Evropa

uživo RAT U UKRAJINI Kamiš: Poljska neće slati u Ukrajinu svoje vojnike čak ni u misije sprovođenja obuke

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/06/2024

-

09:24

RAT U UKRAJINI Kamiš: Poljska neće slati u Ukrajinu svoje vojnike čak ni u misije sprovođenja obuke
RAT U UKRAJINI Kamiš: Poljska neće slati u Ukrajinu svoje vojnike čak ni u misije sprovođenja obuke - Copyright Tanjug/AP/Russian Defense Ministry Press Service/Evgeniy Maloletka

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 856 dana. Najžešće borbe vode se u Pokrovskom, Harkovskom i Donjeckom pravcu. U vojnim operacijama se koristi sve razornije oružje, pa su tako ruske trupe prvi put u Harkovu upotrebile moćne vazdušne bombe FAB-500 sa modulom za planiranje i korekciju koje su od lansiranja do eksplozije preletele 65 kilometara. Su-34 nosi četiri od ovih bombi, od kojih svaka sadrži 300 kilograma eksploziva. Prema ruskoj vojsci, takve bombe omogućavaju izvođenje udara sa bezbedne udaljenosti od linije borbenog dodira. Postoji bojazan da će tokom leta Rusi proširiti svoju ofanzivu na jug Ukrajine, upozorava savetnik gradonačelnika Mariupolja Petr Andrjuščenko, koji je saopštio da se ruske trupe spremaju za akcije već tokom jula.

Ključni događaji:

  • Ruske trupe prvi put u Harkovu upotrebile moćne vazdušne bombe FAB-500
  • Stoltenberg: Vašingtonski samit će biti dobar i za NATO i za Ukrajinu
  • Golob: Slovenija i Ukrajina planiraju da uskoro finalizuju bilateralni bezbednosni sporazum
  • Medvedev: Zaplena ruske imovine razlog za objavu rata
  • Zelenski sa Fijalom razgovarao o novim paketima vojne pomoći za Ukrajinu

Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Dešavanja u Ukrajini pratite u našem LIVE blogu

18.51 U ruskom napadu na Dnjepar oštećena zgrada, ima povređenih

U ruskom raketnom napadu na Dnjepar oštećena su četiri sprata jedne zgrade, a povređeno je nekoliko osoba, saopštio je predsednik Dnjepropetrovskog regionalnog saveta Nikola Lukašuk.

''U Dnjepru je u napadu neprijatelja oštećena devetospratnica. Uništena su četiri sprata. Ima povređenih“, napisao je on na mreži Telegram. Prema njegovim rečima, sve službe već rade na licu mesta, prenosi Ukrinform.

18.33 Putin: Rusija će proizvoditi rakete srednjeg i manjeg dometa kao odgovor SAD

Moskva mora da započne proizvodnju raketa srednjeg i manjeg dometa, kako bi bila u mogućnosti da odgovori na akcije Vašingtona, rekao je danas ruski predsednik Vladimir Putin na operativnom sastanku sa članovima Saveta bezbednosti Rusije.

Tanjug/AP/Sergei Guneyev

 

"Mi smo 2019. godine saopštili da nećemo proizvoditi te rakete i da ih nećemo raspoređivati sve dok SAD ne budu raspoređivale te sisteme u nekom regionu sveta“, podsetio je Putin, prenosi RIA Novosti.

15.26 U ruskom granatiranju Donjecke oblasti poginulo četiri civila

Četiri civila su poginula, a tri su povređena kada je ruska vojska bacila vazdušne bombe na selo Njujork u Donjeckoj oblasti.

"U granatiranju Njujorka poginula su četiri civila, a tri su ranjena, uključujući i osmogodišnju devojčicu", saopštilo je Tužilaštvo Donjecke oblasti u objavi na Telegramu, prenosi Ukrinform.

Ujutro 28. juna 2024. godine, ruske okupacione snage su ponovo izvršile bombardovanje naselja Toreck koristeći KAB-250, navodi se u saopštenju.

Tanjug AP/Libkos

 

 

"Jedna granata pogodila je stambenu zgradu, uništivši deo petospratnice i ubila četiri civila starosti od 43 do 76 godina. Povređene su 39-godišnja žena i njena ćerka. Tužioci preduzimaju sve neophodne mere da dokumentuju ratne zločine koje su počinili predstavnici ruskih oružanih snaga", navodi se u saopštenju.

Ranije je saopšteno da su tri civila, uključujući i osmogodišnju devojčicu, povređena kada su ruske snage bacile vazdušne bombe na selo Njujork.

15.10 Šmihal: Ukrajina će raditi na tome da zapleni svu zamrznutu rusku imovinu

Kabinet ministara Ukrajine nastavlja rad na zapleni imobilisane ruske suverene imovine i imovine ruskih oligarha koji podržavaju agresiju Rusije na Ukrajinu, izjavio je danas ukrajinski premijer Denis Šmihal na sednici vlade.

"Ove godine Ukrajina će dobiti dodatnih 50 milijardi dolara od naših saveznika zahvaljujući korišćenju kamata od ruskih suverenih sredstava koja su zamrznuta u zapadnim zemljama. Ta odluka doneta je na samitu zemalja Grupe sedam. Za nas je ovo je pobednički, ali ipak međukorak. Radićemo na tome da konfiskujemo svu zamrznutu rusku suverenu imovinu i imovinu ruskih oligarha koji podržavaju ovu agresiju", naveo je Šmihal na Telegram kanalu, prenosi Ukrinform.

Prema njegovim rečima, Ukrajina i SAD potpisale su sporazum koji će Ukrajini omogućiti da ove godine dobije skoro 7,9 milijardi dolara finansijske podrške.

Ukrajina je takođe potpisala sporazum sa EU o privlačenju investicija u okviru programa "Ukraine Facility" za naredne četiri godine, podsetio je Šmihal, napominjući da su evropski partneri u okviru ovog programa Ukrajini obezbedili 1,9 milijardi evra.

Šmihal je takođe napomenuo da vlada očekuje da dobije 2,2 milijarde dolara od MMF-a, čiji će se Izvršni odbor sastati danas.

On je rekao da je po prvi put Ukrajina već prošla četiri revizije u okviru jednog programa sa MMF om.

"Zahvaljujući svim ovim sporazumima sa EU, MMF-om, SAD, Svetskom bankom, zemljama G7 i drugim našim saveznicima, vlada Ukrajine planira finansiranje budžetskog deficita ne samo ove, već i sledeće godine", rekao je premijer Ukrajine.

On je podsetio da je ovog meseca u Berlinu održana Konferencija o oporavku Ukrajine, na kojoj je zaključeno više od 100 međunarodnih sporazuma u ​​vrednosti od oko 16 milijardi evra.

"To su projekti u energetskom sektoru, odbrambenoj industriji, rekonstrukciji društvene i kritične infrastrukture. Konkretno, partneri će obezbediti više od milijardu dolara samo za obnovu i jačanje našeg energetskog sistema", rekao je on.

Kako je naveo, jedan od ključnih fokusa na konferenciji bili su novi programi za podršku ukrajinskom biznisu, novi investicioni projekti i koraci koji imaju za cilj obnavljanje ukrajinske privrede.

Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

 

14.34 Zelenski se sastao sa predsednicom Slovenije Natašom Pirc Musar

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski sastao se danas u Kijevu sa predsednicom Slovenije Natašom Pirc Musar i informisao je o pripremama za drugi samit mira. "Drago mi je da poželim dobrodošlicu predsednici Slovenije Nataši Pirc Musar u Ukrajinu na naš Dan ustava. Obavestio sam predsednicu o pripremama za drugi samit mira. Pripremamo grupe zemalja po tačkama Formule mira. Zajedno sa svima koji zaista žele mir moramo da razvijemo akcione planove za rešavanje svih bezbednosnih aspekata koje je narušila Rusija", naveo je Zelenski na platformi Iks.

On je zahvalio Sloveniji na nepokolebljivoj podršci i nedavnom paketu pomoći Ukrajini. Tokom posete Ukrajini, Pirc Musar je odala počast ukrajinskim žrtvama u Kijevu i u Buči.

14.13 Tusk: Sporazum Poljske sa Ukrajinom verovatno pre samita NATO u Vašingtonu

Poljska će gotovo sigurno, pre NATO samita u Vašingtonu, potpisati bilateralni bezbednosni sporazum sa Ukrajinom, izjavio je danas poljski premijer Donald Tusk. On je rekao da će pre NATO samita u Vašingtonu, koji počinje 9. jula, u Varšavi biti održani razgovori sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, prenosi Rojters.

"Moram, zajedno sa ministrom odbrane, da utvrdim kako možemo nastaviti da pomažemo Ukrajini, ali tako da ne oslabimo odbrambene sposobnosti Poljske. Postoji 99 odsto šansi da ćemo potpisati ovaj sporazum sa predsednikom Zelenskim (pre samita u Vašingtonu)", rekao je Tusk u razgovoru novinarima.

12.58 Finska najavila slanje oružja u vrednosti od 159 miliona evra

Finska je 28. juna objavila svoj 24. paket vojne pomoći Ukrajini, koji se sastoji od odbrambenog materijala u vrednosti od oko 159 miliona evra (170 miliona dolara).

Ukupan iznos vojne pomoći koju je Finska pružila Ukrajini sada iznosi 2,2 milijarde evra (2,3 milijarde dolara), saopštilo je finsko Ministarstvo odbrane.

Prema Institutu za svetsku ekonomiju Kila (IfV Kiel), koji prati međunarodnu pomoć Ukrajini,

Finska je takođe obezbedila 239 miliona evra (255 miliona dolara) humanitarne i finansijske podrške do kraja aprila 2024.

"Finska je posvećena podršci Ukrajini u njenoj borbi protiv neopravdanog napada Rusije. Ne radi se samo o Ukrajini, već na kraju i o pravu svih slobodnih naroda na postojanje. Mi Finci smo iz sopstvene istorije naučili koliko je ovo pitanje važno", rekao je finski ministar odbrane Anti Hakanen.

Ministarstvo je saopštilo da se iz bezbednosnih razloga ne može precizirati konkretan sadržaj paketa pomoći i vreme njegove isporuke.

11.50 IAEA: Uništena stanica za praćenje radijacije u blizini NE Zaporožje

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je da je ove nedelje usled granatiranja i vatre uništena spoljna stanica za praćenje radijacije na 16 kilometara od nuklearne elektrane Zaporožje. On je primetio da je ovo dodatno umanjilo efikasnost mogućnosti otkrivanja i merenja bilo kakvog radioaktivnog ispuštanja tokom vanrednih situacija, navodi se na sajtu IAEA.

Napominje se da je od početka 2022. godine nekoliko stanica za praćenje radijacije u zoni od 30 kilometara oko Zaporoške nuklearne elektrane u različito vreme bilo van pogona zbog oštećenja od granatiranja. Trenutno su u funkciji 4 od 14 stanica.

Russian Defense Ministry Press Service via AP, File

 

11.38 Kamiš: Poljska neće slati u Ukrajinu svoje vojnike čak ni u misije sprovođenja obuke

 Poljska neće slati svoju vojsku u Ukrajinu čak ni u misije sprovođenja vojne obuke, izjavio je danas zamenik poljskog premijera i ministar odbrane Poljske Vladislav Kosinjak Kamiš.

"Znam da bi neke zemlje želele da odu u Ukrajinu u misije sprovođenja vojne obuke. Stav Poljske je sledeći: već smo obučili više od 20.000 vojnika u Poljskoj i to je išlo dobro. Nastavićemo to da radimo i dalje", rekao je Kamiš u intervjuu za Poljski radio, prenosi RIA Novosti.

09.32 Pogođen rezervoar benzina u Tambovskoj oblasti, ruska strana tvrdi da je presrela 25 dronova

Ukrajinska bespilotna letelica je jutros pogodila rezervoar benzina u Tambovskoj oblasti u centralnoj Rusiji, saopštio je danas guverner te ruske oblasti Maksim Jegorov.

Prema njegovim rečima, napad je u 04.35 sati izazvao mali požar, koji je ugašen.

U napadu nije bilo žrtava, javlja AFP.

Rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je tokom noći presrelo 25 ukrajinskih dronova.

Tanjug/AP/Tomer Neuberg

 

09.24 Bardela: Podržaću Ukrajinu, ali eskalacija sa Rusijom se mora izbeći

Jedan od lidera francuske desnice, predsedavajući Nacionalnog okupljanja Žordan Bardela izjavio je sinoć da će podržati Ukrajinu, ali da se nuklearni rat sa Rusijom mora izbeći. Tokom televizijske debate sa francuskim premijerom Gabrijelom Atalom i liderom socijalista Olivijeom Forom, Bardela je obećao da njegova stranka neće dozvoliti Rusiji da "apsorbuje" Ukrajinu ako dođe na vlast nakon vanrednih parlamentarnih izbora koji počinju u nedelju, 30. juna.

"Ako krajnja desnica uspe da formira vladu, to će sprečiti ruski imperijalizam da proguta savezničku državu poput Ukrajine. Moj stav o ovom sukobu je veoma jednostavan... Ovo je stav podrške Ukrajini i izbegavanja eskalacije sa Rusijom, koja je, podsećam, nuklearna sila", rekao je Bardela, prenosi France 24.

07.50 Medvedev: Zaplena ruske imovine razlog za objavu rata

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev pozvao je međunarodnu zajednicu da ne podržava zaplenu ruske imovine u korist Ukrajine, kako bi izbegla optužbe za saučesništvo. Prema njegovim rečima, kada se zapleni imovina, Rusija ima pravo na "kolektivnu samoodbranu".

07.45 Golob: Slovenija i Ukrajina planiraju da uskoro finalizuju bilateralni bezbednosni sporazum

Slovenija i Ukrajina planiraju da uskoro finalizuju bilateralni bezbednosni sporazum, a potpisivanje će verovatno biti organizovano u julu, izjavio je slovenački premijer Robert Golob posle razgovora sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim na marginama samita EU.

Tanjug/STA/BOŠTJAN PODLOGAR

 

07.35 Savetnik gradonačelnika Marijupolja upozorio na početak letnje ofanzive ruske vojske

Savetnik gradonačelnika Marijupolja Petr Andrjuščenko saopštio je juče da se ruske trupe spremaju za ofanzivu na jugu, koja bi trebalo da počne krajem jula.

"Rusi nastavljaju da gomilaju resurse u blizini okupiranog Marijupolja, što se može smatrati znakom pokušaja Oružanih snaga Rusije da dalje izvedu napade na Ugledar u Donjeckoj oblasti i Zaporošku oblast u celini", rekao je on za TV kanal Kijev-24.

07.20 Ruske trupe prvi put u Harkovu upotrebile moćne vazdušne bombe FAB-500

Ruske snage su prvi put tokom napada na Harkov lansirale moćne avionske bombe FAB-500 sa modulom za planiranje i korekciju, izjavio je glavni regionalni tužilac za Harkov Aleksandar Filčakov.

"Dvostruko su moćnije od KAB i FAB-250, koje su ranije svakodnevno korišćene za bombardovanje Harkova", rekao je Filčakov.

Prema njegovim rečima, dve vazdušne bombe su ispaljene sa lovca Su-34 u blizini sela Majskoje u Belgorodskoj oblasti, a od mesta ispuštanja do tačke udara je 65 kilometara, prenosi Strana.ua.

07.10  Zelenski sa Fijalom razgovarao o novim paketima vojne pomoći za Ukrajinu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sastao se u Briselu sa predsednikom Češke Petrom Fijalom, sa kojim je razgovarao o novim paketima pomoći za Kijev preko češke inicijative za naoružavanje Ukrajine artiljerijskim granatama.

Lideri su razgovarali o daljoj implementaciji ove inicijative i zajedničkim naporima sa partnerima da se obezbedi odgovarajuća količina municije, navedno je na zvaničnoj veb-stanici ukrajinskog predsednika.

Komentari (0)

Evropa