Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski potpisao zakon o zabrani verskih organizacija povezanih sa Rusijom

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

24/08/2024

-

09:46

RAT U UKRAJINI Zelenski potpisao zakon o zabrani verskih organizacija povezanih sa Rusijom
RAT U UKRAJINI Zelenski potpisao zakon o zabrani verskih organizacija povezanih sa Rusijom - Copyright Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka/Oleg Petrasiuk

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 913 dana. SAD su najavile novi paket vojne pomoći za Kijev, uključujući anti-dron opremu i municiju za sisteme HIMARS, uoči obeležavanja 33 godina nezavisnosti Ukrajine u subotu, saopštio je Stejt department. S druge strane, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da je smanjenje nemačke pomoći Ukrajini "veoma zabrinjavajuće" i predstavlja "lošu vest". U međuvremenu, Evropska komisija (EK) odbila je zahtev Mađarske i Slovačke da posreduje u konsultacijama sa Ukrajinom zbog sankcija koje je Kijev uveo ruskom proizvođaču nafte Lukoil.

Ključni događaji:

  • Vašington najavio paket vojne pomoći uoči godišnjice nezavisnosti Ukrajine
  • Evropska komisija odbila posredovanje između Slovačke, Mađarske i Ukrajine oko sankcija Lukoilu
  • Borelj zabrinut zbog smanjenja nemačke pomoći Ukrajini
  • SAD uvele sankcije za još 400 firmi i pojedinca zbog podrške Rusiji

Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.  

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu     

21.04 Mišel: EU će stajati uz Ukrajinu do pobede nad Rusijom

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel poručio je danas, povodom 33. godišnjice nezavisnosti Ukrajine, da će EU stajati uz Kijev dok ne pobedi u ratu sa Rusijom.

''Dragi Ukrajinci, vaša hrabrost je primer za nas i podsećate nas da je sloboda nešto za šta se mora boriti. Stajaćemo uz vas dok ne pobedite'', rekao je on na mreži X.

Mišel je dodao da se bliži dan kada će EU poželeti Ukrajini dobrodošlicu u blok, ''gde pripada''.

17.36 Zelenski: Ukrajina će učiniti sve da primora Putina da diplomatski okonča rat

Ukrajina će učiniti sve da primora ruskog predsednika Vladimira Putina da diplomatski okonča rat, a ako to ne uspe, ukrajinska vojska će biti spremna da silom potisne neprijatelja iz zemlje, izjavio je danas ukrajinski lider Volodimir Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Poljske Andžejem Dudom i premijerkom Litvanije Ingrid Šimonite.

"Okončanje rata može biti samo obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine i sprečavanje ponovljene agresije Putina i Ruske Federacije. Sa naše strane, učinićemo sve da primoramo Putina da diplomatski okonča ovaj rat, kako bi bilo što manje gubitaka ljudi, pre svega. Ali, ako ne uspemo, ako se, recimo, partneri pokolebaju i ne stanu čvrsto i odlučno protiv Putinove agresije..., onda ćemo učiniti sve da naša vojska bude spremna da pravedno potisne Putina sa teritorije naše države", naglasio je Zelenski, prenosi Ukrinform.

16.52 Mond: Operacija Kursk poremetila pregovore između Ukrajine i Rusije

Ukrajina i Rusija planirale su da pregovaraju o delimičnom prekidu vatre, ali ih je poremetila ofanziva ukrajinskih oružanih snaga na Kursku oblast, prenosi Mond, pozivajući se na neimenovanog ukrajinskog zvaničnika.

Prema izvoru, ideja o pregovorima nastala je nakon junskog mirovnog samita o Ukrajini.

"Katar je predložio pregovore o energetici i želeo je da u njima učestvuju Rusija i Ukrajina kako bi postigli konkretne, opipljive rezultate. Ali nedavna eskalacija ukrajinskih upada na Kursk je odložila ovu odluku do daljeg. Pregovori je trebalo da se održe krajem avgusta", dodao je izvor. 

15.40 Putin od rukovodstva Oružanih snaga Rusije dobio informacije o situaciji u Kursku

Ruski predsednik Vladimir Putin sastao se danas sa rukovodstvom Združene grupe snaga na jednom od komandnih mesta Ministarstva odbrane i saslušao izveštaje načelnika Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerija Gerasimova i načelnika Glavne operativne uprave Generalštaba Oružanih snaga Rusije Sergeja Rudskog o situaciji u Kurskoj oblasti.

"Visoki oficiri su izvestili predsednika o protivdejstvu neprijateljskim snagama koje su upadale na teritoriju Kurske oblasti i preduzetim merama za njihovo uništenje, kao i o trenutnim rezultatima specijalne vojne operacije", navodi se u saopštenju pres službe Kremlja, prenosi TASS.

Kako pokazuju objavljeni snimci, Gerasimov je predsedniku izneo detaljan izveštaj o situaciji, a Putin je nakon toga izdao potrebna uputstva.

14.48 U Sumskoj oblasti dronom pogođen putnički automobil, poginuli supružnici

Ruske trupe pogodile su danas civilni automobil na autoputu "Kipti-Gluhov-Bačivsk" u Sumskoj oblasti, usled čega su poginuli supružnici koji su se nalazili u vozilu, saopštilo je Sumsko regionalno tužilaštvo. "Prema preliminarnim podacima, neprijatelj je jutros oko 8.00 časova, koristeći metode ratovanja zabranjene međunarodnim pravom, dronom napao civilno vozilo koje se kretalo putem Kipti-Gluhov-Bačevsk. Usled napada okupatora poginuli su 35-godišnji muškarac i njegova 34-godišnja supruga", navodi se u saopštenju na Telegram kanalu.

Tužilaštvo je pokrenulo pretkrivičnu istragu zbog kršenja zakona i običaja ratovanja.

14.15 Premijerka Litvanije: Verujem da ćemo zajedno proslaviti pobedu bez Rusije

Litvanija će nastaviti da čini sve da približi pobedu Ukrajine, koju će države zajedno proslaviti bez Rusije, poručila je litvanska premijerka Ingrid Šimonite tokom govora na svečanom događaju povodom Dana nezavisnosti Ukrajine u Kijevu. Ona se obratila Ukrajincima na ukrajinskom jeziku i izrazila iskrenu zahvalnost za zaštitu celog demokratskog sveta.

"Ne samo da se nadam, verujem da će dan pobede svakako doći, da ćemo ga zajedno proslaviti na ukrajinskom Krimu, u slobodnom i ponosnom Mariupolju, da će se Ukrajinci koji su dobili utočište u Litvaniji vratiti i obnoviti gradove Donjeck i Lugansk, da će se ukrajinska deca vratiti u svoje domove u Sumskoj, Harkovskoj i Hersonskoj oblasti, a hrabri ukrajinski branioci će se vratiti sa prve linije fronta i iz zatočeništva i grliće svoje najmilije", rekla je Šimonite, prenosi Ukrinform.

14.10 Zelenski je odlikovao Trudoa Ordenom slobode

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski odlikovao je Ordenom slobode premijera Kanade Džastina Trudoa, objavljeno je danas na sajtu ukrajinskog predsednika. "Trudo je odlikovan za izuzetne lične zasluge u jačanju ukrajinsko-kanadske međuvladine saradnje, podršku državnom suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine", navodi se u dokumentu objavljenom na sajtu.

Ukrajinska zastava podignuta je nad gradskom većnicom glavnog grada Kanade na Dan državne zastave Ukrajine. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski odlikovao je danas lidere više stranih država, diplomate i šefe međunarodnih organizacija. Ordenom kneza Jaroslava Mudrog, odlikovani su između ostalih premijeri Belgije i Japana Aleksander de Kro i Fumio Kišida i nemački ministar odbrane Boris Pistorijus.

Tanjug/AP

 

13.53 Regionalne vlasti: Pet poginulih, pet povređenih u ruskom granatiranju Konstantinovke

Pet civila je poginulo, a pet povređeno u ruskom granatiranju Konstantinovke u Donjeckoj oblasti, izjavio je načelnik Donjecke oblasne vojne uprave Vadim Filaškin. Prema njegovim rečima, na meti je bio stambeni deo grada. Povređenima je ukazana prva pomoć i prevezeni su u bolnicu. Konačan broj žrtava se utvrđuje, naveo je Filaškin.

12.15 Zelenski potpisao zakon o zabrani verskih organizacija povezanih sa Rusijom

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je danas zakon o zabrani delovanja u Ukrajini verskih organizacija povezanih sa Ruskom Federacijom, objavljeno je na sajtu Vrhovne rade (skupštine) Ukrajine.

Reč je o predlogu zakona koji zabranjuje delatnost u Ukrajini Ruske pravoslavne crkve i verskih organizacija povezanih sa njom, prenosi Unian.

Parlament Ukrajine, Vrhovna rada, usvojio je 20. avgusta zakon o zabrani verskih organizacija povezanih sa Ruskom pravoslavnom crkvom.

"S obzirom na to da je Ruska pravoslavna crkva ideološki nastavak režima agresorske države, saučesnik u ratnim zločinima i zločinima protiv čovečnosti počinjenih u ime Ruske Federacije i ideologije ruskog sveta, aktivnost Ruske pravoslavne crkve u Ukrajini je zabranjena", navedeno je u tekstu zakona.

Prema tesktu zakona, nisu dozvoljeni odnosi, veze, komunikacije verskih organizacija, uključujući verske zajednice, i drugih pravnih lica sa stranim verskim organizacijama, čija je delatnost zabranjena u Ukrajini.

Zakonom se predviđa stvaranje komisije koja će ispitivati potencijalne veze verskih organizacija sa Moskvom, a koje će nakon utvrđivanja činjenica imati 60 dana da ih prekinu, pre nego što slučaj završi na sudu.

Predstavnici Ukrajinske pravoslavne crkve izjavili su ranije da navedeni zakon krši međunarodno priznate norme u oblasti zaštite verskih sloboda.

11.40 Ruske snage u Sumskoj oblasti napale Ukrajince koji je trebalo da budu poslati u Kursk

Oružane snage Rusije izvele su jutros vazdušni napad u Sumskoj oblasti na severoistoku Ukrajine gde su bile koncentrisane ukrajinske snage koje je trebalo da budu poslate da se bore u Kurskoj oblasti u Rusiji, izjavio je koordinator proruskog otpora u Nikolajevskoj oblasti Sergej Lebedev. On je rekao da je u napadu poginulo najmanje 20 ukrajinskih vojnika, prenosi RIA Novosti.

Prema rečima Lebedeva, ruske trupe su protekle noći izvršile brojne napade na objekte i osoblje Oružanih snaga Ukrajine u Sumskoj oblasti, a u Gluhovu su napadnute ukrajinske snage koje je trebalo da budu poslate da se bore u Kurskoj oblasti.

Oružane snage Ukrajine pokrenule su 6. avgusta napad na Kursku oblast u Rusiji.

10.18 Predsednik Poljske doputovao u posetu Kijevu

Predsednik Poljske Andžej Duda doputovao je jutros u posetu Kijevu, gde će učestvovati na svečanostima povodom 33. godišnjice nezavisnosti Ukrajine, saopšteno je iz kancelarije poljskog predsednika. To je Dudina četvrta poseta Kijevu od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, prenosi Ukrinform.

09.48 Zelenski povodom Dana nezavisnosti: Ukrajina će samostalno odlučiti kako da živi

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas, povodom Dana nezavisnosti te zemlje, da će Ukrajina i Ukrajinci samostalno odlučiti kako da žive, koji put da slede i kakve izbore da naprave jer nezavisnost tako funkcioniše.

Zelenski je to rekao u obraćanju građanima Ukrajine koje je snimljeno u  Sumskoj oblasti, u blizini granice sa Rusijom, prenela je agencija Ukrinform.

“Ovo je granica između nezavisne evropske države i terorističke organizacije broj jedan na svetu. Pre 913 dana, posebno preko oblasti Sumi, Rusija je krenula u rat protiv nas. Ona je narušila ne samo suverene granice, već i granice okrutnosti i zdravog razuma, beskrajno želeći da nas uništi”, izjavio je on.

Zelenski je dodao da umesto toga, Ukrajina danas slavi svoj 33. Dan nezavisnosti.

“Onaj ko je našoj zemlji poželeo katastrofu dobiće je kod svoje kuće, sa kamatom. Ko god je želeo da poseje zlo na našoj teritoriji žnjeće njegove plodove na svojoj”, naveo je Zelenski.

Dan nezavisnosti u Ukrajini obeležava se od 1991. godine, kada je usvojena Deklaracija o nezavisnosti Ukrajine.

07.03 Vašington najavio paket vojne pomoći uoči godišnjice nezavisnosti Ukrajine

SAD su najavile novi paket vojne pomoći za Kijev, uključujući anti-dron opremu i municiju za sisteme HIMARS, uoči obeležavanja 30 godina nezavisnosti Ukrajine u subotu, saopštio je Stejt department.

Kako se navodi, dodatna pomoć dolazi iz zaliha američkog Ministarstva odbrane i uključuje opremu i municiju protiv bespilotnih vazdušnih sistema, dodatnu municiju za raketne sisteme visoke pokretljivosti (HIMARS) i 155 mm i 105 mm artiljerijske metke.

Nova runda američke pomoći Kijevu podrazumeva i protivoklopne rakete, rakete sa cevnim lansiranjem, optički vođene, vođene žicom (TOV), municiju za malokalibarsko oružje, vozila hitne pomoći, opremu za rušenje i municiju, i rezervne delove, medicinsku opremu, pomoćnu opremu, usluge, obuku i transport.

''Ova najava pokazuje trajnu posvećenost Sjedinjenih Država samoodbrani Ukrajine od brutalne agresije Rusije. Mi ćemo ovu novu pomoć rasporediti što je pre moguće kako bismo ojačali odbranu Ukrajine, njene teritorije i njenog naroda. Kao što je predsednik Bajden jasno rekao, SAD i međunarodna koalicija koju smo okupili nastaviće da stoje uz Ukrajinu'', navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

06.46 Evropska komisija odbila posredovanje između Slovačke, Mađarske i Ukrajine oko sankcija Lukoilu

Evropska komisija (EK) odbila je zahtev Mađarske i Slovačke da posreduje u konsultacijama sa Ukrajinom zbog sankcija koje je Kijev uveo ruskom proizvođaču nafte Lukoil, rekao je juče portparol EK.

On je istakao su službe Evropske komisije preliminarno zaključile da hitne konsultacije nisu opravdane, preneo je Reuters.

Dodao je da Brisel nema naznaka da su sankcije Ukrajine ugrozile evropsku sigurnost snabdevanja energentima, pošto ruska nafta još uvek teče kroz naftovod "Družba", koji povezuje Rusiju, preko Ukrajine, sa Češkom, Slovačkom i Mađarskom.

"Izgleda da sankcije koje je Ukrajina uvela Lukoilu ne utiču na tekuće operacije tranzita nafte preko ’Družbe’, koje sprovode trgovačke kompanije", rekao je portparol.

Slovačka i Mađarska, dve zemlje koje su se protivile vojnoj pomoći zapadnih saveznika Ukrajini dok se bori protiv ruske vojske, žalile su se Briselu na potez Kijeva da stavi Lukoil na svoju listu sankcija, uz obrazloženje da ih je sprečio da kupuju rusku naftu za svoje rafinerije, čime im je, kako navode, ugrožena sigurnost snabdevanja ovim energentom.

Mađarska je ove nedelje dostavila dodatne informacije o tom pitanju, za koje je Komisija rekla da će ih sada analizirati.

Naftovod "Družba" je je funkcionalan i nakon napada Rusije na Ukrajinu 2022. godine, čak i kada je EU odustala od većine drugih izvora ruske energije.

Južni krak naftovoda ide preko Ukrajine do Češke, Slovačke i Mađarske i godinama je bio primarni izvor snabdevanja njihovih rafinerija, navodi Reuters.

06.21 Borelj zabrinut zbog smanjenja nemačke pomoći Ukrajini

Najavljeno smanjenje nemačke pomoći Ukrajini je "veoma zabrinjavajuće" i predstavlja "lošu vest", izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

"Borelj je rekao u Santanderu, na severu Španije, da Nemačka čini mnogo da pomogne Ukrajini da se odupre ruskoj invaziji i da je zbog toga predstojeće smanjenje pomoći Berlina "veoma zabrinjavajuće", preneo je Mond.

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je u utorak da ništa ne može da utiče na to da Nemačka prekrši obećanja o podršci Ukrajini i izrazio iznenađenje zbog napisa nemačkih medija da Berlin namerava da smanji vojnu pomoć Kijevu.

06.05 SAD uvele sankcije za još 400 firmi i pojedinca zbog podrške Rusiji

Sjedinjene Američke Države su danas uvele sankcije prema više od 400 subjekata i pojedinaca zbog njihove podrške Rusiji u ratu protiv Ukrajine, uključujući kineske firme.

U saopštenju Stejt departmenta se ističe da su sankcije uvedene kineskim firmama za koje američki zvaničnici veruju da pomažu Rusiji da zaobiđe sankcije Zapada i jača svoju vojsku, a koje su uključene u isporuku alatnih mašina i mikroelektronike u Rusiju.

Stejt department je uveo sankcije prema 190 subjekata i pojedinaca, preneo je Rojters. Sankcije Stejt departmenta uključuju poteze usmerene na gušenje energetskog sektora Rusije i protiv kompanija u Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) i centralnoj Aziji, uključujući kinesku kompaniju "Dalian Machine Tool Group", koja je navodno isporučila robu dvostruke namene ruskim kompanijama u vrednosti od četiri miliona dolara.

Američko ministarstvo finansija saopštilo je da je uvelo sankcije prema transnacionalnim subjektima i pojedincima koji su uključeni u nabavku municije i drugog materijala za Rusiju, kao i u pomaganje ruskim oligarsima da izbegnu primenu zapadnih sankcija.

Komentari (0)

Evropa