Evropa

RAT U UKRAJINI Lavrov: Zapad je razumeo Putina kad je govorio o isporukama ruskog oružja u svetu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Guardian

09/06/2024

-

08:52

RAT U UKRAJINI Lavrov: Zapad je razumeo Putina kad je govorio o isporukama ruskog oružja u svetu
RAT U UKRAJINI Lavrov: Zapad je razumeo Putina kad je govorio o isporukama ruskog oružja u svetu - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky, Alexei Alexandrov, Andrew Marienko, Oleksandr Ratushniak

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 836 dana. Žestoke borbe nastavljene su u Harkovskoj oblasti, oko Časovog Jara, Kupjanska, ali i na drugim delovima fronta. Kijev tvrdi da je Rusija smanjila aktivnost u Harkovskoj oblasti i nastavlja pregrupisanje. Istovremeno, ukrajinska vojska tvrdi da se aktivne borbe vode u Vovčansku u Harkovu, kao i da drže veći deo grada. Sa druge strane, Moskva nastavlja da izveštava da obara dronove iznad Belgorodske oblasti. Za to vreme tokom sastanka Džoa Bajdena i Emanuela Makrona u Parizu, predsednici SAD i Francuske su podržali korišćenje profita ruske imovine, zarobljene u Evropi, za pomoć Ukrajini.

Ključni događaji:

  • Sinegubov: Smanjena ruska aktivnost u Harkovskoj oblasti
  • Vojska Ukrajine: Kontrolišemo veći deo Vovčanska u Harkovskoj oblasti
  • Zelenski: Rusi nisu uspeli da sprovedu "harkovsku operaciju"
  • Francuska i SAD podržavaju korišćenje profita ruske imovine za Ukrajinu
  • Zaharova: Makron agresivnom retorikom gura Evropu ka katastrofi
  • Moskva izdala poternicu za Julijom Timošenko

             Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini pratite u našem LIVE blogu

17.40 Bajden i Makron postigli dogovor o upotrebi zamrznute ruske imovine za pomoć Ukrajini: "SAD se pojave kad je potrebno"

Američki predsednik Džozef Bajden objavio je danas da je postigao sporazum sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom o korišćenju profita od zamrznutih ruskih sredstava za pomoć Ukrajini.

Bajden je to izjavio tokom posete groblju američkih vojnika u mestu Belou u Francuskoj, gde je prethodnih dana bio na obeležavanju 80. godišnjice od savezničkog iskrcavanja u Normandiji i državnoj poseti Makronu, prenosi "Reuters".

Više o tome čitajte u posebnoj vesti.

Tanjug/AP Photo/Evan Vucci)

 

17.08 Petreus: Zapad da shvati da će Putin ratovati sa NATO ako pobedi u Ukrajini

Bivši direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Dejvid Petreus uputio je danas upozorenje Zapadnim zemljama da se probude jer će ruski predsednik Vladimir Putin ratovati sa NATO ako pobedi u ratu u Ukrajini.

"On je bio veoma jasan i mislim da je jasno, gledajući unazad, da je trebalo da slušamo tog pojedinca (Putina). On nam govori ono u šta veruje", rekao je Petreus u intervjuu za "The Sun".

Da bi pobedio Putina, istakao je Petreus, Zapad mora da učini sve što je moguće da bi pomogao Ukrajini.

"Ukrajinski rat bi mogao da se proširi u regionu ako Putin uspe u Ukrajini. On neće biti zadovoljan time da se zaustavli u Ukrajini. Moldavija bi očigledno bila sledeća, a posle to može biti Litvanija ili jedna od baltičkih država", naveo je Petreus.

On je ocenio da je ključ za pobedu Ukrajine brzo povećanje broja vojnika i vojne moći uz pomoć njenih Zapadnih saveznika.

"Stvarnost je teška i to je dodatni razlog zašto treba da učinimo sve što možemo da pomogne Ukrajini na svaki mogući način", kazao je Petreus.

On je dodao da Ukrajina takođe mora da napravi velike tehnološke napretke, podsećajući na njen uspeh u poražavanju ruske flote u Crnom moru.

"Imajte na umu da su oni (Ukrajinci) učinili ono što su učinili u Crnom moru, ne uz pomoć brodova ili mornara, već dronova. Pomorski dronovi, vazdušni dronovi i protivbrodske rakete su im omogućili da potope trećinu flote u Crnom moru", naveo je Petreus.

AP/Jae C. Hong

 

14.15 Lavrov: Ako naoružavate našeg neprijatelja, onda ćemo sami odlučivati kako da odgovorimo

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da su zemlje Zapada razumele predsednika Vladimira Putina kada je govorio o mogućim isporukama ruskog oružja u druge regione sveta kao odgovor na slanje oružja sa Zapada Ukrajini.

"Ne sumnjam da su čuli, ne sumnjam da će razumeti. Tamo još ima ljudi koji znaju da analiziraju, a ne bave se samo eskalacijom da bi ugodili svom radikalnom biračkom telu uoči neke predizborne kampanje. Mislim da su razumeli i izvukli zaključke", poručio je Lavrov.

Tanjug/AP/Sergei Ilnitsky

 

Ruski ministar je napomenuo da je reč o "simetričnom odgovoru".

"Ako naoružavate našeg neprijatelja, onda ćemo sami odlučivati kako da odgovorimo na vaše neprijateljske akcije", upozorio je Lavrov, prenose RIA Novosti.

Putin je u petak tokom obraćanja na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu (SPIEF) kazao da isporuke oružja Ukrajini predstavljaju direktno učešće Zapadnih zemalja u ratu protiv Rusije. On je tada istakao da Moskva zadržava pravo da postupi na sličan način, uključujući isporučivanje oružja dugog dometa.

14.10 Ukrajina objavila satelitski snimak palog Su-57

Najnapredniji ruski višenamenski borbeni avion Su-57 prvi put je pogođen i oboren na aerodromu Ahtubinsk u Astrahanskoj oblasti unutar Rusije, 589 kilometara od linije fronta, objavila je danas ukrajinska agencija Ukrinform pozivajući se na saopštenje pres službe Odbrambene obaveštajne službe Ukrajine (DIU).

X/Defence intelligence of Ukraine

 

U saopštenju se navodi da je avion pogođen 8. juna "na teritoriji aerodroma Ahtubinsk u Astrahanskoj oblasti Ruske Federacije, 589 kilometara od linije fronta". Napominje se da o tome svedoče satelitski snimci na kojima se vidi da je 7. juna Su-57 bio netaknut, ali su se 8. juna u njegovoj blizini pojavili krateri od eksplozije i karakteristična mesta kao posledica požara.

Više pročitajte u odvojenoj vesti.

13.16 Peskov: Izjavama o pripremama za rat sa Rusijom Nemačka udovoljava Briselu i SAD

Izjave nemačkih vlasti o pripremama za rat sa Rusijom povezane su sa potrebom da se udovolji Briselu, Vašingtonu i NATO-u, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov. On je u intervjuu za TV Rusija 1 ocenio da je Nemačka od Drugog svetskog rata uvek imala, kako je naveo, "velikih problema u smislu deficita suvereniteta i nezavisnosti", dodajući da se nemačke vlasti trude svim silama, jer treba da udovolje i Briselu i Vašingtonu i NATO-u, prenosi RIA Novosti.

profimedia

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov

Peskov smatra da se zbog toga nemačke vlasti se utrkuju u davanju izjava na različitim nivoima. Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus izjavio je ranije ove nedelje da zemlja mora biti spremna za rat do 2029. godine i da ruski predsednik Vladimir Putin neće "stati na granicama Ukrajine“.

Tanjug/AP/Markus Schreiber

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus

12.30 Rusija: Ukrajinski dron oboren iznad Brjanske oblasti

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su sistemi protivvazdušne odbrane protekle noći oborili ukrajinski dron u oblasti Brjanska, prenosi agencija Tass.

09.30 Ukrajina tvrdi da je prvi put pogodila najsavremeniji ruski lovac Su-57

Ukrajina je saopštila da su njene snage prvi put pogodile najsavremeniji ruski lovac Su-57 i to na aerodromu u Rusiji. Kako je saopštila Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine, 8. juna je na teritoriji aerodroma Ahtubinsk u Astrahanskoj oblasti Rusije, koja se nalazi 589 kilometara od linije fronta, pogođen višenamenski lovac Su-57, prenosi Interfaks Ukrajina.

Ukrajinski obaveštajci se u svojim tvrdnjama pozivaju na satelitske snimke mesta gde je avion bio smešten na aerodromu.

profimedia

 

"Na fotografijama se vidi da je 7. juna Su-57 stajao netaknut, a već sledećeg dana su se u njegovoj blizini pojavili krateri od eksplozija i karakteristični tragovi vatre kao posledica požara", navedeno je u saopštenju. Su-57 je višenamenski lovac pete generacije.

08.50 Kuleba: Ukrajina će postati članica NATO

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba ističe da će Ukrajina, kada se ukaže prilika, postati članica NATO-a i da je to "istorijska činjenica", piše Ukrinform.

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

Dmitro Kuleba

07.55 Moskva izdala poternicu za Julijom Timošenko

Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije saopštilo je da je izdalo poternicu za bivšom premijerkom Ukrajine Julijom Timošenko.

"Julija Vladimirovna Timošenko, rođena 27. novembra 1960. godine, traži se prema članu Krivičnog zakona", naveo je ruski MUP, ne precizirajući za koje je krivično delo Timošenko optužena.

Timošenko je bila na funkciji premijera Ukrajine od februara do septembra 2005. godine, kada je njena vlada raspuštena, a ponovo je preuzela tu funkciju u decembru 2007. godine.

07.48 Zelenski: Rusi nisu uspeli da sprovedu "harkovsku operaciju"

Predsednik Volodimir Zelenski je ocenio da je veoma važan rezultat to što vojska Ruske Federacije nije uspela da sprovede svoju "operaciju u Harkovu". Zelenski je to rekao tokom obraćanja objavljenog na Fejsbuku, a prenosi Ukrinform.

07.31 Zaharova: Makron agresivnom retorikom gura Evropu ka katastrofi

Francuski predsednik Emanuel Makron svojom agresivnom retorikom gura evropski kontinent ka katastrofi, izjavila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"On (Makron) je, nažalost, dosledan u svojoj rusofobiji. Važno je da takvom agresivnom retorikom i monstruoznim kriminalnim akcijama pomaže da se evropski kontinent gurne ka katastrofi", rekla je Zaharova na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu (SPIEF), prenosi agencija RIA Novosti.

07.17 Francuska i SAD podržavaju korišćenje profita ruske imovine za Ukrajinu

Francuski predsednik Emanuel Makron i predsednik SAD-a Džo Bajden izjavili su da podržavaju napore da se iskoristi izuzetan profit od zamrznute ruske imovine u korist Ukrajine.

U zajedničkom dokumentu objavljenom tokom Bajdenove posete Francuskoj, dvojica lidera su takođe izrazila zabrinutost zbog transfera oružja Rusiji iz Irana i Severne Koreje i materijala dvostruke namene iz Kine.

Tanjug/AP

 

07.00 Vojska Ukrajine: Kontrolišemo veći deo Vovčanska u Harkovskoj oblasti

Veći deo Vovčanska, u Harkovskoj oblasti, je pod kontrolom odbrambenih snaga Ukrajine, a ruske trupe proširuju grupu u ovom pravcu, saopštava portparol jedne od kopnenih trupa ukrajinske vojske Nazar Vološin.

"Veći deo grada Vovčanska je pod kontrolom Odbrambenih snaga. Oni drže neprijatelja pod kontrolom vatre, nanose mu maksimalne gubitke i pokušavaju da napreduju da oslobode sve naše teritorije", navodi Vološin, a prenosi Ukrajinska pravda.

 

Komentari (0)

Evropa