Evropa

RAT U UKRAJINI Lukašenko najavio povlačenje trupa sa ukrajinske granice

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

13/07/2024

-

09:43

RAT U UKRAJINI Lukašenko najavio povlačenje trupa sa ukrajinske granice
RAT U UKRAJINI Lukašenko najavio povlačenje trupa sa ukrajinske granice - Copyright Tanjug/AP/Russian Defense Ministry Press Service

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini vodi se 871 dan. Ovog leta Kijev će konačno od zemalja članica NATO-a dobiti borbene avione F-16, ali u mnogo manjem broju nego što se nadao, piše Blumberg pozivajući se na izvore. Osobe upoznate sa situacijom navode da je slanje ratnih aviona kasnilo zbog pitanja u vezi sa rezervnim delovima i jezičkom barijerom između ukrajinskih pilota i njihovih stranih trenera. U međuvremenu, Robert Kenedi Mlađi izjavio je da rat u Ukrajini sada ima potencijal da se proširi na Evropu i potpuno pretvori u razmenu nuklearnih napada. On je istakao da bi delom za to bile odgovorne SAD zbog slanja oružja.

Ključni događaji

  • Blumberg: Ukrajini fale piste za F-16, može da ima samo manju eskadrilu
  • Ruski napad na Mirnograd ubio barem šest ljudi
  • Kenedi upozorava: Rat može da se pretvori u nuklearnu razmenu
  • Peskov: Orban nije obavestio Putina o poseti Trampu

Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu. 

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini pratite u našem LIVE blogu

19.32 Lukašenko najavio povlačenje trupa sa ukrajinske granice

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko danas je najavio smirivanje tenzija na granici sa Ukrajinom, istakavši da su se ukrajinske snage povukle iz pogranične oblasti, a beloruske vraćene u kasarne.

''Želim da ljudi znaju: situacija je stabilizovana na belorusko-ukrajinskoj granici. Nećemo se boriti i nećemo koncentrisati naše oružane snage ovde, osim snaga za specijalne operacije“, rekao je beloruski lider.

Naglasio je da trenutno nema komplikacija sa Ukrajinom i dodao da se nada da ih neće biti ni u budućnosti, prenosi agencija Belta. Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Belorusije Pavel Muravejko u junu je saopštio da Minsk primećuje ''neosnovane i neshvatljive aktivnosti“ u pograničnoj zoni.

Lukašenko je 2. jula izjavio da je pojačano obezbeđenje državne granice, a određene trupe stavljene su u stanje visoke pripravnosti zbog intenziviranja ukrajinske vojske u pograničnim oblastima.

Tanjug/AP/Belarusian Presidential Press Service

 

17.55 Peskov: Rusija može da odgovori na američke rakete raspoređene u Evropi

Dmitrij Peskov, portparol predsednika Rusije Vladimira Putina, izjavio je danas da Rusija ima dovoljno potencijala da odvrati američke rakete raspoređene u Evropi.

SAD su uvek postavljale rakete u Evropi usmerene na Rusiju, ali Moskva ima dovoljno potencijala da ih obuzda, rekao je Peskov za televiziju Rusija 1, čiji je snimak objavljen na Telegram kanalu, prenela je agencija RIA Novosti.

"Uvek je postojala, znate, paradoksalna situacija. Sjedinjene Američke Države su razmeštale različite tipove raketa, različitog dometa - koje su tradicionalno bile usmerene na našu zemlju. Naša zemlja je, shodno tome, ove evropske tačke identifikovala kao mete", istakao je on.

12.23 Skladište sa američkim i švedskim granatama nađeno u Avdejevki

Skladište oružja sa dva bacača granata američke i švedske proizvodnje otkriveno je u Avdejevki u u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), saopštila je regionalna uprava ruske Federalne službe bezbednosti (FSB).

"Kao rezultat operativnih i borbenih aktivnosti ruske Uprave FSB-a za DNR, u gradu Avdijevka otkriveno je skrovište sa stranim oružjem i municijom, koje su ostavile ukrajinske trupe prilikom povlačenja. Pronađen je švedski bacač granata Sokrat - jedan komad, američki bacač granata M72A6 - jedan komad, meci PG-9 - 29 komada", navodi se u izveštaju, prenosi Tass.

08.15 Jermak: Blizu smo dozvole napada duboko u teritoriju Rusije

Šef kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak ocenio je sinoć, komentarišući rezultate samita NATO-a da će partneri i saveznici u Alijansi brzo dati dozvolu Ukrajini da izvodi napade duboko u teritoriju Rusije.

"Razgovarali smo o tome. Zaista, različite države članice Alijanse imaju različite stavove u vezi sa napadima na teritoriju Rusije. Ali znate, apsolutno je nemoguće uspešno voditi ovaj rat ako neprijatelj koristi sve mogućnosti i nema ograničenja, mislim da će većina zemalja to rešiti i mislim da ćemo imati rešenje", preneo je Interfaks Ukrajina.

Kako je naglasio, Kijev za to koristi sve mogućnosti, jer će doći do "promena igre u ratu i daće nam prednost". Osim toga, šef kabineta predsednika Ukrajine je, govoreći o odluci predsednika SAD Džozefa Bajdena da Ukrajini obezbedi pet PVO sistema Patriot, izrazio uverenje da će takvih sistema biti još.

"Ne mogu da otkrivam mnogo detalja, ali sa tako velikim samopouzdanjem mislim da će ovih sistema biti više u budućnosti", rekao je on.

08.03 Ruski napad na Mirnograd ubio barem šest ljudi

Najmanje šest osoba je poginulo, a 13 je povređeno u ruskim napadima na region Donjecka, saopštili su sinoć regionalni tužioci. Ruska raketa pala je u blizini administrativne zgrade i autobuske stanice u gradu Mirnograd, severozapadno od grada Donjecka, pri čemu su četiri osobe poginule, a 10 je povređeno, preneo je Rojters.

06.48 Blumberg: Ukrajini fale piste za F-16, može da ima samo manju eskadrilu

Ovog leta Kijev će konačno od zemalja članica NATO-a dobiti borbene avione F-16, ali u mnogo manjem broju nego što se nadao, piše Blumberg pozivajući se na izvore. Osobe upoznate sa situacijom navode da je slanje ratnih aviona kasnilo zbog pitanja u vezi sa rezervnim delovima i jezičkom barijerom između ukrajinskih pilota i njihovih stranih trenera.

Planeri, takođe, brinu da zemlja nema dovoljno pista, a da su one koje ima, ranjive na ruske napade.

Rezultat toga je da bi Ukrajina mogla biti u stanju da ustanovi eskadrilu od 15 do 24 F-16 aviona, što je znatno manje od 300 koliko su njeni lideri tražili, naveo je neimenovani izvor.

Drugi izvor je rekao da Kijev očekuje da će ovog leta dobiti šest F-16 i do 20 do kraja godine.

06.23 Kenedi upozorava: Rat može da se pretvori u nuklearnu razmenu

Rat u Ukrajini sada ima potencijal da se proširi na Evropu i potpuno se pretvori u razmenu nuklearnih napada, izjavio je juče nezavisni kandidat na predstojećim predsedničkim izborima u SAD Robert Kenedi Mlađi i istakao da bi delom za to bile odgovorne SAD zbog slanja oružja.

''Ako se to dogodi, to bi bilo delom i zbog toga što su SAD poslale oružje u sukob. Ponašanje Kongresa i Bajdenove administracije je ludilo", napisao je Kenedi na svom nalogu na mreži Iks.

Naglasio je da bi umesto toga Vašington trebalo da učini sve što je moguće da izbegne sukob SAD sa protivnicima koji imaju snažne nuklearne aresenale.

On je u objavi postavio uputstvo kako da birači od svojih predstavnika u Kongresu zatraže da se rat u Ukrajini što pre završi.

06.04 Peskov: Orban nije obavestio Putina o poseti Trampu

Mađarski premijer Viktor Orban tokom posete Rusiji nije obavestio ruskog predsednika Vladimira Putina o svojim planovima za sastanak sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Orban nije obavestio Putina o tim planovima", rekao je Peskov juče, odgovarajući na pitanje novinara da li je mađarski premijer upoznao Putina sa svojim planovima za sastanak sa Trampom, prenela je agencija RIA Novosti.

Orban se, u okviru svoje mirovne misije za Ukrajinu, u četvrtak uveče sastao sa Trampom u njegovoj rezidenciji Mar-a-Lago na Floridi, saopštila je Orbanova pres služba, prenela je agencija MTI.

 

 

Komentari (0)

Evropa