Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski pozvao lidere EU da ispune obećanja o obezbeđivanju vojne opreme

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/06/2024

-

11:05

RAT U UKRAJINI Zelenski pozvao lidere EU da ispune obećanja o obezbeđivanju vojne opreme
RAT U UKRAJINI Zelenski pozvao lidere EU da ispune obećanja o obezbeđivanju vojne opreme - Copyright Tanjug/AP/Russian Defense Ministry Press Service

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 855 dana. Ukrajina neće biti pozvana na predstojeći NATO samit u Vašingtonu, ali će biti najavljena nova struktura koja će dugoročno koordinirati vojnu pomoć, piše New York Times. Borbene jedinice Oružanih snaga Ukrajine sve češće odbijaju da izvršavaju naređenja komande, rekao je bivši savetnik kancelarije predsednika Ukrajine Oleksij Arestovič u intervjuu ukrajinskom novinaru Vasiliju Golovanovu. Američki ambasador u Kini Nikolas Berns rekao je da Kina „nije neutralna, već je zapravo stala na stranu Rusije" u ratu u Ukrajini, prenosi Sky News.

Ključni događaji:

  • Arestovič: Ukrajinske borbene jedinice sve češće odbijaju naređenja
  • New York Times: Ukrajina neće biti pozvana na NATO samit 
  • Nekoliko NATO članica okleva da se obaveže na višegodišnje slanje vojne pomoći Kijev
  • Rusija proterala dopisnicu austrijskog ORF-a
  • Predsednica Slovenije danas u poseti Kijevu

         Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

                                 Dešavanja u Ukrajini pratite u našem LIVE blogu

 

20.54 Stoltenberg: Vašingtonski samit će biti dobar i za NATO i za Ukrajinu

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da će samit povodom godišnjice NATO-a u Vašingtonu biti "veoma dobar" i za Alijansu i za Ukrajinu.

"Uveren sam da smo zaista na putu veoma dobrog NATO samita i za Ukrajinu i za NATO", rekao je Stoltenberg na sastanku sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim u Briselu, na kojem je bilo reči o završnim pripremama za samit u julu, objavljeno je na sajtu NATO.

Kako je navedeno, povećanje pomoći saveznika Ukrajini biće ključni prioritet za lidere zemalja NATO-a tokom sastanka u Vašingtonu.

20.09 Medvedev: Zaplena ruske imovine razlog za objavu rata

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev pozvao je danas međunarodnu zajednicu da ne podržava zaplenu ruske imovine u korist Ukrajine, kako bi izbegla optužbe za saučesništvo.

Prema njegovim rečima, kada se zapleni imovina, Rusija ima pravo na "kolektivnu samoodbranu".

"Krađa državne imovine, pod određenim uslovima, generalno se može okvalifikovati kao agresija, pa čak i postati casus belli (razlog za objavu rata), izjavio je Medvedev na plenarnoj sednici Sanktpeterburškog međunarodnog pravnog foruma (SPBILF).

19.47 Golob: Slovenija i Ukrajina planiraju da uskoro finalizuju bilateralni bezbednosni sporazum

Slovenija i Ukrajina planiraju da uskoro finalizuju bilateralni bezbednosni sporazum, a potpisivanje će verovatno biti organizovano u julu, izjavio je danas slovenački premijer Robert Golob posle razgovora sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim na marginama samita EU.

Razgovori se trenutno vode oko želje Ukrajine da Slovenija pruži "konkretnija uveravanja, posebno finansijska, u vezi sa pomoći u obnovi Ukrajine", rekao je Golob, prenela je STA.

Tanjug/STA/BOŠTJAN PODLOGAR

 

"Realno, moramo da shvatimo da... Slovenija ne može da ponudi ono što mogu da ponude veće zemlje u Evropi ili svetu. Ono što možemo da ponudimo je kako tražiti put do mira", rekao je on.

19.43 Savetnik gradonačelnika Mariupolja upozorio na početak letnje ofanzive ruske vojske

Savetnik gradonačelnika Mariupolja Petr Andrjuščenko saopštio je danas da se ruske trupe spremaju za ofanzivu na jugu, koja bi trebalo da počne krajem jula.

"Rusi nastavljaju da gomilaju resurse u blizini okupiranog Mariupolja, što se može smatrati znakom pokušaja Oružanih snaga Rusije da dalje izvedu napade na Ugledar u Donjeckoj oblasti i Zaporošku oblast u celini", rekao je on za TV kanal Kijev-24.

19.29 Zelenski sa Fijalom razgovarao o novim paketima vojne pomoći za Ukrajinu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas se u Briselu sastao sa predsednikom Češke Petrom Fijalom, sa kojim je razgovarao o novim paketima pomoći za Kijev preko češke inicijative za naoružavanje Ukrajine artiljerijskim granatama.

Lideri su razgovarali o daljoj implementaciji ove inicijative i zajedničkim naporima sa partnerima da se obezbedi odgovarajuća količina municije, navedno je na zvaničnoj veb-stanici ukrajinskog predsednika.

19.16 Ruske trupe prvi put u Harkovu upotrebile moćne vazdušne bombe FAB-500

Ruske snage su danas prvi put tokom napada na Harkov lansirale moćne avionske bombe FAB-500 sa modulom za planiranje i korekciju, izjavio je glavni regionalni tužilac za Harkov Aleksandar Filčakov.

"Dvostruko su moćnije od KAB i FAB-250, koje su ranije svakodnevno korišćene za bombardovanje Harkova", rekao je Filčakov.

Prema njegovim rečima, dve vazdušne bombe su ispaljene sa lovca Su-34 u blizini sela Majskoje u Belgorodskoj oblasti, a od mesta ispuštanja do tačke udara je 65 kilometara, prenosi Strana.ua.

18.44 Kličko: Na energetskom objektu u Kijevu došlo do eksplozije i požara

U Ševčenkovskom okrugu, u Kijevu, došlo je do eksplozije i požara na energetskom objektu, saopštio je je gradonačelnik Vitalij Kličko na mreži Telegram.

''Došlo je do eksplozije i požara u energetskom objektu u prestoničkom okrugu Ševčenkov. Sve službe kreću na lice mesta“, navodi se u objavi.

Tanjug/AP Photo/Andrew Kravchenko

 

Kličko je napomenuo da je, prema detaljnim informacijama hitnih službi, došlo do kratkog spoja na trafo stanici i da je uočen dim.

18.21 Peking: SAD i druge zapadne zemlje prebacuju krivicu za krizu u Ukrajini na Kinu

Portparol kineskog Ministarstva odbrane Vu Kijan izjavio je danas da Sjedinjene Američke Države i druge zapadne zemlje prebacuju krivicu za ukrajinsku krizu na Kinu, umesto da razmišljaju o sopstvenoj ulozi u toj krizi. 

 "Ova praksa održavanja trgovine sa Rusijom uz mešanje i podrivanje normalne saradnje između Kine i Rusije je krajnje licemerna", ocenio je Vu, odgovarajući na pitanje novinara u vezi sa nedavnim saopštenjem lidera G7 u kojem se Kina optužuje da svojom podrškom Rusiji omogućava njen rat u Ukrajini.

Kako je naveo, podaci pokazuju da je više od 60 odsto komponenti oružja i robe dvostruke namene koje uvozi Rusija iz Sjedinjenih Američkih Država i drugih zapadnih zemalja, prenosi Sinhua.

"Umesto da razmišljaju o sopstvenoj ulozi u ukrajinskoj krizi, SAD i druge zapadne zemlje su u više navrata prebacivale krivicu na Kinu, čemu se čvrsto protivimo", poručio je portparol kineskog Ministarstva.

17.42 Zelenski: Ofanziva u Harkovu dokaz da postojeći pritisak na Putina nije dovoljan

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručio je danas u govoru na sastanku Evropskog saveta u Briselu da je ofanziva na Harkov odbijena, ali da je pokušaj ruskog predsednika Vladimira Putina da proširi rat na istočnom frontu dokazao da postojeći međunarodni pritisak na njega nije dovoljan.

"Putin je u maju pokušao da proširi rat, razmestivši novi front na istoku Ukrajine. Zahvaljujući hrabrosti našeg naroda i vašim odlukama, zaustavili smo rusku ofanzivu. Ali ova nova ofanziva je dokazala da postojeći pritisak na Rusiju nije dovoljan", rekao je Zelenski obraćajući se liderima zemalja članica EU, prenosi Ukrinform.

Prema njegovim rečima, artiljerijske granate i ispunjenje svakog obećanja važni su ne samo za zaštitu života, već i za uništavanje iluzije Rusa da će ratom nešto postići.

Tanjug/AP/Laurent Cipriani

 

14.55 Zelenski pozvao lidere EU da ispune obećanja o obezbeđivanju vojne opreme

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je danas lidere Evropske unije da ispune svoja obećanja da će obezbediti vojnu opremu Ukrajini.

"Moramo da radimo na sledećim koracima", rekao je Zelenski novinarima u Briselu, pri dolasku na samit lidera EU, preneo je AP.

On je kazao da će sa liderima EU razgovarati o hitnim stvarima, odnosno o protivvazdušnoj odbrani.

Zelenski je zahvalio zemljama koje su obećale opremu, oružje i municiju, ali i podvukao da su oni Ukrajini hitno potrebni na bojnom polju.

EU je započela pregovore o članstvu sa Ukrajinom u utorak.

"Dugo smo čekali smo na ovo", rekao je Zelenski, zahvalivši EU.

Zelenski, koji će danas prisustvovati samitu Evropske unije u Briselu, izjavio je da će potpisati tri sporazuma iz oblasti bezbednosti, uključujući i onaj sa 27-članim blokom.

Zelenski je govorio o novom bezbednosnom sporazumu čije potpisivanje je planirano sa EU, ali nije imenovao druge dve zemlje sa kojima bi takođe trebalo da potpiše ovakve dogovore.

"Prvi put, ovaj sporazum će učvrstiti posvećenost svih 27 država članica EU da obezbede Ukrajini široku podršku, bez obzira na bilo kakve interne institucionalne promene", rekao je ukrajinski predsednik.

Ukrajina je ove godine potpisala bezbednosne sporazume sa 17 zemalja.

Dvodnevni samit na kojem će se kasnije danas razgovarati o pomoći Ukrajini dolazi nekoliko dana nakon što je Evropska unija počela formalne pregovore o pristupanju Kijeva, što je proces koji obično traje godinama, preneo je "Reuters".

Ukrajina je ove godine potpisala bezbednosne sporazume sa 17 zemalja.

Tanjug AP/Michael Buholzer/Keystone via AP

 

14.47 Borelj: Potpisaćemo sporazum o bezbednosnim obavezama Ukrajine prema EU

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj izjavio je danas da će tokom samita lidera EU sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim biti potpisan sporazum o bezbednosnim obavezama sa Evropskom unijom.

"Za mene je ovaj savet posebno važan jer ćemo sa predsednikom Zelenskim potpisati bezbednosne obaveze prema Evropskoj uniji", rekao je Borelj.

Kada je reč o odbrani, Borelj je rekao da su Evropljani nedovoljno ulagali u odbranu i da moraju da povrate izgubljeno vreme.

"Moramo da razmislimo o tome kako da finansiramo velike napore da povećamo naše odbrambene sposobnosti. Neće biti lako jer ni države članice ni Evropska unija nemaju dovoljno resursa da naprave veliki korak", poručio je Borelj.

Govoreći o situaciji na Bliskom istoku, Borelj je istakao da postoji "snažna zabrinutost" i naglasio da nije primenjen plan američkog predsednika Džozefa Bajdena za okončanje rata.

"Ni jedna ni druga strana nisu bile voljne da sprovedu ovaj plan", naglasio je Borelj i dodao da se "gladovanje nastavlja, bombardovanje se nastavlja, humanitarna podrška ne ulazi u Gazu".

Ukazao je i na nasilje na Zapadnoj obali i poručio da će Evropljani morati da razgovaraju o tome kako da se onii zaustavi.

U Briselu danas počinje dvodnevni samit lidera EU, kojem prisustvuje i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, a na kojem će se razgovarati i o Ukrajini i situaciji na Bliskom istoku, kao i o pitanjima bezbednosti i odbane.

Lideri EU razgovaraće i o pitanjima konkuretnosti, migracijama, hibridnim pretnjama, ali i o drugim pitanjima iz oblasti spoljne politike, kao što su situacija u Gruziji, pitanje podrške Moldaviji i izgradnja strateškog pristupa prema Crnom moru.

Oni bi trebalo da danas donesu odluku o raspodeli vodećih funkcija u evropskim institucijama.

profimedia

 

14.21 Zelenski najavio potpisivanje sporazuma sa NATO

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, koji će danas prisustvovati samitu Evropske unije u Briselu, izjavio je da će potpisati tri sporazuma iz oblasti bezbednosti, uključujući i onaj sa 27-članim blokom. 

Dvodnevni samit na kojem će se kasnije danas razgovarati o pomoći Ukrajini dolazi nekoliko dana nakon što je Evropska unija počela formalne pregovore o pristupanju Kijeva, što je proces koji obično traje godinama, prenosi Rojters. Ukrajina je ove godine potpisala bezbednosne sporazume sa 17 zemalja.

Zelenski je govorio o novom bezbednosnom sporazumu čije potpisivanje je planirano sa EU, ali nije imenovao druge dve zemlje sa kojima bi takođe trebalo da potpiše ovakve dogovore.

"Po prvi put, ovaj sporazum će učvrstiti posvećenost svih 27 država članica EU da obezbede Ukrajini široku podršku, bez obzira na bilo kakve interne institucionalne promene", rekao je ukrajinski predsednik.

Tanjug/AP/Laurent Cipriani

 

13.15 Ukrajina dobila 1,9 milijardi evra od EU

Ukrajina je od EU dobila 1,9 milijardi evra bezuslovne finansijske pomoći što doprinosi održavanju makroekonomske stabilnosti i finansiranju prioritetnih budžetskih potreba, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo finansija.

"Državni budžet Ukrajine dobio je tranšu bezuslovnog finansiranja u iznosu od 1,9 milijardi evra od Evropske unije. Sredstva su obezbeđena finansijskim instrumentima EU iz fonda za Ukrajinu", navodi se u izveštaju, prenosi ukrajinski medij UNN.

10.52 Arestovič: Ukrajinske borbene jedinice sve češće odbijaju naređenja

Borbene jedinice Oružanih snaga Ukrajine sve češće odbijaju da izvršavaju naređenja komande, rekao je bivši savetnik kancelarije predsednika Ukrajine Oleksij Arestovič u intervjuu ukrajinskom novinaru Vasiliju Golovanovu.

profimedia

 

"Ako budemo terali sve više ljudi u pećnicu, mogu da vam dam primer. Doživeli smo proboj blizu Torecka, mislite li da je to zbog dobrog života? Biće ih još nekoliko u bliskoj budućnosti. U jednom od ključnih rejona prekjuče je šest susednih bataljona odbilo da izvrši borbeni zadatak. Mislite li da je ovo jedini slučaj? Mislite li da se ovo neće ponoviti? Mislite li da se to neće desiti, uprkos svoj pomoći Zapada? U korenu svega je pogrešan odnos prema ljudima, a ljudi uzvraćaju nelojalnošću", rekao je Arestovič.

10.37 New York Times: Ukrajina neće biti pozvana na NATO samit 

Ukrajina neće biti pozvana na predstojeći NATO samit u Vašingtonu, ali će biti najavljena nova struktura koja će dugoročno koordinirati vojnu pomoć, piše New York Times.

Ovo će biti predstavljeno kao garancija dugoročne podrške i „most“ za eventualni ulazak Ukrajine u alijansu.

Novo telo će biti uspostavljeno u američkoj vojnoj bazi u Visbadenu, u Nemačkoj, i zvaće se NSATU (NATO bezbednosna pomoć i obuka za Ukrajinu). Predvodiće ga general sa tri zvezdice, verovatno američki, koji će odgovarati najvišem generalu NATO-a i SAD u Evropi, Kristoferu Kavoliju.

Biće pod okriljem NATO-a, i plan je da nastavi da funkcioniše u slučaju pobede Donalda Trampa na izborima u SAD. Grupacija neće biti zvanično nazvana "misija“ zbog nemačkih primedbi, kako bi se izbegao bilo kakav nagoveštaj rata NATO-a sa Rusijom.

10.21 Američki ambasador u Pekingu: Kina nije neutralna, stala je na stranu Rusije

Američki ambasador u Kini Nikolas Berns rekao je da Kina „nije neutralna, već je zapravo stala na stranu Rusije" u ratu u Ukrajini, prenosi Sky News.

Prema njegovim rečima, Peking snabdeva Moskvu tehnologijom i održava jake trgovinske veze.

"Verujemo da je velika greška dozvoliti kineskim kompanijama da isporučuju hiljade komponenti, procesora, mikroprocesora i nitrocelulozu u Rusiju kako bi ojačale odbrambenu industrijsku bazu Ruske Federacije za ovaj brutalni rat“, rekao je Berns.

09.53 Rusija: Uništeno 12 ukrajinskih kontrolnih centara za dronove

Ruske snage uništile su 12 kontrolnih centara za dronove u zoni odgovornosti Borbene grupe Zapad, rekao je portparol borbene grupe Ivan Birma, prenosi TASS.

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

"U blizini naselja Vladimirovka, Preobraženskoe, Ploščanka, Torskoje i Kremennaja uništeno je sedam izviđačkih bespilotnih letelica s fiksnim krilima od strane sistema PVO i sredstava za elektronsko ratovanje. Osim toga, uništeno je dvanaest centara za upravljanje dronovima“, rekao je on.

06.50 Putin: Ozbiljno shvatiti sve pretnje Rusiji

Pretnje Rusiji moraju se ozbiljno shvatiti, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin, dodajući da je potrebno da postoje planovi o adekvatnim rekacijama na pretnje.

On je istakao da je potrebno da ruske oružane snage i mornarica budu ojačani, a posebno je potrebno zaštititi flotu od raketnih napada velikog dometa. prenosi RIA.

Tanjug/AP/Sergei Guneyev

 

06.45 EU potpisuje sporazum o vojnoj pomoći sa Ukrajinom

Evropska unija u trebalo bi danas da potpiše bezbednosni sporazum sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, kojim će se obavezati da će u narednim godinama nastaviti isporuke oružja, da će obezbeđivati vojnu obuku i pružati druge vrste vojne pomoći zvaničnom Kijevu, javlja Rojters.

Prema nacrtu sporazuma u koji je agencija imala uvid, detaljno biti opisane obaveze EU prema Ukrajini u devet oblasti bednosne politike i odbrane, uključujući isporuke oružja, vojnu obuku, saradnju u odbrambenoj industriji i uklanjanje minskih polja.

06.40 Nekoliko NATO članica okleva da se obaveže na višegodišnje slanje vojne pomoći Kijevu

Nekoliko zemalja članica NATO okleva da se obaveže na višegodišnje isporuke vojne pomoći Ukrajini uprkos ranom entuzijazmu povodom predloga generalnog sekretara svernoatlantske alijanse Jensa Stoltenberga da se saveznici obavežu da će na godišnjem nivou zajednički izdvajati bar 40 milijardi evra u te svrhe, tvrde neimenovani zvaničnici upućeni u ovo pitanje.

Saveznici neće imati problema da ispune cilj od 40 milijardi evra ove godine jer će samo SAD premašiti tu sumu sa svojim paketom pomoći od 60 milijardi dolara namenjenih Ukrajini, prenosi Blumberg.

06.35 Rusija proterala dopisnicu austrijskog ORF-a

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da je oduzelo akreditaciju glavnoj dopisnici austrijskog javnog emitera ORF i naložilo joj da napusti zemlju, nakon što je Austrija to naložila dopisniku ruske agencije Tass.

Ministarstvo je saopštilo da je od šefice moskovskog biroa ORF-a Karole Šnajder zatraženo da preda svoju medijsku akreditaciju i napusti Rusiju "u najkraćem mogućem roku", prenosi AP.

06.20 Predsednica Slovenije u poseti Kijevu, bez potpisivanja bilateralnog sporazuma

Predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar danas počinje trodnevnu radnu posetu Ukrajini u cilju predstavljanja političke podrške i pomoći Slovenije Kijevu.

Prvobitno se očekivalo da će biti potpisan bilateralni sporazum o bezbednosti, ali to se još neće desiti, prenosi slovenačka agencija STA.

Pirc Musar će razgovarati sa svojim kolegom Volodimirom Zelenskim, premijerom Denisom Šmihalom i predsednikom parlamenta Ruslanom Štefančukom.

Komentari (0)

Evropa