Evropa

RAT U UKRAJINI Ukrajina odbila da učestvuje na sastanku Saveta bezbednosti UN kojim predsedava Rusija

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/07/2024

-

09:42

RAT U UKRAJINI Ukrajina odbila da učestvuje na sastanku Saveta bezbednosti UN kojim predsedava Rusija
RAT U UKRAJINI Ukrajina odbila da učestvuje na sastanku Saveta bezbednosti UN kojim predsedava Rusija - Copyright Tanjug/AP/Russian Defense Ministry Press Service

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 884 dana. Delovi ruskog drona pronađeni u blizini ruske granice su ''neodgovorni i potencijalno opasni'' ali nema indicija da je planiran nameran incident na teritoriji NATO, saopštili su zvaničnici Alijanse. Ukrajina je odbila da učestvuje na sastanku Saveta bezbednosti UN kojim predsedava Rusija, a koji je Moskva sazvala kako bi "osudila" zapadnu vojnu pomoć Kijevu za suprotstavljanje ruskoj agresiji, a stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja, rekao je da zapadni plaćenici i instruktori u Ukrajini predstavljaju legitimne mete za Oružane snage Rusije. Predsednik Češke Petr Pavel izneo je stav da bi bilo nemoguće voditi pregovore o okončanju rata u Ukrajini bez Rusije i Kine.

Ključni događaji:

  • Predsednik Češke: Bez učešća Rusije i Kine nemogući su pregovori o ratu u Ukrajini
  •  NATO: Nema indicija o bilo kakvom namernom napadu na teritoriju NATO
  • Ukrajina odbila da učestvuje na sastanku SB UN kojim predsedava Rusija
  • Nebenzja: Zapadni instruktori u Ukrajini legitimna meta, Zelenski da sasluša Putina

 

       Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

                        Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

 

18.39 Ruski Su-27 presreo britanski iviđački avion i dva lovca iznad Crnog mora

Lovac Su-27 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije presreo je strateški izviđački avion RC-135 i dva prateća lovca Tajfun britanskog ratnog vazduhoplovstva, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

"Dvadeset šestog jula ruska sredstva kontrole vazdušnog prostora nad Crnim morem otkrila su vazdušne ciljeve koji se približavaju državnoj granici Ruske Federacije. Da bi sprečili narušavanje državne granice Ruske Federacije, snage protivvaudušne odbrane podigle su lovca Su-27", navodi se u saopštenju, prenela je agencija RIA Novosti.

Ruski lovac je identifikovao vazdušne ciljeve kao strateški izviđački avion RC-135 i dva lovca Tajfun Kraljevskog vazduhoplovstva, stoji u saopštenju.

Ministarstvo odbrane je dodalo da je prilikom približavanja ruskog lovca strani vojni avion skrenuo sa državne granice Ruske Federacije.

"Ruski avion se bezbedno vratio na svoj matični aerodrom", saopštilo je Ministarstvo.

16.33 Podoljak: Blokada ruske nafte za Mađarsku i Slovačku nije ucena

Nedavna odluka Ukrajine da obustavi tranzit ruske nafte u Mađarsku i Slovačku nije imala nikakve veze sa ucenama, rekao je danas za Rojters pomoćnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak.

Podoljak je rekao da Mađarska i Slovačka "ne rade na promovisanju mira u Ukrajini i insistiraju samo na ustupcima Rusiji".

Kabinet mađarskog premijera Viktora Orbana ranije danas je saopštio da zaustavljanjem isporuke nafte Ukrajina ucenjuje Mađarsku i Slovačku, jer te zemlje nastoje da se sukob reši mirnim putem.

Slovačka i Mađarska pojačale su pritisak nakon što su prošle nedelje saopštile da su prestale da dobijaju naftu od ruske grupe Lukoil preko Ukrajine zbog toga što je Kijev stavio kompaniju na listu sankcija, prenosi Rojters.

13.02 Zbog greške u obračunu Pentagon šalje UKR još dve milijarde dolara

Pentagon je utvrdio da su u obračunu za municiju, rakete i drugu opremu poslatu Ukrajini počinjene greške u iznosu od dve milijarde dolara, što je omogućilo pronalaženje dodatnih dve milijarde dolara za oružje za Ukrajinu. Kako je pokazao izveštaj vladine kancelarije za obračun, američko Ministarstvo odbrane suočeno je sa poteškoćama u tačnoj proceni vrednosti vojnog materijala poslatog Ukrajini, zbog nejasnih definicija u obračunavanju, prenosi Rojters.

Na taj način je u 2023. nastala greška u proceni poslatog oružja i materijala od 6,2 milijarde dolara. Pentagon je obavestio ovu kancelariju da je od tada učinjena dodatna greška, pa je vrednost materijala poslatog u Ukrajinu precenjena za još dve milijarde dolara. To ima za posledicu da sada Kijevu može biti isporučeno oružje u vrednosti dodatne dve milijarde dolara kako bi se pokrila količina pomoći koju je odobrila administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena.

12.57 EU danas prebacuje Ukrajini 1,5 milijardi evra prihoda od zamrznute ruske imovine

EU će danas prebaciti Ukrajini 1,5 milijardi evra prihoda od zamrznute ruske imovine, izjavila je predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen. Fon der Lajen je napisala na platformi X da će ta sredstva biti upotrebljena za odbranu i obnovu Ukrajine.

AP/Geert Vanden Wijngaert

Ursula fon der Lajen

"Ne postoji bolja upotreba sredstava Kremlja nego učiniti Ukrajinu i celu Evropu sigurnijim mestom za život", navela je Fon der Lajen.


12.17 Pentagon šalje Kijevu još dve milijarde dolara, greška u proračunu

Pentagon je otkrio greške u računovodstvenim proračunima, što je omogućilo pronalaženje dodatne dve milijarde dolara za oružje za Ukrajinu. Kako prenosi Reuters, Pentagon se suočio sa poteškoćama u preciznoj proceni vrednosti vojne opreme poslate Ukrajini zbog nejasnih računovodstvenih definicija.

Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkim Državama saopštilo je da je prošle godine koristilo zamensku vrednost umesto amortizovane vrednosti za izračunavanje milijardi materijala poslatih u Ukrajinu, što je izazvalo pogrešan proračun u iznosu od 6,2 milijarde dolara koji je kasnije korišćen za slanje nove pomoći. Od tada je otkriveno još dve milijarde dolara prekomerne potrošnje, saopštio je Pentagon. Kao rezultat toga, Ukrajini može biti poslato dodatno oružje u iznosu od dve milijarde dolara.

Računska komora SAD saopštila je da su nedoslednosti u izveštaju o vrednosti pružene pomoći uzrokovane nejasnom definicijom vrednosti u zakonu o stranoj pomoći i nedostatkom konkretnih smernica o proceni za administraciju predsednika Sjedinjene Država.

10.22 Ruski mediji: Osumnjičeni za eksploziju auta priznao da je sarađivao sa službama Ukrajine

Osumnjičeni za eksploziju automobila u Moskvi 24. jula, Jevgenij Serebrjakov, priznao je danas pred ruskim istražiteljima da je sarađivao sa ukrajinskim obaveštajnim službama i da je po nalogu agenta Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) digao u vazduh automobil, prenosi Interfaks pozivajući se na snimak saslušanja koji je objavila ruska Federalna služba bezbednosti (FSB).

Dodaje se da je osumnjičeni priznao da mu je za ubistvo pripadnika ruskog Ministarstva odbrane obećana nagrada do 20.000 dolara.

Agencija navodi da je Serebrjakov rekao tokom ispitivanja da je prošle godine odlučio da sarađuje sa ukrajinskim specijalnim službama, da ih je kontaktirao putem interneta i ponudio da ubije pripadnika ruskog Ministarstva odbrane.

Profimedia

 

08.59 Podoljak: Sporazum sa Rusijom bio bi sporazum sa đavolom

Potpisivanje sporazuma sa Rusijom o zaustavljanju rata sa Ukrajinom značilo bi potpisivanje "sporazuma sa đavolom", izjavio je Mihail Podoljak, glavni savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, dodajući da bi dogovor o prekidu rata samo kupio vreme ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da ojača svoju vojsku i otvori još jedno, kako je ocenio, "potencijalno nasilnije poglavlje u ratu".

"Ako želite da potpišete ugovor sa đavolom, koji će vas onda odvući u pakao, dobro, samo napred. To je ono što Rusija jeste", rekao je Podoljak u intrevjuu za AP odgovarajući na pitanje o izgledima za postizanje mirovnog sporazuma sa Rusijom.

Podoljak smatra da bi potpisivanje sporazuma sa Rusijom u ovom trenutku značilo da Moskva neće biti pravno odgovorna za masovne zločine u Ukrajini, kao i nastavak rata u drugačijim razmerama i sa drugim protagonistima.

06.50 Ukrajina odbila da učestvuje na sastanku SB UN kojim predsedava Rusija

Ukrajina je odbila da učestvuje na sastanku Saveta bezbednosti UN kojim predsedava Rusija, a koji je Moskva juče sazvala kako bi "osudila" zapadnu vojnu pomoć Kijevu za suprotstavljanje ruskoj agresiji.

Tanjug AP/Yuki Iwamura

 

"Delegacija Ukrajine je potvrdila svoj principijelni stav u vezi sa nelegitimnošću Ruske Federacije koja zauzima stalno mesto Sovjetskog Saveza u Savetu bezbednosti. Dakle, Rusija nema pravo, ni sa pravne ni sa moralne tačke gledišta, da obavlja funkcije predsedavajućeg Saveta bezbednosti", saopštila je ukrajinska diplomatska misija, prenosi Ukrinform.

06.45 Nebenzja: Zapadni instruktori u Ukrajini legitimna meta, Zelenski da sasluša Putina

Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici su prinuđeni da se sve više uvlače u sukob u Ukrajini, šaljući tamo svoje vojne instruktore, pošto Ukrajinci ne žele da ginu na frontu za zapadne geopolitičke interese, izjavio je juče stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja, napominjući da zapadni plaćenici i instruktori predstavljaju legitimne mete za Oružane snage Rusije.

Tanjug AP/Yuki Iwamura

 

06.35 Predsednik Češke: Bez učešća Rusije i Kine nemogući su pregovori o ratu u Ukrajini

Predsednik Češke Petr Pavel izjavio je juče da bi bilo nemoguće voditi pregovore o okončanju rata u Ukrajini bez Rusije i Kine.

Tanjug AP/Petr David Josek

 

"Kina mora da preuzme veću odgovornost za mirovno rešenje, na osnovu pravila, a ne na osnovu toga ko ima značajnije oružane snage ili ekonomsku moć", rekao je češki lider za agenciju ČTK, prenosi Radio Prag International.

06.20 NATO: Nema indicija o bilo kakvom namernom napadu na teritoriju NATO-a

Nema indicija o bilo kakvom namernom napadu na teritoriju zemlje članice NATO-a, saopštio je juče portparol Alijanse, nakon što su u Rumuniji u blizini granice s Ukrajinom pronađeni ostaci ruskog drona.

Portparol je naveo da su incidenti koje su izazvali ruski dronovi koji ulaze u vazdušni prostor Rumunije ''neodgovorni i potencijalno opasni'', kao i da je poslednjih dana NATO povećao mere praćenja i nadora, uključujući vazdušne patrole, prenosi Rojters.

 

Komentari (0)

Evropa