Fokus

Euronews Srbija u Vašingtonu: Počinje NATO samit, lideri na sastanku o odbrani, ali i o Ukrajini

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

09/07/2024

-

09:37

Euronews Srbija u Vašingtonu: Počinje NATO samit, lideri na sastanku o odbrani, ali i o Ukrajini
Tanjug/AP/Virginia Mayo - Copyright Tanjug/AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

U Vašingtonu danas počinje trodnevni NATO samit, povodom 75. godišnjice postojanja tog vojnog saveza, a glavna tema skupa biće potvrđivanje nepokolebljive podrške Ukrajini. Saveznici će razgovarati i o jačanju odvraćanja i odbrane, povećanju vojne proizvodnje i industrijske baze, unapređenju partnerstava Alijanse i ulaganju u sopstvenu i kolektivnu odbranu NATO članica.

"Samit NATO-a u Vašingtonu će obeležiti 75 godina istorijskih dostignuća, pokazati snagu i jedinstvo naše transatlantske veze, unaprediti sprovođenje najsnažnijih planova odvraćanja i odbrane od kraja Hladnog rata i pokazati vitalnu ulogu NATO-a u odbrani naše budućnosti za generacije koje dolaze", navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

U Vašingtonu će lideri NATO-a podržati novi plan za koordinaciju isporuke opreme Ukrajini i obuku njenih oružanih snaga i obnoviti obećanje da će se Ukrajina jednog dana pridružiti Alijansi, ali ne dok je u ratu.

Tanjug/AP/Jacquelyn Martin

 

Saveznicima će se pridružiti Ukrajina na sastanku Saveta NATO-Ukrajina, kao i lideri Australije, Japana, Novog Zelanda i Južne Koreje. U saopštenju se navodi da će se na marginama samita, američki predsednik Džozef Bajden sastati sa ukrajinskim liderom Volodimirom Zelenskim i drugim saveznicima koji su potpisali bilateralne bezbednosne sporazume sa Ukrajinom. 

Sjedinjene Američke Države i saveznici će takođe objaviti nove korake za jačanje ukrajinske protivvazdušne odbrane kako bi pomogli Ukrajini da nastavi da se brani i spreči brutalne napade kao što je napad na dečju bolnicu u Kijevu. 

"Samit u Vašingtonu će poslati snažan signal ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da, ako misli da može da nadživi koaliciju zemalja koje podržavaju Ukrajinu, greši. Takođe ćemo poslati važnu poruku ostatku sveta, uključujući i kroz naša partnerstva u Indo-Pacifiku, da smo zajedno jači, ujedinjeni i podržavamo demokratske vrednosti", stoji u saopštenju Stejt departmenta.

Poziv za ulazak - simboličan

Govoreći o predstojećem samitu, profesor Univerziteta Džon Hopkins kaže za Euronews Srbija da će NATO pokušati da se prikaže kao jedinstven po pitanju Ukrajine.

"Rusija je jasno pokazala šta misli o samitu tako što su poslednjih nekoliko dana žestoko bombardovali Ukrajinu. NATO će na to odgovoriti i pokušati da predstavi jedinstvo, iako neke članice idu u različitim pravcima. Teško je reći u kom pravcu se ide", ukazuje profesor.

Tanjug/AP/Jacquelyn Martin

 

Kanin naglašava da će biti reči i o ulasku Ukrajine, ali da je poziv za ulazak u savez "simboličan".

"To nije ozbiljan poziv u smislu da će ta zemlja zaista postati članica saveza. Mislim da ne žele da naprave grešku kao u Bukureštu, kada je Severna Makedonija smatrala da će biti pozvana, a nije", ističe naš sagovornik.

Dodaje i da će saveznici postaviti pitanje Makronu "šta nakon izbora", budući da nije jasno kako će izgledati sastav nove vlade nakon vanrednih parlamentarnih izbora u Francuskoj. 

Profesor Kanin naglašava i da će svi na samitu razmišlajti o Trampu, iako o njemu neće direktno razgovarati, posebno nakon debate sa Bajdenom koja je održana pre nedelju dana.

"Svi se brinu da bi Tramp mogao da postane predsednik i to će imati ozbiljne implikacije na Alijasnu i druge zemlje. Bajdenova kampanja nije čvrsta kao ranije. On insistira da će ostati u trci, neki kažu da bi trebalo da se povuče. Sada je problem da svaki put kada Bajden govori ili se kreće ili podigne pogled - svi će biti fokusirani  na njega i pitaće se da li će da se sruši, da li je još uvek uračunljiv itd. Sada je to glavno pitanje, a to nije dobro ni za koga osim naravno za Trampa", objašnjava profesor.

"Mnoge članice NATO najavljuju novu vojnu pomoć za Ukrajinu"

U Američkom institutu za mir očekuju nastavak vojne pomoći Ukrajini bar na istom nivou kao i do sada, sa tendencijom rasta. Potpredsednik tog instituta američke vlade, Vilijam Tejlor, izjavio je srpskim novinarima uoči današnjeg početka samita NATO-a, da mnoge države članice NATO-a najavljuju novu pomoć za Ukrajinu u ratu sa Rusijom.

Odlazeći generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg najavio je ranije da će jedna od tri ključne teme samita NATO-abiti Ukrajina, a Tejlor, nekadašnji ambasador SAD u Ukrajini, sada potpredsednik za Rusiju i Evropu Američkog instituta za mir, kaže da će pomoć članica NATO-a Ukrajini biti u najmanju ruku ista kao do sada.

Tanjug/AP/Jacquelyn Martin

 

"Mnoge nacije zapravo najavljuju novu pomoć, novu vojnu pomoć Ukrajini na ovom samitu NATO-a, uključujući Sjedinjene Države. Tako što će obezbediti dodatne resurse, dodatnu protivvazdušnu odbranu, posebno protivvazdušnu odbranu, ali i drugo, tako da će nivo pomoći, mislim da ćete videti, nastaviti da raste", rekao je Tejlor.

Govoreći o temama o kojima će raspravljati šefovi država i vlada zemalja članica Alijanse, viši savetnik u Američkom institutu za mir Donald Jensen navodi da su pred članicma velika bezbednosna pitanja.

"Mi smo u periodu tranzicije, mi smo u periodu rivalstva velikih sila, mi smo u periodu kada su Kina i Rusija agresivnije, ali mi smo i u periodu kada se razvija novo veoma moćno oružje sa narušenom bezbednosnom arhitekturom. NATO mora da razmatra sva ova pitanja", rekao je Jensen.

Osvrćući se na jučerašnji ruski napad raketama kinžal na Ukrajinu, on je rekao da su to veoma moćne rakete i nisu čak ni pokrivene tradicionalnom arhitekturom kontrole naoružanja. U analizi Američkog instituta za mir uoči samita NATO-a navedeno je da bi sastanak trebalo da bude provera stvarnog stanja NATO sposobnosti u vreme obnovljenog geopolitičkog rivalstva i rastućih opasnosti širom sveta. Američki institut za mir je nacionalni, nestranački, nezavisni institut, osnovan od strane Kongresa i posvećen je ideji da je svet bez nasilnih sukoba moguć.

Od svog stvaranja 4. aprila 1949. godine, Transatlantska alijansa je proširena sa 12 zemalja koje su potpisale osnivački ugovor, na 32 zemlje članice, koje će se ponovo sastati u Vašingtonu kako bi donele ključne odluke o tome kako da nastave da štite kolektivnu bezbednost dok se svet suočava sa najopasnijim bezbednosnim okruženjem od Hladnog rata, navodi se na sajtu NATO.

Samit NATO-a se održava od 9. do 11. jula u Kongresnom centru u Vašingtonu.
 

Komentari (0)

Svet