Evropa

Evropska komisija za sada neće intervenisati zbog ukrajinske blokade izvoza ruske nafte

Komentari

Autor: Fonet

01/08/2024

-

23:40

Evropska komisija za sada neće intervenisati zbog ukrajinske blokade izvoza ruske nafte
Evropska komisija za sada neće intervenisati zbog ukrajinske blokade izvoza ruske nafte - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija saopštila je da ne planira da počne zvanične razgovore sa Ukrajinom, zbog toga što je Kijev uveo delimičnu zabranu izvoza ruske nafte u Mađarsku i Slovačku.

Ukrajina je u junu uvela sankcije za tranzit sirove nafte koju prodaje najveća ruska privatna naftna kompanija Lukoil u centralnu Evropu, što je izazvalo strah od prekida snabdevanja Mađarske i Slovačke.

Zbog toga su Mađarska i Slovačka tražile od Evropske komisije da počne hitne konsultacije sa Ukrajinom, tvrdeći da je Kijev prekršio trgovinski sporazum sa Evropskom unijom iz 2014. godine, prenosi Politiko.

Danas je, međutim, portparol Evropske komisije Balaž Ujvari rekao da hitne konsultacije "nisu u izgledu", tvrdeći da, prema preliminarnoj proceni Komisije, ukrajinske sankcije ne predstavljaju "neposredan rizik za sigurnost snabdevanja obe zemlje“.

Ujvari je naveo da Komisija još "proverava činjenice" i da je odgovorila na slovačko i mađarsko pismo sa zahtevom za više informacija.

Nakon napada Rusije na Ukrajinu Evropska unija je uvela embargo na uvoz ruske nafte, ali je izuzela isporuke preko naftovoda, uključujući one koje dolaze u Mađarsku i Slovačku preko naftovoda "Družba".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa