Evropa

uživo RAT U UKRAJINI Kijev oborio 19 dronova: U napadu na Lavov povređena najmanje jedna osoba, oštećena višespratnica

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/06/2024

-

08:38

RAT U UKRAJINI Kijev oborio 19 dronova: U napadu na Lavov povređena najmanje jedna osoba, oštećena višespratnica
RAT U UKRAJINI Kijev oborio 19 dronova: U napadu na Lavov povređena najmanje jedna osoba, oštećena višespratnica - Copyright Tanjug AP/Andriy Andriyenko

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 847 dana. Rusija je raspisala poternice za bivšim zamenikom ministra odbrane Ukrajine Petrom Mehedom i bivšim zamenikom načelnika Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine Viktorom Bokijem koji su u odsustvu optuženi za ratne zločine u Donbasu u Ukrajini. Predsednik Rusije Vladimir Putin stigao je u Pjongjang gde ga je dočekao lider Severne Koreje, Kim Džong Un sa kojim će razgovarati o brojnim temama. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i predsednica parlamenta Litvanije Viktorija Čmilite-Nilsen razgovarali su o potrebama za jačanjem odbrambenih sposobnosti Ukrajine tokom njene zvanične posete Kijevu. 

Ključni događaji:

  •  Rusija raspisala poternicu za dvojicom ukrajinskih zvaničnika 
  • Zelenski razgovarao sa predsednicom litvanskog parlamenta o jačanju odbrane Ukrajine
  • Novi mađarski članovi EPP-a protive se slanju oružja Ukrajini
  • Naftogas: Ukrajina ima devet milijardi kubnih metara gasa u podzmenim skladištima

 

           Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

            Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

 

18.44 Podoljak: Sporazum Rusije i Severne Koreje poništava sankcije Pjongjangu

Pomoćnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak izjavio je danas da sporazum o partnerstvu između Rusije i Severne Koreje poništava sva ograničenja koja je međunarodna zajednica nametnula Pjongjangu.

"Potpisivanje 'strateškog vojnog partnerstva' je jednostrano i najdrskije poništavanje čitavog paketa međunarodnih odluka, rezolucija i ograničenja nametnutih (DPRK) Severnoj Koreji", rekao je Podoljak na Iksu.

14.51 Ukrajina pokrenula nacionalni registar seksualnih napada koje su počinile ruske snage

Ukrajinske vlasti pokrenule su nacionalni registar za dokumentovanje slučajeva seksualnog nasilja koje su navodno počinile ruske snage, izjavila je danas ukrajinska tužiteljka Viktorija Litvinova. Zamenica glavnog tužioca Litvinova rekla je za AP da je registar kreiran na osnovu pilot projekta koji je već rezultirao osudama za pet osoba. Odbila je da komentariše detalje slučajeva. Ona je rekla da su od početka rata u Ukrajini u februaru 2022. godine, registrovana 303 slučaja seksualnog nasilja, pri čemu su 112 muškarci, a 191 žene. Neke od žrtava su pretrpele višestruke napade, rekla je ona.

Vladini zvaničnici su rekli da bi registar mogao da se koristi za podnošenje zahteva za finansijsku kompenzaciju za žrtve iz Rusije u budućnosti.

14.09 Peskov: Netačne optužbe da Rusija i Severna Koreja grade antizapadni savez

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da su "potpuno netačne" optužbe da Rusija i Severna Koreja grade antizapadni savez.

"Praktično sve što oni (Zapad) rade je, na ovaj ili onaj način, upereno protiv nas (Rusije). A mi, naprotiv, gradimo odnose, posebno sa našim susedima. Ne protiv bilo koga, već u korist nas samih. U korist interesa naroda naše dve zemlje. Rusko-korejska saradnja nije usmerena ni protiv 'trećih zemalja'", rekao je Peskov za list Izvestija, prenosi Tass.

Valery Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Zapad je optužio Severnu Koreju da isporučuje oružje Rusiji kako bi pojačala svoje snabdevanje oružjem zbog rata u Ukrajini. Rusija i Severna Koreja ranije danas su potpisale Sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu nakon razgovora delegacija dve zemlje uz učešće predsednika Rusije Vladimira Putina i severnokorejskog predsednika Kima Džong Una.

Kim je napomenuo je da su sklapanjem novog sporazuma Rusija i Severna Koreja svoje savezničke odnose podigle na novi visok nivo. Putin je juče stigao u posetu Severnoj Koreji, koju je poslednji put posetio 2000. godine. Kim je posetio Rusiju od 12. do 17. septembra kada je i pozvao Putina da poseti Pjongjang.

13.05 Bardela podržava Ukrajinu, ali je protiv slanja raketa dugog dometa

Lider francuske krajnje desnice Žordan Bardela izjavio je danas da podržava pravo Ukrajine da se brani od Rusije, ali da, ako bude izabran za premijera, neće obezbediti Kijevu rakete koje bi mu omogućile da pogodi teritoriju Rusije. On je rekao i da će se pridržavati obaveza Francuske prema NATO ako postane premijer, preneo je Rojters.

Tanjug/AP/Lewis Joly

 

"Želim da Ukrajina ima na raspolaganju municiju i opremu koja joj je potrebna da se održi na frontu, ali moja crvena linija se neće promeniti, a to je slanje opreme koja bi mogla da ima posledice eskalacije u istočnoj Evropi", rekao je Bardela novinarima na sajmu oružja u blizini Pariza.

11.17 Danska objavila novi paket pomoći za Ukrajinu fokusiran na avione F-16 i odbrambenu industriju

Danska je 18. juna objavila svoj 19. paket pomoći Ukrajini, uključujući finansijsku podršku ukrajinskoj odbrambenoj industriji, opremu za borbene avione F-16 i donacije iz danskih vojnih zaliha, javlja "Kyiv Independent".

Planirano je da prvi danski F-16 stignu u Ukrajinu ovog leta. Kijev očekuje da dobije avione i iz Holandije, Belgije i Norveške. Kao deo posvećenosti Kopenhagena podršci Ukrajini u narednih 10 godina, zemlja je razvila model donacije preko ukrajinske odbrambene industrije kako bi pomogla direktnom razvoju ukrajinske vojne proizvodnje.

Ovaj, 19. paket će omogućiti korišćenje sume od 1,2 milijarde danskih kruna (preko 170 miliona dolara) dodeljenih u okviru dva najnovija paketa za brzo zadovoljavanje potreba Ukrajine.

Prve donacije bi trebalo da počnu ovog leta.

"Evropa je u sudbonosnom trenutku. Rat Rusije protiv Ukrajine traje više od dve godine, a situacija na bojnom polju je strašna", rekao je danski ministar spoljnih poslova Lars Loke Rasmusen.

"Ulaganje u ukrajinsku odbrambenu industriju je efikasan i održiv način da se podrži ukrajinska borbena sposobnost, i ovde i sada i dugoročno", rekao je on.

Danska je već izdvojila 64,8 milijardi danskih kruna (preko 9 milijardi dolara) vojne pomoći u okviru svog fonda za Ukrajinu za period od 2023. do 2028. godine, prenosi "Kyiv Independent".

profimedia

 

09.15 Putin i Kim u Pjongjangu: "Severna Koreja će podržati sve političke odluke Rusije"

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je danas sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom u Pjongjangu. Putin je istakao da Moskva visoko ceni doslednu i stalnu podršku Severne Koreje, uključujući i podršku ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji.

Putin je rekao da je spreman novi temeljni dokument koji će činiti osnovu odnosa Moskve i Pjongjanga dugi niz godina. Više o sastanku dva lidera pročitajte u odvojenom tekstu OVDE.

08.35 Kijev tokom noći oborio 19 dronova

PVO sistemi  Ukrajine uništili su 19 od 21 dronova koje je Rusija lansirala preko noći na više regiona, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage, prenosi Ukrininfo.

Tanjug/AP

 

08.12 Napad na Lavov, oštećena višespratnica

Najmanje jedna osoba je povređena u ruskom napadu dronovima na Lavovsku oblast, tvrde ukrajinski zvaničnici, ističući da je oštećana višespratnica, prenosi Reuters.  Regionalni načelnik Lavova Maksim Kozicki izjavio je da su svih pet ruskih dronova uništili ukrajinski PVO sistemi.

Tanjug/AP

 

07.30 Zaharova: Najveći problem Evrope je zavisnost od SAD

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je danas da su evropske zemlje potpuno zavisne od Sjedinjenih Američkih Država, što je, kako je navela najveći problem za Evropu.

Ona je trenutnu situaciju uporedila sa starorimskim izrazom "amicus populi Romani", (prijatelji rimskog naroda). To znači, dodala je Zaharova, da su države odustale od svog suvereniteta i postale potpuno zavisne od Rima, ali su se mogle nazvati prijateljima Rima.

"Danas je lista 'američkih prijatelja' prilično velika. Sastoji se od svih onih koji ne misle o svojim građanima, već sprovode volju koja im se nalaže iz inostranstva. I upravo je ovo najveća nesreća Evropljana, a ne Rusija i njen narod", napisala je Zaharova na Telegram kanalu.

 

07.13 Nebenzja: Učešće predstavnika UN na samitu o Ukrajini je u suprotnosti sa Poveljom

Učešće predstavnika UN na samitu o Ukrajini, koji je prošlog vikenda održan u Švajcarskoj, predstavlja kršenje Povelje svetske organizacije, poručio je ruski stalni predstavnik pri UN Vasilij Nebenzja tokom sastanka Saveta bezbednosti UN o Ukrajini.

"Žao nam je što su na ovom skupu učestvovali predstavnici Sekretarijata UN, lukavo nazvavši to učešće u svojstvu posmatrača. To je neprihvatljivo u skladu sa članom 100 Povelje UN", naglasio je on povodom učešća zamenice generalnog sekretara UN za politička pitanja i izgradnju mira Rozmeri Dikarlo na samitu o Ukrajini, prenosi RIA Novosti.

Nebenzja je pozvao zapadne zemlje, "pre nego što bude prekasno", da slede ruski mirovni predlog za rešavanje ukrajinske krize.

"Ruski predlog nije usmeren na zamrzavanje sukoba, već na njegov pravi kraj, to će omogućiti da se ova tragična stranica u istoriji okrene i postepeno, korak po korak, vrate odnosi poverenja i dobrosusedstva između Rusije i Ukrajine i Evrope", istakao je Nebenzja.

Ali to, kako je naveo, zahteva suštinske promene pravca razmišljanja zapadnih političkih elita, njihovo fundamentalno odbijanje da koriste ukrajinski projekat protiv Rusije, odbijanje agresivne militarističke politike NATO-a, povratak normalnom, detaljnom dijalogu o celokupnom kompleksu globalne bezbednosti, uz obavezno razmatranje interesa svih država članica.

"To je jedini način da se izbegne dalja eskalacija, apelujemo na to da sledite taj put pre nego što bude prekasno", rekao je Nebenzja na sastanku Saveta bezbednosti.

profimedia

 

06.45 Novi mađarski članovi EPP-a protive se slanju oružja Ukrajini

Novoizabrani poslanik u Evropskom parlamentu i mađarski opozicionar u usponu Peter Mađar izjavio je juče da, iako podržava pravo Ukrajine da brani svoju teritoriju, Mađarska neće slati "vojsku ili oružje" Kijevu.

"Delimo stav vlade: Nećemo slati vojnike ili oružje u Ukrajinu iz Mađarske. Poznata vam je osetljiva situacija Mađarske u tom ratu", rekao je Mađar novinarima.

06.40 Zelenski razgovarao sa predsednicom litvanskog parlamenta o jačanju odbrane Ukrajine

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i predsednica parlamenta (Sejma) Litvanije Viktorija Čmilite-Nilsen razgovarali su juče o potrebama za jačanjem odbrambenih sposobnosti Ukrajine, saopštio je Zelenski na Telegram kanalu.

On je zahvalio Litvaniji na političkoj podršci, vojnoj i humanitarnoj pomoći, kao i učešću u primeni ukrajinske formule mira.

Predsednica litvanskog parlamenta Viktorija Čmilite-Nilsen juče je doputovala u zvaničnu posetu Ukrajini.

06.30 Rusija raspisala poternicu za dvojicom ukrajinskih zvaničnika 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije raspisalo je poternice za bivšim zamenikom ministra odbrane Ukrajine Petrom Mehedom i bivšim zamenikom načelnika Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine Viktorom Bokijem koji su u odsustvu optuženi za ratne zločine u Donbasu u Ukrajini. 

Prema ruskom Istražnom komitetu, oni su bili glavni rukovodioci takozvane antiterorističke operacije u Donbasu u kojima je ubijeno ili ranjeno 165 ljudi, a uništeno je ili oštećeno više od 87 objekata civilne infrastrukture.

Mehed je bio zamenik ministra odbrane Ukrajine od proleća 2014. do septembra 2015. godine. Bokij je bio zamenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine od 2015. do 2024. godine.

06.20 Naftogas: Ukrajina ima devet milijardi kubnih metara gasa u podzmenim skladištima

Ukrajina je upumpala ove sezone 1,6 milijardi kubnih metara prirodnog gasa u svojim podzemnim skladištima i ukupna količina gasa sada iznosi devet milijardi kubnih metara, saopštila je državna kompanija za naftu i gas Naftogas.

Izvršni direktor Naftogasa Aleksij Černišov rekao je da je taj obim u skladu sa pripremama za sledeću grejnu sezonu, prenosi Rojters.

"Sva naša preduzeća nastavljaju da rade normalno", rekao je Černišov.

 

Komentari (0)

Evropa