Evropa

RAT U UKRAJINI Više ruskih oblasti na udaru dronova, artiljerija uništila američki tenk Abrams

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/07/2024

-

08:33

RAT U UKRAJINI Više ruskih oblasti na udaru dronova, artiljerija uništila američki tenk Abrams
RAT U UKRAJINI Više ruskih oblasti na udaru dronova, artiljerija uništila američki tenk Abrams - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 887 dana. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je njihova vojska preuzela kontrolu u dva sela, Progres i Jevgenovka, na teritoriji samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR), što prema ruskim izvorima otvara put za napad na grad Pokrovsk koji je najvažnije transportno čvorište ukrajinske vojske u Donbasu. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski naveo je u intervjuu japanskoj televiziji NHK da su strpljenje, podrška Ukrajini i diplomatski pritisak na Rusiju, tri faktora za pravedan završetak rata. Avioni F-16 stižu u Ukrajinu, ali možda neće dati Kijevu očekivanu prednost jer je do sada samo šest pilota obučeno da upravlja avionima, piše Vašington post.

Ključni događaji:

  • Zelenski naveo tri faktora za okončanje rata i najavio akcioni plan za mir u novembru
  • Ruska vojska zauzela sela Progres i Jevgenovka
  • WP: Avioni F-16 stižu u Ukrajinu, ali možda neće dati Kijevu očekivanu prednost
  • Patrušev: Izjave o mogućnosti pregovora sa Rusijom taktički trik Kijeva i Zapada za predah

        Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

                         Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

19.35 Zelenski: Postoji plan kako da postepeno popunimo deficit električne energije

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da postoji plan kako će se deficit električne energije postepeno popunjavati. On je dodao da su energetska pitanja bila prioritet tokom današnjeg obilaska linija fronta u Harkovskoj i Poltavskoj oblasti.

Tanjug AP/Jacob King/Pool Photo via AP

 

"Energija je uvek jedno od prvih pitanja. Imamo ideju kako će se postepeno, korak po korak, popunjavati deficit struje, državni službenici imaju jasne zadatke, a odgovornost je lična. Prebroditi zimu je nešto što sada planiramo", naglasio je Zelenski u večerašnjem video-obraćanju, prenosi Ukrinform.

Prema njegovim rečima, radi se i na konfiguraciji protivvazdušne odbrane, "kako bi Harkovska oblast i drugi regioni imali veću zaštitu od ruskih udara".

19.04 Istraživanje: Većina Ukrajinaca smatra da je pravo na život najvažnije

Apsolutna većina Ukrajinaca, 90 odsto, smatra da je najvažnije ljudsko pravo na život, a zatim pravo na slobodu i lični integritet, pokazalo je istraživanje Fondacije "Demokratske inicijative" o pravima i vrednostima Ukrajinaca tokom rata.

"Tokom istraživanja ispitanike smo pitali koja su po njihovom mišljenju najznačajnija ljudska prava među ogromnom listom od više od dvadeset prava. Ispitanici su kao najvažnije pravo naveli pravo na život. Skoro 90 odsto svih ispitanika", naveo je analitičar Andrij Suharina na konferenciji za novinare, prenosi Ukrinform.

Ekspert je objasnio da anketirani Ukrajinci to tumače kao pravo da ne budu lišeni svog stvarnog života, što je posebno aktuelno u uslovima rata. Kako je dodao, oko 66 odsto ispitanika kao drugo najvažnije pravo navelo je pravo na slobodu i lični integritet. Pored toga, pravo na pravično suđenje i pravo na stanovanje su prioritet za građane Ukrajine (50 odsto).

18.34 Kirbi: SAD će uputiti Ukrajini novi paket vojne pomoći od 200 miliona dolara

SAD će uputiti novi paket vojne pomoći Ukrajini u iznosu do 200 miliona dolara u okviru programa posebnih predsedničkih ovlašćenja, izjavio je danas savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi na brifingu za novinare.

Vojna pomoć će uključivati opremu za protivvazdušnu odbrane, artiljerijsku municiju HIMARS, minobacačke granate, protivtenkovske projektile Džavelin, preneo je Glas Amerike.

Tanjug/AP/Susan Walsh

 

Kirbi je napomenuo i da Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država, takođe, pruža dugoročnu podršku kroz fond ukrajinske inicijative za unapređenje bezbednosti. Iznos ove pomoći je 1,5 milijardi dolara, navodi se u saopštenju Pentagona, koje je objavljeno na sajtu Pentagona.

Ovaj paket uključuje sposobnosti za jačanje ukrajinske protivvazdušne odbrane, protivpožarnog i protivtenkovskog naoružanja, kao i sredstva za podršku opreme koju su ranije obezbedile SAD. 

14.25 Ruska vojska zauzela selo Volčje u DNR

Ruska vojska zauzela je selo Volčje u samoproglašenoj Donjeckoj narodnoj republici (DNR),  saopštilo je danas rusko ministarstvo odbrane.

Jedinice grupe „Centar“ preuzele su kontrolu u ovom selu i poboljšale taktičku situaciju, navodi se u saopštenju, prenosi agencija TASS.

Ruska vojska juče je preuzela kontrolu u dva sela, Progres i Jevgenovka, na teritoriji samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR), javila je agencija RIA Novosti.

Jevgenovka je selo na zapadnom obodu Očeretinske visoravni, dok je Progres lociran severno od nje, na jednom od pravaca odbrane ukrajinskih oružanih snaga u blizini reke Volča, navodi agencija.

Tanjug/AP

 

08.14 Rusija tokom noći napala dronovima i raketama 

Ukrajinski sistemi PVO uništili su jednu raketu i devet od 10 dronova koje je Rusija lansirala tokom noći, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage.

Oborena je vođena vazdušna raketa X-59/X-69 i devet bespilotnih letelica "Šahed-131/136", precizira se u saopštenju, a prenosi Ukrinform.

Dodaje se da su vazdušni ciljevi uništeni iznad Dnjepropetrovske, Hersonske i Kirovogradske oblasti.

07.56 Rusija: Uništen tenk Abrams preciznom municijom 

Ruska haubica 2S19 Msta-S Centralne grupe armije u Ukrajini uništila je američki tenk Abrams ukrajinske vojske u pravcu u pravcu Avdejevke visokopreciznom municijom „krasnopolj“, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane uz objavljen snimak.

Kako tvrdi komandant posade haubice, pored američkog tenka zaglavljenog u blatu, uništena je i njegova posada.

"Dugo smo ga lovili, ali smo ga konačno našli zato što nije mogao da vozi po našim putevima, samo se zaglavio u blatu i udavio se. Od posade Abramsa, niko nije pobegao, svi su ostali tamo, u svom borbenom vozilu“, rekao je vojnik, prenosi Tass.

Ministarstvo odbrane Rusije je dodalo da su prilagođavanje vatre i kontrolu uništenja tenka izvršile posade bespilotnih letelica Orlan-30. 

07.34 Napad dronovima na više oblasti u Rusiji: Pojavili se snimci požara

Ruski PVO sistemi oborili su tokom noći 39 ukrajinskih dronova iznad teritorije Rusije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

„Dežurni sistemi protivvazdušne odbrane presreli su i uništili 19 bespilotnih letelica tipa aviona iznad Kurska, devet iznad Belgoroda, tri iznad Voronježa, pet iznad Brjanska i tri iznad Lenjingradske oblasti“, navedeno je u saopštenju, a prenosi agencija RIA Novosti.

Gubernator Voronješke oblasti Aleksandar Gusev izjavio je da je jedan dron oboren iznad

Ostrogoškog okruga i da su njegovi delovi oštetili objekat javne infrastrukture u selu Gazoprovod.
Povređenih nije bilo, a požar koji je izbio brzo su ugasile vatrogasne ekipe, naveo je Gusev.

Ukrajinski mediji pišu da je cilj napada bila električna mreža, kao i da su vlasti Orilske oblasti prijavile su štetu na elektrani.

Takođe, napadnuta je i trafostanica u Belgorodskoj oblasti, dok je pad drona izazvao je požar na krovu zgrade jednog komunalnog servisa u regionu Voronjež. 

Na društvenim mrežama objavljeni su snimci požara u električnim postrojenjima.

06.50 WP: Avioni F-16 stižu u Ukrajinu, ali možda neće dati Kijevu očekivanu prednost

Borbeni avioni F-16 stižu uskoro u Ukrajinu, ali je malo verovatno da će odmah omogućiti Kijevu da ostvari uspešan pomak na bojnom polju, jer su evropske članice NATO-a do sada obučile samo šest ukrajinskih pilota da upravljaju njima, piše američki dnevnik "Vašington post".

Ukrajina je tokom proteklih nekoliko meseci tražila od saveznika da joj pošalju borbene avione, tvrdeći da će im to pomoći u odbrani od ruskih dalekometnih napada i da uspešno i brzo okončaju rat.

06.40 Zelenski naveo tri faktora za okončanje rata i najavio akcioni plan za mir u novembru

Strpljenje, podrška Ukrajini i diplomatski pritisak na Rusiju su tri faktora za pravedan završetak rata, rekao je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski u intervjuu japanskoj televiziji NHK.

"Strpljenje, podrška (Ukrajini) i diplomatski pritisak (na Rusiju) - to su tri faktora za pravedan završetak rata. Ako SAD i evropske zemlje održe jedinstvo, to će biti dodatni pritisak i pokazati Moskvi da nema šanse", izjavio je Zelenski.

On je istakao da ne može da odgovori na pozive na prekid vatre dok Rusija nastavlja da okupira teritoriju Ukrajine. Ispričao je i da je tokom nedavnog telefonskog razgovora pozvao bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa da poseti Ukrajinu.

"Ako gospodin Tramp želi da nauči nešto o Ukrajini, može da dođe da se uveri lično ili da pita mene. Tramp mi je rekao da je spreman da odgovori na sva pitanja i da imam njegov broj telefona", rekao je Zelenski.

06.20 Ruska vojska zauzela sela Progres i Jevgenovka

Ruska vojska preuzela je kontrolu u dva sela, Progres i Jevgenovka, na teritoriji samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR), saopštilo je juče rusko ministarstvo odbrane.

Zauzimanje ovih sela omogućiće napad na Krasnoarmejsk, koji se naziva još i Pokrovsk, najvažnije transportno čvorište ukrajinske vojske u Donbasu, prenela je RIA.

06.05 Patrušev: Izjave o mogućnosti pregovora sa Rusijom taktički trik Kijeva i Zapada za predah

Izjave o mogućnosti pregovora sa Moskvom su taktički trik Kijeva i Zapada kojima je potreban predah, pošto Rusija ima prednost u specijalnoj operaciji, a Kijev zapravo ne preduzima ništa za pregovore, izjavio je juče pomoćnik predsednika Rusije Nikolaj Patrušev.

On je za Prvi kanal takođe podsetio da postoji dekret ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog o zabrani pregovora sa Rusijom, prenosi RIA Novosti.

Komentari (0)

Evropa