Evropa

RAT U UKRAJINI Rusi gađali infrastrukturu u Krivom Rogu, dve osobe povređene

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

21/06/2024

-

07:40

RAT U UKRAJINI Rusi gađali infrastrukturu u Krivom Rogu, dve osobe povređene
RAT U UKRAJINI Rusi gađali infrastrukturu u Krivom Rogu, dve osobe povređene - Copyright Tanjug/AP/Libkos/Andrii Marienko/Russian Defense Ministry Press Service

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 849 dana. Zbog složene situacije u Ukrajini i potrebe da se prvenstveno zaštiti nebo te zemlje od ruskog raketiranja, SAD će promeniti prioritet planirane prodaje oružja pa će tako sve sisteme PVO Patriot i rakete presretače preusmeriti na Ukrajinu sve dok odbrambene potrebe ove zemlje ne budu zadovoljene. I Rumunija je odlučila da jedan takav PVO sistem donira Ukrajini, što je pozdravljeno od strane saveznika i generalnog sekretara NATO, Jensa Stoltenberga. Odgovor Kremlja bio je brz i očekivan, pa je predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio da Moskva ne isključuje mogućnost snabdevanja oružjem drugih zemalja kao odgovor na isporuke naoružanja Ukrajini.

Ključni događaji:

  • Bela kuća: SAD će promeniti prioritet prodaje raketa kako bi stigle u Ukrajinu
  • Stoltenberg pozdravio odluku Rumunije da Ukrajini obezbedi PVO sistem Patriot
  • Putin: Pripremamo se za sve scenarije, verujem da će Zapad smeniti Zelenskog
  • Putin: Rusija ne isključuje mogućnost snabdevanja drugih zemalja oružjem

            Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

            Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

 

19.51 Rusi gađali infrastrukturu u Krivom Rogu, dve osobe povređene

Najmanje dve osobe povređene su danas u napadu ruskih snaga na infrastrukturu grada Kirvi Rog u centralnoj Ukrajini, saopštile su ukrajinske Južne odbrambene snage.

U saoptenju objavljenom na Telegramu se navodi da su u napadu uništena skladišta hrane, preneo je Ukrinform.

Prema prvim informacijama, povređena su dva muškarca, stara 60 i 22 godine.

Oleg Petrasiuk/Ukrainian 24 Mechanised brigade via AP

 

16.41 Slovačka optužila prethodnu vladu za izdaju zbog vojne pomoći Kijevu

Vlada Slovačke optužila je prethodnu vladu za izdaju i zloupotrebu javnog položaja zbog vojne pomoći Ukrajini.

Ministarstvo odbrane podnelo je krivičnu prijavu protiv prethodne vlade, konkretno protiv bivšeg ministra odbrane Jaroslava Nađa, uz obrazloženje da privremeni kabinet nema pravo da donosi tako suštinsku odluku, zbog čega je, kako navode, Slovačka ostala bez protivvazdušne odbrane nakon što je poslala sve svoje 13 aviona MiG-29 u Ukrajinu, prenosi Blumberg.

Premijer Robert Fico obećao je da će zaustaviti vojnu pomoć Kijevu nakon povratka na vlast prošle godine.

16.06 Putin: Rusija spremna da razgovara o evroazijskoj bezbednosti sa članicama NATO

Rusija je spremna da razgovara o stvaranju evroazijskog sistema bezbednosti, uključujući i zemlje NATO-a, kada budu spremne za to, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

 "Na sastanku sa rukovodstvom Ministarstva spoljnih poslova izneo sam našu viziju rada na stvaranju jednake i nedeljive bezbednosti u Evroaziji. Spremni smo za široku međunarodnu diskusiju o ovim ključnim, vitalnim pitanjima i sa našim kolegama u Šangaju. Organizacija za saradnju, Zajednica nezavisnih država (ZND), EvroAzEZ , BRIKS, kao i sa drugim međunarodnim asocijacijama, uključujući evropske i NATO države", rekao je ruski lider na sastanku sa diplomcima vojnih univerziteta, prenosi RIA Novosti.

15.30 Istraga zbog pomoći Ukrajini

Slovačka vlada zatražila je danas od policije da istraži odluku prethodne vlade i bivšeg ministra odbrane Jaroslava Nada da isporuči Ukrajini lovačke avione i protivvazdušne sisteme. Vlada premijera Roberta Fica je od oktobra, kada je stupila na vlast, ograničila vojnu pomoć Ukrajini.

Prethodna slovačka vlada je isporučila Ukrajini desetak aviona "MiG-29", koji nisu dugo korišćeni, kao i protivavionske sisteme KUB. Državni sekretar iz Ministarstva odbrane Igor Meličer izjavio je da je prethodna vlada ugrozila vazdušni prostor i građane Slovačke.

15.00 Razbijen lanac trgovine ljudima iz Ukrajine

U okviru akcije razbijanja lanca trgovine ljudima uhapšeno je pet osoba zbog seksualnog iskorišćavanja izbeglica iz Ukrajine u Španiji, a među uhapšenima su jedan španski, dva ruska i dva ukrajinska državljanina, saopštio je danas Evropol.

Akcija je sprovedena uz podršku španske Nacionalne policije u Almeriji, a kako e navodi trgovci ljudima su svoje žtrve namaljivali tako što su im obećavali rešavanje statusa izbeglica i davali lažna obećanja o nalaženju posla.

Do sada je identifikovano 14 žrtava ove kriminalne organizacije i pretreseno pet lokacija.           
Među zaplenjenom imovinom su dva luksuzna automobila, elektronska oprema, gotovina i razni dokumenti.         

Kriminalna grupa je delovala od 2020., a svoje žrtve je pronalazila preko interneta, pretežno preko društvenih mreža i platformi, pri čemu su se predstavljaji kao menadžeri u agenciji za zapošljavanje.    

Potom je ta kriminalna orgnizacija seksualno eksploatisala žene mahom iz Ukrajine, kao i jedan broj državljanki Belorusije u klubu za prostituciju u Almeriji.

13.09 Zelenski imenovao novog šefa Uprave državne bezbednosti

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski imenovao je danas Aleksija Morozova za šefa Uprave državne bezbednosti (UDO). Odgovarajuća uredba objavljena je na sajtu predsednika, prenosi Ukrinform. "Oleksij Volodimirovič Morozov postavljen je na mesto načelnika Uprave državne bezbednosti Ukrajine", navodi se u dokumentu. Zelenski je 9. maja otpustio Serhija Ruda, šefa Uprave državne bezbednosti (UDO), tela koje je navodno odgovorno za neuspeli pokušaj ubistva ukrajiskog lidera, preneo je Rojters.

11.40 Više od 52.000 ukrajinskih vojnika prošlo obuku u okviru EU pomoći Ukrajini

Više od 52.000 ukrajinskih vojnika, narednika i oficira prošlo je obuku u okviru Misije vojne pomoći EU za podršku Ukrajini (EUMAM), saopštilo je danas ukrajinsko Ministarstvo odbrane. Zamenik ministra odbrane Ukrajine za evropske integracije Oleksandr Balanuca i generalni direktor Vojnog štaba EU, general-potpukovnik Mihijel van der Lan istakli su, kako je saopšteno, potrebu da se ta misija nastavi, prenela je agencija Ukrinform. Balanuca je rekao da Oružane snage Ukrajine trenutno formiraju nove brigade, tako da postoji potreba za kvalitetnom vojnom obukom.

11.08 Ukrajinska vojska tvrdi da je pogodila četiri naftne rafinerije u Rusiji

Ukrajinska vojska saopštila je danas da su njene bespilotne letelice pogodile četiri naftne rafinerije, radarske stanice i druge vojne objekte u Rusiji u napadu. "Bespilotne letelice pale su na rafinerije nafte Afipski, Ilski, Krasnodar i Astrahan", navedeno je u saopštenju ukrajinske vojske u aplikaciji za razmenu poruka Telegram, prenosi Reuters. Kako je dalje navedeno, pogođene su i radarske stanice i ruski obaveštajni centri u Brjanskoj oblasti i na Krimu. Ukrajinska vojska je takođe napada i skladišta i pripremne lokacije dronova u ruskom Krasnodarskom regionu.

11.00 Lavrov: NATO želi da samostalno rešava bezbednosna pitanja

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocenio je danas da će NATO ometati formiranje evroazijske bezbednosne strukture i da alijansa želi da sama reši pitanja stabilnosti u Evroaziji. "Pretnje koje se javljaju evroazijskoj bezbednosti dolaze iz različitih pravaca, ali u ogromnoj većini slučajeva izvor ovih pretnji je agresivna linija NATO-a, koji želi da privatizuje i potčini sva pitanja koja se odnose na obezbeđivanje stabilnosti na našem prostoru". rekao je Lavrov posle rezultata Ministarskog saveta Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB).

Tanjug/AP

 

09.35 Seul pozvao ruskog ambasadora u znak protesta zbog sporazuma sa Severnom Korejom

Južna Koreja uložila je danas protest ruskom ambasadoru Georgiju Zinovjevu zbog odbrambenog sporazuma između Severne Koreje i Rusije koji je potpisan ove sedmice tokom posete ruskog predsednika Vladimira Putina Pjongjangu.

Zinovjev je prvom zameniku ministra spoljnih poslova Južne Koreje rekao da saradnja Rusije i Severne Koreje nije usmerena protiv trećih zemalja, već je u skladu sa principima i normama međunarodnog prava i pomaže u jačanju mira i stabilnosti na Korejskom poluostrvu, prenosi Ria novosti.

Ambasador je takođe naglasio da su pokušaji "pretnji i ucena" protiv Ruske Federacije neprihvatljivi.

08.01 Pentagon: Ukrajinska upotreba oružja iz SAD nije ograničena samo na Harkov

Ukrajina može da koristi oružje koje je isporučila Amerika da pogodi ruske snage koje napadaju ukrajinske trupe bilo gde preko granice sa Rusijom, a ne samo na ruskoj teritoriji u blizini ukrajinske oblasti Harkov, saopštio je Pentagon.

Prošlog meseca, predsednik Džozef Bajden dao je Kijevu zeleno svetlo da lansira oružje koje je isporučila Amerika na vojne ciljeve u Rusiji, prenosi Reuters. Međutim, zvaničnici su tada rekli da se Bajdenova odluka odnosi samo na mete unutar Rusije u blizini granice sa ukrajinskim regionom Harkov na istoku.

07.55 Napad dronovima na Krasnodar, požar u rafineriji, ima povređenih

U napadu dronovima na rafineriju i nekoliko objekata u Krasnodarskoj oblasti Rusije povređeno je nekoliko osoba. Bespilotna letelica pala je na rafineriju nafte Ilski nakon čega je izbio požar, a dve osobe su povređene, saopštio je jutros regionalni operativni štab.

"Jutros oko 04.00, služba EDDS Severskog okruga dobila je informaciju o padu UAV na teritoriji Rafinerije nafte Ilski“, navodi se u objavi.

Iz Operativnog štaba su dodali da su oštećeni komunalni objekti. Požar na površini od 50 kvadratnih metara je u međuvremenu ugašen. Osim toga, u napadu dronovima oštećena je i autobuska stanica u Krasnodaru pri čemu je takođe povređeno nekoliko osoba, prenosi RIA Novosti.

07.25 Kuleba: Mirovni samit stvorio preduslove za okončanje jezika ultimatuma Rusije

Globalni mirovni samit u Švajcarskoj stvorio je preduslove da se pregovori sa Rusijom ne odvijaju kroz ustupke Ukrajine, izjavio je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba za informativni kanal "Edini novini".

"Samitom mira stvorili smo preduslove da Rusija vodi pregovore ne jezikom ultimatuma , već u dobroj veri, kako se ti pregovori ne bi odvijali na račun ustupaka Ukrajine", rekao je on, prenosi Ukrinform.

Kuleba je podsetio da je od 2014. do 2022. godine bilo 200 rundi pregovora sa Ruskom Federacijom u različitim formatima – i u Normandiji i u Minsku. Prema njegovim rečima, Rusija je svuda "uništavala proces: ljudi su razgovarali satima, ali na kraju ništa nije bilo".

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

06.50 Stoltenberg pozdravio odluku Rumunije da Ukrajini obezbedi PVO sistem Patriot

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozdravio je juče odluku Rumunije da Ukrajini obezbedi sistem protivvazdušne odbrane "Patriot". Rumunski Vrhovni savet odbrane odobrio je ranije danas slanje odbrambenog sistema "Patriot" Ukrajini, ali uz uslov da se nastave pregovori sa njenim saveznicima u NATO, a posebno SAD, o isporuci Rumuniji "sličnog ili ekvivalentnog sistema", preneo je rumunski portal digi24.ro.

06.40 Putin: Pripremamo se za sve scenarije, verujem da će Zapad smeniti Zelenskog

Ruski predsednik Vladimir Putin juče je izjavio da se ruska vojska priprema za sve moguće scenarije razvoja situacije po pitanju rata sa Ukrajinom, kao i da veruje da će Zapad sledeće godine smeniti ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog. On je kazao da veruje da će Zapad za sve nepopularne odluke okriviti Zelenskog i da će mu potom naći zamenu, što bi, prema njegovim procenama, moglo da se desi u prvoj polovini sledeće godine.

Tanjug/AP/Kristina Kormilitsyna, Sputnik, Kremlin

 

06.30 Bela kuća: SAD će promeniti prioritet prodaje raketa kako bi stigle u Ukrajinu

SAD će promeniti prioritet planirane prodaje oružja tako da "Patriot" i druge rakete stignu u Ukrajinu, kojoj je "očajnički potreban" veći kapacitet protivvazdušne odbrane zbog njenog rata sa Rusijom, izjavio je juče portparol Bele kuće Džon Kirbi.

Ranije je "Fajnenšel tajms" preneo da administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena planira da obustavi sve aktuelne porudžbine sistema PVO Patriot i raketa presretača i preusmeri njihovu isporuku na Ukrajinu sve dok odbrambene potrebe ove zemlje ne budu zadovoljene.

06.10 Putin: Rusija ne isključuje mogućnost snabdevanja drugih zemalja oružjem

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je juče da Moskva ne isključuje mogućnost snabdevanja oružjem drugih zemalja kao odgovor na isporuke naoružanja Ukrajini. Putin je na pres konferenciji u Vijetnamu takođe rekao da Rusija zadržava pravo da isporučuje oružje Severnoj Koreji, prenosi Ria Novosti.

"Rusija ne isključuje isporuke oružja drugim zemljama, kao odgovor na isporuke Ukrajini", rekao je Putin dodajući "neka Zapad razmisli gde će završiti" to oružje, prenose Ria Novosti.

Komentari (0)

Evropa