Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski: U protekloj nedelji Rusija je gađala Ukrajinu sa više od 160 projektila

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/09/2024

-

08:14

RAT U UKRAJINI Zelenski: U protekloj nedelji Rusija je gađala Ukrajinu sa više od 160 projektila
RAT U UKRAJINI Zelenski: U protekloj nedelji Rusija je gađala Ukrajinu sa više od 160 projektila - Copyright Tanjug/AP/HOGP/Evgeniy Maloletka/Andrii Marienko

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 921 dan. Petorica muškaraca starosti od 24 do 38 godina poginulo je u ruskom raketiranju grada Časov Jar, kada su pogođene višespratnica i privatna kuća, dok je granatiranje Belgoroda od strane ruskog patrijarha Kirila okvalifikovano kao "zločin terorističke prirode" koje nije imalo vojni cilj već nameru da zbuni i zaplaši narod. Ukrajinski predsednik  Zelenski ponovo je apelovao na zapadne saveznike da dozvole da se njihovo oružje, uključujući dalekomente granate i rakete, koristi za napade na vojne aerodrome i baze na teritoriji Ruske Federacije, a tom apelu pridružila se i Litvanija. 

Ključni događaji:

  • U ruskom granatiranju Časovog Jara poginulo pet osoba
  • Zelenski: Apel Zapadu da dozvoli korišćenje njihovog oružja za napade na ruske baze
  • Litvanija zatražila da se Ukrajini dozvoli da napada Rusiju oružjem dugog dometa
  • Ruski narednik osuđen za ubistvo 13 osoba, posle nagodbe odlazi na ratište u Ukrajini
  • Patrijah Kiril: Granatiranje Belgoroda je zločin terorističke prirode

           Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

                          Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu    

22.17 Zelenski uveo sankcije "kolaboracionistima"

Predsednik Volodimir Zelenski potpisao je uredbe o uvođenju sankcija, na predlog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu (RNB), protiv pravnih i fizičkih lica koja obezbeđuju rad vazduhoplovne infrastrukture Rusije, kao i protiv kolaboracionista.

"Danas sam potpisao nekoliko novih sankcijskih odluka, u pitanju su sankcije RNB. Pod sankcijama je skoro 150 subjekata – pravnih i fizičkih lica - koja obezbeđuju rad vazduhoplovne infrastrukture Rusije. Takođe, uveden je još jedan paket sankcija protiv kolaboracionista. Onih koji su izabrali da rade u korist rata", naveo je Zelenski, prenela je Ukrajinska pravda.

18.03 Ruska vojska izvela vazdušni udar na infrastrukturu Sumske oblasti, ima povređenih

Ruske trupe izvele su danas vazdušni udar na infrastrukturu Sumske oblasti, a u napadu ima povređenih, saopštila je regionalna Oblasna vojna uprava (OVA).

"Neprijatelj je danas popodne izvršio vazdušni udar na infrastrukturu opštine Sumi. Zabeležene su tri eksplozije. Poznato je da ima ima žrtava. Sve neophodne službe rade na licu mesta", navodi se u saopštenju OVA na Telegramu.

17.50 U ukrajinskom napadu na Belgorod povređeno 11 osoba, uključujući dvoje dece

U ukrajinskom napadu na Belgorod povređeno je 11 osoba, među kojima je i dvoje dece, izjavio je regionalni guverner Vjačeslav Gladkov.  

"Danas je u Belgorodu i Belgorodskoj oblasti, kao posledica napada Oružanih snaga Ukrajine, povređeno 11 civila, među kojima dvoje dece", napisao je on na Telegram kanalu. 

Gladkov je dodao da su vatrogasne ekipe ugasile zapaljeni automobil u dvorištu stambene zgrade, kao i požar na balkonu u jednom od stanova.

Prema rečima guvernera, nad Belgorodom i Belgorodskom oblasti popodne je aktiviran PVO sistem, a nekoliko vazdušnih ciljeva je oboreno. 

Tanjug/AP/Andrii Marienko

 

14.00 Zelenski: U protekloj nedelji, Rusija je gađala Ukrajinu sa više od 160 projektila

Tokom protekle nedelje ruske snage su lansirale više od 160 projektila različitih tipova, 780 UAB bombi i 400 bespilotnih letelica na ukrajinska naselja, rekao je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

"Apsolutno je pošteno da Ukrajinci mogu da odgovore na ruski teror tačno onoliko koliko je potrebno da ga zaustave. Svakog dana i svake noći naši gradovi i sela su pod neprijateljskim napadima. Samo tokom protekle nedelje Rusija je protiv našeg naroda upotrebila više od 160 projektila raznih tipova, 780 vođenih bombi i 400 udarnih bespilotnih letelica različitih tipova", napisao je Zelenski na Telegramu.

On je naglasio da je za fer ukrajinski odgovor potrebna veća podrška za potpunu zaštitu i obezbeđivanje ukrajinskih gradova od ruske agresije.

"Odluka o dalekosežnim udarima na raketne baze u Rusiji, uništavanju ruske vojne logistike, zajedničkom obaranju raketa i bespilotnih letelica, svega što će pomoći da se odupre ruskom zlu", zaključio je Zelenski.

Tanjug AP/Jacob King/Pool Photo via AP

 

13.56 Ministarstvo spoljnih poslova Rusije: Povećanje vojnog potencijala NATO je provokacija

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je danas da je povećanje vojnog potencijala NATO i njegovih zemalja u blizini ruske granice provokacija. 

"Stalno naglašavamo da je povećanje aktivnosti i vojnog potencijala NATO-a i njegovih zemalja članica u blizini ruskih granica provokativnog karaktera", navedeno je u saopštenju, prenosi Izvestija.

Ministarstvo je naglasilo da se to odnosi i na planirano raspoređivanje brigade Bundesvera na teritoriji Litvanije, za koju se grade vojne baze. Nemačka karakteriše raspoređivanje svojih trupa u Litvaniji kao "istorijsku odluku", dodaje se.

13.08 Tri osobe povređene u ruskom napadu na Harkovsku oblast

Tri osobe su povređene u današnjem ruskom napadu na grad Ljubotin u Harkovskoj oblasti, izjavio je načelnik regionalne vojne administracije (OVA) Oleg Sinegubov.

"Okupatori su pogodili Ljubotin u okrugu Harkov. Jedno civilno preduzeće je oštećeno. Tri osobe su povređene: dva muškarca, 70 i 57 godina, i žena, 59 godina“, napisao je Sinegubov na Telegramu.

Prema rečima zvaničnika, niko od povređenih civila nije u životnoj opasnosti i svima je pružena medicinska pomoć.

Ranije danas gradonačelnik Harkova Igor Terehov rekao je da je grad pogođen, a zatim je precizirao da je napad bio usmeren na gradsko predgrađe. Ruske trupe su danas granatirale okruge Kupjansk i Bogoduhov u oblasti Harkova, pri čemu je povređeno pet civila.

AP Photo/Andrii Marienko

 

12.22 "Odgovor Rusije na napad Ukrajine na Kursku oblast u toku"

Rusija već odgovara na napad Oružanih snaga Ukrajine na Kursku oblast, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"To se već dešava", rekao je Peskov u intervjuu za TV Rusija-1 odgovarajući na pitanje kada će Rusija odgovoriti na napade Ukrajine na pogranične regione.

On je istakao da nema sumnje da će odlučne akcije ruskih oružanih snaga biti nastavljene, prenosi Interfaks.

Tanjug AP/Planet Labs PBC via AP

 

11.35 MO Rusije: Ruska vojska preuzela kontrolu nad naseljima Ptičje i Vijemka

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je ruska vojska preuzela kontrolu nad naseljima Ptičje i Vijemka u Donjecku.

Rusko Ministasrtvo navodi da jedinice grupe "Centar" nastavljaju da napreduju u dubinu ukrajinske odbrane, prenosi RIA Novosti.  

10.35 Sirski: Situacija na Pokrovskom pravcu teška, odluke se donose bez odlaganja

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Oleksandar Sirski izjavio je danas da je situacija na Pokrovskom pravcu teška i da se odluke donose bez odlaganja. 

"Situacija na pravcu glavnog napada neprijatelja je teška, ali sve neophodne odluke na svim nivoima donose se bez odlaganja", naveo je Sirski na Telegramu.

Dodao je da, i pored toga što ima prednost u naoružanju i ljudstvu, ruska vojska trpi značajne gubitke, prenosi Unian.

Sirski je 30. avgusta, na sastanku Štaba glavnokomandujućeg, izjavio da je najteža situacija na frontu sa ruskim snagama i dalje na Pokrovskom pravcu.

Prema jutrošnjim podacima Generalštaba Ukrajina, četvrtina vojnih sukoba u protekla 24 sata dogodila se u pravcu Pokrovska.

Pokrovsk je ključno logističko čvorište koje koristi ukrajinska vojska za snabdevanje i pojačanja svojih trupa na istočnom frontu.

profimedia

 

09.59 Ukrajina: Poginula jedna osoba, četiri povređene u ruskom granatiranju Sumske oblasti

Jedna osoba je poginula, a četiri su povređene u ruskom granatiranju Sumske oblasti u Ukrajini, saopštile su regionalne vlasti. 

"Noćas i jutros Rusi su izvršili 18 napada na pogranične teritorije i naselja u Sumskoj oblasti", navedeno je u saopštenju.Ukrajinska protivvazdušna odbrana navela je da je noćas uništila 8 od 11 dronova koje je lansirala Rusija. Ističe se da su na meti napada bili ukrajinsko žito i logistika poljoprivrednog sektora, posebno u Mikolajevskoj i Sumskoj oblasti.

09.17 Ukrajinski generalštab: Najviše sukoba sa Rusima na Pokrovskom pravcu

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da je u protekla 24 sata zabeleženo 199 sukoba sa ruskim snagama, a da je skoro četvrtina njih bila na Pokrovskom pravcu.

Ukrajinske snage su odbile 52 ruska napada u pravcu Pokrovska, prenosi Interfaks Ukrajina.

Dodaje se da ukrajinske trupe nastavljaju da iscrpljuju borbeni potencijal ruskih snaga, posebno u Kurskoj oblasti u Rusiji, gde su ušle 6. avgusta. 

profimedia

 

08.50 Požar u tehničkom odeljenju Moskovske rafinerije posle obaranja ukrajinskog drona

Delovi uništenog ukrajinskog drona oštetili su posebno tehničko odeljenje Moskovske rafinerije nafte (MOR) i u toku je gašenje požara, izjavio je danas gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin. 

"Jedan oboreni dron oštetio je zasebnu tehničku prostoriju moskovske Rafinerije. U toku je gašenje požara", objavio je jutros Sobjanin na svom Telegram kanalu, prenosi agencija Interfaks.

Sobjanin je ranije saopštio da je ruska PVO uništila deset dronova, od kojih je jedan oboren u reonu rafinerije u Moskvi, istakavši da "nije bilo štete ni žrtava i nema opasnosti za rad rafinerije".

08.12 MO Rusije: Tokom noći uništeno 158 ukrajinskih dronova, dva iznad Moskve

Ruska protivvazdušna odbrana je tokom noći oborila 158 ukrajinskih bespilotnih letelica iznad 15 regiona Ruske Federacije, među kojima i dva iznad Moskve, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Nad teritorijom Kurske oblasti uništeno je 46 bespilotnih letelica, nad teritorijom Brjanske oblasti 34, a nad teritorijom Voronješke oblasti 28 ukrajinskih dronova, prenosi RIA Novosti. 

Kako se navodi, iznad Belgorodske oblasti uništeno je 14, iznad Rjazanjske osam, iznad Moskve dva, a iznad Moskovske oblasti sedam dronova. 

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin izjavio je prethodno da je dron oboren u zoni rafinerije nafte, dok je načelnik gradskog okruga Kašira Mihail Šuvalov rekao da je pokušan napad sa tri drona na Državnu elektranu Kašira u Moskovskoj oblasti, ali da nije bilo povređenih niti materijalne štete. 

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

Pet ukrajinskih dronova uništeno je iznad Kaluške oblasti, četiri iznad Lipecke, a tri iznad teritorije Tulske oblasti.

Po dva drona oborena su iznad Tambovske i Smolenske oblasti, a po jedan iznad Orlovske, Tverske i Ivanovske oblasti, navodi rusko Ministarstvo odbrane.

07.30 Holandija šalje Ukrajini 28 oklopnih terenskih vozila Viking

Holandija će poslati Ukrajini 28 amfibijskih oklopnih terenskih vozila Bandvagn BvS 10 Viking, objavio je holandski ministar odbrane Ruben Brekelmans.

“Ukrajini je očajnički potrebna naša pomoć u borbi protiv ruskog agresora. Holandija će im poslati 28 terenskih vozila Viking. Pripadnici Marinaca su obučili ukrajinske vojnike kako da ih koriste”, naveo je u subotu ministar na društvenoj mreži X, prenela je agencija Interfaks Ukrajina.

Vozilo Viking je amfibijsko oklopni transporter švedsko-britanske proizvodnje kojeg pravi kompanija BAE Sistems Haglunds za potrebe Marinaca u Holandiji, Velikoj Britaniji, Švedskoj, Austriji i Francuskoj.

Tokom prošle godine, 36 holandskih vozila BvS 10, kao i 20 britanskih Vikinga poslati su u Ukrajinu u okviru logističke pomoći u ratu protiv Rusije.

07.15 Umerov: Administracija SAD razmatra zahtev Kijeva za udare po dubini ruske teritorije

Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov izjavio je da administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena još uvek razmatra zahtev Kijeva za ukidanje ograničenja u vezi sa korišćenjem oružja dalekog dometa za udare po dubini ruske teritorije i potvrdio da je u petak, na sastancima sa visokim zvaničnicima u Vašingtonu, predstavio listu ciljeva.

"Objasnili smo kakvi kapacitete su nam potrebni da zaštitimo građane od ruskog terora i nadamo da su nas saslušali", rekao je Umerov u intervjuu za CNN.

Uprkos ponovljenim zahtevima ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, ne očekuje se da će SAD trenutno ublažiti ograničenja u vezi sa mogućnosti da Ukrajina koristi dugometne raketne sisteme (ATACMS).

"Čuli ste nas kako kažemo da Ukrajinci mogu koristiti američku bezbednosnu pomoć za odbranu od prekograničnih napada, drugim rečima, za kontraudare. Ali što se tiče dugodometnih udara, duboko unutar ruske teritorije, naša politika se nije promenila", rekao je prošlog utorka portparol Pentagona, general-major Pat Rajder.

Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

 

06.55 Patrijah Kiril: Granatiranje Belgoroda je zločin terorističke prirode

Ruski patrijarh Kiril juče je osudio ukrajinsko granatiranje Belgoroda kao ''zločin terorističke prirode'', koji nema vojnu svrhu, a cilj mu je da zastraši i zbuni narod.

''Uveren sam da počinioci ovog mizantropskog čina nasilja neće moći da unište naše jedinstvo ili da poseju seme panike u srcima naših sunarodnika. Nadam se da će regionalne vlasti učiniti sve što je moguće za nastradale i pogođene katastrofom'', rekao je on.

06.45 Zelenski: Apel Zapadu da dozvoli korišćenje njihovog oružja za napade na ruske baze

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski apelovao je juče na zapadne saveznike da dozvole da se njihovo oružje, uključujući dalekomente granate i rakete, koristi za napade na vojne aerodrome i baze na teritoriji Ruske Federacije.

"Apelujem na SAD, Veliku Britaniju, Francusku i Nemačku: potrebna nam je sposobnost da zaista i u potpunosti odbranimo Ukrajinu i Ukrajince. Ruski teror se može zaustaviti samo na jedan način: udarom na neprijateljske vojne aerodrome, baze i logistiku", rekao je Zelenski u večernjem obraćanju.

06.40 U ruskom granatiranju Časovog Jara poginulo pet osoba

U jučerašnjem ruskom granatiranju grada Časov Jar poginulo je pet osoba, a ruske snage su napredovale u Donjecku, preneli su juče mediji.

U napadu su pogođene višespratnica i privatna kuća, rekao je regionalni guverner Vadim Filaskin, navodeći da su žrtve bile muškarci starosti od 24 do 38 godina, prenosi AP. On je pozvao preostale građane da napuste ovaj grad na prvoj liniji fronta.

"Normalan život je nemoguć u Časovom Jaru već više od dve godine. Nemojte da budete ruska meta, evakuišite se", napisao je Filaskin na društvenim mrežama.

06.30 Litvanija zatražila da se Ukrajini dozvoli da napada Rusiju oružjem dugog dometa

Ministar odbrane Litvanije Laurinas Kašjunas pozvao je juče saveznike da dozvole Ukrajini da koristi zapadno oružje dugog dometa za napade na ciljeve unutar teritorije Rusiji.

"Moramo dozvoliti Ukrajincima da iskoriste svoj puni kapacitet protiv Rusije. EU i njene zemlje članice moraju jasno da kažu da ne postoje ograničenja za upotrebu obezbeđenog naoružanja, uključujući sisteme dugog dometa, rakete ili bespilotne letelice", rekao je Kašjunas posle sastanka ministara odbrane Evropske unije (EU), prenosi portal Kauno Diena.

Komentari (0)

Evropa