Evropa

uživo RAT U UKRAJINI Trajektni prelaz Kerč privremeno obustavio rad nakon napada Ukrajine na trajekt

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Guradian, BBC

23/08/2024

-

07:42 >> 19:24

RAT U UKRAJINI Trajektni prelaz Kerč privremeno obustavio rad nakon napada Ukrajine na trajekt
RAT U UKRAJINI Trajektni prelaz Kerč privremeno obustavio rad nakon napada Ukrajine na trajekt - Copyright Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka, File

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 912 dana, a operacije ukrajinske vojske nastavljaju se i na ruskoj teritoriji napadom na železnički trajekt sa rezervoarima za gorivo u luci Kavkaz. Trajekt je usled velikog oštećenja potonuo u luci. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je operacija u Kurskoj oblasti apsolutno fer i da Ukrajina vraća rat "tamo odakle je došao". Ruski predsednik Vladimir Putin optužio je Ukrajinu da je pokušala i napad na NE Kursk, a deo drona pronašli su i operativci Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA). Generalni direktor IAEA Rafael Grosi je,s tim u vezi, najavio da će sledeće nedelje posetiti nuklearnu elektranu u Kursku da bi lično procenio situaciju na terenu.

Ključni događaji:

  • Oružane snage Ukrajine napale železnički trajekt sa gorivom u luci Kavkaz
  • Moskva: Potonuo trajekt u luci Kavkaz
  • Spaseno 17 članova posade železničkog trajekta u Rusiji koji su napale snage Ukrajine
  • Zelenski o operaciji u Kurskoj oblasti: Vraćamo rat tamo odakle je došao
  • Putin: Ukrajinske snage tokom noći pokušale da napadnu nuklearnu elektranu Kursk
  •  IAEA dobila informaciju o ostacima drona pronađenim na području nuklearke Kursk

          Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.       

Euronews

 

                   Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

19.23 EK odbila zahtev Mađarske i Slovačke da posreduje u konsultacijama sa Ukrajinom

Evropska komisija (EK) odbila je zahtev Mađarske i Slovačke da posreduje u konsultacijama sa Ukrajinom zbog sankcija koje je Kijev uveo ruskom proizvođaču nafte Lukoil, rekao je danas portparol EK.

On je istakao su službe Evropske komisije preliminarno zaključile da hitne konsultacije nisu opravdane, preneo je Reuters.

Dodao je da Brisel nema naznaka da su sankcije Ukrajine ugrozile evropsku sigurnost snabdevanja energentima, pošto ruska nafta još uvek teče kroz naftovod "Družba", koji povezuje Rusiju, preko Ukrajine, sa Češkom, Slovačkom i Mađarskom.

"Izgleda da sankcije koje je Ukrajina uvela Lukoilu ne utiču na tekuće operacije tranzita nafte preko ’Družbe’, koje sprovode trgovačke kompanije", rekao je portparol.

Slovačka i Mađarska, dve zemlje koje su se protivile vojnoj pomoći zapadnih saveznika Ukrajini dok se bori protiv ruske vojske, žalile su se Briselu na potez Kijeva da stavi Lukoil na svoju listu sankcija, uz obrazloženje da ih je sprečio da kupuju rusku naftu za svoje rafinerije, čime im je, kako navode, ugrožena sigurnost snabdevanja ovim energentom.

Mađarska je ove nedelje dostavila dodatne informacije o tom pitanju, za koje je Komisija rekla da će ih sada analizirati.

Naftovod "Družba" je je funkcionalan i nakon napada Rusije na Ukrajinu 2022. godine, čak i kada je EU odustala od većine drugih izvora ruske energije.

Južni krak naftovoda ide preko Ukrajine do Češke, Slovačke i Mađarske i godinama je bio primarni izvor snabdevanja njihovih rafinerija, navodi Reuters.

15.44 Borelj: Najavljeno smanjenje nemačke pomoći Ukrajini veoma zabrinjava

Najavljeno smanjenje nemačke pomoći Ukrajini je "veoma zabrinjavajuće" i predstavlja "lošu vest", izjavio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

"Borelj je rekao u Santanderu, na severu Španije, da Nemačka čini mnogo da pomogne Ukrajini da se odupre ruskoj invaziji i da je zbog toga predstojeće smanjenje pomoći Berlina "veoma zabrinjavajuće", preneo je Mond.

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je u utorak da ništa ne može da utiče na to da Nemačka prekrši obećanja o podršci Ukrajini i izrazio iznenađenje zbog napisa nemačkih medija da Berlin namerava da smanji vojnu pomoć Kijevu.

 

11.48  Trajektni prelaz Kerč privremeno obustavio rad nakon napada Ukrajine na trajekt

Trajektni prelaz Kerč privremeno je obustavio rad nakon napada Ukrajine na trajekt, a u luci Kavkaz nastavljaju se radovi na otklanjanju posledica izlivanja nafte, saopštilo je danas Ministarstvo saobraćaja Rusije. Teretna vozila mogu koristiti alternativni kopneni put do Krima, prenosi RIA Novosti.

10.38 Ukrajinska mornarica: Uništen ruski trajekt u luci Kavkaz

Ukrajinska mornarica saopštila je danas da je uništila trajekt u ruskoj luci Kavkaz koji je korišćen za dopremanje goriva i oružja na Krim.

Lokalne vlasti su ranije saopštile da je trajekt zapaljen i oštećen u jučerašnjem napadu na luku u južnom ruskom Krasnodarskom regionu, prenosi "Reuters".

"Još jedan nesumnjivo vojni cilj je uništen... Trajekt je potonuo i ova luka (Kavkaz) nije upotrebljiva dok se trajekt ne ukloni", izjavio je portparol ukrajinske mornarice Dmitro Pletenčuk za ukrajinsku televiziju.

Načelnik okruga Temruk u ruskoj Krasnodarskoj pokrajini Fedor Babenkov izjavio je u četvrtak da je na trajektu bilo 30 rezervoara goriva.

Spaseno je 17 članova posade trajekta, a dva člana posade se i dalje vode kao nestali, izjavio je načelnik Krasnodarske pokrajine Venijamin Kondratjev.

Tanjug/AP/Oleg Petrasiuk/Ukrainian 24th Mechanised Brigade

 

08.59 U Zaporškoj nuklearnoj elektrani isključen visokonaponski vod za napajanje

U Zaporoškoj nuklearnoj elektrani isključen je visokonaponski vod 330 kV "Ferosplavnaja - 1" i sada se sve sopstvene potrebe nuklearne elektrane napajaju sa 750 kV Dnjeprovske linije, objavila je elektrana na Telegram kanalu. Nije zabeleženo kršenje uslova bezbednosti i osoblje je spremno da reaguje, prenosi RIA Novosti.

Russian Defense Ministry Press Service via AP, File

 

Sada su svi blokovi stanice zaustavljeni i nalaze se u "hladnom gašenju", oprema se održava u skladu sa potrebnim propisima pod strogom kontrolom standarda radijacione bezbednosti. Iz Zaporoške NE dodaju da se nivo radioaktivnosti u objektu i okolini nije promenio i da je na nivou koji odgovara normalnom radu energetskih blokova.

08.51 TASS: Kijev dronom kamikazom pokušao da napadne nuklearnu elektranu Kursk

Ukrajinske snage pokušale su noćas dronom kamikazom da napadnu nuklearnu elektranu Kursk i izvrše "akt nuklearnog terorizma", rečeno je agenciji TASS u ruskim agencijama za sprovođenje zakona. Kako se navodi, dron je oboren u neposrednoj blizini elektrane ruskim sredstvima za elektronsko ratovanje. Ukrajinski dron kamikaza otkriven je u neposrednoj blizini skladišta istrošenog nuklearnog goriva, navodi TASS.

08.45 Modi doputovao u Kijev

Premijer Indije Narendra Modi doputovao je u posetu Ukrajini, tokom koje će, kako se očekuje, sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim podeliti perspektive o mirnom rešavanju sukoba Rusije i Ukrajine, prenosi Tajms of Indija.

Portal navodi da poseta Modija Kijevu dolazi skoro šest nedelja nakon njegove posete Moskvi, koja je izazvala kritike SAD i zapadnih saveznika.

Tanjug AP/Indian Prime Minister’s office via AP

 

Ovo je prva poseta indijskog premijera Ukrajini otkako je ta zemlja postala nezavisna 1991. godine. Modi je juče, prilikom posete Poljskoj, izjavio da se nijedan rat ne završava na bojnom polju i podržao diplomatske napore da se rat u Ukrajini okonča što je pre moguće.

"Čvrsto verujemo da ne postoji takav problem ili sukob koji se može rešiti na bojnom polju. Nevini ljudi gube živote u svakoj krizi, to je ogroman izazov za čitavu civilizaciju. Zato podržavamo dijalog i diplomatske napore da se što pre obnovi mir i stabilnost", rekao je Modi.

07.53 AP: Bajdenova administracija šalje vojnu pomoć Kijevu vrednu oko 125 miliona dolara

Administracija američkog predsednika DŽozefa Bajdena poslaće oko 125 miliona dolara nove vojne pomoći Ukrajini, rekli su obavešteni izvori iz administracije za agenciju AP.

Zvaničnici, koju su govorili pod uslovom anonimnosti, izjavili su da najnoviji paket pomoći uključuje rakete za protivvazdušnu odbranu, municiju za raketne sisteme HIMARS i Dževelin i niz drugih protivoklopnih raketa, kao i opremu za uništavanje dronova i za protivelektronsko ratovanje, artiljerijsku municiju kalibra 155 mm i 105 mm, vozila i drugu opremu.

Ova pomoć nije javno objavljena, a zvanično saopštenje moglo bi doći već danas, uoči Dana nezavisnosti Ukrajine, koji se obeležava u subotu, navodi AP. Agencija dodaje da se oružje obezbeđuje na osnovu predsedničkog ovlašćenja, što znači da se oprema uzima iz zaliha Pentagona i može brže da se isporuči.

07.32 Antonov: Putin doneo odluku o odgovoru na napad Ukrajine na Kursk, stroge kazne za odgovorne

Ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov izjavio je da je predsednik Rusije Vladimir Putin doneo odluku o odgovoru na napad Oružanih snaga Ukrajine na Kursku oblast i da će odgovorni biti strogo kažnjeni.

AP Photo/Patrick Semansky

 

"Iskreno vam kažem da je predsednik (Rusije Vladimir Putin) doneo odluku, čvrsto sam uveren da će svi biti oštro kažnjeni za ono što se dogodilo u Kurskoj oblasti", rekao je Antonov, a prenosi RIA Novosti.

07.12 Ukrajina tvrdi da je više od 300 ruskih vojnika poginulo ili ranjeno u Donjecku

Ukrajina tvrdi da su 122 ruska vojnika poginula, a da je 201 ranjen danas na pravcu grada Pokrovska u Donjecku u Ukrajini. Generalštab Oružanih snaga Ukrajine objavio je danas na Fejsbuku da je na ukrajinskom frontu bilo 135 borbenih sukoba tokom 24 sata. Ukrajinski generalštab navodi da su ruske snage izvele 49 vazdušnih udara sa 56 projektila, kao i da su koristile 556 dronova i izvele više od 3.300 napada na položaje ukrajinskih trupa i naseljena mesta, preneo je Ukrinform.

06.54 Spaseno 17 članova posade železničkog trajekta u Rusiji koji su napale snage Ukrajine

Spaseno je 17 članova posade železničkog trajekta u luci Kavkaz u Krasnodarskom kraju u Rusiji koji su danas napale ukrajinske oružane snage, a dva člana posade se i dalje vode kao nestali, izjavio je načelnik Krasnodarskog kraja Venijamin Kondratjev.

Pres-služba Ministarstva za vanredne situacije Ruske Federacije potvrdila je da se nastavlja potraga za još dve osobe, prenela je agencija Interfaks.

06.45 IAEA dobila informaciju o ostacima drona pronađenim na području nuklearke Kursk

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da je dobila informaciju o ostacima drona koji su pronađeni na području nuklearne elektrane Kursk u ruskoj istoimenoj oblasti.

U saopštenju, objavljenom na sajtu te organizacije, navodi se da će generalni direktor IAEA Rafael Grosi s tim u vezi posetiti nuklearnu elektranu u Kursku da bi lično procenio situaciju na terenu sledeće sedmice.

Profimedia

 

06.37  Moskva: Potonuo trajekt u luci Kavkaz

Potonuo je trajekt u luci Kavkaz koju su napale Oružane snage Ukrajine (AFU), saopštio je operativni štab Krasnodarske teritorije.

"Usled pričinjene štete, trajekt je potonuo u vodama luke Kavkaz", objavljeno je na Telegramu.

Trajekt je bio natovaren gorivom, saopštile su lokalne vlasti.

Oružane snage Ukrajine napale su železnički trajekt u luci Kavkaz, saopštio je Operativni štab Krasnodarske teritorije. .

06.20 Zelenski o operaciji u Kurskoj oblasti: Vraćamo rat tamo odakle je došao

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je operacija u Kurskoj oblasti Rusije apsolutno fer i da Ukrajina vraća rat "tamo odakle je došao". 

"Upravo sam se vratio iz naše Sumske oblasti, sa granice, iz onih oblasti koje se graniče sa neprijateljom i gde su naše jedinice izuzetno efikasne u odgovoru na invaziju Rusije. Slanjem rata tamo gde ga je Rusija dovela u naše zemlju, šaljemo je kući, to je apsolutno pošteno, ali pored pravde, to je i veoma efikasno", rekao je Zelenski na 7. godišnjem Međunarodnom forumu veterana "Ukrajina. Veterani. Jedinstvo", prenosi Ukrinform.

Tanjug/AP/Laurent Cipriani

 

06.10 Putin: Ukrajinske snage pokušale da napadnu nuklearnu elektranu Kursk

Oružane snage Ukrajine pokušale su da udare na nuklearnu elektranu Kursk, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin tokom sastanka o situaciji u pograničnim regionima, Kurskoj, Belgorodskoj i Brjanskoj oblasti.

"Neprijatelj je tokom noći pokušao da udari u nuklearnu elektranu", rekao je Putin.

On je naveo da je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) obaveštena o pokušajima udara na nuklearnu elektranu Kursk.

Komentari (0)

Evropa