Indijsko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je ukrajinskog ambasadora u Nju Delhiju nakon izjave ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog o poseti indijskog premijera Narendre Modija Rusiji, prenosi "Economic Times".

Nakon incidenta Indija je odložila sastanak radne grupe za kulturnu saradnju sa Ukrajinom. To jasno ukazuje na nezadovoljstvo Nju Delhija ukrajinskom odlukom po pitanju komentara Zelenskog upućenih premijeru, navodi list.

Prošle nedelje Zelenski je kritikovao Modijev sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u njegovoj vikendici, nazvavši to "razornim udarcem mirovnim naporima".

"Obeshrabrujuće je videti lidera najveće svetske demokratije kako u Moskvi grli najozloglašenijeg kriminalca na svetu".

Prošle nedelje Modi je bio u dvodnevnoj poseti Rusiji. Modi je tokom razgovora s Putinom najavio spremnost da na svaki mogući način doprinese uspostavljanju mira u Ukrajini. On je takođe izrazio uverenje da se mir može postići samo dijalogom.

AP Photo/Piyush Nagpal

 

10.52 "Financial Times": Orban u pismu Evropskoj uniji naveo da će Tramp, ako pobedi, tražiti pregovore Rusije i Ukrajine

Mađarski premijer Viktor Orban naveo je u pismu predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu i drugim liderima EU da će Donald Tramp, ako pobedi na predsedničkim izborima u SAD u novembru, brzo zahtevati mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine, piše "Financial Times".

List navodi da je Orban u pismu upućenom nakon što je nedavno posetio Kijev, Moskvu, Peking i Vašington, gde je razgovarao sa Trampom, napisao da to znači da bi u slučaju pobede Trampa EU trebalo da ponovo otvori direktnu diplomatsku komunikaciju sa Rusijom i počne pregovore sa Kinom kako bi se pronašlo mirno rešenje za rat u Ukrajini.

"Financial Times" navodi da je imao uvid u pismo, ali da je Orbanova kancelarija odbila da komentariše, dok Trampov tim za kampanju nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

Više o tome čitajte u posebnoj vesti.

Tanjug

 

09.16 Ukrajina: PVO deluje u Kijevskoj oblasti

Kijevska oblasna vojna uprava saopštila je da sistemi PVO deluju u vazdušnu prostoru, nakon napada ruskih dronova na tu oblast, prenosi Ukrinform.

"Detektovana je bespilotna letelica u vazdušnom prostoru. Snage PVO rade na ciljevima", navodi se u saopštenju.

Sirene za vazdušnu opasnost zbog opasnosti od dronova iranske proizvodnje oglasile su se u Kijevu i ukrajinskih regiona.

09.14 Gladkov: Četvoro civila povređeno u ukrajinskom granatiranju Belgorodske oblasti

Četvoro civila povređeno je u ukrajinskom granatiranju grada Šebekino i sela Nova Tavolžanka u Belgorodskoj oblasti, izjavio je guberantor ove oblasti u Rusiji Vjačeslav Gladkov. Naveo je da su u Šebekinu oštećena stakla na dve stambene zgrade, pet kuća i osam automobila, prenosi RIA Novosti.

Oštećen je i energetski objekat, gasovod i linije za snabdevanje strujom, pa je deo grada bez električne energije, dodao je Gladkov. Belgorodska oblast se nalazi na zapadu Rusije, na granici sa Ukrajinom i od početka napada Rusije na Ukrajinu u februaru 2022. godine često je na meti granatiranja ukrajinskih snaga.

08.44 Medvedev traži "totalne egzekucije" za "azovce" koji su ubili ruskog zarobljenika

Predsednik Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev smatra da ne treba pokazivati popustljivost prema pripadnicima ukrajinskog „Azova“, ekstremno desne organizacije koju Rusija smatra terorističkom, koji su pucali na ruskog zarobljenika. Prema njegovim rečima, jedini odgovor na može biti „totalna egzekucija“, prenosi TASS.

Po mišljenju Medvedeva nema smisla ni spekulisati da se ovakvim postupcima „azovaca” krši Ženevska konvencija.

"Mene su dobro učili na univerzitetu. Nema potrebe ni da se piše o tome. Ovde ne može biti milosti. Ovde nema mesta za dobrotu, samo ubijanje", napisao je Medvedev na svom Telegram kanalu.

Tanjug/AP/Ekaterina Shtukina, Sputnik

 

08.24 Napad dronom na Voronješku oblast

Nakon rušenja ukrajinske bespilotne letelice došlo je do požara u suvoj travi u toku noći  u ruskom selu Podgorenski u Voronješkoj oblasti, saopštile su lokalne vlasti. Jedan muškarac je ranjen, a dve kuće su oštećene, javio je regionalni guverner Aleksandar Gusev na svom Telegram kanalu.

"Prema ažuriranim informacijama iz operativnih službi, usled pada ostataka bespilotne letelice sinoć u mestu Podgorenski zapalila se suva trava. Muškarac je zadobio posekotinu na desnoj podlaktici Nekoliko stanara oštećenih stanova privremeno je smešteno u privremeni smeštaj“, napisao je on, prenosi TASS.

08.13 Požar u ruskoj fabrici u Kurskoj oblasti

U toku noći ukrajinski dronje  bacio eksplozivnu napravu na područje ruske fabrike niskonaponske opreme u Korenevu u Kurskoj oblasti.

Regionalne vlasti izvestile su o požaru u jednoj od radionica, prenosi Strana.ua.

Ukupno je 13 dronova pogodilo Rusiju prethodne noći, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Kako se navodi, svi su oboreni.

08.02 Britanski mediji: Stalni nestanci struje postaće uobičajena pojava za Ukrajince

Stalni nestanci struje „biće uobičajena pojava za Ukrajince“, piše britanski Economist.

“Koji god novi projekti da se pojave, Ukrajini je hitno potrebno više električne energije ove zime... Skoro sva preostala proizvodnja električne energije u Ukrajini dolazi iz nuklearnih elektrana“, piše u časopisu.

Ranije je BBC pisao da bi zimske restrikcije u Ukrajini mogle da traju i do 20 sati dnevno.

Napominje se da će za popravku jednog broja termo i hidroelektrana biti potrebne godine, a neki energetski objekti možda nikada neće ponovo početi sa radom.

Britanski javni servis navodi i da u stambenim zgradama dugo nije bilo svetla jer su ljudi uključivali sve svoje električne uređaje u isto vreme kada se pojavi struja, što je dovelo do požara.

Ukrajinski distributer električne energije “Ukrenergo” je upozorio da restrikcije mogu da se nastave i zimi.

“Pošto se, naravno, zimi povećava potrošnja, a čak i uzimajući u obzir trenutne planove za obnavljanje proizvodnje, vrlo je verovatno da neće biti moguće u potpunosti izbeći planirane prekide“, rekao je generalni direktor Jevgenij Kudricki.

07.45 Zelenski: Na drugi globalni mirovni samit za Ukrajinu biće pozvana i Rusija

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da će na drugi globalni mirovni samit za Ukrajinu, koji bi trebalo da bude pripremljen do novembra, biti pozvana i Rusija. Zelenski je rekao na konferenciji za novinare da će pre novembra biti održana tri pripremna sastanka za drugi mirovni samit za Ukrajinu.

U video-obraćanju Zelenski je saopštio da se Ukrajina priprema za potpisivanje novih bezbednosnih sporazuma sa Češkom, Slovenijom i Irskom. 

Tanjug/AP/Laurent Cipriani

 

Ukrajinski predsednik je rekao i da je spreman da sarađuje sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom ako bude pobedio na predstojećim predsedničkim izborima u novembru. 

07.35 Španija poslala Ukrajini još 10 Leopard tenkova

Španska vlada poslala je Kijevu novu isporuku od 10 Leopard tenkova, saopštilo je Ministarstvo odbrane u Madridu.

"Počelo je prebacivanje 10 borbenih tenkova Leopard 2A4 Ukrajini, nakon što je obavljen obiman proces opravki i adaptacija u pogonu Santa Barbara Sistemas u gradu Alkala de Guadaira", navedeno je u saopštenju, prenela je agencija RIA Novosti. 

Kako je objavilo špansko ministarstvo, tenkovi bi trebalo da stignu u luku u Poljskoj do sledećeg vikenda. Nakon toga će biti predati ukrajinskim oružanim snagama.

07.30 Ukrajina počela da testira presretač dronova

Ukrajina je počela probne letove drona nazvanog Bulet koji može da obavlja funkciju presretača drugih bespilotnih letelica, objavljeno je na Telegram kanalu ukrajinskog "Vojnog glasnika".

Procenjuje se da je cena jednog sistema koji uključuje pet dronova i baznu stanicu, oko šest miliona ukrajinskih grivni, prenela je agencija Unian. Najnoviji dronovi mogu da obavljaju izviđačke letove, presreću i napadaju bespilotne letelice, ali i helikoptere.

07.20 Ukrajina tvrdi da je poslednji ruski patrolni čamac napustio Krim

Ukrajinska ratna mornarica saopštila je da je poslednji ruski patrolni čamac napustio Krim, verovatno da bi našao drugu bazu pred očekivani napad Kijeva na to poluostrvo, koje je pod okupacijom Rusije od 2014. godine.

07.10 Orban poslao liderima EU mađarski plan o načinima postizanja mira u Ukrajini

Mađarski premijer Viktor Orban je pisanim putem upoznao lidere Evropskog saveta sa iskustvima pregovora o miru u Ukrajini, prve faze mirovne misije i s planom Mađarske koji sadrži realnu procenu situacije i realne ciljeve, kao i odgovarajući raspored delovanja, izjavio je politički savetnik mađarskog premijera Balaš Orban. Više pročitajte u odvojenom tekstu.

Portparol Kremlja Dmitrij Perskov izjavio je da Moskvi nisu poznati detalji predloga mađarskog premijera Viktora Orbana o rešavanju ukrajinskog sukoba, koji je uputio liderima Evropske unije. 

Tanjug/AP

 

07.00 Rusi oborili 22 ukrajinska drona

Ruske snage su oborile 22 ukrajinske bespilotne letelice na zapadu zemlje i iznad Krima, saopštilo je Ministarstvo odbrane u Moskvi. Navedeno je da je 15 dronova presretnuto iznad pogranične Brjanske oblasti, šest nad Krimom i jedan na području Lipecka

 

 

Komentari (0)

Evropa