Evropa

Osuđenik u slučaju ubistva Borisa Njemcova pristao na ugovor sa ruskim ministarstvom odbrane

Komentari

Autor: Tanjug

10/08/2024

-

13:47

Osuđenik u slučaju ubistva Borisa Njemcova pristao na ugovor sa ruskim ministarstvom odbrane
AP/Denis Tyrin - Copyright AP/Denis Tyrin

veličina teksta

Aa Aa

Temirlan Eskerhanov, jedan od osuđenih u slučaju ubistva političara Borisa Njemcova, pušten je iz zatvora i sklopio je ugovor sa ruskim ministarstvom odbrane, nakon čega je otišao na izvršavanje zadataka u zonu Severnog vojnog okruga, potvrđeno je danas iz ruske agencije za sprovođenje zatvorskih sankcija.

"Eskerhanov je u martu 2024. godine potpisao ugovor sa ministarstvom odbrane, nakon čega je pušten iz zatvora i sada obavlja borbene zadatke u zoni Severnog vojnog okruga", rekao je sagovornik TASS iz agencije za sprovođenje zatvorskih sankcija.

Prema njegovim rečima, svi ostali saučesnici u ubistvu Njemcova nalaze se u zatvoru i nisu izrazili želju da sklope ugovor za učešće u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini.

Njemcov je ubijen u centru Moskve kasno uveče 27. februara 2015. godine, a 6. marta su privedena petorica osumnjičenih dok je Beslan Šavanov pružio otpor pri pokušaju hapšenja i izvršio samodetonaciju bombe.

Prema istražiteljima, navodni nalogodavac i organizator zločina je bivši oficir bataljona Sever Ruslan Muhudinov i istraga protiv njega izdvojena je u poseban postupak.

Okružni vojni sud u Moskvi je 13. jula 2017. proglasio petoricu optuženih krivim za ubistvo političara i osudio ih na kazne od 11 do 20 godina zatvora u koloniji maksimalnog obezbeđenja.

Eskerhanov je osuđen na 14 godina zatvora, novčanu kaznu od 100 hiljada rubalja i oduzet mu je čin koji je imao u policiji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa