Evropa

RAT U UKRAJINI Finski predsednik: Ukrajina je sada u mnogo jačoj poziciji, vreme je za početak pregovora sa Rusijom

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Guardian

30/07/2024

-

09:01

RAT U UKRAJINI Finski predsednik: Ukrajina je sada u mnogo jačoj poziciji, vreme je za početak pregovora sa Rusijom
RAT U UKRAJINI Finski predsednik: Ukrajina je sada u mnogo jačoj poziciji, vreme je za početak pregovora sa Rusijom - Copyright Tanjug/AP/Andriy Andriyenko/Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 888 dana. U protekla 24 sata Rusija je napredovala u više sektora na frontu, javlja ukrajinski servis za mapiranje bojišta Deep State. Nakon što su preuzeli kontrolu u dva sela, Progres i Jevgenovka, ruska vojska zauzela je selo Volčje u samoproglašenoj Donjeckoj narodnoj republici, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane. Istovremeno, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski posetio je ukrajinske vojnike na liniji fronta u oblasti Harkova koja je od maja na udaru ruskih snaga. 

Ključni događaji: 

  • Rusi napredovali u više pravaca, "klin" preti da preseče važan put
  • Zelenski posetio liniju fronta u Harkovskoj oblasti
  • Nemačka: Ne plaše nas pretnje Putina o raspoređivanju raketa
  • Kirbi: SAD će uputiti Ukrajini novi paket vojne pomoći od 200 miliona dolara
  • Ukrajinski oficir dao dozvolu vojnicima da pucaju na one koji pale vozila iza fronta
  • Antonov: Vašington sagoreva ogroman novac u plamenu rata u Ukrajini, a dug mu premašuje 35 biliona

Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

20.53 Zelenski: Novi PVO sistemi u Ukrajini u avgustu, septembru i oktobru

Dodatni PVO sistemi stići će u Ukrajinu u avgustu, septembru i oktobru, izjavio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski na sastanku članova Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti iz oblasti Rivne, preneo je Ukrinform.

On je naglasio da je prioritet da se zaštite industrijski i privredni centri u zemlji.

''Zahvaljujući našem radu i partnerima povećavamo broj sistema Patriot, ali i drugih sistema. Stoga ćemo nastaviti da radimo u ovom pravcu. A u avgustu, septembru i oktobru stižu PVO sistemi našoj državi'', rekao je Zelenski.

20.52 Podoljak:Ukrajina spremna na mirovne pregovore, ali samo na osnovu međunarodnog prava

Ukrajina je spremna za mirovne pregovore s Rusijom, ali isključivo na osnovu međunarodnog prava, izjavio je danas šef kabineta predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, Mihail Podoljak.

On je istakao da je potrebno Rusiju naterati da započne ''prave pregovore'', rekao je Podoljak, prenosi Unian.

''Ruska propaganda troši mnogo novca kako bi stvorila utisak - rat je, mi smo spremni za pregovore, a Ukrajina nije. Pregovori svakako jesu neophodni, ali važno je da vidimo pod kojim uslovima, na osnovu čega će se pregovori odvijati. A glavna stvar ovog koncepta (međunarodnog prava) je teritorijalni integritet i subjektivitet, suverenitet države'', navodi Podoljak.

18.11 MSP Ukrajine: Kijev je otvoren za konsultacije u vezi sa tranzitom nafte Lukoila

Ukrajina je spremna da učestvuje u konsultacijama sa Evropskom komisijom u vezi sa situacijom oko tranzita nafte "Lukoil" u slučaju da se koristi odgovarajući mehanizam, saopštio je danas portparol Ministarstva spoljnih poslova Georgij Tihi.

On je istakao da Ukrajina visoko ceni saradnju sa Evropskom unijom, Mađarskom i Slovačkom i drugim državama EU i pozdravlja njihov doprinos primeni sankcija Rusiji, odvraćanju agresije i regionalnoj saradnji.

17.47 Predsednik Finske: Vreme je za početak pregovora Ukrajine i Rusije

Predsednik Finske Aleksandar Stub izjavio je danas da je Ukrajina sada u jačoj poziciji nego pre nekoliko meseci i ocenio da je ovo dobar trenutak za početak pregovora.

"Došli smo do tačke kada treba da počnu pregovori. Realnost je da ako želite da uključite Kinu i zemlje globalnog juga, Rusija takođe mora da bude uključena", rekao je finski lider u intervjuu za francuski Mond.

Tanjug/AP

 

Prema njegovom mišljenju, Ukrajina je uspela da preuzme inicijativu u procesu dijaloga.

"Ukrajina i predsednik Volodimir Zelenski su u mnogo jačoj poziciji nego pre dva meseca. Oni dobijaju oružje i budžete koji su im potrebni da zadrže svoje pozicije", naveo je Stub.

On je naglasio da početak pregovora ne znači da Ukrajina treba da pravi ustupke.

"Neophodno je napraviti razliku između mogućeg procesa diskusije, koji nije sam sebi cilj, i stvarnog mira", naglasio je finski predsednik.

Prema njegovim rečima, put ka miru je jasan - Rusija mora da povuče svoje trupe sa teritorije Ukrajine. Ali, kako je upozorio, to se ne može postaviti kao preduslov.

"Za početak, moramo da ubedimo globalni jug da je ono što Rusija radi imperijalizam. U njihovom je interesu da zaustave ovaj sukob... Kina bi mogla mnogo da učini da zaustavi neprijateljstva jer je u jakoj poziciji naspram Rusije", uveren je Stub.

On je naglasio da je ruski predsednik Vladimir Putin već napravio najveću geopolitičku i taktičku grešku u novijoj istoriji, kada je precenio sopstvene vojne sposobnosti i potcenio mogućnosti Ukrajine i jedinstva Zapada.

17.23 Ukrajinske snage pogodile rusko skladište nafte u Kurskoj oblasti

Ukrajinske snage Ukrajine napale su sinoć rusko skladište nafte u Kurskoj oblasti, objavila je pres-služba Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine.

"Uspešno je pogođeno neprijateljsko skladište nafte 'Logistički centar br. 43' u selu Vozi, u Kurskoj oblasti Ruske Federacije. Prema obaveštajnim podacima, usled napada je izbio požar na objektu", navodi se u saopštenju objavljenom na Fejsbuku.

Prema informacijama Generalštaba, napad su izvele snage Službe bezbednosti Ukrajine u saradnji sa drugim komponentama Odbrambenih snaga.

"Odbrambene snage će nastaviti da preduzimaju sve moguće mere za podrivanje vojnog i ekonomskog potencijala ruskih okupatora kako bi ih primorale da obustave oružanu agresiju na Ukrajinu", ističe se u saopštenju, prenosi Ukrinform.

16.09 Ukrajina pozvala kineskog ministra spoljnih poslova da poseti Kijev

Ukrajina je pozvala kineskog ministra spoljnih poslova Vang Jija da poseti Kijev kako bi svojim očima sagledao posledice agresije Rusije i vodio dublje bilateralne pregovore, izjavio je portparol ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova Georgij Tihi.

"Da, pozvali smo ga i to nije bio samo protokolarni poziv, što se obično radi prilikom svake posete, već 'pravi poziv'. Spremni smo da poželimo dobrodošlicu ministru Vang Jiju u Ukrajinu kako bi svojim očima video posledice ruske agresije na našu zemlju i da sa njim vodimo dublje bilateralne razgovore o nizu regionalnih i bilateralnih pitanja", rekao je Tihi na konferenciji za novinare, prenosi Ukrinform.

On je istakao da će se dijalog Ukrajine i Kine nastaviti, a kineska strana je bila zainteresovana za predlog.

13.17 Rusija zauzela predgrađe Torecka 

Ruska vojska preuzela je kontrolu nad selom Lenjinsko u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Jedinice grupe trupa 'Centar', kao rezultat intenzivnih akcija, oslobodile su selo Lenjinsko Donjecke Narodne Republike", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva, prenosi RIA Novosti.  

Lenjinsko, koje Ukrajinci nazivaju Pivdeni je selo u Artjomovskom okrugu u kome je pre rata živelo oko 1.500 ljudi. Nalazi se kilometar severozapadno od Gorlovke i graniči se sa Artjomovom i Kirovom. 

Ovo su najbliža predgrađa Dzeržinska (Toreck), koja su strateški važna da bi se preuzela kontrola nad samim gradom. 

Istovremeno, ruske trupe prodiru ka Dzeržinsku sa juga, jurišajući na Novgorodsko (Njujork).
Borci su poboljšali i taktičku poziciju na liniji dodira, saopštilo je rusko Ministarstvo. 

12.11 Meloni: Kina može da odigra ključnu ulogu u postizanju mira

Italijanska premijerka Đorđa Meloni, koja boravi u poseti Kini, izjavila je da je tokom jučerašnjeg razgovora sa kineskim predsednikom Si Đinpingom vrlo jasno razmotreno pitanje kineske podrške Rusiji.

"Mi smo zajedno pokušali da odredimo prirodu interesa svih strana", rekla je Meloni, a prenosi ANSA.

Ona je dodala da Kina u ovoj fazi nema interes da podržava ruske industrijske kapacitete i da, kako je rekla, "čak i ako znamo da Peking ne interveniše direktno, jasno je da to stvara trvenja".

"Mi smo ukazivali na to na svaki mogući način i nadam se da će  postati jasno da ova nacija zaista može da odigra ključnu ulogu", naglasila je Meloni govoreći o Kini.

Italijanska premijerka je navela da je Si tokom sastanka rekao da Kina uvek radi na mirnoj kohabitaciji između naroda, dodajući da bi želela da budu preduzeti koraci u tom pravcu.

Tanjug/AP/Vincent Thian

 

11.02 Ukrajinski ministar: Spremni smo da rešimo problem tranzita nafte sa Slovačkom

Ukrajina garantuje neprekidan tranzit nafte za kompanije koje ne podležu sankcijama i spreman je da reši to pitanje sa Slovačkom u skladu sa relevantnim mehanizmom koji je predviđen Sporazumom o pridruživanju sa Evropskom unijom, izjavio je danas zamenik ukrajinskog ministra energetike Roman Andarak.

Prema njegovim rečima, ukrajinska strana je spremna da reši problem tranzita nafte na ekspertskom nivou ako Slovačka aktivira pomenuti mehanizam, prenosi Rojters.
Andarak je konstatovao da slovačka strana to još uvek nije učinila.

Slovački premijer Robert Fico izjavio je u ponedeljak da će Slovačka zaustaviti isporuke dizela Ukrajini ako Kijev ne obnovi tokove nafte iz ruske grupe Lukoil.

09.30 Ruska mornarica počela vežbe, učestvuje 20.000 ljudi

Ratna mornarica Rusije počela je vežbe Baltičke, Severne i Pacifičke flote i Kaspijske flotile, u kojima učestvuje više od 20.000 ljudi, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

U vežbama učestvuje oko 300 brodova i čamaca, podmornica i pomoćnih plovila, do 50 letelica, kao i više od 200 jedinica vojne i specijalne tehnike, prenosi RIA Novosti.

U toku nekoliko dana trajanja vežbe posade brodova, jedinice pomorske avijacije i obalskih snaga tri flote i Kaspijske flotile izvešće više od 300 borbenih vežbi uz praktičnu upotrebu naoružanja, uključujući gađanje protivvazdušnim raketama i upotrebu protivpodmorničkog naoružanja sa brodova i mornaričke avijacije.

Tanjug AP/Iranian Army via AP

 

08.49 Antonov: Vašington sagoreva ogroman novac u plamenu rata u Ukrajini, a dug mu premašuje 35 biliona

Vašington troši ogromna sredstva na sukob u Ukrajini, dok je američki državni dug prvi put u istoriji premašio 35 biliona dolara, rekao je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov, prenosi TASS.

"Vašington nastavlja da sagoreva ogromne količine novca u plamenu ukrajinskog sukoba, dok je danas objavljeno da je državni dug premašio istorijski maksimum od 35 biliona dolara“, istakao je on, komentarišući najavu Vašingtona o novom paketu vojne pomoći Ukrajini u ukupnom iznosu od oko 1,7 milijardi dolara.

"Može se samo zamisliti koliko je novac koji se sipa u neonacistički i teroristički režim u Kijevu mogao dobra da učini da je potrošen u miroljubive svrhe, razvojne ciljeve i napore da se reše brojni domaći društveni i ekonomski problemi u SAD “, poručio je Antonov.

"Jasno je da to nije ono što američki vladajući krugovi planiraju da urade. Oni su potpuno zaglavljeni u prošlosti, rastrzani između koncepta ’Ukrajine u granicama iz 1991.‘, koji ne postoji i nikada neće postojati, i užasne nade da će naneti strateški poraz Rusije“, dodao je diplomata.

08.25 Ukrajinski oficir dao dozvolu vojnicima da pucaju na one koji pale vozila iza fronta

Komandant protivtenkovskog bataljona 3. odvojene jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine Oleg Romanov poručio je svojim vojnicima da imaju dozvolu da pucaju u one koji pale vojna vozila, prenosi Strana.ua.

"Dajem usmenu dozvolu svojim vojnicima da pucaju na ta stvorenja na licu mesta, iz razloga rata, da ne koriste bilo koju od naših agencija za sprovođenje zakona. To su koloradske bube koje se moraj otrovati“, rekao je on u video poruci.

Koloradske bube (krompirove zlatice) je pežorativan naziv za Ruse jer njihove šare podsećaju na georgijevsku lentu.  

U zadnjih mesec dana učestala su paljenja vozila službe koja vrši prinudnu mobilizaciju, a snimci su se pojavili na društvenim mrežama.

08.12 Dron pogodio tramvaj u Gorlovki

Ukrajinska vojska je u ranim jutarnjim časovima pogodila tramvaj dronom u centru grada Gorlovke u Donjeckoj oblasti, ubivši vozača i ranivši jednu putnicu, objavio je na Telegramu gradonačelnik Ivan Prihodko.

"Usled ukrajinske oružane agresije, u centru Gorlovke poginuo je vozač tramvaja. Saučešće porodici i prijateljima. Civil, stanovnica Gorlovke je ranjena u tramvaju“, napisao je Prihodko.

07.46 Ugašen požar u ruskom skladištu nafte u Kursku: Gorele tri cisterne

U regionu Kursk ugašen je požar na skladištu nafte koji je izbio nakon ukrajinskog napada dronom. objavio je na Telegramu vršilac dužnosti guvernera regiona Aleksej Smirnov.

"Naši vatrogasci ugasili su požar na skladištu nafte u Kurskoj oblasti. Buknuo je u noći 28. jula kao rezultat ukrajinskog napada dronom. Zapaljene su tri cisterne sa gorivom. Požar je bio površine više od 500 kvadratnih metara“, napisao je Smirnov.

Prethodno je izvestio da su se 28. jula tri rezervoara goriva zapalila nakon napada.

Prema rečima vršioca dužnosti guvernera, požar je potpuno ugašen 30. jula u 5.50 po moskovskom vremenu. "

"Učestvovalo je 140 vatrogasaca i 32 komada opreme, niko od meštana i radnika naftnog skladišta nije povređen“, dodao je Smirnov.

07.31 Rusi napredovali u više pravaca, "klin" preti da preseče važan put

U protekla 24 sata Rusija je napredovala u više sektora na frontu, javlja ukrajinski servis za mapiranje bojišta Deep State.

1. U pravcu Pokrovska napredak je ostvaren severozapadno i zapadno od nedavno osvojenog sela Lozovacko.

2. Severoistočno od Ugledara, gde su se Rusi približili magistralnom putu koji vodi ka Marinki mapa pokazuje "klin“ koji preti da preseče deonicu puta između sela Vodjano i Konstantinovka. 

3. Na Toreckom pravcu ruske trupe su napredovale u naseljima Železnoje i Severnoje i tako se približile Torecku sa istoka. 

4. Kod Severska ruske trupe su krenule na sever od Razdolovke ka putu koji vodi za Seversk iz Bahmuta. Takođe su napredovali na istok, u pravcu Ivano-Darjevke (Rusi su objavili zauzimanje sela, ali Deep State to ne potvrđuje). "Siva zona“ (oblast između dve armije) se približila Ivano-Darjevki. 

5. Prema američkom institutu za proučavanje rata, ruske trupe su zauzele fabriku u Volčansku, u oblasti Harkov. Postoji snimak ukrajinskog drona koji je napada.

07.13 Zelenski zahvalio Bajdenu na dva paketa vojne pomoći

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zahvalio je danas predsedniku SAD Džozefu Bajdenu, Kongresu i dvema vodećim američkim partijama, kao i celom američkom narodu što su objavili dva paketa vojne pomoći u ukupnom iznosu od 1,7 milijardi dolara.

"Duboko sam zahvalan Džou Bajdenu, Kongresu i obema strankama, kao i celom američkom narodu za današnju najavu dva paketa američke vojne pomoći u ukupnom iznosu od 1,7 milijardi dolara", naveo je Zelenski na platformi "X".

On je dodao da je danas, tokom posete Harkovskoj oblasti iz prve ruke video koliko takva stalna pomoć omogućava ukrajinskoj vojsci da štiti živote od ruskih napada.

"Ono što je najvažnije, ova pomoć pokazuje američku snagu i liderstvo u suočavanju sa agresijom i terorom. Što je takvo vođstvo jače, to je svet stabilniji", zaključio je Zelenski.

Pentagon je danas najavio novi paket vojne pomoći od 200 miliona dolara za zadovoljenje kritičnih potreba Ukrajine, kao i 1,5 milijardi dolara u okviru Inicijative za bezbednosnu pomoć Ukrajini.

Tanjug/AP/Susan Walsh

 

06.44 Nemačka: Ne plaše nas pretnje Putina o raspoređivanju raketa

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Nemačke izjavio je da njegovu zemlje neće uplašiti upozorenje ruskog predsednika Vladimira Putina da će Moskva odgovoriti recipročno na raspoređivanje američkih raketa u Nemačkoj.

"Nećemo se uplašiti takvim pretnjama", rekao je portparol ministarstva, prenosi Rojters.

06.39 Kirbi: SAD će uputiti Ukrajini novi paket vojne pomoći od 200 miliona dolara

SAD će uputiti novi paket vojne pomoći Ukrajini u iznosu do 200 miliona dolara u okviru programa posebnih predsedničkih ovlašćenja, izjavio je savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi na brifingu za novinare.

Tanjug/AP/Evan Vucci

 

Vojna pomoć će uključivati opremu za protivvazdušnu odbrane, artiljerijsku municiju HIMARS, minobacačke granate, protivtenkovske projektile Džavelin, preneo je Glas Amerike.

06.17 Zelenski na liniji fronta u oblasti Harkova

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je stigao u oblast Vovčanska u regionu Harkova, gde ruske snage od maja pokušavaju da napreduju.

"Imao sam čast da našim ratnicima specijalnih snaga uručim državna priznanja", naveo je Zelenski na Iksu.

06.00 Ruska vojska zauzela selo Volčje u DNR

Ruska vojska zauzela je selo Volčje u samoproglašenoj Donjeckoj narodnoj republici (DNR),  saopštilo je rusko ministarstvo odbrane. Jedinice grupe "Centar" preuzele su kontrolu u ovom selu i poboljšale taktičku situaciju, navodi se u saopštenju, prenosi agencija TASS.

Prethodno je ruska vojska preuzela kontrolu u dva sela, Progres i Jevgenovka, na teritoriji samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR), javila je agencija RIA Novosti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa