Evropa

uživo RAT U UKRAJINI Ruske vlasti proglasile vanrednu situaciju u Kursku, ruski napad na supermarket u Donjeckoj oblasti

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Guardian

09/08/2024

-

07:45

RAT U UKRAJINI Ruske vlasti proglasile vanrednu situaciju u Kursku, ruski napad na supermarket u Donjeckoj oblasti
RAT U UKRAJINI Ruske vlasti proglasile vanrednu situaciju u Kursku, ruski napad na supermarket u Donjeckoj oblasti - Copyright AP/Oleg Petrasiuk/Ukrainian 24 Mechanised brigade via AP, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 898 dana. Kijev je prvi put javno opravdao napad na rusku teritoriju, usred izveštaja da njene snage trećeg dana upada napreduju ka selu udaljenom 20 kilometara unutar Kurske oblasti. Mihail Podoljak, viši savetnik u kabinetu predsednika, rekao je da je "osnovni uzrok svake eskalacije", uključujući i napada u Kurskoj oblasti, "nedvosmislena agresija" Rusije koja veruje da bi mogla nekažnjeno da napadne Ukrajinu. Kako prenosi Vašington post, Ukrajina trenutno kontroliše gasnu mernu stanicu u gradu Sudža u Kurskoj oblasti u Rusiji. Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da će biti isplaćena državna pomoć od 105 evra građanima Kurske oblasti koja je pogođena u ukrajinskim napadima.

Ključni događaji:

  • Ministarstvo zdravlja Rusije: Od početka napada na Kursk povređeno 66 osoba 
  • Putin obećao građanima Kurske oblasti jednokratnu novčanu pomoć 
  • Ukrajina: Uzrok upada u Kursk nedvosmislena ruska agresija
  • Jermak: Drugi samit o miru u Ukrajini nije početak pregovora s Rusijom
  • Wqshington post: Kijev kontroliše gasnu stanicu "Sudža" u Kurskoj oblasti

       Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

                               Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

21.33 SAD najavile novi paket pomoći Ukrajini vredan 125 miliona dolara

SAD su danas objavile novi paket vojne pomoći Ukrajini vredan 125 miliona dolara koji će uključivati rakete Stinger, artiljerijsku municiju i protivoklopne sisteme.

Vojna pomoć će biti 10. tranša opreme za Ukrajinu otkako je predsednik SAD Džozef Bajden u aprilu potpisao dopunu o nacionalnoj bezbednosti, rekao je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi novinarima na telefonskom brifingu, preneo je Reuters.

SAD je od avgusta 2021. uputila Ukrajini 20. paketa pomoći preko USAI i 62. tranše opreme obezbeđene iz zaliha Ministarstva odbrane.

20.16 Reuters: Iran Rusiji isporučio oko 400 raketa

Iran je Rusiji obezbedio veliki broj balističkih raketa zemlja-zemlja, produbljujući vojnu saradnju između dve zemlje pod sankcijama SAD, reklo je šest izvora za Reuters.

Iranska nabavka od oko 400 projektila uključuje mnoge iz porodice balističkog oružja kratkog dometa Fateh-110, kao što je Zolfaghar, rekla su tri iranska izvora. 

Ova drumska pokretna raketa je sposobna da pogodi ciljeve na udaljenosti od 300 do 700 kilometara, tvrde stručnjaci.

Isporuke su počele početkom januara nakon što je dogovor finalizovan na sastancima krajem prošle godine između iranskih i ruskih vojnih i bezbednosnih zvaničnika koji su održani u Teheranu i Moskvi, rekao je jedan od iranskih izvora.

Neimenovani iranski vojni zvaničnik rekao je za Reuters da su do sada isporučene najmanje četiri pošiljke projektila, a da se u narednih nekoliko nedelja očekuju dodatne isporuke.

''Biće još pošiljki. Nema razloga da to krijemo. Dozvoljeno nam je da izvozimo oružje u bilo koju zemlju u koju želimo", napomenuo je on.

Drugi visoki iranski zvaničnik rekao je da su neki od projektila poslati u Rusiju brodom preko Kaspijskog mora, dok su drugi prevezeni avionom.

Četvrti iranski izvor je za Reuters potvrdio da je Rusija nedavno dobila veliki broj raketa od Irana, ne iznoseći detalje.

18.53 Broj mrtvih u udaru na Konstantinovku porastao na 14 

Broj ubijenih u ruskom napadu na supermarket u ukrajinskom gradu Konstantinovka u Donjeckoj oblasti povećan je na 14, a ranjene su najmanje 43 osobe, saopštila je kancelarija generalnog tužioca Andreja Kostina.

Kostin je napad okarakterisao kao ''teror i varvarstvo'' i rekao da nijedna situacija na frontu ne može da opravda ubistvo civila, prenosi Unian.

''Istraga o ratnom zločinu je već počela i (Rusija) će kažnjena za sve što je uradila“, rekao je on.
Ranije je šef Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine Igor Klimenko na svom Telegram kanalu izvestio o deset mrtvih i 35 ranjenih.

U ruskom napadu su oštećeni stambeni objekti, lokali i više desetina automobila, javlja Unian.
"Napad na supermarket u Konstantinovki je još jedan teroristički napad Rusa na civile" napisao je na Telegramu šef kancelarije ukrajinskog predsednika Andrej Jermak.

17.52 Zaharova: Kijev nastavlja da pojačava svoju terorističku aktivnost

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova optužila je danas Ukrajinu da nastavlja da sprovodi terorističke aktivnosti.

Ona je rekla da Rusija namerava da nastavi da pokreće temu "varvarskih akcija režima predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog" i njegovih sponzora u UN i drugim multilateralnim platformama.

Prema njenim rečima, Moskva je više puta skretala pažnju međunarodne zajednice na relevantne činjenice, prenela je agencija RIA Novosti.

"Kijev nastavlja da pojačava svoju terorističku aktivnost, što potvrđuju nedavni događaji: ponovo su izvršeni napadi na civilne ciljeve i civile na ruskoj teritoriji, što je rezultiralo ljudskim žrtvama", rekla je ona.

15.40 Kimakovski: Ruska vojska oslobodila je Sergejevku u DNR

Ruska vojska oslobodila je Sergejevku u DNR, izjavio je danas na Prvom kanalu ruske televizije savetnik predsednika DNR Igor Kimakovski.

"Glavne borbe su se odvijale na pravcu Pokrovskog, naše trupe su očistile Ivanovku, a mi se krećemo prema Grodovki duž železničke pruge", rekao je Kimakovski i dodao da je ruskoj vojsci zapravo ostalo nešto više od 10 kilometara do Pokrovska, prenosi RIA Novosti.

On je rekao da neprijatelj ne može da organizuje nikakvu ozbiljnu odbranu na ovom području.

14.44 Ruske federalne vlasti proglasile vanrednu situaciju u Kurskoj oblasti

Ruske federalne vlasti proglasile su vanrednu situaciju u Kurskoj oblasti, saopštila je pres-služba ruskog ministarstva za vanredne situacije.

"Na sednici vladine komisije za prevenciju i reagovanje na vanredne situacije i obezbeđenje požarne bezbednosti održanoj 9. avgusta, na dnevnom redu je bila situaciji nastala u Kurskoj oblasti nakon napada Oružanih snaga Ukrajine. U toj oblasti je na snazi federalno vanredno stanje", navelo je ministarstvo, prenosi RIA Novosti.

13.38 Broj ubijenih u ruskom napadu na Konstantinovku u Donjecku povećan na 10

Broj ubijenih u ruskom napadu na supermarket u ukrajinskom gradu Konstantinovka u Donjeckoj oblasti povećan je na 10, a ranjeno je najmanje 35 osoba, poručio je načelnik Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine Igor Klimenko.

''Požar u tržnom centru površine 1.000 kvadratnih metara je ugašen. Na licu mesta rade operativne službe'', objavio je Klimenko na mreži Telegram.

Tanjug/AP

 

12.53 Zelenski: Broj poginulih u ruskom napadu na Konstantinovku u Donjecku povećan na 4

Broj poginulih u ruskom napadu na supermarket u ukrajinskom gradu Konstantinovka u Donjeckoj oblasti u Ukrajini povećan je na četiri, a 24 osobe su povređene, izjavio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Zelenski je napisao na platformi X da ima još ljudi ispod ruševina.

"Operacija spasavanja je u toku i biće učinjeno sve da oni budu spaseni", naveo je Zelenski. 

12.25 Najmanje dve osobe poginule, 17 ranjeno u ruskom napadu na Donjecku oblast

Najmanje dve osobe su poginule, a 17 je ranjeno u današnjem ruskom napadu na supermarket u Konstantinovki u Donjeckoj oblasti u Ukrajini, rekao je predsednik Donjecke oblasne uprave Vadim Filaškin. Filaškin je rekao da su Rusi pucali na grad iz topova i pogodili supermarket, što je izazvalo požar.

"Napad na supermarket u Konstantinovki je još jedan teroristički napad Rusa na civile" napisao je na Telegramu šef kancelarije ukrajinskog predsednika Andrej Jermak, preneo je Unian. 

Tanjug/AP

 

11.36 U Kurskoj oblasti u Rusiji uvedena vanredna situacija na federalnom nivou

U Kurskoj oblasti u Rusiji uvedena je danas vanredna situacija na federalnom nivou nakon ukrajinskih napada koji su počeli 6. avgusta, saopštilo je rusko ministarstvo za vanredne situacije. U saopštenju se navodi da je danas održana vanredna sednica Vladine komisije za sprečavanje i otklanjanje vanrednih situacija na kojoj se razmatrala situacija u Kurskoj oblasti usled napada Oružanih snaga Ukrajine. Federalni režim za vanredne situacije je najviši koji postoji, prenela je agencija RIA Novosti.

11.35 Ukrajina saopštila da je izvršila još jedan uspešan napad na ciljeve u Rusiji

Ukrajinski mediji preneli su da su Odbrambene snage Ukrajine "zadale još jedan udarac važnim ciljevima neprijatelja na teritoriji Ruske Federacije", ističući da je pogođen ruski aerodrom u Lipeckoj oblasti.

"Odbrambene snage Ukrajine su izvršile udar na aerodrom Lipeck (Lipecka oblast, Ruska Federacija). U toku napada navođenim avionskim bombama pogođena su vojna skladišta i niz drugih objekata u blizini aerodroma. Evidentirano je više požara i veći broj detonacija. Poznato je da su na aerodromu Lipeck raspoređeni avioni Su-34, Su-35 i MiG-31 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije. Rezultati štete se procenjuju", navodi se u poruci koju je na Fejsbuku objavila pres-služba Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, prenosi agencija Ukrinform.

09.41 Ukrajina saopštila da je oborila svih 27 ruskih dronova lansiranih tokom noći

Ukrajinske snage uništile su svih 27 ruskih dronova lansiranih tokom noći, saopštilo je ukrajinsko vazduhoplovstvo. U saopštenju se navodi da se ruski dronovi oboreni iznad Kijevske, Poltavske, Sumske, Nikolajevske, Hersonske, Donjecke i Dnjepropetrovske oblasti, preneo je Rojters.

Načelnik vojne uprave Kijevske oblasti Ruslan Kravčenko objavio je na Fejsbuku da je upozorenje na vazdušne napade trajalo tri sata tokom protekle noći i da su ruski dronovi oboreni.

07.28 Najmanje šest osoba ranjeno u napadu ukrajinskih dronova na Lipecku oblast u Rusiji

Najmanje šest osoba ranjeno je u napadu ukrajinskih dronova na Lipecku oblast na zapadu Rusije, a u oblasti je proglašena vanredna situacija, izjavio je jutros regionalni načelnik Igor Artamonov. Artamonov je napisao na Telegramu da su iz delova Lipecke oblasti jutros evakuisani stanovnici nakon napada ukrajinskih dronova koji su izazvali eksplozije i prekide u napajanju električnom energijom, nakon što je oštećen objekat energetske infrastrukture, prenela je agencija RIA Novosti.

Načelnik je precizirao da su evakuisana četiri sela, od kojih se pojedina nalaze u blizini vazduhoplovne baze. Agencija Interfaks je javila da je požar izbio u vazduhoplovnoj bazi u blizini grada Lipecka.

"Pozivi na društvenim mrežama da se evakuiše ceo grad bili su deo kampanje psihološkog rata Ukrajine", naveo je Artamonov.

06.50 Jermak: Drugi samit o miru u Ukrajini nije početak pregovora s Rusijom

Šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak izjavio je da drugi mirovni samit na inicijativu Kijeva ne treba se smatra početkom pregovora sa Rusijom.

''Drugi samit ne treba da bude tretiran kao početak pregovora sa Rusijom“, rekao je on za Evropsku pravdu.

Jermak je rekao da Ukrajina želi da pripremi konkretan plan za postizanje mira koji će potom biti predložen Rusiji, prenosi Rojters.

06.40 Ministarstvo zdravlja Rusije: Od početka napada na Kursk povređeno 66 osoba  

Ministarstvo zdravlja Rusije saopštilo je da je od početka napada na Kursku oblast, 6. avgusta, povređeno ukupno 66 osoba.

"Od 6. do 8. avgusta, u posledicama granatiranja oblasti Kursk od strane ukrajinskih oružanih snaga, povređeno je 66 osoba, uključujući devetoro dece", saopštilo je rusko Ministarstvo zdravlja, prenosi Tass.

U saopštenju je dodato da je hospitalizovano 38 osoba od kojih petoro dece.

06.35 Putin obećao građanima Kurske oblasti jednokratnu novčanu pomoć 

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da će biti isplaćena državna pomoć od 105 evra građanima Kurske oblasti koja je pogođena u ukrajinskim napadima.

"Doneta je odluka da se izvrši jednokratna isplata od 10.000 rubalja (odnosno 105 evra) građanima kojima je to potrebno i biće izdvojena sredstva koja su još potrebna građanima", rekao je Putin u video razgovoru sa vršiocem dužnosti guvernera Kurske oblasti Aleksejem Smirnovim, prenosi Ria novosti.

Kako je objasnio Smirnov, takva pomoć je neophodna, jer su mnogi napustili svoje domove, a da nisu stigli da uzmu ni dokumenta.

Tanjug AP/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

06.30 Ukrajina: Uzrok upada u Kursk nedvosmislena ruska agresija

Savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Mihail Podoljak izjavio je da je ''osnovni uzrok svake eskalacije“, uključujući i upad ukrajinskih snaga u Kursk, ''nedvosmislena agresija“ Rusije na Ukrajinu.

''Rat je rat, sa svojim pravilima, gde agresor neminovno žanje odgovarajuće ishode'', rekao je Podoljak.

Ovo je prvi put da je neki ukrajinski zvaničnik javno govorio o upadu ukrajinskih trupa u rusku Kursku oblast, prenosi Guardian.

Tanjug/Ap/Governor of Kursk region telegram channel via AP

 

06.10 Zelenski: Naša vojska ume da iznenadi i zna kako da postigne razultate

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pohvalio je ukrajinsku vojsku zbog njene sposobnosti da "iznenadi (u napadima)" i da postigne rezultate.

"Svi mogu da vide da ukrajinska vojska ume da iznenadi. I zna kako da postigne rezultate", rekao je Zelenski u video obraćanju na predstavljanju nove digitalne aplikacije za vojsku, prenosi Reuters.

Prema njegovim rečima, uspeh ukrajinske vojske vidljiv je na ratištu.

Komentari (0)

Evropa