Fokus

Glavne poruke sa NATO Samita: Prijem Ukrajine "nepovratan proces", region Zapadnog Balkana od strateškog značaja

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

11/07/2024

-

10:03

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Članice NATO-a usvojile su na samitu u Vašingtonu deklaraciju u kojoj su ulazak Ukrajine u NATO nazvali "nepovratnim procesom". Zemlje NATO pozdravile su konkretan napredak koji je Ukrajina postigla nakon samita u Viljnusu u neophodnim demokratskim, ekonomskim i bezbednosnim reformama. Dodaje se i da je Kina postala odlučujući pokretač rata Rusije protiv Ukrajine kroz veliku podršku ruskoj odbrambenoj industriji.   

Već prvog dana NATO samita stigla je vest da će avioni F-16 konačno stići u Ukrajinu. Ovu vest je najavio američki državni sekretar Antoni Blinken i on je najavio da će te  avione prvo poslati Danska i Holandija, a očekuje se da ih pošalje i Belgija. Nakon toga, očekuje se da se F-16 nađu iznad Ukrajine već ovog leta.

Kako javlja reporterka Euronews Srbija iz Vašingtona, do kraja dana NATO savez izdaje i deklaraciju kojom se potvrđuje da će iduće godine za vojnu pomoć Ukrajini biti izdvojeno 40 milijardi dolara, da će biti otvorena NATO komanda u Nemačkoj, u Viesbadenu, i da će na taj način Ukrajina moći da dobije ono što joj je potrebno i kada joj je potrebno. Reporterka navodi da se ova poruka na samitu čula više puta.

Takođe, velika tema NATO samita je i odvraćanje i odbrana saveza. Tako su američka i nemačka vlada dogovorile da od 2026. godine Amerika sporadično raspoređuje na tlu Nemačke rakete dugog dometa i to je nešto što se nije događalo od hladnog rata. Tačnije, da Amerika raspoređuje tako moćno oružje na evropskom tlu. Naime, ova odluke se takođe smatra jasnim i upozorenjem ruskom predsednik Vladimiru Putinu. 

U deklaraciji koju je objavio NATO pominje se i Kina, koja se ne naziva pretnjom, ali se koristi reč "sistemski izazov po evroatlantsku bezbednost". Kina je postala odlučujući pokretač rata Rusije protiv Ukrajine, a njena podrška povećava pretnju koju Rusija predstavlja Euroatlantskoj bezbednosti. 

Tanjug/AP/Jacquelyn Martin

 

Saveznici su jasno tokom susreta jasno rekli da Kina ne može da omogući najveći sukob u Evropi u novijoj istoriji, ali da treba obratiti pažnju na nju.

Reporterka navodi i da će drugi dan NATO samita najverovatnije doneti još razgovora o indopacifičkom regionu, o izazovu koju predstavlja Kina, ali i svakako ono što sve zanima jeste kako će proći konferencija američkog predsednika Džozefa Bajdena na kojoj će morati da odgovara na različita pitanja, najverovatnije i na ona o svom zdravlju. 

Inače, Donald Tramp, bivši američki predsednik, se nije mnogo čuo tokom proteklih 14 dana, ali je rekao nešto uoči NATO samita. Naime, kazao je da zna da većina članica sada troši mnogo više na odbranu, ali da se to sve dogodilo upravo zato što je u jednom trenutku on bio predsednik Sjedinjenih Američkih Država. 

"Bezbednost više od milijardu građana zavisi od ulaganja u odvraćanje i odbranu"

Iz Alijanse su tokom dosadašnjih susreta pozvali države članice da unaprede saradnju sa Ukrajinom, što podrazumeva podršku toj zemlji između ostalog, negovanjem i širenjem odbrambene saradnje između saveznika i ukrajinske odbrambene industrije.

Kako je navedeno u saopštenju koje je izdato ovim povodom, odbrambena industrija obezbeđuje NATO članicama opremu koja je potrebna za borbu, jača njihovu tehnološku prednost i igra važnu ulogu u povećanju spremnosti i interoperabilnosti snaga. 

"Iskoristićemo ulogu Alijanse kao sazivača, postavljača standarda, postavljača zahteva i agregatora, kao i facilitatora isporuke za proširenje odbrambenih industrijskih kapaciteta", navode zvaničnici ovog vojnog saveza.

Napominju da bezbednost više od milijardu građana zavisi od ulaganja u odvraćanje i odbranu. 

"Održiva, povećana potrošnja na odbranu i čvrste porudžbine, u kombinaciji sa dugoročnim ulaganjem u kapacitete, omogućiće industriji da podrži odgovor Alijanse na izazove sve nepredvidljivijeg i neprijateljskog bezbednosnog okruženja", ističe su saopštenju sa samita  u Vašingtonu.

Kako piše u saopštenju Alijanse, ruski ni sa čim izazvan agresivni rat protiv Ukrajine i prelazak Rusije na ratnu ekonomiju pokazuju strateški značaj NATO odbrambene industrije.

Tanjug/AP/Jacquelyn Martin

 

"Ubrzaćemo rast odbrambenih industrijskih kapaciteta i proizvodnje širom Alijanse, u skladu sa članovima 2 i 3 Vašingtonskog ugovora, nadovezujući se na ambicije Akcionog plana za proizvodnju, koji je dogovoren na samitu u Viljnusu 2023", piše u postavljenim zadacima i dodaje se da jačanje odbrambene industrije čini da je NATO sposobniji da blagovremeno ispuni zahteve odbrambenih planova i podupire neposrednu i trajnu podršku Ukrajini.

Prema saopštenju, države članice su se obavezale se da će zajedno kao saveznici raditi više na ulaganju u jaku i sposobnu odbrambenu industriju. 

"Zalažemo se za ojačanje odbrambene industriju širom Alijanse, podsticanje inovativne, konkurentne i održive odbrambene industrije, gde su uzajamna saradnja i otvorenost norma. Od suštinskog značaja su i dalje ojačana odbrambena industrija širom Evrope i Severne Amerike i poboljšana odbrambena industrijska saradnja među saveznicima", ističe se u saopštenju. 

Iz NATO-a pozivaju da se nastavi da se smanjuju i eliminišu, prema potrebi, prepreke za trgovinu i ulaganja u odbranu među saveznicima.

Ministri odbrane NATO-a će redovno razmatrati napredak, počevši od svog sledećeg sastanka i dogovoriti neophodne mere za povećanje i jačanje implementacije NATO standarda.

"Zaštititi naše lance snabdevanja koji su kritični za odbranu: Preduzeti mere kojima će biti podstaknuti odziv, snaga, otpornost i sigurnost lanaca snabdevanja kako bi bile zaštitićene naše industrije i osigurano da Alijansa razvija vojne sposobnosti oslobođene neprijateljskog uticaja. Treba da osiguramo zaštitu naših strateških lanaca snabdevanja od prekida", zaključeno u saopštenju sa NATO samita u Vašingtonu.

NATO: Region Zapadnog Balkana od strateškog značaja za Alijansu

Članice NATO su u zajedničkom saopštenju poručile i da su regioni Zapadnog Balkana i Crnog mora od strateškog značaja za Alijansu i da NATO ostaje snažno posvećen njihovoj bezbednosti i stabilnosti. 

"Nastavićemo da unapređujemo naš politički dijalog i praktičnu saradnju sa Zapadnim Balkanom kako bismo podržali reforme, regionalni mir i bezbednost i suprotstavili se zlonamernom uticaju, uključujući dezinformacije, hibridne i sajber pretnje, koje predstavljaju državni i nedržavni akteri", naglašava se u deklaraciji.

Kako se dodaje u saopštenju, demokratske vrednosti, vladavina prava, domaće reforme i dobrosusedski odnosi su od vitalnog značaja za regionalnu saradnju i evroatlantske integracije, zbog čega NATO očekuje nastavak napretka u tom pogledu. 

"Ostajemo posvećeni kontinuiranom angažovanju NATO-a na Zapadnom Balkanu, uključujući i preko kosovskih snaga (KFOR) koje predvodi NATO... Dalje ćemo pratiti i procenjivati razvoj događaja u regionu sa posebnim fokusom na pretnje našoj bezbednosti i potencijalne mogućnosti za bližu saradnju sa našim partnerima u regionu. NATO podržava evroatlantske težnje zainteresovanih zemalja u ovom regionu", navodi se u deklaraciji. 

Đurić: Pozvao sam Blinkena da poseti Srbiju

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić razgovarao je sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom na marginama Samita NATO-a u Vašingtonu. 

Đurić je naglasio da priusustvo Srbije na samitu NATO-a ne znači promenu kursa vojne neutralnosti utvrđenog odlukama Saveta za nacionalnu bezbednost ili relevantnim odlukama Skupštine Srbije, ali da "itekako znači da Srbija jača partnerstva i svoju poziciju i u ovom delu sveta".

"Sa državnim sekretarom SAD imao sam prilike da kratko razgovaram. Pozvao sam ga da poseti našu zemlju. Nama je potreban dijalog na najvišem političkom nivou sa SAD, ne samo zato da bismo nastavili rast i razvoj naše ekonomije, zato što je Amerika u pogledu usluga partner broj jedan, i to baš u oblastima koje se odnose na visoke tehnologije i na ono što je motor razvoja naše ekonomije, već nam je ta saradnja neophodna i da bismo rešili ona pitanja oko kojih se ne slažemo, kao što je pitanje statusa Kosova i Metohije, ali koje ne može na pozitivan način da bude rešeno bez aktivnog angažmana najvišeg političkog nivoa u SAD", rekao je Đurić.

Naglasio je da priusustvo Srbije na samitu NATO-a ne znači promenu kursa utvrđenog odlukama Saveta za nacionalnu bezbednost ili relevantnim odlukama Skupštine Srbije, ali da "itekako znači da Srbija jača prijateljstva, jača partnerstva, jača svoju poziciju i u ovom delu sveta".

Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova

 

"U Vašingtonu ovih dana lobiramo za poziciju Srbije u zapadom delu međunarodne zajednice, razgovaramo sa našim prijateljima kako da ojačamo naše ekonomske, političke, bezbednosne i svekolike odnose sa ovim delom sveta", naveo je Đurić.

Na pitanje da li je Srbija bliža Zapadu nakon učešća na samitu, kaže da ne veruje da ne veruje da jedno učešće ili jedna izjava može da označi stratešku promenu, ali misli da kontinuirani trud koji se u Vašingtonu ulaže proteklih nekoliko godina "dovodi do toga da je pozicija Srbije u ovom delu sveta bolja nego što je bila pre nekoliko godina". 

"Ne želim da idem korak dalje pa da objašnjavam šta smo sve ovde na mom prethodnom poslu radili, ali mogu samo da kažem da sam zadovoljan i da uz podršku predsednika Vučića i Vlade, Srbija menja svoj imidž u međunarodnoj zajednici, projektuje jednu drugačiju, novu, pozitivnu sliku, da otvara svoja vrata I za investicije, ali I za razgovore o globalnim problemima na način koji nas pozicionira kao konstruktivnog aktera u međunarodnoj zajednici", naveo je Đurić.

Na pitanje da li je bilo reakcija iz Moskve na učešće Srbije na Samitu NATO-a, on ističe da je Srbija tu kao samostalna, nezavisna, vojno neutralna zemlja, partner Alijanse i članica programa Partnerstvo za mir više decenija, kao i da vodi svoju spoljnu politiku poštujući različite aktere u međunarodnoj zajednici. 

"Ovde smo zato što čvrsto verujemo u snagu dijaloga, i to nije fraza, u trenutku u kome se svetsuočava sa izazovima koji nisu viđeni u prethodnih gotovo sto godina. Jedini način da se problemi rešavaju je dijalog. I ako jedna mala Srbija svojim prisustvom na forumima na kojima se razgovara o globalnoj bezbednosti i važnim svetskim pitanjima može makar neki doprinos da da, mi ćemo uvek biti tu", rekao je ministar. 

 

Komentari (0)

Svet