Evropa

RAT U UKRAJINI Ukrajina oborila 30 od 38 ruskih dronova, Moskva ispalila i dve balističke rakete

Komentari
RAT U UKRAJINI Ukrajina oborila 30 od 38 ruskih dronova, Moskva ispalila i dve balističke rakete
RAT U UKRAJINI Ukrajina oborila 30 od 38 ruskih dronova, Moskva ispalila i dve balističke rakete - Copyright Tanjug/AP/Russian Defense Ministry Press Service/Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 902. dan. Ukrajina kontroliše 1.000 kvadratnih kilometara ruske teritorije i 28 regiona u Kurskoj oblasti. Komandant Oleksandr Sirski rekao je da je Ukrajina nastavila da "sprovodi ofanzivnu operaciju u regionu Kursk" sedam dana nakon njenog početka. Predsednik Rusije Vladimir Putin opisao je ofanzivu kao "veliku provokaciju" i naredio ruskim snagama da "izbace neprijatelja sa sopstvene teritorije". Ova ofanziva podigla je moral ukrajinskim vojnicima, ali analitičari upozoravaju da bi mogla da donosi nove opasnosti Ukrajini. Visoki britanski vojni izvor, koji je tražio da ostane neimenovan, rekao je za BBC da postoji rizik da će Moskva biti toliko ljuta zbog ovog upada da bi mogla da udvostruči napade na ukrajinsko civilno stanovništvo i infrastrukturu.

Ključni događaji:

  • Zelenski: Rusija mora biti primorana da sklopi mir jer je Putin želeo sukob
  • Kurska ofanziva se nastavlja, ukrajinske snage kontrolišu 1.000 kvadratnih kilometara
  • Putin: Rusija će odgovoriti na upad ukrajinskih snaga u Kursku oblast
  • Berlin: Ukrajina može da koristi oružje koje joj je predala Nemačka po svom nahođenju
  • Zelenski: Napadi na Kursk su ispravni, nakon što je Rusija odatle napadala Ukrajinu

 Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

23.00 Podoljak: Rusiju treba primorati da prisustvuje mirovnom samitu

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak izjavio je danas da Rusiju treba primorati da prisustvuje mirovnom samitu jer to, kako je naveo, neće učiniti voljno.

Podoljak je rekao za ukrajinsku TV da jedan od metoda prinude predstavljaju akcije na bojnom polju, misleći na ukrajinski upad u Kursku oblast u Rusiji.

"Jednostavni pozivi Rusiji ne funkcionišu, samo skup prinudnih mera funkcioniše", naveo je Podoljak, preneo je Rojters.

Prema njegovim rečima, akcijama u pograničnim regionima Rusije Ukrajina
rešava ključno pitanje sopstvene bezbednosti jer uništava ratnu infrastrukturu, tako da ruske snage ne mogu da napadaju udaljenije ukrajinske teritorije.

Tanjug/AP//Nicolae Dumitrache

 

20.12 Borelj: Putin nije uspeo da slomi otpor Ukrajine i sada je primoran da se povuče

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas u razgovoru sa ukrajinskim šefom diplomatije Dmitrom Kulebom, povodom ukrajinskog napada na Kursku oblast u Rusiji, da ruski predsednik Vladimir Putin nije uspeo da slomi otpor Ukrajine i da je sada primoran da se povuče unutar teritorije Rusije.

"Ponovio sam punu podršku EU borbi naroda Ukrajine", napisao je Borelj na platformi X.

19.00 Sirski tvrdi da Ukrajina kontroliše 74 naselja u Kurskoj oblasti u Rusiji

Ukrajina kontroliše 74 naselja u Kurskoj oblasti u Rusiji, tvrdi glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski.

Sirski je o tome danas obavestio ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, preneo je Unian.

"U protekla 24 sata Oružane snage Ukrajine su napredovale u različitim pravcima od jednog do tri kilometra", naveo je Sirski.

Zelenski je izjavio, nakon što je dobio izveštaj od Sirskog, da se napredovanje ukrajinskih snaga u regionu Kurska nastavlja uprkos složenim, intenzivnim borbama.

Međutim, rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su ukrajinske trupe izgubile u jednom danu na Kurskom pravcu do 420 vojnika, a od početka napada 6. avgusta 2.030 vojnika.

18.10 Putin potpisao ukaz o formiranju Pomorskog kolegijuma Ruske Federacije

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o formiranju Pomorskog kolegijuma Ruske Federacije na čijem je čelu pomoćnik predsednika Ruske Federacije i bivši šef ruske Federalne službe bezbednosti, Nikolaj Patrušev, objavljeno je danas na sajtu pravnih informacija.

Putin je naveo da će kolegijum formirati savete za strateški razvoj Ratne mornarice, za zaštitu nacionalnih interesa Ruske Federacije na Arktiku, za razvoj i podršku pomorske delatnosti Rusije.

Istim ukazom ukida se međuresorna komisija Saveta bezbednosti Rusije za pitanja obezbeđivanja nacionalnih interesa Ruske Federacije na Arktiku, prenela je agencija RIA Novosti.

 bivši šef ruske Federalne službe bezbednosti.

18.00 MSP Moldavije: Kišinjev neće primiti ukrajinske avione F-16

Ministarstvo spoljnih poslova Moldavije saopštilo je da Kišinjev ne planira da primi borbene avione namenjene Ukrajini nakon što se rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo na izveštaje da će avioni "F-16" biti stacionirani na moldavskoj teritoriji.

"Informacije o razmeštanju lovaca 'F-16' namenjenih Oružanim snagama Ukrajine ne odgovaraju stvarnosti. Moldavija ne prihvata i neće prihvatiti oružje i vojnu opremu, uključujući avione namenjene Ukrajini", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Moldavije objavljenih na njihovom zvaničnom kanalu na Telegramu.

"Republika Moldavija je neutralna država i njene institucije će nastaviti da poštuju princip neutralnosti", ističe se u saopštenju MSP Moldavije.

14.42 Evropska komisija isplatila 4,2 milijarde evra Ukrajini

Evropska komisija isplatila je danas skoro 4,2 milijarde evra Ukrajini u okviru paketa podrške toj zemlji. Reč je o prvoj redovnoj isplati iz Instrumenta za Ukrajinu, kojim je predviđena podrška Kijevu u iznosu od 50 milijardi evra.

"Danas isplaćujemo skoro 4,2 milijarde evra Ukrajini iz Instrumenta za Ukrajinu od 50 milijardi evra. Da održimo funkcionisanje ukrajinske države dok se borite za svoj opstanak", navela je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na svom nalogu na društvenoj mreži Iks.

Ona je istakla da je EU, zajedno sa svojim državama članicama, obezbedila podršku Ukrajini od skoro 114 milijardi evra od početka rata. Kako se dodaje u saopštenju Komisije, skoro 4,2 milijarde evra isplaćeno je Ukrajini u okviru prvog stuba Instrumenta za Ukrajinu, čime je vladi te zemlje do sada u okviru ovog instrumenta isplaćeno 12 milijardi evra sredstava EU.

14.20 MO Rusije: Ukrajina u borbama na Kurskom pravcu izgubila 2.030 vojnika

Ukrajinske trupe izgubile su u jednom danu na Kurskom pravcu do 420 vojnika, a od početka napada 6. avgusta 2.030 vojnika, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

"Tokom dana gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su 420 vojnika, 55 oklopnih vozila, uključujući tri tenka, osam oklopnih transportera, borbeno vozilo pešadije, 43 borbena oklopna vozila, 31 vozilo, višecevni raketni sistem i artiljerijsko oruđe", navedeno je u izveštaju Ministarstva o odbijanju pokušaja invazije Oružanih snaga Ukrajine na teritoriju Rusije u Kurskoj oblasti, a prenosi Interfaks.

profimedia

 

Od početka napada uništeno je 35 tenkova, 31 oklopni transporter, 18 borbenih vozila pešadije, 179 drugih borbenih oklopnih vozila, 78 vozila, četiri protivvazdušna raketna sistema, dva lansera višecevnih raketnih sistema i 14 topova.

14.04 Dva civila ubijena, 30 ranjeno u ukrajinskom granatiranju Luganska

va civila su ubijena danas u ukrajinskom granatiranju autobusa u gradu Lisičansk, u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici (LNR), saopštile su lokalne vlasti, a preneli su ruski mediji. Ruski zvaničnici su napomenuli da je u napadu ranjeno više od 30 osoba, prenosi Rojters.

13.51 Ministarstvo odbrane RUS: Ukrajinske snage izgubile 420 vojnika u jednom danu

Ukrajinske trupe izgubile su do 420 vojnika, 55 oklopnih vozila, uključujući tri tenka, osam oklopnih transportera, borbeno vozilo pešadije, 43 borbena oklopna vozila, 31 vozilo, višecevni raketni sistem i artiljerijsko oruđe u jednom danu u pokušaju invazije pravcu Kurska, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

Većina ukrajinskih trupa koje su izvršile invaziju na Kursku oblast uništene su, a sve oblasti u kojima se kreću Oružane snage Ukrajine su pod kontrolom ruske vojske, izjavio je ranije danas komandant specijalnih snaga Ahmat, zamenik načelnika glavnog vojno-političkog resora Ministarstva odbrane, general-major Apti Alaudinov za televiziju "Rusija 1".

"Situacija je pod kontrolom. Veći deo teritorije na kojoj se nalazio neprijatelj potpuno je blokiran. Čiste se naselja u kojima se nalazi neprijatelj, on se izbacuje sa mesta gde se nalazi", rekao je Aludinov.

13.29 Podoljak: Cilj napada na Kursk je da Rusija shvati šta su pravila ratovanja

Savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Mihail Podoljak izjavio je danas, komentarišući napad ukrajinskih snaga na Kursku oblast u Rusiji, da postoje samo dva načina da se okonča rat i da Rusija "shvati šta su pravila ratovanja".

Podoljak je na Telegramu napisao da je prvi način uništavanje ratne infrastrukture kopnenim operacijama, dodajući da je upravo to ono što Ukrajina može da uradi i što je potrebno za obaveznu zaštitu ukrajinskog stanovništva u pograničnim oblastima, prenosi Unian.

Tanjug/AP//Nicolae Dumitrache

Mihail Podoljak

Prema njegovim rečima, drugi način je izvođenje udara duboko u Rusiji, ali za to je potrebno mnogo projektila i ukidanje neformalnih zabrana upotrebe tih raketa za udare na teritoriji Ruske Federacije.

"Ovo je rat bez pravila vođenja rata... Rusija koristi svoje teritorije da rasporedi artiljeriju, višecevne raketne bacače, male vazdušne baze, lansere za balistiku za velike napade na civilno stanovništvo druge zemlje", naveo je Podoljak.

Dodao je da su istovremeno ruske vlasti uverene da je njihova teritorija nepovrediva, ali da Ukrajina napadom na Kursku oblast pokazuje da to nije tačno.

12.30 Alaudinov: Uništena većina ukrajinskih oružanih snaga koje su ušle u Kursku oblast

Većina ukrajinskih trupa koje su izvršile invaziju na Kursku oblast uništene su, a sve oblasti u kojima se kreću Oružane snage Ukrajine su pod kontrolom ruske vojske, izjavio je danas komandant specijalnih snaga Ahmat, zamenik načelnika glavnog vojno-političkog resora Ministarstva odbrane, general-major Apti Alaudinov za televiziju "Rusija 1".

"Situacija je pod kontrolom. Veći deo teritorije na kojoj se nalazio neprijatelj potpuno je blokiran. Čiste se naselja u kojima se nalazi neprijatelj, on se izbacuje sa mesta gde se nalazi", rekao je Aludinov, prenela je agencija RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, sve ruske jedinice rade na uništavanju neprijatelja "dobrim tempom".

11.19 Ukrajina ograničila kretanje civila u Sumskoj oblasti koja se graniči sa Rusijom

Ukrajina je ograničila kretanje civila u zoni od 20 kilometara koja se graniči sa Rusijom u severnom delu Sumske oblasti, saopštio je danas ukrajinski Generalštab. U saopštenju se navodi da je ta mera potrebna zbog intenziviranja borbi i aktiviranja ruskih diverzantskih i izviđačkih grupa u toj oblasti, preneo je Rojters. Sumska oblast se nalazi na sevroistoku Ukrajine i graniči se sa Rusijom.

11.05 Rosatom: Nukelarna elektrana Kursk radi normalno

Nuklearna elektrana Kursk radi normalno, a radijaciona pozadina na stanici i području gde se nalazi je u normalnim vrednostima, objavio je danas Rosenergoatom, elektroenergetsko odeljenje ruske državne agencije za atomsku energiju Rosatom na svom zvaničnom Telegram kanalu.

"U nuklearnoj elektrani Kursk, blokovi br. 3 i br. 4 rade na snazi utvrđenoj dispečerskim rasporedom. Radijaciona pozadina u elektrani i na području gde se nalazi je na nivou prirodnih vrednosti. Ne nasedajte na informativne provokacije, verujte samo zvaničnim izvorima informacija", navodi Rosenergoatom, prenosi Ria novosti.

Moskva je saopštila su Oružane snage Ukrajine 6. avgusta pokušale da zauzmu delove Kurske oblasti. U Kurskoj oblasti uvedena je vanredna situacija na federalnom nivou nakon ukrajinskih napada. Vršilac dužnosti guvernera te oblasti, Aleksej Smirnov, izjavio je da ukrajinske oružane snage kontrolišu 28 naselja.

11.03 Velika Britanija odbila zahtev Zelenskog da koristi rakete dugog dometa u napadu na Rusiju

Vlada Velike Britanije odbacila je pozive ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da koristi rakete dugog dometa "Storm Šedou" u napadu na Rusiju.

Zelenski je tvrdio da bi njegov kontranapad na region Kursk konačno mogao da svrgne ruskog predsednika Vladimira Putina, piše britanski "Daily Mail".

Više pročitajte u odvojenoj vesti.

09.50 Kirbi: Ako se Putinu ne sviđaju dešavanja u Kursku, može jednostavno da ode iz UKR

Portparol za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi izjavio je, komentarišući napad ukrajinskih snaga na Kursku oblast u Rusiji, da je sukob u Ukrajini agresorski rat Rusije protiv te zemlje i da, ako se predsedniku Rusije Vladimiru Putinu ne sviđa ono što se dešava u Kurskoj oblasti, može jednostavno da ode iz Ukrajine.

Tanjug/AP/Susan Walsh

 

"A ako mu se (Putinu) to ne dopada, ako mu je to malo neprijatno, onda postoji lako rešenje: može jednostavno da ode iz Ukrajine", rekao je Kirbi na brifingu, komentarišući izjave iz Moskve da je upad ukrajinskih snaga u Kursku oblast zapravo sukob Zapada sa Rusijom. KirbI je dodao da je to "smešna Putinova propaganda" koje se on drži od početka rata, a to je da je morao da uđe u Ukrajinu jer je NATO opkolio Rusiju i da podrška NATO-a i SAD Ukrajini samo dokazuje da je Zapad protiv Rusije, objavljeno je na sajtu Bele kuće.

"Jedini koji ratuju sa Ukrajinom su Rusi, oni su ti koji su napali Ukrajinu. I Ukrajina se brani od te agresije. Ovo je agresorski rat Rusije protiv Ukrajine, čisto i jednostavno. Od početka", naveo je Kirbi.

09.41 Zelenski traži dozvolu da koristi rakete "Storm Šedou" da svrgne Putina

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zatražio je od Velike Britanije da mu dozvoli da iskoristi rakete dugog dometa "Storm Šedou" u napadu na Rusiju, jer tvrdi da bi prekogranični napad ukrajinske vojske mogao da "svrgne" ruskog predsednika Vladimira Putina.

Do sinoć su ukrajinske snage kontrolisale oko 1.000 kvadratnih kilometara Kurska, pograničnog regiona na jugu Rusije, prema rečima vrhovnog generala Kijeva i taj napad označava prvu stranu invaziju na rusko tlo od Drugog svetskog rata, navodi britanski Telegraf.

Zelenski je rekao da je "katastrofa u Kursku" pre 24 godine, u kojoj je poginulo 118 ruskih mornara u nesreći podmornice, označila početak Putinove vladavine i da je sada jasno "da je ovo kraj za njega (Putina), a, takođe je (ponovo u pitanju) Kursk".

Telegraf je objavio da vlada Ujedinjenog Kraljevstva nije dala odobrenje Ukrajini da koristi rakete "Storm Šedou" (Storm Shadow) kao deo napada na Kursk. "Nije bilo promena", rekao je izvor iz vlade.

09.23 Ruska obeveštajna služba: Vašington planira da diskredituje Zelenskog i zameni ga

Spoljna obaveštajna služba Rusije tvrdi da američka administracija planira da pokrene snažnu informativnu kampanju kako bi diskreditovala predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog i primorala ga da napusti funkciju.

U saopštenju se navodi da SAD istražuju opcije za zamenu Zelenskog ličnošću kojom se može lakše upravljati i koja je manje korumpirana, prenosi RIA Novosti.

"Prema informacijama Spoljne obaveštajne službe Rusije, među američkom elitom raste nezadovoljstvo Zelenskim, a i u Demokratskoj i u Republikanskoj stranci sve su glasniji oni koji izražavaju sumnju u 'svrsishodno trošenje milijardi dolara na vojnu pomoć' Kijevu. Zelenski preduzima bezumne korake koji prete eskalacijom daleko van granica Ukrajine", ističe Spoljna obaveštajna služba Rusije.

Dodaje se da zato američka administracija traži zamenu za njega koja bi odgovarala većini zapadnih saveznika.

Prema ruskim obaveštajnim informacijama, bivši ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov smatra se najpogodnijim kandidatom zbog svojih bliskih veza sa ukrajinskim nacionalističkim formacijama i kontakata sa liderima evropskih zemalja.

Bela kuća smatra da će to omogućiti Zapadu da se bolje pripremi za mogući početak pregovora sa Rusijom o rešavanju ukrajinskog konflikta, navodi se u saopštenju.

09.00 Moskva raspoređuje dodatne snage u Kursku

Euronews TV

07.21 MO Rusije: Oboreno 14 ukrajinskih dronova

Ruske snage PVO oborile su tokom protekle noći 14 ukrajinskih dronova, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Iznad Kurske oblasti oboreno je 12 dronova, a po jedan iznad Belgorodske i Voronješke oblasti, prenosi RIA Novosti. Ove oblasti se nalaze na zapadu Rusije, na granici sa Ukrajinom.

07.15 Ukrajina: Oboreno 30 od 38 dronova koje je lansirala Rusija

Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine saopštilo je da je PVO oborila 30 od 38 dronova koje je Rusija noćas lanisrala na Ukrajinu. Dronovi su oboreni iznad Nikolajevske, Viničke, Sumske, Kirovogradske, Hersonske, Černigovske, Dnjepropetrovske i Čerkaška oblasti, prenosi Interfaks Ukrajina. Komandant Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Nikolaj Oleščuk izjavio je da je Rusija noćas na Ukrajinu ispalila i dve balističke rakete Iskander-M/KN-23.

07.05 Zelenski: Rusija mora biti primorana da sklopi mir jer je Putin želeo sukob

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da Rusija mora da bude primorana da sklopi mir jer je predsednik Vladimir Putin želeo sukob i da se rat vraća Rusiji nakon što ga je Moskva donela drugim zemljama.

Ukrajinski lider je u svom noćnom obraćanju, rekao da je veliki prekogranični napad Kijeva na zapadni region Kursk pitanje bezbednosti Ukrajine i da je Kijev zauzeo oblasti odakle je Rusija započela napade, preneo je Rojters.

On je naveo da su ruske snage od 1. juna napale skoro 2.100 puta severoistočnu oblast Ukrajine Sumi, koja se nalazi preko puta Kurske oblasti.

"Rusija je donela rat drugima, sada im se (rat) vraća kući. Ukrajina je oduvek želela samo mir i mi ćemo sigurno obezbediti mir", rekao je Zelenski.

06.55 Sirski: Kurska ofanziva se nastavlja, ukrajinske snage kontrolišu 1.000 kvadratnih kilometara

Oružane snage Ukrajine (AFU) trenutno kontrolišu oko 1.000 kvadratnih kilometara ruske teritorije i nastavljaju svoju ofanzivnu operaciju u oblasti Kursk, izjavio je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Oleksandar Sirski na sastanku Štaba vrhovnog komandanta.

"Nastavljamo ofanzivnu operaciju na teritoriji Kurske oblasti. Trenutno je pod našom kontrolom oko 1.000 kvadratnih kilometara ruske teritorije. Snage ispunjavaju svoje zadatke. Neprijateljstva se zapravo vode duž cele linije fronta. Situacija je pod našom kontrolom", rekao je on, preneo je Interfaks Ukrajina.

Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

 

06.30 Lokalne vlasti: Manji broj ruskih raketnih napada

Ruske snage su smanjile broj napada vođenim raketama na naselja na području Harkova, na severoistoku Ukrajine, saopštile su lokalne vlasti, što se povezuje sa ukrajinskim prodorom preko granice sa Rusijom, u Kursku oblast.

Beležimo naglo smanjenje bombardovanja proteklih dana. Ako je naše područje imalo dnevno 30 do 60 udara vođenim projektilima, sada ih nema više od 10, izjavio je guverner Harkovske oblasti Oleh Sinjehubov.

On je rekao da Rusija nastavlja da napada infrastrukturne objekte, zbog čega će biti zaoštrene mere kontrole kretnja u stotinak naselja u blizini linije fronta, javlja Reuters.

Tanjug/AP/Russian Defense Ministry Press Service

 

06.10 Vlasti Kurska: Ukrajinske oružane snage kontrolišu 28 naselja tog regiona

Vršilac dužnosti guvernera Kurske oblasti, Aleksej Smirnov, izjavio je da je situacija u regionu i dalje teška i da ukrajinske oružane snage kontrolišu 28 naselja.

Smirnov je na operativnom sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom izneo da je neprijatelj prodro 12 kilometara u dubinu teritorije Kurskog regiona, u širini od 40 kilometara, prenosi agencija Interfaks.

On je dodao da u 28 naselja koje kontroliše ukrajinska vojska živi oko 2.000 ljudi čija sudbina nije poznata.

Smirnov je takođe rekao da je značajno povećan broj raketnih napada, a jedna raketa je pogodila stambenu zgradu u kojoj je povređeno više od desetoro ljudi.

Prema njegovim rečima, do sada je evakuisana 121.000 ljudi. On je dodao da su regionalne vlasti “uspostavile saradnju sa svim snagama bezbednosti". Smirnov je istovremeno ukazao da nepostojanje jasne linije fronta u regionu Kurska otežava da se utvrdi lokacija ukrajinskih trupa što je značajan problem.

Tanjug/AP/Russian Defense Ministry Press Service

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa