Evropa

RAT U UKRAJINI Avioni F-16 stižu ovog leta u Ukrajinu, ali u mnogo manjem broju od očekivanog

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/07/2024

-

09:54

RAT U UKRAJINI Avioni F-16 stižu ovog leta u Ukrajinu, ali u mnogo manjem broju od očekivanog
RAT U UKRAJINI Avioni F-16 stižu ovog leta u Ukrajinu, ali u mnogo manjem broju od očekivanog - Copyright Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka/Andriy Andriyenko

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini vodi se 870 dana. Predsednik SAD Džozef Bajden najavio je tokom sastanka sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim novi paket pomoći Kijevu od 225 miliona dolara Zelenski je veoma zadovoljan napretkom pregovora oko ulaska u NATO iako Ukrajina nije dobila direktan poziv za pristupanje Alijansi. U međuvremenu, Moskva tvrdi da je u Avdejevki pronađena masovna grobnica sa telima civila na kojima ima tragova mučenja.

Ključni događaji:

  • Bajden najavio novi paket pomoći SAD Ukrajini od 225 miliona dolara
  • Zelenski: Veoma smo blizu našeg cilja - članstvu u NATO
  •  Fico: Članstvo Ukrajine u NATO je garant Trećeg svetskog rata
  •  Peskov: Odluka SAD da razmesti oružje dugog dometa u Nemačkoj vodi ka hladnom ratu
  • Moskva tvrdi da je u Avdejevki pronađena masovna grobnica

           Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu. 

Euronews

 

                            Dešavanja u Ukrajini pratite u našem LIVE blogu

23.58 Jermak: Blizu smo dozvole napada duboko u teritoriju Rusije

Šef kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak ocenio je danas, komentarišući rezultate samita NATO-a da će partneri i saveznici u Alijanski brzo dati dozvolu Ukrajini da izvodi napade duboko u teritoriju Rusije. "Razgovarali smo o tome. Zaista, različite države članice Alijanse imaju različite stavove u vezi sa napadima na teritoriju Rusije. Ali znate, apsolutno je nemoguće uspešno voditi ovaj rat ako neprijatelj koristi sve mogućnosti i nema ograničenja, mislim da će većina zemalja to rešiti i mislim da ćemo imati rešenje", preneo je Interfaks Ukrajina.

Kako je naglasio, Kijev za to koristi sve mogućnosti, jer će doći do "promena igre u ratu i daće nam prednost". Osim toga, šef kabineta predsednika Ukrajine je, govoreći o odluci predsednika SAD Džozefa Bajdena da Ukrajini obezbedi pet PVO sistema Patriot, izrazio uverenje da će takvih sistema biti još.

"Ne mogu da otkrivam mnogo detalja, ali sa tako velikim samopouzdanjem mislim da će ovih sistema biti više u budućnosti", rekao je on.

22.17 Avioni F-16 stižu ovog leta u Ukrajinu, ali u mnogo manjem broju od očekivanog

Ovog leta Kijev će konačno od zemalja članica NATO-a dobiti borbene avione F-16, ali u mnogo manjem broju nego što se nadao, piše Blumberg pozivajući se na izvore. Osobe upoznate sa situacijom navode da je slanje ratnih aviona kasnilo zbog pitanja u vezi sa rezervnim delovima i jezičkom barijerom između ukrajinskih pilota i njihovih stranih trenera.

Planeri, takođe, brinu da zemlja nema dovoljno pista, a da su one koje ima, ranjive na ruske napade.

Rezultat toga je da bi Ukrajina mogla biti u stanju da ustanovi eskadrilu od 15 do 24 F-16 aviona, što je znatno manje od 300 koliko su njeni lideri tražili, naveo je neimenovani izvor.

Drugi izvor je rekao da Kijev očekuje da će ovog leta dobiti šest F-16 i do 20 do kraja godine.

Tanjug/Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix via AP

 

21.56 Kenedi: Rat u Ukrajini mogao bi da se pretvori u nuklearnu razmenu

Rat u Ukrajini sada ima potencijal da se proširi na Evropu i potpuno se pretvori u razmenu nuklearnih napada, izjavio je danas nezavisni kandidat na predstojećim predsedničkim izborima u SAD Robert Kenedi Mlađi i istakao da bi delom za to bile odgovorne SAD zbog slanja oružja.

''Ako se to dogodi, to bi bilo delom i zbog toga što su SAD poslale oružje u sukob. Ponašanje Kongresa i Bajdenove administracije je ludilo", napisao je Kenedi na svom nalogu na mreži Iks.

Naglasio je da bi umesto toga Vašington trebalo da učini sve što je moguće da izbegne sukob SAD sa protivnicima koji imaju snažne nuklearne aresenale.

On je u objavi postavio uputstvo kako da birači od svojih predstavnika u Kongresu zatraže da se rat u Ukrajini što pre završi.

13.49 Kremlj: Orban nije obavestio Putina o svojim planovima za sastanak sa Trampom

Mađarski premijer Viktor Orban tokom posete Rusiji nije obavestio ruskog predsednika Vladimira Putina o svojim planovima za sastanak sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Orban nije obavestio Putina o tim planovima", rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje novinara da li je mađarski premijer upoznao Putina sa svojim planovima za sastanak sa Trampom, prenela je agencija RIA Novosti.

Orban se, u okviru svoje mirovne misije za Ukrajinu, u četvrtak uveče sastao sa Trampom u njegovoj rezidenciji Mar-a-Lago na Floridi, saopštila je Orbanova pres služba, prenela je agencija MTI.

09.36 Antonov: NATO nepovratno krenuo putem konfrontacije i pripreme za rat

Ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov ocenio je da je samit NATO-a u Vašingtonu pokazao da su zemlje Alijanse "neopozivo krenule putem konfrontacije i materijalne pripreme za rat".

"Sjedinjene Države i njihovi sateliti mobilišu maksimalne resurse da očuvaju svoju hegemoniju, koja je u kolapsu", rekao je ambasador Rusije, a prenosi RIA Novosti.

Prema oceni Antonova, neke trezvene misli iznete na samitu u korist političkog i diplomatskog rešenja ukrajinskog sukoba bile su "prigušene" rusofobičnom retorikom.

06.58 Milanović: NATO ne treba da daje obećanja Kijevu koja ne može ispuniti

Ukrajini ne treba davati obećanja koja se ne mogu ispuniti, rekao je hrvatski predsednik Zoran Milanović na marginama samita NATO saveza u Vašingtonu, na kojem su saveznici u nacrtu zajedničke izjave potvrdili podršku Kijevu prema članstvu u bloku.

"Ukrajini preti opasnost da se ekonomski potpuno iscrpi i demografski uništi. Moramo biti iskreni prema njima (Ukrajini) i ne davati obećanja koja nismo u stanju ispuniti. Govori se da je put Ukrajine prema NATO-u ireverzibilan, to treba shvatiti jako ozbiljno jer to obvezuje", rekao je Milanović hrvatskim novinarima u Vašingtonu, prenosi Hina.

On je rekao u sadašnjem opasnom vremenu treba paziti na “svaki potez i svaku reč“.

06.55 Peskov: Odluka SAD da razmesti oružje dugog dometa u Nemačkoj vodi ka hladnom ratu

Odluka SAD da razmesti oružje dugog dometa u Nemačkoj vodi ka hladnom ratu, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Krećemo se sigurnim koracima ka hladnom ratu, sve se to već dogodilo“, rekao je Peskov u razgovoru koji je vodio novinar Pavel Zarubin, a koji je objavljen na Telegram kanalu novinara, prenosi RIA Novosti.

06.50  Zelenski: Veoma smo blizu našeg cilja

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je Ukrajina veoma blizu postizanja svog cilja - članstva u NATO, uprkos tome što joj vojna alijansa nije ponudila politički poziv da joj se pridruži na samitu u Vašingtonu.

"Veoma smo blizu našeg cilja", rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom u Vašingtonu, dodajući da će sledeći korak biti poziv nakon koga će uslediti eventualno članstvo, preneo je Rojters.

06.45 Bajden najavio novi paket pomoći SAD Ukrajini od 225 miliona dolara

Predsednik SAD Džozef Bajden najavio je tokom sastanka sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim novi paket pomoći SAD Ukrajini od 225 miliona dolara, saopštio je Stejt department.

Ovaj paket uključuje raketni sistem Patriot, municiju za nacionalne napredne raketne sisteme zemlja-vazduh, protivvazdušne rakete Stinger, municiju za raketne sisteme visoke pokretljivosti, artiljerijske metke 155 milimetara i 105 milimetara, rakete i opremu sa cevnim lansiranjem, optičkim tragom i žicom, protivoklopne sisteme Džavelin i AT-4, municiju za malokalibarsko oružje i drugu opremu.

Tanjug/AP/Susan Walsh

 

06.35 Fico: Članstvo Ukrajine u NATO je garant trećeg svetskog rata

Ulazak Ukrajine u NATO izazvao bi globalni sukob, ocenio je slovački premijer Robert Fico.

"Razumem želje Ukrajine, ona je suverena zemlja, ali članstvo Ukrajine u NATO-u je samo garancija trećeg svetskog rata", rekao je Fico u video snimku na Fejsbuku.

Fico je naveo da je dao instrukcije predstavnicima Slovačke na samitu da ponove da Ukrajina može ući u NATO samo kada ispuni sve kriterijume za članstvo i nakon što sve zemlje članice Alijanse daju svoj potpis, prenosi briselski portal Politiko.

Komentari su usledili samo nekoliko sati nakon što je slovačka delegacija na samitu NATO-a u Vašingtonu, podržala zajednički stav da je Ukrajina na "nepovratnom putu" ka pridruživanju Alijansi.

06.14 Moskva: Pronađena masovna grobnica u Avdejevki

Tela civila, uključujući i one sa tragovima mučenja, ekshumirana su u Avdejevki, izjavio je zamenik predsednika parlamenta DNR, koordinator humanitarnog centra Jedinstvena Rusija u Avdejevki, Sergej Prokopenko.

"U Avdejevki je ekshumirano nekoliko desetina tela, a prema našim podacima, među mrtvima je bilo onih koji su, po svemu sudeći, bili mučeni", rekao je Prokopenko za Tas.

Dodaje da se trenutno radi na utvrđivanju identiteta žrtava.

Komentari (0)

Evropa