Evropa

RAT U UKRAJINI Ukrajina oborila četiri ruska drona i jednu raketu, Peskov: U Rusiji nema govora o mobilizaciji

Komentari

Autor: Eurinews Srbija

27/07/2024

-

08:48

RAT U UKRAJINI Ukrajina oborila četiri ruska drona i jednu raketu, Peskov: U Rusiji nema govora o mobilizaciji
RAT U UKRAJINI Ukrajina oborila četiri ruska drona i jednu raketu, Peskov: U Rusiji nema govora o mobilizaciji - Copyright Tanjug/AP/Andrii Marienko, Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 885 dana. Evropska unija uplatila je Ukrajini 1,5 milijardi evra od prihoda od imovine Ruske centralne banke koja je zamrznuta u okviru sankcija. Pentagon je utvrdio da su u obračunu za municiju, rakete i drugu opremu poslatu Ukrajini "počinjene greške" u iznosu od dve milijarde dolara, što je omogućilo pronalaženje dodatnih dve milijarde dolara za oružje za Ukrajinu. Kako je pokazao izveštaj vladine kancelarije za obračun, američko Ministarstvo odbrane suočeno je sa poteškoćama u tačnoj proceni vrednosti vojnog materijala poslatog Ukrajini, zbog "nejasnih definicija" u obračunavanju, prenosi Rojters. Nedavna odluka Ukrajine da obustavi tranzit ruske nafte u Mađarsku i Slovačku nije imala nikakve veze sa ucenama, rekao je juče za Rojters pomoćnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak.

Ključni događaji:

  • Presretnuti britanski avioni iznad Crnog mora
  • Ukrajini uplaćeno 1,5 milijardi evra od zamrznute ruske imovine  
  • SAD pronašle još dve milijarde dolara za Ukrajinu zbog "greške u obračunu"
  • Podoljak tvrdi da se blokadom ruske nafte ne ucenjuju Mađarska i Slovačka 

       Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

                        Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

17.45 Dečak ubijen u ruskom granatiranju ukrajinskog gradića blizu granice

Dečak star 14 godina poginuo je danas, a 12 osoba je povređeno u ruskom raketnom napadu na gradić Gluhov u Sumskoj oblasti na severoistoku Ukrajine, nedaleko od granice sa Rusijom, saopštilo je ukrajinsko tužilaštvo.

Tužilaštvo je navelo da je među povređenima šestoro dece, prenosi Rojters.

U saopštenju se kaže da su u napadu pogođeni stambeni kompleks, kuće, obrazovna ustanova, prodavnice i automobili.

Gluhov se nalazi oko 10 kilometara od granice sa Rusijom.

14.45 Ruski lovac Su-34 srušio se u Volgogradskoj oblasti, posada se katapultirala

Lovac Su-34 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije srušio se danas u Volgogradskoj oblasti, a posada je uspela da se katapultira, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Prema saopštenju, avion se srušio tokom planiranog trenažnog leta, prenose RIA Novosti.

Dodaje se da je posada van opasnosti. Ističe se da je let izveden bez municije, a lovac se srušio u pustom području, tako da nije pričinjena materijalna šteta. Ministarstvo navodi da je preliminarni uzrok incidenta tehnički kvar.

14.32 Ukrajinci pogodili ruski strateški bombarder na aerodromu na severu Rusije

Ukrajinski dronovi pogodili su ruski strateški dugodometni bombarder Tu-22M3 na vojnom aerodromu u Olenji na severu Rusije, javlja Ukrajinska pravda pozivajući se na izvor iz obaveštajnih službi. Izvor je precizirao da je napad izveden na osnovu podataka ukrajinskih obavešajnih službi na vojnom aerodromu Olenja u blizini grada Olenegorsk na krajnjem severozapadu Rusije, prenosi Rojters. Aerodrom sa kojeg poleću ruski strateški avioni za lansiranje raketnih napada na Ukrajinu nalazi se 1.800 kilometara od ukrajinske granice.

13.41 Putin: Jačanje ruskog identiteta je osnova budućnosti zemlje

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je jačanje ruskog identiteta osnova budućnosti Rusije. On je u intervjuu za dokumentarni film "Novi Hersones", govoreći o izgradnji muzejsko-hramovnog kompleksa "Novi Hersones" na području Sevastopolja, rekao da je cilj projekta da privuče što veći broj Rusa i posetilaca iz inostranstva, kako bi se upoznali sa istorijom Rusije.

Tanjug AP/Alexander Zemlianichenko

 

"Kada se suoče sa događajima koji su tamo opisani, shvatiće ko smo mi, odakle smo došli, kako se oblikovala naša državnost jer je sticanje i jačanje identiteta temelj budućnosti zemlje", naveo je Putin, a prenosi TASS.

Dodao je da bi "Novi Hersones" želeo da vidi kao simbol prosperiteta i pobede Rusije. Putin je više puta isticao da je Taurijski Hersones jedan od najvažnijih izvora ruske duhovnosti, dodajući da se tu "sve prepliće: i duhovni principi i državni principi i istorijska i kulturna tradicija".

13.05 Ministarstvo odbrane: Ruska vojska zauzela selo Lozovatsko u DNR

Ruske trupe preuzele su kontrolu nad selom Lozovatsko u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"Jedinice grupe trupa 'Centar' aktivno su oslobađale naselje Lozovatsko, Donjecka Narodna Republika. Pored toga, poražene su formacije 32., 53., 151. mehanizovane, 1. vazdušne jurišne, 59. motorizovane pešadijske, 68. pešadijske brigade Oružanih snaga Ukrajine u oblastima naselja Toreck, Ivanovka, Ukrainska, Novgorodskoe, Novoselovka i Novoselovka...", navodi se u saopštenju, prenose Izvestija.

Rusko vojno osoblje je takođe odbilo tri protivnapada neprijatelja.

12.57 Švajcarska neće slediti EU u prebacivanju profita Ukrajini od zamrznute ruske imovine

Švajcarska je danas saopštila da neće slediti pristup EU, koja je prebacila Ukrajini 1,5 milijardi evra pomoći Ukrajini od profita ostvarenog od ruske imovine zamrznute, prenosi portal Svisinfo. Državni sekretarijat za ekonomska pitanja (Seco) potvrdio je da Švajcarska neće slediti pristup EU. U skladu sa švajcarskim zakonom i međunarodnim obavezama, Švajcarska je navela da ne može da ostvari "bilo kakav vanredni prihod od sredstava Ruske centralne banke".

Ruska imovina vredna oko 200 milijardi evra zamrznuta je u EU nakon ruskog napada na Ukrajinu u februaru 2022. godine. EU se u maju saglasila da iskoristi kamatu koju su generisala zamrznuta sredstva Ruske centralne banke. Očekuje se da će kamate donositi između 2,5 i 3 milijarde evra godišnje, koje će se koristiti za podršku odbrani Ukrajine i posleratnu rekonstrukciju.

AP/Geert Vanden Wijngaert

 

"EU stoji uz Ukrajinu. Danas prenosimo 1,5 milijardi evra iz zamrznute ruske imovine na odbranu i obnovu Ukrajine", saopštila je juče predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Devedeset odsto kamate generisane iz zamrznutih sredstava (koja ostaju zamrznuta) biće dodeljeno Evropskom fondu za mir (EPF), mehanizmu EU za upravljanje intervencijama u sukobima, uključujući snabdevanje oružjem.

Preostalih 10 odsto će ići u poseban fond za Ukrajinu, za potrebe rekonstrukcije zemlje. Ukrajinski premijer Denis Šmihal izrazio je zahvalnost EU na podršci, dok je Rusija osudila odluku kao "nezakonitu".

11.05 Ukrajina oborila četiri ruska drona i jednu raketu

Ukrajinski PVO sistemi oborili su četiri bespilotne letelice i jednu raketu koju je ispalila Rusija, saopštile su  ukrajinske vazduhoplovne snage. prenosi Reuters.

"Sve mete su oborile ukrajinske odbrambene snage u oblastima Dnjepra, Poltave, Harkova i Kijeva", navodi se u saopštenju vojske.

10.34 Lavrov: Zelenski i Kuleba suprotno govore o perspektivi pregovora sa Rusijom

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocenio je danas da nema smisla slušati šta o perspektivi pregovora sa Rusijom govore ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba, jer, kako je Lavrov naveo, "govore upravo suprotno".

Osvrćući se na izjavu Kulebe da je Ukrajina spremna na pregovore sa Rusijom, Lavrov je naveo da to nije prvi put da Kuleba to kaže.

"A ponekad je govorio sasvim suprotne stvari. Nedavno su razgovarali o pregovorima. Zelenski je pomenuo spremnost da na kraju sedne sa ruskim predstavnicima. Ne slušam ih, da budem iskren", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare u Laosu, nakon sastanka ministara spoljnih poslova Asocijacije država jugoistočne Azije (ASEAN).

On je dodao da ga je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji obavestio o pregovorima sa Kulebom.

"Vang Ji nam je ispričao kako su protekli njegovi razgovori sa Kulebom i smatramo da je kineska pozicija ostala nepromenjena", dodao je ruski ministar, a prenosi list "Izvestija".

Tanjug/AP/Sergei Ilnitsky

 

09.50 Indijski premijer Narendra Modi posetiće Ukrajinu u avgustu?

Indijski premijer Narendra Modi otputovaće u Kijev u avgustu, što će biti njegova prva poseta toj zemlji od početka rusko-ukrajinskog rata 2022. godine. Modi će posetiti Ukrajinu najverovatnije 23. avgusta, reklo je nekoliko izvora u diplomatskim krugovima u Nju Delhiji, prenosi indijski TV kanal WION.

Tanjug AP/Alexander Zemlianichenko

 

Ranije ove godine, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski razgovarao je telefonom sa Modijem i pozvao indijskog premijera da poseti Ukrajinu. Modi je u junu u Italiji, na marginama samita G7, razgovarao sa Zelenskim o trenutnoj situaciji u Ukrajini i ukazao na značaj dijaloga i diplomatije. Indijski premijer je ponovio da će Indija nastaviti da čini sve što je u njenoj moći da podrži mirno rešenje. Modi se 8. jula u Moskvi sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

08.45 Peskov: U Rusiji nema govora o mobilizaciji

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da u Rusiji nema govora o mobilizaciji i da to niko ne pominje.

"Niko uopšte ne priča o mobilizaciji", rekao je Peskov za RIA Novosti odgovarajući na pitanje agencije da li ima dovoljno dobrovoljaca ili će možda biti potrebna mobilizacija.

Peskov je još u maju izjavio da u Rusiji nema potrebe za mobilizacijom i da se aktivno regrutuju dobrovoljci po ugovoru.

Tanjug/AP/Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin

 

07.30 Ukrajinske snage napale vazdušnu luku Saki na Krimu

Ukrajinske snage saopštile su da su, kako su naveli napali vazdušnu luku Saki na "privremeno okupiranom" Krimu, piše Ukrinform.

To je saopštio Generalštab Oružanih snaga Ukrajine na Fejsbuku, prenosi Ukrinform.

"Jedinice raketnih snaga Oružanih snaga Ukrajine, u saradnji sa drugim elementima Odbrambenih snaga, sinoć su, u okviru zajedničkog plana, izvršile udar na vazdušnu bazu Saki na privremeno okupiranom Krimu. Reč je o operativnom aerodromu koji Rusija koristi za kontrolu vazdušnog prostora, posebno iznad voda Crnog mora, i za pokretanje vazdušnih napada na ukrajinsku teritoriju", navodi se u postu.

07.02 Presretnuti britanski avioni iznad Crnog mora

Lovac Su-27 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije presreo je strateški izviđački avion RC-135 i dva prateća lovca Tajfun britanskog ratnog vazduhoplovstva, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"Dvadeset šestog jula ruska sredstva kontrole vazdušnog prostora nad Crnim morem otkrila su vazdušne ciljeve koji se približavaju državnoj granici Ruske Federacije. Da bi sprečili narušavanje državne granice Ruske Federacije, snage protivvaudušne odbrane podigle su lovca Su-27", navodi se u saopštenju, prenela je agencija RIA Novosti.

Ruski lovac je identifikovao vazdušne ciljeve kao strateški izviđački avion RC-135 i dva lovca Tajfun Kraljevskog vazduhoplovstva, stoji u saopštenju.
Ministarstvo odbrane je dodalo da je prilikom približavanja ruskog lovca strani vojni avion skrenuo sa državne granice Ruske Federacije.

"Ruski avion se bezbedno vratio na svoj matični aerodrom", saopštilo je Ministarstvo.

06.47 Podoljak tvrdi da se blokadom ruske nafte ne ucenjuju Mađarska i Slovačka 

Nedavna odluka Ukrajine da obustavi tranzit ruske nafte u Mađarsku i Slovačku nije imala nikakve veze sa ucenama, rekao je za Rojters pomoćnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak.

Podoljak je rekao da Mađarska i Slovačka "ne rade na promovisanju mira u Ukrajini i insistiraju samo na ustupcima Rusiji".

Kabinet mađarskog premijera Viktora Orbana ranije je saopštio da zaustavljanjem isporuke nafte Ukrajina ucenjuje Mađarsku i Slovačku, jer te zemlje nastoje da se sukob reši mirnim putem.

Slovačka i Mađarska pojačale su pritisak nakon što su prošle nedelje saopštile da su prestale da dobijaju naftu od ruske grupe Lukoil preko Ukrajine zbog toga što je Kijev stavio kompaniju na listu sankcija, prenosi Rojters.

06.23 SAD pronašle još dve milijarde dolara za Ukrajinu zbog "greške u obračunu"

Pentagon je utvrdio da su u obračunu za municiju, rakete i drugu opremu poslatu Ukrajini počinjene greške u iznosu od dve milijarde dolara, što je omogućilo pronalaženje dodatnih dve milijarde dolara za oružje za Ukrajinu. Kako je pokazao izveštaj vladine kancelarije za obračun, američko Ministarstvo odbrane suočeno je sa poteškoćama u tačnoj proceni vrednosti vojnog materijala poslatog Ukrajini, zbog nejasnih definicija u obračunavanju, prenosi Rojters.

Na taj način je u 2023. nastala greška u proceni poslatog oružja i materijala od 6,2 milijarde dolara. Pentagon je obavestio ovu kancelariju da je od tada učinjena dodatna greška, pa je vrednost materijala poslatog u Ukrajinu precenjena za još dve milijarde dolara. To ima za posledicu da sada Kijevu može biti isporučeno oružje u vrednosti dodatne dve milijarde dolara kako bi se pokrila količina pomoći koju je odobrila administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena.

06.03 Ukrajini uplaćeno 1,5 milijardi evra od zamrznute ruske imovine  

Evropska unija uplatila je Ukrajini 1,5 milijardi evra od prihoda od imovine Ruske centralne banke koja je zamrznuta u okviru sankcija. 

Devedeset odsto finansijske pomoći pomoći će Kijevu da kupi više oružja, municije i sistema protivvazdušne odbrane, koji su zemlji hitno potrebni da odbije napredovanje ruskih trupa. Preostalih 10 odsto doprineće naporima za rekonstrukciju, posebno energetske infrastrukture, teško oštećene ruskim udarima.

Brisel brine da bi široko rasprostranjeno uništavanje ukrajinske elektroenergetske mreže moglo da izazove humanitarnu krizu i novi migracijski egzodus tokom zime.

 

Komentari (0)

Evropa