Evropa

uživo RAT U UKRAJINI Ruske snage granatirale stambenu zgradu u Harkovu, dve osobe poginule, 18 povređenih

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/06/2024

-

08:58

RAT U UKRAJINI Ruske snage granatirale stambenu zgradu u Harkovu, dve osobe poginule, 18 povređenih
RAT U UKRAJINI Ruske snage granatirale stambenu zgradu u Harkovu, dve osobe poginule, 18 povređenih - Copyright Tanjug/AP/Russian Defense Ministry Press Service/Ukrainian 24 Mechanised brigade/Oleg Petrasiuk

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 850 dana. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski imenovao je Aleksija Morozova za šefa Uprave državne bezbednosti umesto Serhija Ruda koji je smenjen sa te dužnosti 9. maja. Više od 52.000 ukrajinskih vojnika, narednika i oficira prošlo je obuku u okviru Misije vojne pomoći EU za podršku Ukrajini, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo odbrane. Ruske snage gađale su objekte infrastrukture u gradu Krivi Rog u centralnoj Ukrajini i tom prilom povređena su dva muškarca. 

Ključni događaji:

  • Zelenski imenovao novog šefa Uprave državne bezbednosti
  • Rusi gađali infrastrukturu u Krivom Rogu, dve osobe povređene
  • Slovačka: Istraga zbog pomoći prethodne vlade Ukrajini
  • Više od 52.000 ukrajinskih vojnika prošlo obuku u okviru EU pomoći Ukrajini

         Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

            Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

 

21.16 Zelenski: Radimo sve što je u našoj moći da odgovorimo na ruske napade

 

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da Ukrajina čini sve kako bi u potpunosti odgovorila na ruske napade, napominjući da je Rusija samo od početka juna upotrebila više od 2.400 vođenih avio-bombi protiv Ukrajine.

On je podsetio da trenutno u Harkovu još traje raščišćavanje ruševina na mestu udara ruske avio-bombe.

"Četiri kontrolisane vazdušne bombe pogodile su grad - ovo je potpuno proračunat teror. Jedna od bombi uništila je stambenu zgradu u centralnom delu grada, pored autobuske stanice. Za sada se zna za više od 40 povređenih i traumatizovanih u gradu... Tri osobe u Harkovu su poginule u današnjim napadima", rekao je Zelenski u večerašnjem video obraćanju, prenosi Ukrinform.

19.36 Šmihal: Ukrajini treba više oružja i aviona da zaštiti mirne gradove

Ukrajini je potrebno više oružja, aviona i municije kako bi onemogućila napade na mirne gradove, izjavio je danas ukrajinski premijer Denis Šmihal.

"Harkov je danas ponovo pretrpeo brutalni napad Rusije. Pogođena je vođenim vazdušnim bombama stambena zgrada u centru grada. Ima mrtvih i ranjenih", naveo je on na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima, na mestu udara rade spasioci, raščišćavaju ruševine i pružaju pomoć nastradalima.

"Partneri mogu pomoći da se zaustavi ovaj teror. Ukrajini treba više oružja, više aviona i municije. Da sprečimo takve napade na mirne ukrajinske gradove", naglasio je Šmihal.

17.56 Tri osobe poginule u ruskom napadu na Harkov, povređeno 37 osoba

U današnjem ruskom granatiranju stambene zgrade u Harkovu tri osobe su poginule, a 37 je povređeno, od kojih četvoro u teškom stanju, saopštio je načelnik Harkovske Oblasne vojne uprave (OVA) Oleg Sinegubov.

Prema njegovim rečima, lekari se bore za život četiri pacijenta - dve žene i dva muškarca, koji su u teškom stanju, prenosi Ukrinform.

Kako su ranije preneli ukrajinski mediji, danas oko 15 časova po lokalnom vremenu ruske snage napale su protivavionskim topovima Harkov, pogodivši stambenu zgradu.

17.12 Stejt department: Bas u Kijevu istakao trajnu podršku SAD Ukrajini

Podsekretar za politička pitanja u Stejt departmentu Džon Bas sastao se u Kijevu sa visokim zvaničnicima ukrajinske vlade da bi istakao trajnu podršku SAD demokratiji, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, saopštio je danas Stejt department.

Tokom boravka u Ukrajini, Bas se sastao sa ukrajinskim premijerom Denisom Šmihalom, šefom kabineta predsednika Andrijem Jermakom, ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom, ministrom odbrane Rustemom Umerovom, ministrom za stratešku industriju Aleksandrom Kamišinom, poslanicima i predstavnicima civilnog društva, navedeno je u saopštenju.

Tokom susreta bilo je reči o uticaju nove američke bezbednosne i ekonomske pomoći, dugoročnim bezbednosnim i drugim obavezama, kao i o tekućem radu na jačanju oporavka Ukrajine.

10.04 Ruski napadi raketama i dronovima na ukrajinski energetski sistem

Ruske snage su u noći 22. juna, izvele napade raketama i dronovima na objekte ključne energetske infrastrukture u više regiona Ukrajine. Ministarstvo energetike Ukrajine saopštilo je da su napadnuti energetski prenosni sistemi u južnim i zapadnim regionima Ukrajine, što je prouzrokovalo oštećenja opreme, prenosi Kijev Indipendent.

U oblasti Zaporožja dvojica radnika na energetskom sistemu su povređena u ruskim napadima i prevezeni su u bolnicu, objavio je operater mreže Ukrenergo na društvenim medijima. U oblasti Lavov, ruska raketa je pogodila jedan energetski objekat, što je prouzrokovalo požar, izvestio je guverner Maksim Kžicki, ali za sada nema informacija o obimu štete.

U gradu Ivano-Frankivsk, gradonačelnik Ruslan Martsinkiv izvestio je o razbijenim prozorima u vrtiću i na stambenoj zgradi, a eksplozije su čule i u severozapadnom gradu Luck u oblasti Volin, kao i iznad oblasti Vinicia oko 04.45 ujutro po lokalnom vremenu, javlja Suspilne.

08.42 Ukrajina: Dvojica blogera optužena za odavanje poverljivih vojnih informacija

Ukrajinska Služba bezbednosti (SBU) optužila je dvojicu blogera sa socijalnih mreža za navodno deljenje položaja ukrajinske vojske na društvenim mrežama, preneli su danas ukrajinski mediji.

Prvi neimenovani muškarac iz Zaporožja navodno je delio borbene položaje ukrajinskih snaga u Kupjanskom rejonu Harkіvske oblasti, kao i ukrajinske odbrambene pozicije blizu Robotine u Zaporoškoj oblasti, prenosi Kijev Indipendent, navodeći da je optuženi delio poverljive detalje na svom Telegram kanalu na kojem ima više od 140.000 pratilaca. Prema tvrdnjama SBU, muškarac je takođe uživo prenosio kretanje oklopnih vozila i artiljerijskih sistema ukrajinske vojske.

Drugi optuženi muškarac iz Vіnicke oblasti, objavio je na svom Telegram kanalu geolokaciju i video-snimak ukrajinskog vojnog helikoptera u letu. Osumnjičeni su optuženi na osnovu člana ukrajinskog krivičnog zakona o "neovlašćenom širenju informacija o kretanju odbrambenih snaga".

08.36 Ruski ambasador: SAD se tresu pred uspehom Rusije

Američke vlasti se "tresu pred uspehom Rusije, beže od ozbiljnog razgovora sa njom", uključujući i raspravu o mirovnim inicijativama predsednika Vladimira Putina, izjavio je danas ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov.

"Vidite da se (američka) administracija trese od uspeha koji demonstriramo. Pogledajte šta se dešava na Kapitolu kada se predlažu novi zakoni da se Rusija proglašava državnim sponzorom terorizma. Ustvari, mnogi zvaničnici, jednostavno, beže od nas, i ne žele da započnu ozbiljan razgovor, ignorišu predloge koje je naš predsednik izneo u vezi rešavanja situacije u Ukrajini", rekao je Antonov novinarima, prenela je RIA Novosti.

AP Photo/Patrick Semansky

 

08.30 SAD naredile zatvaranje ruskih viznih centara u Vašingtonu i Njujorku

Američke vlasti su obavestile ruske diplomate u Americi da se filijale viznih centara u Vašingtonu i Njujorku zatvaraju, ali će konzularna podrška biti nastavljena uprkos povećanom obimu posla, rekao je novinarima ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov.

"Svakodnevno se vrše napadi na nas, a danas, pre jednog sata, Amerikanci su nam poslali obaveštenje da se vizni centri zatvaraju i da sada dodatni teret pada na pleća ruskih diplomata i konzula", rekao je ruski diplomata posle ceremonije u znak sećanja na godišnjicu početka Velikog otadžbinskog rata, prenosi RIA Novosti. Istovremeno, Antonov je napomenuo da američka strana nije objasnila razloge za ovakvu odluku i da ruska još nije najavila moguće uzvratne mere.

06.50 Rusi gađali infrastrukturu u Krivom Rogu, dve osobe povređene

Najmanje dve osobe povređene su juče u napadu ruskih snaga na infrastrukturu grada Krivi Rog u centralnoj Ukrajini, saopštile su ukrajinske Južne odbrambene snage.

U saopštenju objavljenom na Telegramu se navodi da su u napadu uništena skladišta hrane, preneo je Ukrinform.

Prema prvim informacijama, povređena su dva muškarca, stara 60 i 22 godine.

06.45 Slovačka optužila prethodnu vladu za izdaju zbog vojne pomoći Kijevu

Vlada Slovačke optužila je prethodnu vladu za izdaju i zloupotrebu javnog položaja zbog vojne pomoći Ukrajini.

Ministarstvo odbrane podnelo je krivičnu prijavu protiv prethodne vlade, konkretno protiv bivšeg ministra odbrane Jaroslava Nađa, uz obrazloženje da privremeni kabinet nema pravo da donosi tako suštinsku odluku, zbog čega je, kako navode, Slovačka ostala bez protivvazdušne odbrane nakon što je poslala sve svoje 13 aviona MiG-29 u Ukrajinu, prenosi Blumberg.

Premijer Robert Fico obećao je da će zaustaviti vojnu pomoć Kijevu nakon povratka na vlast prošle godine.

06.35 Razbijen lanac trgovine ljudima iz Ukrajine

U okviru akcije razbijanja lanca trgovine ljudima uhapšeno je pet osoba zbog seksualnog iskorišćavanja izbeglica iz Ukrajine u Španiji, a među uhapšenima su jedan španski, dva ruska i dva ukrajinska državljanina, saopštio je juče Evropol.

Kriminalna grupa je delovala od 2020., a svoje žrtve je pronalazila preko interneta, pretežno preko društvenih mreža i platformi, pri čemu su se predstavljaji kao menadžeri u agenciji za zapošljavanje.    

06.20 Zelenski imenovao novog šefa Uprave državne bezbednosti

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski imenovao je juče Aleksija Morozova za šefa Uprave državne bezbednosti (UDO).

Zelenski je 9. maja otpustio Serhija Ruda, šefa Uprave državne bezbednosti (UDO), tela koje je navodno odgovorno za neuspeli pokušaj ubistva ukrajiskog lidera, preneo je Rojters..

Komentari (0)

Evropa