Evropa

RAT U UKRAJINI U ruskom raketnom napadu na Krivi Rog ubijeno osmoro, više od 20 ranjeno

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Guardian

12/06/2024

-

07:19

RAT U UKRAJINI U ruskom raketnom napadu na Krivi Rog ubijeno osmoro, više od 20 ranjeno
RAT U UKRAJINI U ruskom raketnom napadu na Krivi Rog ubijeno osmoro, više od 20 ranjeno - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky/Evgeniy Maloletka/Russian Defense Ministry Press Service

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 839 dana. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u Nemačkoj se sastao sa kancelarom Olafom Šolcom, a u Bundestagu je održao vatren govor. Zahvalio se Nemcima na podršci od početka ruske invazije, ali je naišao na neprijatnos jer su nemački desničari odbili da ga pozdrave aplauzom. Predsednik Ukrajine je zatražio pomoć za obnovu uništenih energetskih objekata, a pozvao je i da saveznici obezbede Kijevu potrebno naoružanje. U Rusiji je za to vreme počela druga faza vežbe nestrateških nuklearnih snaga, na kojoj učestvuje i vojska Belorusije, dok je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao da Zapad igra na "nuklearnu kartu". 

Ključni događaji:

  • Fon der Lajen: Ukrajini uskoro 3,4 milijardi evra, pristupni pregovori krajem juna
  • Nemački desničari odbili da aplaudiraju Zelenskom u Bundestagu
  • Zelenski: Vreme je da savezici obezbede Ukrajini svo neophodno oružje
  • Lavrov: Zapad pokušava da igra na nuklearnu kartu

             Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Dešavanja u Ukrajini pratite u našem LIVE blogu

22.45 G7 šalje 50 milijardi dolara profita zamrznute ruske imovine u Ukrajinu

G7 je postigla dogovor da Ukrajini obezbedi 50 milijardi dolara do kraja godine koristeći profit od zamrznute ruske imovine, saopštilo je danas francusko predsedništvo.

U utorak  je objavljeno da će G7 stvoriti fond za podršku Ukrajini koristeći prihode od zamrznute ruske imovine, podseća "Kyiv independent".

Fond će navodno biti kreiran u okviru međunarodne organizacije kao što je Svetska banka, uz doprinose u obliku zajmova za ''izuzetno ubrzanje prihoda“.

Dok su zapadne zemlje zamrzle 300 milijardi dolara ruske imovine, one mogu da pristupe samo prihodu koji generišu ova sredstva, otprilike 3,2 milijarde dolara godišnje.

Osnivanjem fonda sa zajmovima koji će se otplaćivati koristeći ovaj prihod, zemlje mogu ponuditi trenutnu podršku Ukrajini iznad ovog iznosa.

Francuski zvaničnik, koga citiraju mediji, upozorio je da ''ako iz nekog razloga odmrznuta ruska imovina ili prihod od ruske imovine ne budu dovoljni za finansiranje zajma, onda ćemo morati da razmislimo kako da podelimo teret tog zajma".

SAD su predložile potpunu zaplenu ruske imovine u skladu sa nedavno usvojenim REPO aktom, dok je EU oklevala, strahujući od pravnih i fiskalnih zamki kao posledica te konfiskacije. Umesto toga, Brisel nastoji da iskoristi neočekivani prihod od zamrznute imovine i usmeri ih u Kijev. Dve trećine zamrznutih sredstava nalazi se u Evropskoj uniji, a veći deo drži belgijska klirinška kuća Euroclear.

EU je već uspostavila okvir za slanje investicionih prihoda od ovih sredstava u Ukrajinu, a evropske članice G7 za sada ne planiraju da učestvuju u novom programu.

AP Photo/Gregorio Borgia, Pool

 

22.13 Stoltenberg: NATO će prilagoditi svoje sposobnosti nakon nuklearne pretnje iz Rusije

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg govorio je danas o naporima Alijanse da prilagodi svoje sposobnosti trenutnim sigurnosnim pretnjama, uzimajući u obzir, kako je rekao, najnoviju nuklearnu retoriku i vežbe Rusije.

Razgovarajući sa novinarima pre dvodnevnog sastanka ministara odbrane NATO-a u Briselu, na kojem će se održati sastanak o nuklearnim planovima Alijanse, nazvao je nuklearno oružje NATO-a "poslednjim obezbeđenjem sigurnosti" i sredstvom za očuvanje mira.

Kako navodi "Reters", iako je poznato da SAD raspolažu nuklearnim bombama na nekoliko lokacija u Evropi, NATO retko javno govori o tom oružju.

Raspravljajući o onome što je nazvao "trajnom adaptacijom" nuklearnog arsenala NATO, Stoltenberg je rekao da je Holandija u junu proglasila prve avione F-35 spremnim da nose nuklearno oružje i rekao da SAD modernizuju svoje nuklearno oružje u Evropi.

Opisao je povećanu rusku aktivnost u vezi sa njenim nuklearnim sposobnostima.

"Ono što smo videli tokom poslednjih godina i meseci je opasna nuklearna retorika sa ruske strane... Takođe vidimo i neke vežbe, nuklearne vežbe sa ruske strane", rekao je.

Tanjug/AP/Petr David Josek

 

19.56 Bajden u Italiji potpisuje novi bezbednosni sporazum s Kijevom

Američki predsednik Džo Bajden potpisaće u četvrtak novi bezbednosni sporazum sa Ukrajinom kako bi obećao američku dugoročnu podršku toj zemlji, tokom sastanka sa liderima G7 u Italiji, rekao je visoki američki zvaničnik.

Bajden je danas otputovao u Italiju u cilju povećavanja pritiska na Rusiju zbog rata u Ukrajini, ali i na Kinu zbog njene podrške Moskvi i industrijskih kapaciteta te zemlje, piše "Reuters".

Sporazum će jasno pokazati da će ''naša podrška trajati dugo u budućnosti... posebno u odbrambenom i bezbednosnom prostoru“, rekao je savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

''Potpisivanjem ovog sporazuma takođe ćemo poslati Rusiji signal o našoj rešenosti. Ako Vladimir Putin misli da može da preživi koalicije koje podržavaju Ukrajinu, on greši“, rekao je Salivan. Sporazum će uključivati obavezu saradnje sa Kongresom SAD na finansiranju Ukrajine u budućnosti, ali se neće obavezati na korišćenje američkih snaga na terenu, dodao je Salivan.

Prema Si-En-Enu (CNN), bezbednosni sporazum će obavezati SAD na 10 godina da nastave obuku ukrajinskih oružanih snaga, prošire saradnju u proizvodnji naoružanja i vojne opreme, nastave da pružaju vojnu pomoć i jačaju razmenu obaveštajnih podataka.

Kao deo sporazuma, SAD će obećati da će održati konsultacije sa Ukrajinom odmah nakon budućeg ruskog napada kako bi odredile sledeće korake.

Tanjug/AP

 

19.15 Zaharova: Agresivne akcije SAD neće ostati bez odgovora Rusije

Komentarišući nove sankcije koje su SAD uvele Rusiji, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova poručila je da agresivne američke akcije neće ostati bez odgovora Rusije.

"Kao i uvek u ovakvim slučajevima, Rusija neće ostaviti takve agresivne američke akcije bez odgovora", rekla je Zaharova, prenosi TASS.

Prethodno su američko ministarstvo spoljnih poslova i ministarstvo finansija nametnuli nove sankcije za više od 30 osoba i više od 200 pravnih lica iz Rusije i Kine.

Konkretno, na listu američkih sankcija su dospele kompanije RusGazDobycha, Arktik LNG-1, Arktik LNG-3 i Moskovska berza.

Tanjug/AP/Evgenia Novozhenina

 

18.14 Ministarstvo finansija SAD proširuje sankcije kako bi otežalo rusku ratnu proizvodnju

Američko Ministarstvo finansija danas je objavilo nove sankcije za više od 300 subjekata i pojedinaca s ciljem da se Rusiji onemogući pristup proizvodima i uslugama potrebnim za održavanje vojne proizvodnje za rat u Ukrajini, uključujući desetine kineskih dobavljača.

Ovo saopštenje, zajedno sa novim ograničenjima izvoza poluprovodnika i druge tehnološke robe Ministarstva trgovine, objavljeno je uoči samita lidera G7 u Italiji, gde će napori da se obuzda rastuća ratna ekonomija Rusije biti glavna tema razgovora.

Američki zvaničnici su izrazili sve veću zabrinutost zbog sposobnosti Rusije da nabavi poluprovodnike, optičku opremu, softver i druge proizvode potrebne za proizvodnju naprednih sistema naoružanja uprkos prethodnim sankcijama, prenosi "Reuters".

Tanjug/AP/Patrick Semansky

 

17.50 U ruskom raketnom napadu na Krivi Rog ubijeno osmoro, više od 20 ranjeno

U ruskom raketnom napadu da ukrajinski grad Krivi Rog ubijeno je osmoro ljudi, dok je više od 20 ranjeno, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručio je da je ovaj napad dokaz da Kijev, zajedno sa partnerima, mora da radi na ojačavanju protivvazdušne odbrane, prenosi Unian.

Ukrajinska agencija navodi da su ruske snage izvele kombinovani napad na Ukrajinu, koristeći rakete koje se sa zemlje lansiraju na ciljeve u vazduhu i na kopnu, kao i jurišne bespilotne letelice, dok je jedna od glavnih meta napada bila ukrajinska prestonica.

13.33 Masovni ruski vazdušni udar na ukrajinski vojni aerodrom

Ruska vojska je izvela masovni udar na ukrajinski vojni aerodrom, saopštilo je danas rusko ministarstvo odbrane.

"Oružane snage Ruske Federacije izvele su jutros grupni udar visokopreciznim vazdušnim i zemaljskim naoružanjem dugog dometa, kao i bespilotnim letelicama na vojni aerodrom i infrastrukturu vazdušne baze oružanih snaga Ukrajine", navodi se u saopštenju ruskog MO, prenosi RIA Novosti.

13.10 Putin je čestitao građanima Dan Rusije

Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je danas građanima Dan Rusije i poručio da je ruski narod uvek savladavao sve teškoće, prepreke i nedaće i uvećavao veličinu otadžbine.

On je na ceremoniji dodele državnih nagrada u Kremlju naglasio da se u Rusiji taj praznik obeležava sa poštovanjem prema ruskoj vekovnoj istoriji, zavetu njenih predaka, njihovih dostignuća i pobeda, prenose Ria novosti.

11.57 SAD šalju Ukrajini još jedan raketni sistem "Patriot"

Sjedinjene Američke Države poslaće Ukrajini još jedan raketni sistem "Patriot", izjavila su dva američka zvaničnika, odgovarajući na pozive Kijeva za veću protivvazdušnu odbranu zbog napada na severoistočni region Harkova.

Zvaničnici su rekli da je američki predsednik Džozef Bajden odobrio taj potez i da bi to bio drugi raketni sistem "Patriot" koji su Sjedinjene Američke Države dale Ukrajini, preneo je danas AP. Dvojica američkih zvaničnika govorila su pod uslovom anonimnosti, jer odluka, o kojoj je prvi pisao Njujork tajms, nije zvanično objavljena. 

11.27 Orban: Nećemo blokirati NATO odluke, ali sve akcije van teritorije alijanse mogu biti isključivo dobrovoljne

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je da ta zemlja neće blokirati odluke NATO-a koje se odnose na misiju podrške Ukrajini, ali i da sve vojne akcije van teritorije Severnoatlantske alijanse mogu biti samo dobrovoljne, prenosi mađarski portal Index.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Budimpešti s Orbanom, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je izjavio da mađarski fondovi i osoblje neće biti korišćeni za podršku Ukrajini, navodi Rojters. 

"Na samitu Alijanse, očekujem da saveznici donesu odluku o podršci NATO-a bezbednosti i pružanju obuke za ukrajinsku vojsku", rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je rekao da ga je Orban uverio da se neće protiviti naporima da se ide napred, prenosi Rojters.

Tanjug/AP/Zoltan Mathe/MTI

 

Orban je, kako prenosi Index.hu, rekao da Mađarska ispunjava svoje obaveze prema NATO-u. Stoltenberg boravi u Mađarskoj kako bi s Orbanom razgovarao pre svega o rusko-ukrajinskom ratu, ali i o dnevnom redu samita NATO koji će se održati u julu. 

Sve vojne akcije van teritorije NATO-a mogu biti samo dobrovoljne zasnovane na pravilima NATO-a, rekao je Orban.

Što se tiče rusko-ukrajinskog rata, on je rekao da se stav Mađarske razlikuje od stava ostalih, navodi Index. Stoltenberg je rekao da je Mađarska uvek bila cenjena članica NATO-a

09.18 Rusija počela drugu fazu vežbi nuklearnih snaga sa "iskanderima"

Ruske vežbe nestrateških nuklearnih snaga, u kojima učestvuju Lenjingradski vojni okrug i mornarica, uključuju rakete "iskander", saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

Ministarstvo je objavilo na Telegramu da osoblje raketne formacije Lenjingradskog vojnog okruga uvežbava zadatke borbene obuke, što uključuje pribavljanje municije za operativno-taktički raketni sistem "iskander-M", prenela je agencija RIA Novosti.

Navodi se da će posade brodova uključene u obuku opremiti krstareće rakete specijalnim bojevim glavama za obuku.

Rusija je u utorak saopštila da je započela drugu fazu vežbi raspoređivanja taktičkog nuklearnog oružja zajedno sa beloruskim trupama.

07.18 Gladkov: Jedan civil poginuo u ukrajinskom granatiranju Belgorodske oblasti

Jedan civil je poginuo, a tri osobe su ranjene u ukrajinskom granatiranju u gradu Šebekino u ruskoj Belgorodskoj oblasti, rekao je guverner te oblasti na granici s Ukrajinom.

"Muškarac je preminuo od zadobijenih rana na licu mesta pre dolaska hitne pomoći", rekao je Vjačeslav Gladkov u objavi na Telegramu dodajući da su dve ranjene osobe prebačene u lokalne bolnice.

Prema njegovim rečima, u granatiranju višecevnim raketnim sistemima oštećeno je i šest stambenih kuća i 11 stambenih zgrada.

Rojters nije mogao nezavisno da proveri izveštaj o ukrajinskom napadu a zasad nema komentara iz Ukrajine.

AP/Evgeniy Maloletka

 

07.10 Rusija napala Kijev krstarećim i balističkim projektilima i dronovima

Rusija je rano jutros napala Kijev krstarećim i balističkim projektilima i dronovima, a prema preliminarnim podacima, u tim napadima nije bilo povređenih i nije pričinjena šteta, saopštila je ukrajinska vojska.

Ukrajinski sistemi protivvazdušne odbrane uništili su svo vazdušno oružje koje je jutros lansirala Rusija na Kijev, napisao je šef kijevske vojne uprave Sergej Popko.

Svedoci su rekli za Rojters da su čuli nekoliko eksplozija koje su zvučale kao delovanje ukrajinske protivvazdušne odbrane.

Nema informacija da li je u ruskim napadima pričinjena šteta u Kijevskoj oblasti. Upozorenje o vazdušnom napadu trajalo je nekoliko sati širom Ukrajine, uključujući pogranične regione na granici sa Poljskom.

Operativna komanda poljskih oružanih snaga objavila je na platformi X da su poljski i saveznički avioni aktivirani iz predostrožnosti, što je čest slučaj kada Rusija sprovodi vazdušne  napade na zapadne regione Ukrajine.

07.00 Nemački desničari odbili da aplaudiraju Zelenskom u Bundestagu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski govorio je u nemačkom parlamentu o sukobu s Rusijom i potrebi za ujedinjenom Evropom, nakon čega je dobio gromoglasni aplauz od prisutnih, osim od članova desničarske stranke Alternativa za Nemačku (AfD).

Većina AfD poslanika nije prisustovala sednici na kojoj je govorio Zelenski, dok su članovi koji su bili u Bundestagu imali skamenjeni izraz lica, prenosi Guardian.

Stranka je jasno stavila do znanja svoje protivljenje Zelenskom i ostvarila uspeh na evropskim i opštinskim izborima u nedelju navodeći da želi da Nemačka obnovi svoje veze sa vladom u Moskvi i da prestane da snabdeva Kijev oružjem.

Tanjug/AP/Markus Schreiber

 

06.48 Stolteberg tvrdi da je Letonija značajna članica NATO: Pruža snažnu vojnu podršku Ukrajini

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je tokom zajedničke konferencije za novinare sa predsednikom Letonije Edgarsom Rinkevičsom u Rigi da je Letonija "značajna članica Severnoatlantske alijanse" koja pruža snažnu vojnu podršku Ukrajini.

"NATO ima snage, resurse, sposobnosti i političku volju da brani svakog saveznika. Najhitniji zadatak je naravno osigurati podršku Ukrajini koliko god bude potrebno. Stoga očekujem da se saveznici slože da NATO bude na čelu u pružanju pomoći u oblasti bezbednosti i vojne obuke u Ukrajini i da se slože o dugoročnoj finansijskoj pomoći za Ukrajinu", rekao je Stoltenberg.

On je podsetio da NATO saveznici već pružaju 99 odsto vojne podrške Ukrajini i apelovao na veću koordinaciju među zemljama članicama Severnoataltskog saveza kako bi se sprečile pauze i kašnjenja koja su se dogodila tokom protekle zime.

Tanjug/AP/Petr David Josek

 

06.39 Zelenski: Vreme je da savezici obezbede Ukrajini svo neophodno oružje

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je vreme da saveznici obezbede svo neophodno oružje Ukrajini kako bi potisnula Rusiju iz zemlje.

"Ako me pitate da li je došlo vreme da nam partneri daju svo oružje potrebno za izbacivanje Rusije, onda kažem da je to vreme došlo", rekao je Zelenski tokom Konferencije o oporavku Ukrajine koja se održava u Berlinu, prenosi Kijev independent.

Tanjug/AP/Markus Schreiber

 

06.22 Građanin Krima osuđen na pet godina zatvora zbog kovanja zavere sa Savetom bezbednosti Ukrajine

Građanin Krima osuđen je na pet godina zatvora zbog zavere i spremnosti da pomogne Službi bezbednosti Ukrajine (SBU), saopštilo je republičko tužilaštvo Krima.

"Uzevši u obzir stav državnog tužioca, sud je osudio muškarca na kaznu zatvora u trajanju od pet godina sa izdržavanjem kazne zatvora opšteg režima uz ograničenje slobode u trajanju od jedne godine", navodi se u saopštenju, prenosi RIA novosti.

U odluci Vrhovnog suda Krima se navodi da je 44-godišnji žitelj Jalte osuđeni nakon što je proglašen krivim za "saradnju na poverljivoj osnovi sa stranom državom svesno usmerenu protiv bezbednosti Rusije". 

06.03 Lavrov: Zapad pokušava da igra na nuklearnu kartu

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da se Rusija protivi pokušajima zapadnih zemalja da "igraju na nuklearnu kartu".

Tanjug/AP/Russian Foreign Ministry Press Service

 

Na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica BRIKS-a u Nižnjem Novgorodu, Lavrov je takođe rekao da su poslednji događaji na globalnoj sceni otkrili "pravo lice Zapada koji teži da nametne svoj poredak u svetu", prenosi RIA novosti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa