Evropa

RAT U UKRAJINI Ruski dronovi pogodili energetske objekte u dva regiona na severu Ukrajine

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

20/07/2024

-

09:04

RAT U UKRAJINI Ruski dronovi pogodili energetske objekte u dva regiona na severu Ukrajine
RAT U UKRAJINI Ruski dronovi pogodili energetske objekte u dva regiona na severu Ukrajine - Copyright Tanjug/AP/Andrii Marienko, Evgeniy Maloletka

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 878 dana. U jučerašnjem ruskom raketnom napadu na Nikolajev na jugu Ukrajine, tri osobe su poginule, uključujući i dete, a povređeno je petoro ljudi. Gradonačelnik Nikolajeva Oleksandr Sjenkevič rekao je juče da su ruske snage gađale stambenu oblast i da su nastradalih civila, a da je pričinjena i značajna materijalna šteta na zgradama. U međuvremenu, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski juče je ponovio poziv zapadnim saveznicima da dozvole dalekosežne napade na teritoriju Rusije i pozvao Britaniju da ubedi partnere da uklone organičenja o ukrajinskoj upotrebi njihovog oružja. Zelenski je juče rekao i da se Poljska složila da ubrza isporuku aviona F-16 Ukrajini.

Ključni događaji

  • Troje poginulo u ruskom raketnom udaru na Nikolajev, među njima i dete
  • Zelenski u Londonu obnovio poziv Zapadu o korišćenju oružja na teritoriji Rusije
  • Zelenski: Poljska će ubrzati isporuku aviona F-16

Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu:  

20.51 Fico razgovarao sa Šmihalom o stavljanju kompanije Lukoil na listu sankcionisanih

Slovački premijer Robert Fico razgovarao je danas telefonom sa ukrajinskim premijerom Denisom Šmihalom, kritikujući uvrštavanje ruske kompanije Lukoil, čiju naftu koristi i rafinerija Slovnaft, na listu sankcionisanih, javlja TASR pozivajući se na informacije iz pres službe slovačke vlade.

Agencija navodi da je Fico ocenio da je to besmislena sankcija jer ne šteti Rusiji, već uglavnom pojedinim zemljama članicama EU.

"Slovačka nema nameru da bude talac ukrajinsko-ruskih odnosa, a odluka ukrajinskog predsednika (Volodimira Zelenskog) znači da će slovačka rafinerija Slovnaft, članica mađarske MOL grupe, dobiti 40 odsto manje nafte nego što joj je potrebno za preradu", rekao je slovački premijer.

20.17 Alijev: Azerbejdžan bi mogao da izvozi gas preko Ukrajine

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je danas da su se Ukrajina i Eropska unija obratile Azerbejdžanu da snabdeva Evropu prirodnim gasom preko Ukrajine nakon što postojeći ugovor sa Rusijom istekne krajem godine.

"Nastavljaju se razgovori sa vlastima u Ukrajini i EU, kao i sa Rusijom i čini se da su sve strane zainteresovane za nastavak snabdevanja. Pomoći ćemo ako možemo", rekao je Alijev na konferenciji za novinare, prenosi Blumberg.

On je istakao da će proizvodnja gasa u njegovoj zemlji porasti zahvaljujući novim i postojećim projektima u Kaspijskom moru.

18.55 Boris Džonson: Uveren sam da će Tramp pomoći da se okonča rat u Ukrajini

Bivši premijer Velike Britanije Boris Džonson izjavio je danas da je uveren da će kandidat za predsedničke izbore u SAD Donald Tramp pomoći da se okonča rat u Ukrajini, jer shvata da bi poraz mogao da ima ogromne dugoročne posledice po Sjedinjene Američke Države i svet.

Prema Džonsonovim rečima, posle razgovora sa Trampom ove nedelje, sigurniji je nego ikad da Tramp ima snagu i odlučnost da spase Ukrajinu.

"Tramp razume realnost: poraz Ukrajine biće ogroman poraz Amerike. I ne radi se samo o nestanku slobode i demokratije, već i o porobljavanju ukrajinskog naroda. Verujem da Tramp može da stavi tačku na rat pod pravim uslovima za Ukrajinu i Zapad. Naglašavam da ne mogu biti siguran šta će tačno uraditi ako bude izabran. Ali to je ono što on može da uradi", naveo je Džonson u autorskom tekstu za Dejli mejl.

16.52 Zelenski: Za Ukrajinu je veoma važno da ima partnera kao što je Velika Britanija

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da su tokom njegove dvodnevne posete Britaniji glavne teme razgovora bile dugoročni kapaciteti Ukrajine, strategija pomorske bezbednosti i odbrambena saradnja u cilju dostizanja pravednog mira.

"Za Ukrajinu i Ukrajince je veoma važno i simbolično imati tako snažnog i postojanog partnera kao što je Ujedinjeno Kraljevstvo. Naša saradnja pruža više rešenja za borbu protiv tiranije, a britansko vođstvo inspiriše druge zemlje. Ne smemo da izgubimo odlučnost u budućnosti", napisao je Zelenski na Telegram kanalu, a prenosi Ukrinform.

On je zahvalio Britaniji i premijeru Kiru Strameru na podršci Ukrajini i Ukrajincima. Predsednik Ukrajine boravio je 18 i 19. jula u Velikoj Britaniji. U četvrtak je učestvovao na samitu Evropske političke zajednice, a imao je i audijenciju kod britanskog kralja Čarlsa III. Zelenski je takođe razgovarao sa britanskim premijerom Kirom Stramerom i bio prvi strani gost koji je prisustvovao sastanku britanske vlade u ovom veku.

14.16 Lisak: Jedna osoba poginula u ruskom granatiranju Nikopolja

U ruskom artiljerskom granatiranju Nikopolja danas je poginuo jedan muškarac, izjavio je načelnik Dnjepropetrovske oblasne uprave Serhij Lisak. On je naveo da je tokom granatiranja u naselju Pokrovsk ranjena 60-godišnja žena, prenosi Ukrinform. 

U granatiranju su oštećeni stambeni i privredni objekti, staklenici, automobili, gasovodi i dalekovodi, navodi agencija.

12.21 Dva civila poginula, tri ranjena u ruskom napadu na Harkovsku oblast

Dva civila su poginula, a tri su ranjena u ruskim napadima dronovima i raketama tokom noći na Harkovsku oblast u Ukrajini, izjavili su danas ukrajinski zvaničnici. Oni su rekli da su u ruskim napadima pogođeni objekti energetske i železničke infrastrukture širom Ukrajine, preneo je Rojters.

Načelnik Harkovske oblasti Oleg Sinegubov napisao je na Telegramu da su projektili "iskander" pogodili infrastrukturni objekat u gradiću Barvinkovo u toj oblasti, kada su dva civila poginula, a tri ranjena. Sinegubov je istakao da je u napadu oštećeno više od 50 kuća, kao i
jedan broj administrativnih i poslovnih zgrada.

09.04 Rusija oborila 27 ukrajinskih dronova

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su snage PVO sinoć oborile 27 ukrajinskih dronova iznad ruske teritorije, 26 iznad teritorije Rostovske oblasti i jedan iznad Smolenske oblasti, prenela je agencija RIA Novosti. Prema rečima načelnika Rostovske oblasti Vasilija Golubeva, u napadima dronovima niko nije povređen. Načelnik Smolenske oblasti Vasilij Anohin rekao je da ni u Smolenskoj oblasti nije bilo žrtava, niti štete.

08.45 Ruski dronovi pogodili energetske objekte u dva regiona na severu Ukrajine

Ruski dronovi pogodili su tokom noći energetske infrastrukturne objekte u dva regiona na severu Ukrajine, a nema povređenih, saopštili su ukrajinski regionalni zvaničnici. Oni su naveli da je jedan od dronova "šahid" iranske proizvodnje pogodio energetski objekat u Sumskoj oblasti, dok je drugi pogodio objekat u Černigovskoj oblasti, preneo je Rojters. Zvaničnici su rekli da su timovi za popravke hitno prebačeni na mesta napada.

profimedia

 

Ukrajinsko vazduhoplovstvo saopštilo je da je ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila 13 od 17 ruskih dronova koji su tokom noći lansirani na pet regiona na istoku, severu i u centralnom delu zemlje. Ukrajinski zvaničnici su rekli da su ruske snage tokom noći napale i oblast Harkova, Poltave i Kijeva, javio je Ukrinform.

07.00 Troje pogunulo u ruskom raketnom udaru na Nikolajev, među njima i dete

U jučerašnjem ruskom raketnom napadu na Nikolajev na jugu Ukrajine, tri osobe su poginule, uključujući dete, a povređeno je petoro ljudi.

"Ruski raketni napad na Nikolajev. Gađano je dečje igralište u blizini stambene zgrade se zna za pet povređenih. Tri osobe su poginule od ovog udara, uključujući i dete", objavio je juče predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski na Telegramu uz odgovarajuće fotografije.

Gradonačelnik Nikolajeva Oleksandr Sjenkevič objavio je da su ruske snage juče popodne gađale stambenu oblast, a osim nastradalih civila, pričinjena je i značajna materijalna šteta na zgradama. "Za sada je poznato da su tri osobe poginule, uključujući i dete. Nema opravdanja za Rusiju", naveo je on na Telegramu.

06.50 Zelenski u Londonu obnovio poziv Zapadu o korišćenju oružja na teritoriji Rusije

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski juče se obratio na sastanku britanskog kabineta gde je ponovio poziv zapadnim saveznicima da dozvole dalekosežne napade na teritoriju Rusije i pozvao Britaniju da ubedi partnere da uklone organičenja o ukrajinskoj upotrebi njihovog oružja, preneo je Reuters.

Britanski premijer Kir Starmer dočekao je Zelenskog, koji je postao prvi strani lider koji se lično obratio kabinetu od bivšeg predsednika SAD Bila Klintona 1997. godine, prenosi "Guardian". Zelenski je na bilateralnom sastanku sa Starmerom pre sastanka kabineta zahvalio Velikoj Britaniji na ''jedinstvu“ sa Kijevom i podršci Ukrajini.

Tanjug AP/Jacob King/Pool Photo via AP

 

Starmer je na bilateralnom sastanku rekao da je britanski parlament ujedinjen kada je reč o podršci Kijevu i nazvao posetu Zelenskog "'posebnim trenutkom"'.

06.17 Zelenski: Poljska će ubrzati isporuku aviona F-16

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je juče da se Poljska složila da ubrza isporuku aviona F-16 Ukrajini posle njegovih razgovora sa poljskim premijerom Donaldom Tuskom početkom prošle nedelje.

Zelenski i Tusk potpisali su bilateralni sporazum o bezbednosnim garancijama, što je 21. dokument zaključen u oblasti bezbednosti između Ukrajine i njenih partnera.

06.00 Zelenski: Ukrajina ne mora da povrati sve teritorije silom, snaga diplomatije može pomoći

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je juče da Ukrajina ne mora da povrati sve izgubljene teritorije silom, već da snaga diplomatije može da pomogne, dodajući da međunarodna zajednica treba da izvrši pritisak na Rusiju da pregovara o miru.

"'Mislim da moć diplomatije može da pomogne. Vršenjem pritiska na Rusiju mislim da je moguće postići diplomatsko rešenje"', rekao je Zelenski u intervjuu za BBC.

Komentari (0)

Evropa