Evropa

RAT U UKRAJINI Posle ruskog napada na oblast Sumi bez struje ostalo 50.400 potrošača

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/07/2024

-

07:30

RAT U UKRAJINI Posle ruskog napada na oblast Sumi bez struje ostalo 50.400 potrošača
RAT U UKRAJINI Posle ruskog napada na oblast Sumi bez struje ostalo 50.400 potrošača - Copyright Tanjug/AP/Andrii Marienko/Ukrainian 24th Mechanised Brigade

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 881. dan rata u Ukrajini. Juče je rusko Ministarstvo odbrane saopštili da su oružane snage te zemlje izvele raketni napad iz sistema “iskander-M” na hangar sa američkim raketnim sistemom HIMARS u Nikolajevskoj oblasti u Ukrajini. Za to vreme je ministar spoljnih poslova Ukrjaine Dmitro Kuleba pozvao partnere da intenziviraju zaštitu i restauraciju energetske infrastrukture Ukrajine. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je saopštio da Kije priprema još četiri nova bezbednosna sporazuma sa partnerskim zemljama. 

Ključni događaji

  • Jermak: Ukrajina i NATO obnavljaju arhitekturu evropske bezbednosti 
  • Zelenski: Ukrajina priprema još četiri bezbednosna sporazuma 
  • EU produžila ekonomske sankcije Rusiji za još šest meseci 
  • Rusija objavila snimak napada "iskanderima" na hangar sa HIMARS-ima 

        Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu

                   Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

20.41 Šef kabineta Zelenskog razgovarao sa savetnikom za nacionalnu bezbednost Kamale Haris

Šef kabineta predsednika Ukrajina Volodimira Zelenskog, Andrij Jermak, razgovarao je telefonom sa savetnikom za nacionalnu bezbednost potpredsednice SAD Kamale Haris, Filom Gordonom, preneo je Rojters.

Oni su razgovarali o situaciji na frontu i napadima ruskih snaga na ukrajinske gradove i energetsku infrastrukturu, saopšteno je iz Jermakovog kabineta.

''Jermak je istakao važnost jačanja ukrajinske PVO savremenim zapadnim sistemima'', navodi se u saopštenju i dodaje se da su on i Gordon razgovarali i o daljoj podršci SAD i ishodu međunarodnog samita održanog u Švajcarskoj u junu.

19.42 Ukrajina: 32 odsto anketiranih spremno na teritorijalne ustupke radi brzog mira

Skoro trećina Ukrajinaca bila bi spremna da prihvati neke teritorijalne ustupke Rusiji radi brzog okončanja rata, što je više od trostrukog povećanja u odnosu na prošlu godinu, iako većina i dalje odbija da odustane od bilo kakvih ustupaka te vrste, pokazali su rezultati ankete koji su danas objavljeni.

Kijevski međunarodni institut za sociologiju je saopštio da je njihova anketa sprovođena od 16. do 22. maja na teritoriji pod kontrolom Ukrajine pokazala da 32 odsto ispitanika pristaje na neki oblik teritorijalnih ustupaka, u poređenju sa svega 10 odsto pre godinu dana i 19 odsto krajem prošle godine.

18.56 Kuleba započeo posetu Kini

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba počeo je posetu Narodnoj Republici Kini. "U cilju razvoja kontakata između lidera Ukrajine, predsednika Volodimira Zelenskog i kineskog predsednika Si Đinpinga, obavljam prvu posetu ukrajinskog visokog zvaničnika Kini od početka agresije Rusije na Ukrajinu u punom obimu", naveo je Kuleba na Instagramu uz video snimak iz Kine.

On je napomenuo da predstoje opsežni, detaljni, sadržajni pregovori sa ministrom spoljnih poslova Kine Vang Jijem o putevima pravednog mira.

"Moramo da izbegnemo konkurenciju mirovnih planova. Veoma je važno da Kijev i Peking vode direktan dijalog i razmene stavove", naglasio je ministar.

18.05 Zelenski sa premijerom Estonije razgovarao o saradnji u oblasti odbrane

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je razgovarao telefonom sa novim premijerom Estonije Kristenom Mihalom o dugoročnoj odbrambenoj podršci Ukrajini.

"Estonija je jedan od naših najprincipijelnijih saveznika, zahvalni smo što godišnja podrška Ukrajini ostaje na nivou od 0,25 odsto BDP-a, što je dugoročne strateške prirode i predstavlja odličan primer za druge partnere", napisao je Zelenski na svom Telegram kanalu.

Mihal je najavio kontinuiranu podršku Ukrajini na njenom putu ka EU i NATO, prenosi Interfaks Ukrajina.

"Prvog radnog dana razgovarao sam sa Volodimirom Zelenskim... Podrška Estonije Ukrajini je nepokolebljiva. Vaša pobeda je naš zajednički cilj. U pitanju je evropska bezbednost“, napisao je estonski premijer na društvenim mrežama.

16.40 Zelenski sa Parolinom razgovarao o ulozi Vatikana u postizanju mira u Ukrajini

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas se u Kijevu sastao sa državnim sekretarom Vatikana, kardinalom Pjetrom Parolinom, sa kojim je razgovarao o posledicama ruske invazije i ulozi Vatikana u postizanju mira u Ukrajini.

''Razgovarali smo o posledicama ruske agresije na Ukrajinu, tekućem vazdušnom terorizmu, teškoj humanitarnoj situaciji i ishodima našeg sastanka sa papom Franjom u junu u Italiji.

Posebno smo se fokusirali na odluke prvog mirovnog samita i ulogu Vatikana u uspostavljanju pravednog i trajnog mira za Ukrajinu'', poručio je Zelenski na mreži "X".

On je takođe zahvalio Parolinu na podršci Ukrajini i njenom narodu.

Kardinal se, u okviru posete Ukrajini, u ponedeljak sastao sa ukrajinskim premijerom Denisom Šmihalom i predsednikom parlamenta Ruslanom Stefančukom. Šmihal je razgovarao sa Parolinom o uspostavljanju pravednog mira i povratku zatvorenika, prenosi "Vatican news".

Stefančuk je pozvao Vatikan da utiče na Rusiju po pitanju stvaranja Zajedničke medicinske komisije za utvrđivanje zdravstvenog stanja ukrajinskih zatvorenika.

On je dodao da je tokom sastanka razgovarano i o važnosti primene Formule mira predsednika Volodimira Zelenskog.

Tanjug AP/Jacob King/Pool Photo via AP

 

16.33 Premijer Mihal: Estonija će podržati Ukrajinu do pobede

Nova vlada Estonije podržaće Ukrajinu do pobede u ratu sa Rusijom, izjavio je danas novoimenovani premijer Kirsten Mihal. On je obećao kontinuitet po tom pitanju u skladu sa politikom prethodne administracije.

"Podržaćemo Ukrajinu do pobede u ovom ratu. Mi smo u tome dugoročno, nadam se i naši saveznici", rekao je Mihal u intervjuu za Rojters nakon što je položio zakletvu.

profimedia

 

On je dodao da je poruka neprijatelju da je Estonija dobro branjena i da će povećati izdvajanja za odbranu. Estonija, koja ima 1,4 miliona stanovnika, mogla bi da izdvoji milijardu evra za nabavku municije prema planu koji će biti završen do septembra.

14.54 Rusija zabranila ulazak u zemlju 15 britanskih državljana zbog pomoći Ukrajini

Rusija je danas zabranila ulazak u zemlju 15 britanskih državljana zbog njihovih uloga u isporuci i obučavanju ukrajinskih trupa i navodnih javnih antiruskih izjava, navedeno je na stranici ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Sankcionisani su ''predstavnici britanskih privatnih bezbednosnih kompanija uključeni u obuku ukrajinskog vojnog osoblja, menadžera preduzeća vojno-industrijskog kompleksa koji isporučuju proizvode ili obezbeđuju usluge kijevskom režimu, eksperti i publicisti koji govore sa antiruskih pozicija o pitanjima odbrane i temi vojne odbrane u medijima“, navodi se u saopštenju.

Iz ministarstva je dodato da su britanski pokušaji da izoluju Rusiju ''osuđeni na neuspeh'', a Moskva je pozvala London da promeni pravac u bilateralnim odnosima dve zemlje, prenosi RIA Novosti.

Velika Britanija je prošlog četvrtka proširila paket sankcija Rusiji i na listu uvrstila 11 naftnih tankera koji prevoze naftu ili nafte derivate u treće zemlje.

Prošlog meseca Britanija je uvela prve sankcije brodovima iz "flote u senci" ruskog predsednika Vladimira Putina, za koje tvrdi da su korišćeni da se zaobiđu sankcije Zapada na trgovinu ruskom naftom.

Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

 

12.40 Tolkač: Zahvalan sam na humanitarnoj i donatorskoj pomoći koju Srbija šalje građanima Ukrajine

Zahvalan sam na humanitarnoj i donatorskoj pomoći koju Srbija šalje građanima Ukrajine, izjavio je danas ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač na sastanku sa savetnicom premijera za spoljne odnose i koordinaciju strateških politika Jadranka Joksimović, saopštila je Vlada Srbije.

Tolkač je informisao Joksimović o aktuelnoj situaciji u Ukrajini i problemima u humanitarnom, a posebno energetskom sektoru. On je podsetio na značaj nedavne posete ministra spoljnih poslova Ukrajine Kulebe i važnim razgovorima koje je tada imao sa državnim vrhom Srbije, i izrazio nadu da će se susreti na svim nivoima intenzivirati u cilju boljeg razumevanja pozicija dve zemlje.

Tanjug/AP/Andrii Marienko

 

12.34 Ruske snage preuzele kontrolu nad selom Ivano-Darjevka

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da su ruske snage preuzele kontrolu nad selom Ivano-Darjevka u samoproklamovanoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR).

U saopštenju se precizira da su kontrolu nad tim selom preuzele jedinice "Jug", prenosi TASS. Ministarstvo odbrane ranije je saopštilo da su ruske snage 19. jula preuzele kontrolu nad naseljem Jurjevka u DNR, a 21. jula naselje Rozovka u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici (LNR), kao i Peščano Nižnje u Harkovskoj oblasti.

12.05 Peskov: Ruski novac ne samo da se krade, već se i troši na kupovinu oružja

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas, komentarišući odluku da se prihodi od ruskih inostranih sredstava usmere na kupovinu oružja za Ukrajinu, da ruski novac ne samo da se krade, već se i troši na kupovinu oružja.

"Ovaj novac ne samo da je ukraden, već se troši i na kupovinu oružja, teško je smisliti nešto gore", rekao je Peskov novinarima, prenosi Ria novosti.

Tanjug/AP/Ilya Pitalev, Sputnik, Kremlin

 

12.06 Bez struje 50.400 potrošača u Sumiju posle ruskog napada

Ukrajinsko Ministarstvo energetike saopštilo je danas da je 50.400 potrošača ostalo bez struje zbog napada na energetski objekat u severnoj ukrajinskoj oblasti Sumi koji se desio preko noći.

Kako je navedeno na Telegramu, pogođeni su potrošači u 72 naselja, prenosi Rojters.

U protekla 24 sata, bespilotna letelica je napala energetski objekat u Sumskoj oblasti, zbog čega su oštećene trafostanice i potrošači koji su na njih priključeni u Sumskoj i Černigovskoj oblasti.

Zbog napada u tehničkih prekršaja, bez struje je u Ukrajini ostalo ukupno 507 naselja.

Iz ministarstva su naveli da je danas u toku dana planiran uvoz struje iz Rumunije, Slovačke, Poljske i Mađarske maksimalnog kapaciteta 1.251 MV.

09.23 Jedna osoba poginula u ukrajinskom napadu na trajekt u Krasnodaru

U napadu ukrajinskih dronova na trajekt u luci Kavkaz u Krasnodarskoj pokrajini, jedna osoba je poginula, a više njih ranjeno, izjavio je gubernator Krasnodarske pokrajine Venijamin Kondratjev.

"Jutros je u luci Kavkaz napadnut trajekt... Nažalost, poginuo je član posade, ima povređenih", napisao je Kondratjev na svom Telegram kanalu.

Naveo je da je usled napada izbio požar, koji je lokalnog karaktera i nema opasnosti od njegovog širenja, prenosi Interfaks.

Hitne službe su na licu mesta.

07.30 Gladkov: U napadu ukrajinskog drona povređene tri osobe

U napadu drona Oružanih snaga Ukrajine na putničko vozilo u selu Ščetinovka u Belgorodskoj oblasti povređena su tri muškarca, izjavio je gubernator te oblasti Vjačeslav Gladkov. Prethodno je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da je tokom noći iznad teritorije Rusije oboreno 25 ukrajinskih dronova, od kojih dva iznad Belgorodske oblasti. Belgorodska oblast se nalazi na zapadu Rusije, na granici sa Ukrajinom. Od početka napada Rusije na Ukrajine, u februarau 2022. godine, Moskva gotovo svakodnveno saopštava o napadima ukrajinskih dronova na pogranične i centralne delove Rusije.

07.12 MO Rusije: Noćas oboreno 25 ukrajinskih dronova

Ruski sistemi PVO tokom protekle noći su presreli i uništili 25 ukrajinskih dronova iznad Krima, Crnog mora, Brjanske i Belgorodske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Po dve bespilotne letelice uništene su iznad Brjanske i Belgorodske oblasti, a 21 dron iznad Krima i Crnog mora, prenosi RIA Novosti.

Prethodno je guberbator Sevastopolja Mihail Razvožajev izjavio da su ruski sistemi protivvazdušne odbrane odbili napad dronovima na grad i da je uništeno više od 15 bespilotnih letelica. Prema njegovim rečima, nije bilo oštećenja infrastrukture.

07.00 Sikorski pozvao zemlje EU da ukinu zabranu ukrajinske upotrebe raketa dugog dometa 

Poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski pozvao je tokom sastanka Saveta za spoljne poslove EU u Briselu, zemlje EU da ukinu zabranu Ukrajini da koristi oružje dugog dometa koje proizvode zemlje Evropske unije za napad na teritoriju Ruske Federacije. 

Tanjug AP/Virginia Mayo

 

Prema rečima Sikorskog, davanje takvog prava Ukrajini sprečiće ruske raketne napade na teritoriju Ukrajine i to će biti ostvarenje prava Kijeva na samoodbranu.

06.30 Zalužnji: Krađa ukrajinskog žita koju je počinio neprijatelj mora biti zaustavljena 

Ambasador Ukrajine u Velikoj Britaniji Valerij Zalužnji razgovarao je o bezbednosti žitnih koridora sa generalnim sekretarom Međunarodne pomorske organizacije (IMO) Arsenijom Domingezom i istakao potrebu da se Rusija kazni za, kako je naveo, krađu ukrajinskog žita. 

"Razgovarali smo o bezbednosti žitnih koridora, ukrajinskoj lučkoj infrastrukturi i pomorstvu u Crnom i Azovskom moru, koje blokira Ruska Federacija. Krađa ukrajinskog žita koju je počinio neprijatelj mora biti zaustavljena i kažnjena u skladu sa međunarodnim pravom", naveo je ambasador Ukrajine, prenosi Ukrinform. 

On je zahvalio Domingezu i celom timu IMO na podršci Ukrajini i ukrajinskim mornarima koji su stradali od ruske agresije. 

06.00 Sijarto: Započećemo konsultacije sa Ukrajinom o sankcijama Lukoilu 

Mađarska i Slovačka započeće konsultacije s Ukrajinom o transferu nafte iz Rusije preko Ukrajine, nakon što je Kijev uveo sankcije ruskoj kompaniji Lukoil, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto. 

TANJUG/ STR/ nr

 

''Razgovarao sam sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova, i on je rekao da dozvoljavaju sve transfere, što nije istina'', rekao je Sijarto, prenosi Rojters. 

On je istakao da Evropska komisija mora da u naredna tri dana uvaži zahtev Mađarske i Ukrajine, i da će u suprotnom dve zemlje podići optužbe pred sudom. 

Naveo je da je Mađarska u junu obezbedila 42 odsto električne energije koju je Ukrajina uvezla, ocenivši da bi Kijev bez toga imao velike poteškoće u snabdevanju električnom energijom. 

Komentari (0)

Evropa