Region

Sastanak Dodika i Putina u Sankt Peterburgu: Rusija se zalaže za poštovanje Dejtona

Komentari

Autor: Tanjug

06/06/2024

-

20:10

Sastanak Dodika i Putina u Sankt Peterburgu: Rusija se zalaže za poštovanje Dejtona
Sastanak Dodika i Putina u Sankt Peterburgu: Rusija se zalaže za poštovanje Dejtona - Copyright Tanjug/AP/Anton Vaganov

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se danas sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, sa kojim je razgovarao o situaciji u BiH i Dejtonskom sporazumu kao osnovu za razvoj BiH.

"Rusija ne menja stav u vezi sa Dejtonskim sporazumom i smatramo da je Dejton osnov za očuvanje situacije u BiH, ali i za razvoj", rekao je Putin na sastanku.

Dodik je rekao da je Rusija kao svedok Dejtonskog mirovnog sporazuma jedina ostala na principima njegovog poštovanja, dok je sa zapadne strane njegova implementacija srušena, prenosi Srna.

"Veoma sam vam zahvalan na tome, a situacija u BiH je takva da postoji ustavni poredak koji je normativno propisan, a u stvarnsti postoji nešto sasvim drugo, što je protivno ovom aktu, odnosno, urušavaju se prava koja su data Republici Srpskoj i srpskom narodu", rekao je Dodik u obraćanju na početku sastanka.

On je zahvalio Putinu za principijelno ponašanje kada je reč o nedavnom zasedanju Generalne skupštine UN.

"Tu su protivustavno, kada je reč o BiH, pokrenute inicijative koje se odnose na rezoluciju o Srebrenici. Zapad je iskoristio tu priliku, ali se pokazalo da nije kompaktan, što je bilo vidljivo iz glasanja. I vi ste govorili da sve ovo ne doprinosi razumevanju i poverenju, nego dodatnim problemima. Imam osećaj da to nije bila ni prosta većina zemalja", rekao je Dodik.

Tanjug/AP/Anton Vaganov

 

On je naveo da se svi dogovori Srpske i Rusije realizuju i da će dogovori koji su postignuti na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu sigurno biti realizovani.

Dodik je rekao da Republika Srpska ostaje principijelna i istrajna da se BiH ne pridruži uvođenju sankcija Rusiji.

"Vidimo da su partneri sa Zapada u tom pogledu nervozni, ali u svakom slučaju naši odnosi ostaju dobri i nema nijedno otvoreno pitanje. Treba da nastavimo da sarađujemo kao do sada", rekao je Dodik.

Na sastanku, kojem takođe prisustvuju ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir, Dodik se zahvalio Rusiji u vezi Dejtonskog sporazuma.

"Hvala vam, naravno, za principijelno ponašanje i razumevanje vezano za nedavno zasedanje Generalne skupštine UN u vezi sa Srebrenicom", rekao je Dodik, a prenosti RTRS.

Ruski predsednik je dodao da treba raditi na dodatnom unapređenju saradnje Rusije i Republike Srpske.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa