Evropa

RAT U UKRAJINI Kuleba poručio iz Kine: Ukrajina je sprema za dijalog sa Rusijom o pravednom i trajnom miru

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/07/2024

-

08:48

RAT U UKRAJINI Kuleba poručio iz Kine: Ukrajina je sprema za dijalog sa Rusijom o pravednom i trajnom miru
RAT U UKRAJINI Kuleba poručio iz Kine: Ukrajina je sprema za dijalog sa Rusijom o pravednom i trajnom miru - Copyright Tanjug/AP/Alexei Alexandrov, Roman Hrytsyna, Russian Defense Ministry

veličina teksta

Aa Aa

U Ukrajini se ratuje 882 dana. Dve osobe su poginule, a šest je ranjeno u ruskom granatiranju Donjecke oblasti, saopštilo je regionalno Tužilaštvo u Donjecku. Oružane snage Rusije dronom su gađale Novogrodovku u Pokrovskom rejonu, pri čemu su ranjena tri civila i oštećeno oko 15 stambenih objekata. Diplomatska aktivnost Ukrajine pokačana je širom sveta sastancima sa predstavnicima Vatikana, Kine i SAD.

Ključni događaji:

  • Dve osobe poginule, šest ranjeno u ruskom granatiranju Donjecke oblasti
  • Ukrajina: 32 odsto anketiranih spremno na teritorijalne ustupke radi brzog mira
  • Zelenski pohvalio Vatikan za mirovne napore i osobađanje ratnih zarobljenika
  • Šef kabineta Zelenskog razgovarao sa savetnikom za nacionalnu bezbednost Kamale Haris
  • Kuleba započeo posetu Kini

 Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu

Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

23.31 Smirnov: Učestali ukrajinski vazdušni napadi, ruska PVO oborila šest dronova

Vršilac dužnosti guvernera Kurske oblasti Aleksej Smirnov oglasio se danas o napadima ukrajinskih oružanih snaga na taj region u kojima su oštećeni dalekovodi rekavši da su za samo jedan dan ruske PVO snage oborile ili presrele šest dronova.

"Šest ukrajinskih bespilotnih letelica je tokom dana u pograničnim oblastima eliminisano sredstvima za elektronsko ratovanje. U selu Obuhovka u Korenjevskom okrugu, eksplozivne naprave bačene sa ukrajinskog helikoptera, oštetile su dalekovod i sedam naselja. Popravke će početi kada to situacija bude dozvoljavala", napisao je Smirnov na svom Telegram kanalu, prenosi Interfaks.

23.20 Ukrajinci se žale da im Rusi vraćaju tela zarobljenika bez unutrašnjih organa

Povratak tela ratnih zarobljenika bez unutrašnjih organa u Ukrajinu može biti dokaz da se u Rusiji ti organi koriste za transplantacije, navedeno je na sastanku predstavnika porodica ratnih zarobljenika sa izvanrednim i opunomoćenim ambasadorom Ukrajine u Turskoj Vasilom Bodnaromom održanom u Ankari.

21.39 Ministri finansija osam članica EU tvrde da Putin laže o snazi ruske ekonomije

Uz sve izraženije pogoršanje ekonomske situacije u Rusiji usled oštrih sankcija Zapada, Vladimir Putin "prodaje laži" o snazi ruske ekonomije koje bi trebalo demantovati, tvrde ministri finansija osam zemalja članica EU.

Oni navode da postoje znaci da se ruska ekonomija "sovjetizuje", sa mnogim obeležjima bivšeg SSSR-a, uključujući eksproprijaciju privatne imovine radi finansiranja javne potrošnje, "potpune nebrige o društvenom i ekonomskom blagostanju stanovništva" i zauzimanja kursa ka ratnoj ekonomiji, prenosi londonski Gardijan.

17.13 Rusi napali centar Harkova, povređene dve osobe

Ruske oružane snage izvršile su vazdušni napad na centar Harkova, u kojem su povređene dve osobe, saopštio je gradonačelnik Igor Terehov.

"Napad vođenim vazdušnim bombama na centralni deo grada. Pogođeno je stambeno područje, ima žrtava", naveo je Terehov na Telegram kanalu, prenosi Ukrinform. On je dodao da su dve osobe povređene i da je izbio požar od posledica udara na privatnu stambenu zgradu, kao i da su na licu mesta angažovane sve nadležne službe.

16.21 EK traži više informacija o ukrajinskom zaustavljanju tranzita nafte ruskog Lukoila

Evropska komisija traži više informacija o zahtevu Mađarske i Slovačke da posreduje u postupku konsultacija sa Kijevom, usled ukrajinske zabrane tranzita nafte ruskog Lukoila i odbila je rok od tri dana da odgovori na pritužbu tih zemalja.

Mađarska i Slovačka su u ponedeljak pisale Komisiji, tražeći od Brisela da se uključi nakon što je Kijev stavio ruskog proizvođača Lukoil na listu sankcija, obustavivši snabdevanje dve zemlje putem gasovoda koji prolazi kroz Ukrajinu.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijjarto rekao je da Evropska komisija ima tri dana da odgovori, nakon čega će zemlje izneti to pitanje na sud. 

14.53 Peskov: Stav Ukrajine u skladu sa stavom Kremlja, Rusija otvorena za pregovore

Izjava ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitrija Kulebe o spremnosti Kijeva za razgovore sa Moskvom u skladu je sa stavom Kremlja, ali su potrebna dodatna pojašnjenja, izjavio je danas portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

"Svi smo saznali iz izveštaja iz Pekinga da je takvu izjavu dao na sastanku sa Vang Jijem. Moglo bi se reći da je poruka sama po sebi u skladu sa našim stavom. Znate, Rusija nikada nije odbila razgovore, ostaje otvorena. Za pregovarački proces, međutim, detalji su važni i mi ih još ne znamo, pa hajde da sačekamo neka pojašnjenja koja će očigledno uslediti", rekao je portparol Kremlja, prenosi TASS.

Šef kineske diplomatije Vang Ji je na sastanku sa Kulebom skrenuo pažnju na činjenicu da postoji rizik od eskalacije sukoba u Ukrajini i njegovog širenja van granica države, na šta je Kuleba rekao da Ukrajina je Ukrajina spremna i želi da razgovara sa Moskvom.

Prema rečima ukrajinskog ministra spoljnih poslova, "razgovori treba da budu racionalni, sadržajni i usmereni na postizanje pravednog i trajnog mira".

Posle sastanka, ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je saopštenje u kojem je objasnilo da bi pregovori mogli da se održe u "odgovarajućoj fazi". Ministarstvo je navelo da se sada „ne primećuje“ spremnost ruske strane da se uključi u dijalog.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je 2022. godine potpisao ukaz prema kojem zemlja odbija da pregovara sa Rusijom sve dok je predsednik Vladimir Putin.

Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

 

11.27 Kuleba poručio iz Kine: Ukrajina je sprema za dijalog sa Rusijom o pravednom i trajnom miru

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je danas u Pekingu da je ta zemlja spremna da vodi dijalog i pregovore sa Rusijom koji treba da imaju za cilj postizanje pravednog i trajnog mira, prenosi kineska agencija Sinhua.

Kako se navodi u saopštenju kineskog Ministarstva spoljnih poslova, Kuleba je prilikom posete Kini rekao da ukrajinska strana pridaje značaj mišljenju Kine i da je pažljivo proučila šest zajedničkih dogovora koje su Kina i Brazil izneli kao političko rešenje ukrajinske krize, prenosi Sinhua.

Tanjug/AP/Johanna Geron

 

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji rekao je da je Kina čvrsto posvećena političkom rešenju ukrajinske krize i dodao da četiri principa koje je izneo predsednik Si Đinping fundamentalna u pronalaženju rešenja za krizu.

Na osnovu toga, Vang je rekao da su Kina i Brazil zajedno izneli šest zajedničkih razumevanja za političko rešenje ukrajinske krize.

Napominjući da je Kina velika zemlja, a da Ukrajina i Kina nisu samo strateški partneri, već i važni ekonomski i trgovinski partneri, Kuleba je rekao da ukrajinska strana podržava stav Kine po pitanju kineskog regiona Tajvana i da će nastaviti da se pridržava politike jedne Kine.

10.58 Sirski: Rusi su daleko bolje opremljeni, realno je da Ukrajina povrati Krim

Ukrajina planira da povrati Krim sa ciljem da oslobodi svoje građane koji žive na okupiranim teritorijama, rekao je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Oleksandar Sirski za Gardijan.

On je naveo da je ostvarenje tog plana ''realistično'', ali da su detalji ''vojna tajna''.

Sirski je takođe rekao da su ruske snage daleko bolje opremljene od ukrajinskih, imaju više tenkova, pešadijskih borbenih vozila i vojnika, čiji je broj porastao sa 100.000 trupa na početku invazije 2022. do 520.000 trenutno.

Istakao je da Moskva planira dodatno povećanje svojih snaga do kraja godine na 690.000 pripadnika.

''Kada je reč o opremi, tu je odnos 1:2 ili 1:3 u njihovu korist'', istakao je Sirski.

Od 2022. godine broj ruskih tenkova se udvostručio, sa 1.700 na 3.500, dok su se artiljerijski sistemi su se utrostručili, a broj oklopnih transportera porastao je sa 4.500 na 8.900.

08.34 Dve osobe poginule, tri ranjene u ruskim napadima na Harkov, Herson i Izmail

Dve osobe su poginule a tri povređene u napadima koje je ruska vojska izvela tokom noći na Harkov, Herson i grad Izmail, saopštile su lokalne ukrajinske vlasti.

U ruskim vazdušnim napadima na Harkov poginula je jedna osoba, rekao je gradonačelnik Ihor Terehov u aplikaciji za razmenu poruka Telegram, prenosi Rojters. Zbog napada je izbio i požar u stambenoj zgradi i još uvek nije poznato da li ima žrtava, naveo je Terehov. Načelnik Harkovske Oblasne vojne uprave Oleg Sinegubov prijavio je još nekoliko eksplozija.

U toku noći jedna žena je ubijena u granatiranju Dnjeparskog okruga u Hersonu, što je potvrdio i načelnik hersonske gradske vojne uprave, Roman Mročko, prenosi Ukrinform. Napad ruske bespilotne letelice tokom noći oštetio je i infrastrukturu luke i stambenu zgradu, u kojoj su tri osobe ranjene u gradu Izmail na jugu Ukrajine, saopštili su lokalni zvaničnici.

06.55 Zelenski pohvalio Vatikan za mirovne napore i osobađanje ratnih zarobljenika

Tokom razgovora sa visokim zvaničnikom Vatikana, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pohvalio je juče napore Svete stolice u traženju mira i oslobađanju ratnih zarobljenika što predstavlja kontrast u odnosu na prethodne tenzije na relaciji između Kijeva i Vatikana.

Zelenski je zahvalio državnom sekretaru Vatikana kardinalu Pjetru Parolinu za "signal" koji je poslat njegovom posetom Kijevu, prenosi Rojters.

"To je signal podrške Ukrajini, Ukrajincima i našoj želji da živimo u sopstvenoj državi i u miru", rekao je Zelenski tokom svog večernjeg video obraćanja.

06.50 Dve osobe poginule, šest ranjeno u ruskom granatiranju Donjecke oblasti

Dve osobe su poginule, a šest je ranjeno u ruskom granatiranju Donjecke oblasti, saopštilo je regionalno Tužilaštvo u Donjecku.

U napadu su poginula dva meštana, starosti 58 i 66 godina, dok je troje civila povređeno", navodi se u saopštenju, prenosi Ukrinform.

Dodaje se da su juče u 18 časova, Oružane snage Rusije dronom gađale Novogrodovku u Pokrovskom rejonu, pri čemu su ranjena tri civila i oštećeno oko 15 stambenih objekata.

06.45 Šef kabineta Zelenskog razgovarao sa savetnikom za nacionalnu bezbednost Kamale Haris

Šef kabineta predsednika Ukrajina Volodimira Zelenskog, Andrij Jermak, razgovarao je telefonom sa savetnikom za nacionalnu bezbednost potpredsednice SAD Kamale Haris, Filom Gordonom, preneo je Rojters.

Oni su razgovarali o situaciji na frontu i napadima ruskih snaga na ukrajinske gradove i energetsku infrastrukturu, saopšteno je iz Jermakovog kabineta.

06.40 Ukrajina: 32 odsto anketiranih spremno na teritorijalne ustupke radi brzog mira

Skoro trećina Ukrajinaca bila bi spremna da prihvati neke teritorijalne ustupke Rusiji radi brzog okončanja rata, što je više od trostrukog povećanja u odnosu na prošlu godinu, iako većina i dalje odbija da odustane od bilo kakvih ustupaka te vrste, pokazali su rezultati ankete koji su juče objavljeni.

Kijevski međunarodni institut za sociologiju je saopštio da je njihova anketa sprovođena od 16. do 22. maja na teritoriji pod kontrolom Ukrajine pokazala da 32 odsto ispitanika pristaje na neki oblik teritorijalnih ustupaka, u poređenju sa svega 10 odsto pre godinu dana i 19 odsto krajem prošle godine.

Komentari (0)

Evropa